3 начина да омогућите/онемогућите контролисани приступ фасцикли

Контролисани приступ фасцикли је уграђени одбрамбени механизам за Виндовс 10 и 11.

Виндовс ОС је популарна мета сајбер криминалаца због своје широке употребе и низа рањивости које се могу искористити. Напади злонамерног софтвера и рансомвера могу проузроковати значајну штету подацима и системима, што резултира финансијским губитком, оштећењем репутације и другим негативним последицама.

Поред инсталирања антивирусног софтвера, функција контролисаног приступа фасцикли у оперативном систему Виндовс 11/10 може да обезбеди додатни слој заштите од напада рансомвера.

Хајде да видимо шта је овај контролисани приступ фасцикли и какав је значај.

Шта је контролисани приступ фасцикли?

Контролисани приступ фасцикли је функција у оперативном систему Виндовс 10 и 11 која пружа додатни слој безбедности за заштиту важних датотека и фасцикли од неовлашћених промена злонамерног софтвера или рансомваре-а.

Када је ова функција омогућена, она ограничава могућност апликација да приступе и мењају датотеке и фасцикле које су заштићене. Само поузданим апликацијама које је корисник или систем ставио на белу листу дозвољен је приступ овим датотекама и фасциклама.

Виндовс ће надгледати и упозорити корисника сваки пут када непоуздана апликација покуша да измени заштићену датотеку или фасциклу помоћу овог контролисаног приступа фасцикли. Ова функција пружа додатни слој заштите од напада рансомваре-а и других врста злонамерног софтвера који покушавају да шифрују или избришу важне датотеке.

Постоји неколико начина да омогућите контролисани приступ фасцикли у Виндовс 10 и 11.

Коришћење Виндовс безбедносног центра

 • Кликните на дугме Старт у оперативном систему Виндовс и унесите „Виндовс Сецурити“ у траку за претрагу.
 • Кликните на „Виндовс безбедност“ да бисте отворили апликацију.
 • Кликните на „Заштита од вируса и претњи“ у левом менију.
 • Померите се надоле до „Заштита од рансомвера“ и кликните на „Управљајте заштитом од рансомвера“.
  Како да сазнате да ли вам је забрањен приступ у сенци на Реддиту

 • Пребаците прекидач испод „Контролисани приступ фасцикли“ на укључено.
 • Виндовс безбедност ће сада надгледати заштићене фасцикле и упозоравати вас кад год непоуздана апликација покуша да их измени.
 • Да бисте додали заштићену фасциклу, кликните на „Заштићене фасцикле“, а затим на „Додај заштићену фасциклу“.
 • Изаберите фасциклу коју желите да заштитите и кликните на „ОК“.
 • Такође можете да додате поуздане апликације на белу листу тако што ћете кликнути на „Дозволи апликацији путем контролисаног приступа фасцикли“ и изабрати апликацију коју желите да додате.

Коришћење смерница групе

 • Притисните тастер Виндовс + Р да бисте отворили дијалог Покрени.
 • Откуцајте „гпедит.мсц“ и кликните на ОК да бисте отворили уређивач смерница локалне групе.

 • На панелу са леве стране идите до Конфигурација рачунара > Административни шаблони > Виндовс компоненте > Виндовс Дефендер Антивирус > Виндовс Дефендер Екплоит Гуард > Контролисани приступ фасцикли.

 • Двапут кликните на „Конфигуриши контролисани приступ фасцикли“ на десној табли.
 • Изаберите опцију „Омогућено“ и кликните на ОК.

 • У одељку „Опције“ изаберите „Режим ревизије“ да бисте надгледали промене у заштићеним фасциклама или „Режим блокирања“ да бисте спречили промене заштићених фасцикли.

 • Кликните на дугме „Примени“, а затим кликните на „ОК“ да бисте сачували промене.
 • И на крају да бисте додали фасциклу на листу заштићених фасцикли, отворите Виндовс безбедност и идите на „Заштита од вируса и претњи“ > „Управљање заштитом од рансомвера“ > „Заштићене фасцикле“ > „Додај заштићену фасциклу“. Изаберите фасциклу коју желите да заштитите и кликните на „ОК“.

Коришћење ПоверСхелл-а

 • Отворите ПоверСхелл као администратор. Да бисте то урадили, кликните десним тастером миша на дугме Старт у оперативном систему Виндовс и изаберите „Виндовс ПоверСхелл (Админ)“.
 • Унесите следећу команду и притисните Ентер.
Set-MpPreference -EnableControlledFolderAccess Enabled

 • Када покренете команду, контролисани приступ фасцикли ће бити омогућен на вашем уређају.
 • Слично да бисте онемогућили контролисани приступ фасцикли, потребно је да замените „Омогућено“ са „Онемогућено“.
Set-MpPreference -EnableControlledFolderAccess Disabled

 • Можете да проверите статус контролисаног приступа фасцикли тако што ћете покренути следећу команду.
Get-MpPreference | Select EnableControlledFolderAccess
 • Ако излаз покаже „1“, онда је омогућен контролисани приступ фасцикли. Ако излаз показује „0“, то значи да је контролисани приступ фасцикли онемогућен.
  Како да користите функцију дељења екрана у Гоогле Меет-у

Напомена: Можда ћете морати да поново покренете рачунар након што извршите промене у подешавањима контролисаног приступа фасцикли.

Зашто подаци морају бити обезбеђени?

Заштита од сајбер напада

Уз све већи број сајбер напада, обезбеђење ваших података је од суштинског значаја за заштиту ваших осетљивих информација од приступа неовлашћеним особама. Сајбер криминалци могу да користе ваше личне податке за лажне активности или да их продају на мрачном вебу.

Избегавање крађе идентитета

Крађа идентитета се дешава када неко украде ваше личне податке и користи их за превару или друге криминалне активности. Заштитом својих података можете спречити крађу идентитета и избећи правне и финансијске последице које са собом носе.

Усклађеност са прописима

У зависности од ваше индустрије, могу постојати посебни прописи који захтевају да заштитите своје податке. За непоштовање ових правила и прописа могу бити изречене правне и финансијске казне.

Одржавање поверења код купаца

Ако сте власник предузећа, заштита података ваших клијената је од суштинског значаја за одржавање њиховог поверења. Кршење података може наштетити вашој репутацији и узроковати да клијенти изгубе веру у вашу способност да заштитите њихове информације.

Смиреност ума

Сазнање да су ваши подаци безбедни може да обезбеди мир и смањи стрес. Можете се усредсредити на друге задатке и активности без бриге о потенцијалним последицама повреде података.

Како одабрати фасцикле за заштиту?

Ово су различити фактори које треба узети у обзир када бирате одређене датотеке и фасцикле за заштиту.

Значај

Проверите фасцикле које садрже важне датотеке, као што су личне или финансијске информације, које могу бити опасне ако им се приступа или мењају без дозволе.

  Како подесити приоритет ВиФи везе у Андроиду

Ризик

Процените ниво ризика за сваку фасциклу на основу фактора као што су вероватноћа напада малвера и потенцијални утицај нарушавања безбедности.

Употреба

Размотрите колико често се приступа или мења свакој фасцикли и да ли је она дељена фасцикла или је доступна само одређеном кориснику.

Локација

Сазнајте да ли је директоријум доступан изван организације и да ли је ускладиштен на локалном рачунару или мрежном диску.

Када идентификујете фасцикле које захтевају заштиту, можете их додати на листу контролисаног приступа фасцикли тако што ћете пратити било који од горе наведених метода. Важно је да редовно испитујете и ажурирате листу заштићених фасцикли како бисте били сигурни да су све нове или измењене фасцикле такође покривене шифровањем.

Напомена аутора ✍

Контролисани приступ фасцикли је важна безбедносна функција у Виндовс 10 и 11, али сама по себи није довољна за одржавање високог нивоа безбедности. То је само један слој одбране међу многима који би требало да се примени да би се обезбедио ваш систем

Поред овог контролисаног приступа фасцикли, требало би да размислите и о примени других безбедносних мера као што су антивирусни и анти-малвер софтвер, заштитни зид, двофакторска аутентификација, јаке лозинке и редовне резервне копије.

Надам се да вам је овај чланак био од помоћи у учењу о контролисаном приступу фасцикли и његовој важности. Можда ћете бити заинтересовани да сазнате како да опоравите избрисане датотеке из корпе за отпатке након што их испразните на Виндовс-у и Мац-у.