10 менаџера датотека за Линук за управљање вашим датотекама

Менаџер датотека у Линук-у вам омогућава да претражујете систем датотека, прелазите преко директоријума, тражите датотеке и приступате садржају на чврстом диску.

То је ГУИ апликација (у већини случајева) и има примарну сврху да олакша преглед ваших датотека и фасцикли. Постоји много различитих менаџера датотека за Линук, а већина десктоп окружења има водећи менаџер датотека креиран од стране истог развојног тима.

Само зато што користите одређено окружење радне површине не значи да сте везани за један менаџер датотека. У Линуку се ради о слободи и избору, тако да је лако инсталирати други менаџер датотека ако вам се не свиђа ваш тренутни. Можете чак инсталирати бројне менаџере датотека и користити који год желите за дати сценарио.

У овом водичу ћемо истражити најбоље менаџере датотека доступних за Линук. Сви се разликују једни од других на различите начине, тако да можете наћи један који вам више одговара од другог. Погледајте нашу листу испод да бисте пронашли савршену за ваш Линук систем.

делфин

Долпхин је подразумевани менаџер датотека за КДЕ Пласма и један од најпопуларнијих избора како за искусне кориснике Линука, тако и за новопридошлице.

Неке од најбољих карактеристика Долпхина укључују:

 • Корисничко сучеље: Једноставан за употребу за Линук кориснике свих нивоа
 • Прилагођавање: Лако променити изглед, величину икона, траку са алаткама итд.
 • Једноставност: Не заузима превише ресурса; нема фенси или непотребне естетике
 • Напредне функције: Доступна су окна за подељени екран, картице и додатке

Има интуитиван кориснички интерфејс, тако да није потребно време да се навикнете на њега. Испод хаубе се налази много одличних функција које ће напредним корисницима бити згодне.

Тхунар

Тхунар је подразумевани менаџер датотека за Ксфце. Ксфце десктоп окружење је већ познато као супер лаган ГУИ, а његов водећи менаџер датотека прати га као лаган и брз избор за кориснике.

Ево неколико разлога због којих бисте можда желели да користите Тхунар:

 • Лаган и брз: Савршен за старије системе или брзе гониче
 • Једноставност: Веома једноставан интерфејс
 • Прилагођавање: Аспекти попут величине иконе и режима приказа могу се лако променити
 • Интеграција алата: Многи други Ксфце алати се интегришу са Тхунар-ом, као што је алатка за масовно преименовање
  Како инсталирати УКУИ Десктоп окружење на Линук-у

Немо

Немо је менаџер датотека за Циннамон десктоп окружење од истих програмера као и Линук Минт. Изузетно се добро интегрише са Циннамоном и направљен је са једноставношћу на уму, слично као и остатак Линук Минт дистрибуције.

Најбоље карактеристике Нема су:

 • Напредне функције: Немо подржава картице, подељено гледање, операције са батцх датотекама и још много тога
 • Интеграција алата: Немо се добро интегрише са другим Циннамон апликацијама, проширујући његову функционалност
 • Ефикасно и брзо: Користи минималне ресурсе

Наутилус

Наутилус је подразумевани менаџер датотека за ГНОМЕ десктоп окружење, али се обично назива само „Датотеке“ у менијима који су окренути корисницима. Често је то први менаџер датотека са којим се нови корисници сусрећу, а неки одлучују да га се држе годинама или касније пређу на напредније менаџере датотека.

Ево шта Наутилус чини добрим избором:

 • Стабилан и поуздан: Наутилус постоји много година и још увек се често ажурира
 • ГНОМЕ интеграција: Део изузетно популарног десктоп окружења
 • Елегантан интерфејс: Наутилус изгледа модерно и има минималан интерфејс

Наутилус је „сигуран“ избор ако имате проблема да одлучите који менаџер датотека да користите.

Конкуерор

Конкуерор, као и Долпхин, долази од програмера КДЕ Пласма. Удвостручује се и као менаџер датотека и као веб претраживач. Ово може бити згодно јер вам неће увек требати истовремено отварање претраживача и менаџера датотека – можете прегледати датотеке и веб из ове једне апликације.

Ево неких карактеристика К-освајача:

 • Свестраност: И менаџер датотека и веб претраживач
 • КДЕ интеграција: Конкуерор се интегрише са другим уобичајеним КДЕ алатима
 • Напредне функције: Може да користи прилагођене додатке и да се бескрајно прилагођава

Поноћни командант

Миднигхт Цоммандер је управитељ датотека базиран на терминалу. То је одличан избор за овиснике о терминалима који воле да избегавају коришћење ГУИ-ја кад год је то могуће или за кориснике који имају приступ само терминалу, али би желели да учине прегледавање датотека практичнијим од сталног коришћења команди цд и лс.

  Како синхронизовати датотеке на Линук-у са Унисон-ом

Неке од најбољих карактеристика Миднигхт Цоммандер-а укључују:

 • Заснован на терминалу: Миднигхт Цоммандер користи нцурсес да би вам представио интерфејс који се може претраживати у терминалу
 • Погодност: Након криве учења, Миднигхт Цоммандер је бржи за коришћење од традиционалне апликације за управљање датотекама
 • Лаган: Мала инсталација, мали отисак и не троши много системских ресурса

Цаја

Цаја је подразумевани менаџер датотека за МАТЕ десктоп окружење. То је традиционални менаџер датотека који пружа интуитивно искуство. Ово има смисла, јер је ово била првобитна намера програмера МАТЕ-а када су се пре много година рачвалили на ГНОМЕ да би покушали да одрже традиционалнију метафору радне површине и корисничко искуство.

Неке функције менаџера датотека Цаја:

 • Једноставност: Традиционални изглед и осећај сличан старим верзијама ГНОМЕ-а
 • Једноставан: Склоните се с пута тако што ћете представити само најчешће коришћене функције
 • Основне функције: Осим екстензија, Цаја нема пуно напредних функција, што је идеално за нове кориснике или лагано претраживање датотека

ннн

ннн (или н³) је управитељ датотека базиран на терминалу за Линук. То је изузетно мала инсталација која не повезује скоро никакве системске ресурсе и пружа веома лак ток рада када научите све различите пречице на тастатури.

Ево шта чини ннн одличним менаџером датотека:

 • Лаган: Користи само 3,5 МБ системске меморије и веома је мала инсталација
 • Богат функцијама: Може све што може да уради менаџер датотека заснован на ГУИ
 • Проширива функционалност: ннн има велико спремиште додатака које можете изабрати

ннн је дефинитивно само за напредне кориснике, јер ће новопридошлима вероватно бити збуњујући и тежак за употребу. За оне који науче да користе ннн, то може бити веома корисно.

Рангер

Рангер је менаџер датотека заснован на конзоли на Линуку, није за почетнике. Корисници Вим-а ће се осећати као код куће користећи га, јер су многе пречице на тастатури засноване на онима из Вим-а. Написан је у Питхон-у и има неке лепе карактеристике, као што је могућност отварања ПДФ докумената.

Ево неколико разлога због којих бисте можда желели да користите Рангер:

 • Вим пречице: Једноставне за коришћење за Вим кориснике пошто су пречице исте
 • Засновано на терминалу: Лагани и терминалски базиран менаџер датотека са нцурсес интерфејсом
 • Погодност: Има уграђене функције као што су отварање ПДФ-ова, торента и других типова датотека
  Како инсталирати тему Арц за Тхундербирд на Линук-у

Деепин Филе Манагер

Деепин менаџер датотека подразумевано долази са дистрибуцијом Деепин Линук-а. Има чист и модеран интерфејс који олакшава прегледавање датотека и подсећа на друге савремене менаџере датотека о којима је реч. Релативно је нов и изазован за инсталацију на неким системима, јер још увек нема довољно подршке да би се уврстио у званична софтверска спремишта.

Најбоље карактеристике Деепин Филе Манагер-а су:

 • Интерфејс: Има елегантан и модеран интерфејс са свим алатима који су вам потребни
 • Уграђени алати: Долази са алатима као што су прегледник слика и музички плејер
 • Једноставност: Једноставан је за коришћење и има минималан интерфејс са другим функцијама смештеним иза менија

Напомена аутора

Тешко је погрешити када изаберете менаџер датотека са ове листе, јер ће вам сви они пружити најважније функције које су вам потребне када пролазите кроз фајлове вашег система. Из личног искуства, Долпхин је најбољи свеобухватни менаџер датотека, а Тхунар је други који би могао бити пожељнији за неке кориснике због својих додатних функција.

Што се тиче менаџера датотека базираних на терминалима, ннн је један од најједноставнијих за коришћење и практично не заузима системске ресурсе, па га такође топло препоручујем. Упркос томе, многи корисници могу открити да један од других менаџера датотека једноставно изгледа боље или има згодну функцију без које не могу да живе, тако да никада не бисте требали у потпуности искључити било који од њих.

Лепота Линук-а је у томе што можете инсталирати све ове менаџере датотека и користити сваки да бисте одлучили који је најбољи. Када завршите са експериментисањем, једноставно уклоните оне које вам се нису допале. Управљачи датотекама иду руку под руку са вашим десктоп окружењем, па ћете можда открити да је боље да се држите подразумеваног менаџера датотека вашег окружења.

Ако желите да постанете Линук системски администратор, размотрите ове Линук сертификате и ресурсе за учење.