4 знака да сте постали самозадовољни као фотограф (и шта да радите у вези с тим)

Првих неколико година као фотографа почетника је често узбудљиво и све се чини новим. Али на крају, како постајете вештији, ризикујете да заборавите на особине које су вас довеле тамо где јесте.

Многи средњи и напредни фотографи могу постати самозадовољни и избећи да наставе да се усавршавају у свом занату. Али добра вест је да, иако ћете се вероватно у неком тренутку сусрести са овим проблемом, можете учинити бројне ствари да изађете из ове фазе.

1. Снимање истих слика на аутопилоту

Један од најсигурнијих знакова да сте постали самозадовољни као фотограф је да не улажете много напора да еволуирате своје фотографисање. Када пронађете стил који вам се допада, лако је почети да снимате своје снимке на аутопилоту. И поред тога што не покушавате нове ствари са својим фотографијама, можете жртвовати и аспект приповедања.

Добар начин да утврдите да ли сте на аутопилоту је да једноставно прегледате своје најновије фотографије на рачунару или СД картици. У тренутку ћете знати да ли су то креације на које сте поносни или не.

Снимање слика на аутопилоту такође може да се односи на неподешавање подешавања у фотоапарату, као што је коришћење режима приоритета бленде или ручног режима све време.

  Ево безазлене шале коју можете играти на Први април

2. Не одвајате време за учење нових вештина

Савладавање било ког заната захтева усвајање начина размишљања ученика и континуирано учење нових аспеката. У том погледу, фотографија није другачија.

Још један јасан знак самозадовољства је да сте склонили ногу са гаса када је у питању стицање нових вештина и улагање напора да се побољшате. Исто важи и ако поседујете фотографски посао, али не размишљате о томе како да обезбедите бољу вредност или да поједноставите своје процесе.

Понекад можда нећете одвојити време да научите нове вештине подсвесно. Али у другим случајевима, можда мислите да немате шта друго да научите. То је опасна игра јер ваша конкуренција може лако да вас претекне тим начином размишљања.

3. Ваше измене су постале аљкаве

Заслуге слике: Лео Вотсон/Схуттерстоцк

Софтвер за уређивање фотографија као што су Лигхтроом и Цаптуре Оне знатно је олакшао постизање јединственог стила. Ови програми (заједно са Пхотосхопом) имају стрму почетну криву учења, али ћете на крају вероватно пронаћи свој омиљени сет клизача. Нема ништа лоше у томе да неке од њих користите чешће од других, али велика опасност је у томе што допуштате да ваше измене постану немарне.

Можда је најчешћи знак овога да примењујете исту унапред подешену поставку без размишљања о другим аспектима ваше слике. Прекомерна употреба аутоматских подешавања, као што су аутоматски тон и аутоматска боја, су други могући знаци на које треба обратити пажњу.

4. Не улажући никакав напор када делите своје слике

Друштвени медији могу послужити као корисно средство за повећање публике као фотографа, али само ако намерно користите ове платформе. Било да је то због сагоревања или нечег другог, неулагање напора када делите своје слике је потенцијални знак да сте постали самозадовољни.

  Примили сте е-поруку од Мауреен Хинцклеи? То је превара

Не морате да пишете огромне пасусе, али објављивање јер осећате да морате – и коришћење лењих натписа – често је контрапродуктивно. Можда бисте желели да размислите о паузи на друштвеним мрежама ако су ваша отпремања оваква.

Како превазићи самозадовољство

Сада када знате неке од знакова упозорења да почивате на ловорикама као фотограф, хајде да погледамо шта можете да урадите да преокренете проблем.

Документујте своја искуства

Ако желите да превазиђете своје самозадовољство као фотограф, документовање својих искустава је добра идеја. То можете урадити приватно са дневником, који ће вам омогућити да идентификујете проблеме када и када се појаве. Дигитално вођење дневника је такође могуће, а постоји неколико апликација за вођење дневника које можете користити.

Такође можете јавно да поделите своја искуства на блогу или ИоуТубе каналу. Ако одаберете ово друго, размислите о томе да погледате наш водич о главним разлозима због којих би фотографи требали покренути ИоуТубе канал.

Испробајте другачији стил или жанр фотографије

Као фотографи, сви имамо своје омиљене жанрове — и у томе нема ништа лоше. Међутим, понекад је добра идеја да се разгранате и испробате нове ствари.

Ако се осећате као да сте постали самозадовољни као фотограф, промена стила – или потпуно испробавање новог жанра – може вам помоћи да то поправите. На пример, ако обично снимате на сунчаним локацијама, размислите о покушају фотографисања по кишном времену.

Поправите свој ток фотографисања

Иако је важно да задржите неке од особина које су вас довеле од тачке А до тачке Б, неће вам све наставити да вам служи док будете еволуирали. Ако се осећате као да сте постали самозадовољни, вреди направити нека прилагођавања у току фотографисања.

  Како препознати да ли те момак воли на Инстаграму

Прегледајте шта тренутно радите и уклоните све што више није корисно. Ако је потребно, можете размислити и о екстернализацији одређених аспеката.

Понекад коришћење нових програма и гаџета може помоћи. На пример, иПад може помоћи вашем току фотографисања на много начина.

Пронађите нове ресурсе за фотографију из којих можете учити

Понекад је разлог зашто сте престали да учите зато што су вам досадили ресурси које обично користите. Имајући ово на уму, добра идеја је тражити нове људе за добијање идеја. Погледајте оне у вашој области који су тамо где желите да будете и прођите кроз њихов каталог садржаја.

Можете да користите садржај у бројним форматима, укључујући писане и видео ресурсе. Размислите о томе да погледате неке од најбољих ИоуТубе канала за фотографе ако осећате да боље учите од овог другог.

Не почивајте на ловорикама као фотограф

Самозадовољство може довести до тога да стагнирате у свом занату, а такође може довести до тога да други напредују испред вас. То значи да би могли да обезбеде пројекте које сте желели, уз узимање неке од ваше публике.

Ако приметите да сте почивали на ловорикама, добра вест је да можете покушати неколико ствари да бисте преокренули проблем. Документовање ваших искустава, истраживање нових могућности и промена тока посла може помоћи.