Како користити формуле у Аиртабле

Аиртабле је свестран алат за продуктивност који комбинује снагу базе података са флексибилношћу прорачунске табеле како би побољшао начин на који складиштите и комуницирате са својим подацима.

Једна од најосновнијих карактеристика табеле су формуле и можда се питате како да их уградите у своје базе у Аиртабле-у. Ево како можете да почнете са Аиртабле пољем Формула.

Додавање поља формуле вашој табели

Да бисте почели да радите са формулама у Аиртабле, прво ћете морати да додате поље Формула у своју табелу.

У приказу мреже ваше табеле кликните на дугме са знаком плус („+“) које се налази на крају реда наслова поља на врху табеле. Ако имате много поља, можда ћете морати да скролујете удесно док га не видите. Изаберите Формула са листе опција поља. Затим ћете видети мени за уређивање поља да бисте унели формулу.

У зависности од тога шта унесете у формулу, Аиртабле ће аутоматски открити одређене врсте вредности, као што су бројеви, проценти и датуми, и, ако јесте, можете променити начин на који се приказују у вашем пољу кликом на картицу Форматирање.

Када завршите са уносом формуле, кликните на дугме Креирај поље да бисте поље додали у табелу. Ако имате искуства са радом са функцијама и формулама у Мицрософт Екцел-у, вероватно ћете имати неку идеју о томе како поље Формула функционише у Аиртабле-у.

Међутим, постоје неке разлике: многе специјализованије функције, као што су финансије или инжењеринг, нису доступне. И што је још важније, поље Формула примењује исту формулу на сваки запис у табели; не можете да прилагодите формулу, или да користите другу формулу у потпуности, само за одређене ћелије.

Како направити референце ћелија у пољу формуле Аиртабле-а

У складу са поређењем са Екцел-ом, можда се питате како да у својим формулама направите референце на одређене вредности које се налазе негде другде у табели. Аиртабле нема ћелије као што су А1 или Ц5, па како се позивате на друге вредности поља?

У Аиртабле-у можете упућивати на друга поља само уписивањем њихових имена. Дакле, на пример, ако имате поље под називом „Цена“, само бисте откуцали:

 Price 

Ако име поља на које желите да референцирате има више речи, мораћете да ставите име поља у витичасте заграде ({ и } заграде) да бисте се односили на њих. Дакле, ако имате поље под називом „Количина поруџбине“, откуцали бисте:

 {Order quantity} 

Можете користити и витичасте заграде око имена поља од једне речи, али они нису потребни на исти начин као за поља са дужим именима.

На тај начин, референце ћелија у Аиртабле-у су сличне коришћењу именованих опсега у Екцел-у, иако је згодно, имена су подешена за вас, размаци су дозвољени и можете се одмах позвати на њих, без потребе да их прво подесите.

Коришћење оператора у пољу формуле

Аиртабле подржава бројне симболе који вам омогућавају да брзо извршите низ логичких, текстуалних и нумеричких функција. Заједно, они се зову „оператери“.

Оператори које можете лако препознати су оператори за уобичајене математичке једначине. Можете користити тастер плус ( + ) за сабирање, цртицу, цртицу или тастер минус ( – ) за одузимање, тастер са звездицом ( * ) за множење и косу црту ( / ) за дељење. Такође можете користити заграде ( и ) око једначина да разбијете сложеније једначине на мање делове, по потреби.

Тастер амперсанд ( & ) је користан за брзо комбиновање текста, слично функцији ЦОНЦАТ у Екцел-у—иако Аиртабле има сопствену верзију те функције, ЦОНЦАТЕНАТЕ(), са истом функционалношћу.

Ако имате додатни текст који желите да додате у излаз поља са било којом функцијом, мораћете да га ставите под наводнике ( ” ), укључујући размаке или друге специјалне знакове. Ако желите да додате саме наводнике у излазни приказ, мораћете да додате обрнуту косу црту, затим знак наводника, унутар наводника; требало би да се чита као „\”“ унутар формуле.

Аиртабле такође садржи скуп логичких оператора. Они ће вратити „ТРУЕ“ ако су њихови услови испуњени и „ФАЛСЕ“ ако нису испуњени. То су „веће од“ ( > ), „мање од“ ( < ), „веће или једнако“ ( >= ), „мање или једнако“ ( <= ), „једнако“ ( = ), и „није једнако“ ( != ).

Неке основне функције које можете користити у Аиртабле

Ако тражите неке једноставне начине да почнете са формулама, ево неколико основних функција које можете користити у Аиртабле-у да бисте започели.

Ово једва да загребе површину доступних могућности; Документација Аиртабле-а нуди комплетну листу функција. Чак су и изградили база која садржи примере излаза које можете копирати у свој радни простор и уређивати.

Функција ИФ

Функција ИФ је једна од најосновнијих функција у табелама, а њена имплементација у Аиртабле је у суштини иста као и начин на који функција ИФ ради у Екцел-у.

 IF(expression, value1, value2) 

Функција тестира логику унету у поље израза, затим враћа вредност1 ако је та логика тачна, или вредност2 ако је нетачна. Као у Екцел-у, можете креирати угнежђене ИФ изјаве и уметнути друге функције у своју ИФ формулу.

Посебно сложене ИФ наредбе може бити лакше визуализовати коришћењем предности Аиртабле-ове функције „уређивања у више редова“, која вам омогућава да куцате своје формуле сличније писању кода, са увлакама које представљају угнежђене изјаве и више боја које представљају различите делове синтаксе.

Значајна разлика је у томе што не постоји еквивалент Екцел-овој функцији ИСБЛАНК; уместо тога, треба да питате да ли је вредност једнака БЛАНК().

Функција СУМ

Слично томе, уобичајена као ИФ, функција СУМ ради исто као и у било којој другој табели, сабирајући све вредности садржане у функцији (било да су то вредности поља или бројеви дефинисани директно у формули).

 SUM(number1, [number2, ...]) 

Функција ДАТЕАДД

За функцију која је мало необичнија, али би вам могла бити импресивно корисна, можете користити функцију ДАТЕАДД да додате одређено време за датуме и време.

 DATEADD(јул 15, 2024, [ 

У првом сегменту синтаксе наводите или сам датум или и датум и време, било у линији или из поља „Датум и време“. (Не можете сами додати време овој формули, без датума; приказаће грешку и мораћете поново да уредите формулу).

Затим наведите нумеричку вредност и јединицу времена од следећег: ‘милисекунде’, ‘секунде’, ‘минути’, ‘сати’, ‘дани’, ‘седмице’, ‘месеци’, ‘квартови’ (од године ), или ‘године’.

Ако је потребно, функције као што су ТОДАИ() (која приказује тренутни датум) или НОВ() (која враћа тренутни датум и време, ажурирана сваких 15 минута и сваки пут када се база поново израчунава) такође раде са ДАТЕАДД уместо поља или одређену вредност.

Попуњена функција ДАТЕАДД може изгледати слично овоме:

 DATEADD("07/18/23 14:55:29", 760, "minutes") 

Убрзајте радни ток у Аиртабле-у

Поље Формула додаје моћан начин за анализу и интеракцију са вашим подацима у Аиртабле-у. Од једноставних изјава до сложених креација са више функција, разноврсност формула доноси неке од најкориснијих функционалности алата за прорачунске табеле у вашу базу.

Ако сте већ упознати са табелама, можете брзо да прилагодите своје вештине да бисте откључали нове увиде, а да притом и даље користите предности Аиртабле модела базе података. Ово је само једна од многих јединствених карактеристика које Аиртабле чине тако убедљиво популарним алатом за повећање ваше продуктивности.