5 алата за видео аналитику заснованих на вештачкој интелигенцији за бољу анализу медија

Огромна количина видео садржаја који се производи и конзумира на дневној бази је запањујућа. Према Статиста, 500 сати видеа се поставља на Јутјуб сваког минута!

Очигледно, медијским аналитичарима је застрашујуће да у свему томе дају смисао.

На срећу, напредак у вештачкој интелигенцији (АИ) довео је до развоја моћних алата за видео аналитику који извлаче вредне увиде из видео записа тачно и без напора.

У овом чланку ћемо вас упознати са најбољим алатима за видео аналитику засновану на вештачкој интелигенцији на тржишту данас и показати како их можете користити да побољшате своју анализу медија.

Шта су алатке за видео аналитику засноване на вештачкој интелигенцији?

Алати за видео аналитику засновани на вештачкој интелигенцији користе прогресивни ЦВ (Цомпутер Висион) и технологије машинског учења за издвајање значајних информација из видео записа свих формата.

У идеалном случају, ови алати користе скуп сложених алгоритама који скенирају видео записе пиксел по пиксел и откривају активности, објекте и догађаје који се дешавају у живим или снимљеним видео записима.

Можете научити о објектима, покретима, емоцијама и свему што алгоритми могу да изаберу. У ствари, алати за видео аналитику су флексибилни у погледу тога како тренирате алгоритме или чак правите прилагођене моделе који одговарају вашим пословним потребама.

Претпоставимо да желите да идентификујете неприкладан/увредљив садржај у објављеним видео снимцима или видео снимцима које генерише корисник. Можете да направите прилагођене АИ моделе на основу постављених смерница које описују шта садржај чини неприкладним или неприкладним за ваше пословање. Затим покрените модел преко видео датотека да бисте открили аномалије.

Аналитика ради на два основна принципа:

 • Детекција покрета: испитује сваки пиксел, откривајући сваки покрет објеката у видео снимку
 • Препознавање објеката: идентификујте и надгледајте објекте, препознајте објекте који су се померили, нестали или су нови

У суштини, врхунска видео аналитика се користи у системима безбедности и надзора за откривање и упозоравање на потенцијалне претње, људе или абнормално понашање.

Видео аналитика се широко користи у различитим индустријама и нуди разноврсне услуге које задовољавају индивидуалне пословне потребе.

Међутим, у последње време софтвер постаје све популарнији међу предузећима и медијским кућама.

Са повећањем потражње за видео садржајем, брендови користе алатке за видео аналитику засноване на вештачкој интелигенцији да:

 • Идентификујте визуелна помињања
 • Извуците увид у публику
 • Искористите садржај који су генерисали корисници
 • Пронађите лажне логотипе бренда или фалсификовану робу

И још много тога.

Дакле, технички, случајеви употребе алата за видео аналитику покретаних вештачком интелигенцијом су се од тада развијали.

Предности коришћења алата за видео аналитику засновану на вештачкој интелигенцији

#1. Детаљна анализа

Напредни алати за видео аналитику могу анализирати видео токове до дубине коју људске очи не могу постићи.

Видите, људски мозак може да обради слике које око види за само 13 милисекунди.

У овом кратком временском оквиру, не очекујемо да ће човек доћи до сваког детаља или сукоба у стримингу видео записа. Али дефинитивно можемо очекивати да ће АИ то учинити.

  Како користити гласовно ћаскање у Х1З1 ПС4

Алати за видео аналитику засновани на вештачкој интелигенцији испитују стримовање или снимљени видео фрејм по кадар уместо да га посматрају као целину. Грануларни приступ им омогућава да открију, прате и класификују објекте у сцени.

Овај ниво детаља може бити пресудан у идентификовању безбедносних претњи и сумњивог понашања.

#2. Повећана ефикасност и продуктивност

Велики део процеса видео аналитике прати аутоматизација. Од анализе видео записа до прикупљања и чувања увида, алати раде све.

У идеалном случају, за редовно обављање ових активности било би потребно неколико сати и значајна радна снага. Чак и након сати рада, не бисте могли да добијете увиде које би АИ пружила.

Хајде да ово схватимо на примеру. Ви поседујете обичну продавницу и поставили сте контролни центар за анализу података о надзору ваше продавнице.

Без алата за видео аналитику, ваш тим за надзор би на крају зурио у екран 24*7.

Али уз комбиновану видео аналитику, ваш тим може учинити много боље у прикупљању увида као што су:

 • Идеалан корак
 • Демографија купаца
 • Поновљени купци
 • Време чекања на шалтеру за обрачун
 • Најангажованији одељак у продавници

Толико података који су већ извучени помоћу аналитичких алата оставља вам да се фокусирате на кључне задатке, као што је коришћење увида за изградњу стратегија и побољшање корисничког искуства у малопродаји.

#3. Модерирање садржаја без проблема

Са процватом у креирању садржаја, тешко је пратити садржај који генеришу корисници.

Алатке за видео аналитику које покреће вештачка интелигенција помажу вам да пређете кроз сате видео садржаја за неколико минута.

Најбољи део је што можете да тренирате алгоритам са специфичним смерницама за усклађеност. Ако садржај није у складу са постављеним смерницама, алатка може да их открије за неколико секунди.

Углавном, алати за видео аналитику могу помоћи предузећима:

 • Откријте лажне логотипе брендова
 • Помињања бренда (текст/аудио/логотип)
 • Откријте увредљив садржај

Осим тога, пажљиво праћење видео садржаја је кључно за медијске куће. То их спречава да уђу у правне туче због неовлашћеног помињања бренда или појављивања увредљивог садржаја под именом свог бренда.

#4. Упозорења и обавештења у реалном времену

У случају да алгоритам открије нешто неетичко, софтвер се може конфигурисати да шаље упозорења и обавештења.

Ово омогућава модераторима садржаја да одмах предузму радњу како би одговорили на упозорење. Можете да конфигуришете упозорења за било шта: откривање лажног логотипа, застарели садржај, спомињање бренда итд.

Упозорења у реалном времену су од виталног значаја у временски осетљивим ситуацијама, пре свега у сектору безбедности. Оно што је најважније, такође можете подесити акције засноване на догађајима које се аутоматски покрећу ако алгоритам открије кршење.

На пример, сирене би се могле огласити у целој згради ако дође до пожара или би се могла позвати полиција ако дође до провале.

Власник, особље обезбеђења и други добиће е-маил или обавештење аутоматски без људске интервенције.

Ево неколико невероватних алата за видео аналитику заснованих на вештачкој интелигенцији за бољу анализу медија.

Амазон Рекогнитион

Амазон Рекогнитион је моћан софтвер за видео аналитику који долази заједно са унапред обученим и прилагодљивим АПИ-јима за компјутерски вид. Користи технологију дубоког учења за препознавање лица, детекцију објеката и анализу слике.

Кључне карактеристике

 • Уградите АПИ-је за модерирање Рекогнитион у друштвене медије и рекламе да бисте открили неприкладан/увредљив садржај и креирали прилагођене, легално прихваћене медије
 • Искористите РекоРекогнитион технологију детекције на сликама или видео записима да бисте идентификовали атрибуте лица као што су отворене или затворене очи, емоције, године, пол итд.
 • Користите АПИ-је засноване на складишту да бисте креирали колекцију лица откривених на различитим сликама или видео записима; користите колекцију за обављање операција подударања лица и претраживања.
 • Откривање и издвајање текста из слика и видео записа, што га чини корисним за апликације као што су препознавање регистарских таблица и анализа докумената
 • Лако идентификујте ознаке и сцене на сликама и видео стримовима уживо, као што су возила, зграде и пејзажи
  Скривени кључ за динамичке веб интеракције

Рекогнитион-у верују људи попут Пинтереста, ПБС-а и других. Без сумње, то је свестран алат са широким спектром примена у различитим индустријама, укључујући безбедност, медије и оглашавање.

Гоогле Цлоуд Видео Интеллигенце

ГооглеГоогле’с АГоогле’Видео који поједностављује видео анализу и управљање медијима. Његови унапред обучени модели могу препознати преко 20.000 објеката, активности и сцена у сачуваним и стримованим видео записима.

Кључне карактеристике

 • Лако прегледајте петабајте видео података да бисте идентификовали и филтрирали експлицитан или неприкладан садржај неопходан за модерирање и усклађеност садржаја
 • Уграђена анализа промене снимака за откривање промена снимака у сачуваном или стримованом видеу у реалном времену
 • Идентификујте одговарајуће локације или временске оквире у видео снимцима да бисте уметнули огласе који су контекстуално релевантни за видео садржај
 • Извуците богате метаподатке идентификацијом објеката, активности и сцена у видео снимцима и користите их за побољшање претраге и откривања
 • Има детекцију текста која користи оптичко препознавање знакова (ОЦР) за откривање и издвајање текста унутар улазног видеа

Користећи Видео АИ, можете аутоматски транскрибовати говор у текст и генерисати титлове и титлове из видео записа. Поред тога, видео АИ такође има моделе детекције лица и особа који су у бета фази.

Видео Индекер

Видео Индекер је алатка за видео аналитику заснована на облаку компаније Мицрософт Азуре. Помаже вам да лако извучете увиде из аудио и видео датотека помоћу медијске вештачке интелигенције да бисте побољшали приступачност, могућност претраживања и опште корисничко искуство.

Кључне карактеристике

 • Видео Индексер издваја широк спектар метаподатака из видео записа, укључујући изговорене речи, титлове, ознаке и транскрипте
 • Има уређивач видеа заснован на вештачкој интелигенцији који вам омогућава да креирате нове медије од постојећег садржаја; лако исеците клипове из видео записа и спојите их заједно помоћу уређивача
 • Интегрише се са другим Мицрософт услугама, укључујући Азуре Цогнитиве Сервицес, Повер БИ и СхареПоинт
 • Фино подесите алгоритам за препоруке на основу објеката и људи који се појављују у видео снимку

Са Видео Индекер-ом, приватност и безбедност више нису мит. Има преко 3.500 стручњака за безбедност посвећених заштити ваших података и приватности. Платформа такође има најсавременије сертификате, што је чини савршеном за иновативне примене у различитим индустријама.

Цларифаи

Цларифаи нуди потпуну видео анализу покрета уз помоћ компјутерског вида и вештачке интелигенције. Алат је склон свести о ситуацији и откривању објеката, што га чини погодним за надзор и безбедносне сврхе.

Кључне карактеристике

 • Открива одређене радње које се дешавају у видео снимку, као што је образац или понашање појединца, да би боље разумео како клијенти остварују интеракцију са производима
 • Откријте увиде из неструктурираних података; откривање аномалија у реалном времену за доношење бржих одлука на терену и подршку војним пројектима ИСР
 • Комбинујте видео податке у пуном покрету са АИ да бисте побољшали време одговора; откријте оштећена подручја или потражите људе у скоро реалном времену
 • Уграђена технологија за препознавање звука за откривање и транскрибовање говора, препознавање музике и идентификацију других звукова
  Како пронаћи где је апт инсталирао тај пакет на Дебиан и Убунту

Цларифаи пружа врхунску подршку за видео анализу најбољим светским тимовима, Цанва, Нвидиа и другима. Осим тога, добијате 1000 бесплатних месечних операција када почнете са Цларифаи-јем.

Лумео

Лумео је прилагођена платформа за видео аналитику без кода која омогућава свакоме да извуче максимум из видео садржаја помоћу лаких алата за превлачење и испуштање и унапред изграђених блокова за анализу.

Кључне карактеристике

 • Поседује 100 АИ модела, алата и конектора спремних за употребу, омогућавајући коришћење Лумео-а за различите случајеве употребе без мрдања прста
 • Једноставна функција плуг-анд-плаи за интеграцију софтвера са постојећим системима за управљање камером и видео записом без напора
 • Комплетан сет РЕСТ АПИ-ја и програмабилних Питхон чворова тако да можете лако да направите прилагођене интеграције
 • Уграђена функција за сарадњу за програмере, инжењере решења и тимове за имплементацију ради брже испоруке решења

Лумео је платформа за видео аналитику све у једном. Његов интуитивни дизајн и готови АИ модели омогућавају свакоме да у потпуности искористи врхунску аналитику без учења било каквог техничког жаргона.

Случајеви коришћења алата за видео аналитику

Као што смо рекли, случајеви употребе алата за видео аналитику су бројни. Међутим, остаћемо на три главне индустрије – здравству, безбедности и малопродаји – да бисмо видели како користе видео аналитику.

Здравствена заштита

Универзитет у Бафалу развио је апликацију за паметне телефоне дизајнирану да помогне у откривању поремећаја из аутистичног спектра (АСД) код деце. Апликација ради на принципу детекције покрета (језгро видео аналитике).

Користећи камеру паметног телефона, апликација прати израз лица и пажњу погледа детета које гледа у слике друштвених сцена (на којима се види више људи).

Апликација прати покрете очију и може тачно да открије децу са АСД-ом јер се њихови покрети очију разликују од оних код особа без аутизма.

Малопродаја

Амазон Го је прва продавница прехрамбених производа те врсте која омогућава купцима да се одјаве из продавнице без чекања у дугим редовима за наплату. То чини тако што купцима аутоматски наплаћује у складу са оним што узму са полице.

Амазон тврди да сваки пут када купац узме артикал са полице, предмет се одмах додаје у корпу за куповину на његовом налогу на мрежи. Када купци врате артикл на полицу, Амазон га уклања из њихове виртуелне корпе.

Иако Амазон не каже много додатне технологије коју користи, каже да технологија укључује врхунску компјутерску визију и моделе машинског учења у комбинацији са неколико сензора у продавници који омогућавају Амазону да доноси самоуверене одлуке када је у питању наплата корисника за њихове куповине.

Безбедност

Према извештајима, особа у Лондону ће вероватно бити ухваћена сигурносном камером преко 300 пута дневно, док амерички држављанин може бити ухваћен камером више од 75 пута дневно!

Дакле, људски је немогуће пратити ствари и абнормалности на местима са великом гужвом. Алати за видео аналитику, међутим, могу то да ураде за вас 10 пута брже и прецизније од људских супервизора.

Не, не кажемо да можете да отпустите јер смо постојећи посматрачи или чувари, али ови алати могу бити прави помоћник за ефикасније и продуктивније обављање посла.

Закључне мисли

Видео аналитика заснована на вештачкој интелигенцији више није „техничка прича“. Коришћен је у маркетингу, корисничкој служби и другим пословним улогама.

Чињеница да видео аналитика може да уштеди небројене сате и пружи корисне увиде довела је до њеног ширег прихватања у свим индустријама. У овом чланку смо покушали да покријемо сваки могући утицај видео аналитике засноване на вештачкој интелигенцији.