Који оквир за тестирање је најбољи за вас?

Ако сте неко време у игри развоја софтвера, онда знате да је тестирање стална фаза током процеса развоја јер тестирање осигурава да коначни производ испуњава циљеве које смо дефинисали на самом почетку.

Иако се тестирање може обавити и ручно и аутоматски, тестирање аутоматизације је у порасту због своје брзине и способности да смањи трошкове рада.

Иако постоје бројни алати и оквири за обављање аутоматизованог тестирања, Ципресс и Селениум су популарни међу њима. Стога, хајде да истражимо јединствене карактеристике оба оквира и Ципресс у односу на Селен да бисмо пронашли који да користимо када.

Шта је чемпрес?

Након што сте провели безброј сати развијајући софтвер, уобичајено је да се осећате исцрпљено да тестирате производ који сте развили. Ево чемпреса за спас!

Ципресс је првенствено написан у ЈаваСцрипт-у, који вам омогућава да пишете аутоматске тестове за софтверске производе. Овај фронт-енд оквир је посебно направљен за модерне веб апликације и специјализован је за тестирање апликација изграђених на Реацт, Ангулар и Вуе.јс

Данас, бројни алати за аутоматизацију на тржишту користе Селениум у позадини за писање тестова, међутим, Ципресс је потпуно независна алатка која се не ослања на друге алате за креирање тестова.

Иако Ципресс користи ЈаваСцрипт за креирање тестова, не захтева да будете вешти у ЈаваСцрипт-у или кодирању. Довољне су само основе да се настави са тестирањем Ципресс.

Ципресс подржава следеће познате типове тестирања:

 • Тестови од краја до краја.
 • Тестови компоненти.
 • Јединични тестови.
 • Интеграциони тестови.

За разлику од многих других оквира за тестирање, Ципресс не прослеђује команде претраживачима за тестирање; Сам Ципресс је претраживач који уместо тога покреће ваше тестове.

Шта је селен?

Популаран међу свима! Селен је аутоматизовани алат за тестирање од краја до краја који вам омогућава да пишете тестове на било ком од главних програмских језика.

  Како цртати на мрежи помоћу апликације Гоогле Цхроме Цанвас

Оквир вам омогућава да тестирате веб апликацију на више прегледача, укључујући Цхроме, Фирефок, Сафари и Интернет Екплорер, како бисте били сигурни да апликација нема грешака за производњу. Селен подржава различите врсте тестирања, укључујући

Селен у целини је алатка која се састоји од Селениум ИДЕ, Селениум ВебДривер-а и Селениум Грид-а. Сваки од њих има своје јединствене предности.

Селениум ИДЕ

Ово је ИДЕ једноставан за коришћење који не захтева никакву инсталацију да бисте почели да користите. Све што треба да урадите је да интегришете ИДЕ у Фирефок претраживач и почнете да пишете тестове.

Алат бележи ваше интеракције са апликацијом и прегледачем како би креирао аутоматизоване скрипте за потребе тестирања. Ове скрипте можете извести на жељеном програмском језику.

Упркос томе што нуди бројне функционалности, Селениум ИДЕ не подржава потпуно тестирање због неких ограничења.

Селениум ВебДривер

За разлику од Селениум ИДЕ-а, ВебДривер подржава различите претраживаче, укључујући Цхроме, Сафари, Едге и бројне друге.

Након креирања пробних скрипти у програмском интерфејсу ВебДривер-а, води вас до јединствене инстанце вашег жељеног веб претраживача, омогућавајући вам да почнете да тестирате функционалности апликације.

Селениум Грид

Алат за паралелно тестирање који вам омогућава да истовремено покрећете тестове на више машина. То значи да прати архитектуру повезану чвориште-чвориште, што значи да можете пратити све тестове обављене на чворовима (подређеним системима) из централног система који се назива чвориште.

Из горњег графикона можете приметити колико су алати конкурентни.

Визуелизација приказује обим преузимања годишње. Очигледно је да је Ципресс стекао велику популарност у последњих неколико година.

Карактеристике или предности чемпреса:

 • Једноставна за инсталацију: Не требају вам никакве екстерне библиотеке или зависности да бисте радили са Ципресс-ом. С обзиром да је Ципресс кодиран помоћу ЈаваСцрипт-а, можете га директно преузети преко командне линије помоћу команде „нпм инсталл ципресс“.
 • Брзо ради: Пошто је сам Ципресс претраживач који покреће тестове, бржи је од многих других доступних оквира за тестирање.
 • Аутоматско чекање: Захваљујући функцији аутоматског чекања Ципресс-а, која не захтева да ручно додајете чекања у своје тестове. Ципресс аутоматски чека на команде и тврдње.
 • Савремени оквир: Како се веб апликације крећу ка СПА (апликација са једном страницом) оквирима као што су Ангулар и Реацт, постоји потреба за наменским оквиром за њихово тестирање. Стога је Ципресс најбољи за тестирање фронт-енд апликација изграђених на најновијим технологијама.
 • Детаљна документација: Ципресс заједница је прилично јака и нуди свеобухватну званичну документацију.
 • Читљиве грешке: Поруке о грешкама на Ципресс-у су на обичном енглеском који могу лако да разумеју и људи који нису технички. Штавише, оквир визуелно бележи грешке које вам помажу да сазнате шта тачно није у реду у апликацији. Сходно томе, отклањање грешака постаје беспрекорно и брже за вас.
  7 најбољих Блуетоотх адаптера за живот без жице

Карактеристике или предности селена:

 • Подржава више веб прегледача: Иако сам Селениум није претраживач, он може тестирати функционалност апликације за различите веб претраживаче као што су Сафари, Опера, Цхроме и Едге.
 • Више уређаја: Оквир није ограничен само на тестирање веб апликација; такође може да тестира мобилне апликације за Андроид и иОС.
 • Подршка заједнице: Селен није нов, постоји од 2004. године, а најбоља ствар је да је то опен-соурце који привлачи програмере, тестере и професионалце широм света, што резултира већом заједницом.
 • Опције интеграције: Селен се може неприметно интегрисати у разне друге алате и оквире као што су Мавен, Доцкер, ЈУнит и многи други.
 • Паралелно тестирање: Са Селениум Грид-ом можете покренути више тестова на више машина у истом тренутку.
 • Преносиви: Селенијум ради на скоро свим главним оперативним системима и подржава различите програмске језике.
 • Пакет алата: Селен је скуп алата доступних за све нивое програмера. На пример, Селениум ИДЕ је толико једноставан да чак и нетехничар може да ради са њим, док Селениум ВебДривер омогућава креирање прилагођених тестова за сложене апликације.

Чемпрес против селена: кључна поређења

ФеатуреЦипрессСелениумПримарни случај употребе Тестирање са краја на крај Подржани језициИако Ципресс има додатке за подршку више програмских језика, он првенствено користи ЈаваСцрипт или ТипеСцрипт за писање тестова.Подразумевана подршка за различите главне програмске језике као што су Питхон, Јава, Ц#, итд.,Инсталација/ СетупКако је Ципресс изграђен на врху Ноде.јс-а, долази као пакет који се једноставно може преузети помоћу нпм инсталл ципресс команде. Мало одузима време јер захтева преузимање и конфигурисање и селена и драјвера. Подржани претраживачиЦипресс подржава само Цхроме, Едге и Фирефок претраживачи за сада. Може тестирати компатибилност са свим главним веб прегледачима укључујући Фирефок, Цхроме, Сафари и Едге.СпеедС обзиром да Ципресс ради директно у претраживачу, много је бржи.Селениум генерално нуди велику брзину, али не може да победи Ципресс .ЦоммунитиУпоредно, Ципресс има мању заједницу, али расте веома брзо.Селениум има снажну подршку заједнице.ИнтегратионЦипресс има ограничене могућности интеграције.Селен се може неприметно интегрисати у бројне алате и платформе.Мобилно тестирање не може да врши тестирање мобилних апликација.Да, Аппиум ВебДривер АПИЛиценсеОпен -соурце, што значи бесплатно.Опен-соурце, доступно бесплатно.

  Како искључити кључне речи и филтрирати јаја на Твиттеру

Ограничења чемпреса

 • Ципресс тренутно подржава само претраживаче засноване на Фирефок-у и Цхромиум-у. Не нуди подршку за друге претраживаче као што су Сафари и Интернет Екплорер.
 • Ципресс тестирање вам не дозвољава да покренете тестове на више картица.
 • Ограничена подршка програмског језика за писање тестова.
 • Не можете тестирати мобилне или десктоп апликације користећи Ципресс.
 • Нема изворну подршку за паралелно тестирање.

Ограничења селена

 • Инсталационо подешавање Селена је изазовно у поређењу са Ципрессом.
 • Не подржава аутоматско чекање. Тестовима би требало експлицитно додати чекања.
 • Релативно споро, пошто се не покреће директно у претраживачу, уместо тога шаље даљинске команде за управљање претраживачем.
 • Нема подразумеване подршке за тестирање слика.
 • Требало би да имате основно техничко разумевање за креирање тестова у Селену.

Последње мисли

Сада се завршава чекање на кључна поређења Ципресса и Селена. Чемпрес и селен су веома конкурентни у свету аутоматизованог тестирања.

Без обзира који оквир одаберете, све је у перформансама апликације у више прегледача и уређаја. Карактеристике, ограничења и поређења Ципресса и Селена у овом чланку би требало да вам помогну да одредите који је најбољи за захтеве вашег пројекта.

Ако је ваша апликација за тестирање усмерена на фронт-енд или има уграђене модерне оквире као што су Реацт или Ангулар, требало би да изаберете Ципресс. Такође, да бисте ублажили главобоље тестера, користите Ципресс, јер је једноставан и не захтева стручност у програмирању.

С друге стране, за сложено и енд-то-енд тестирање користите Селениум.

Такође можете истражити питања и одговоре на интервјуу за Селениум.