5 кључних разматрања када користите више монитора са лаптопом

Брзе везе

Кључне Такеаваис

  • Право подешавање са одговарајућим кабловима и портовима је кључно за ефикасно повезивање више екрана на лаптоп.

  • Користите паметно управљање столом тако што ћете уградити екстерне додатке и ручицу монитора да побољшате изглед ваше радне станице.

  • Оптимална количина монитора зависи од ваше употребе; углавном је довољан један додатни монитор, али некима ће можда бити потребно више екрана за одређене задатке.

МАКЕУСЕОФ ВИДЕО ДАНА

Пречесто се пребацујете са једног прозора на други или стављате више прозора на екран свог лаптопа? Време је да набавите други монитор.

Више монитора може значајно да побољша продуктивност јер имате много више простора на екрану за рад. Али ако размишљате о коришћењу другог монитора са лаптопом, треба узети у обзир неколико додатних разматрања.

1 Изградња подешавања

Прва ствар коју треба да поставите је стварно подешавање, укључујући опције излаза екрана, јер ће то одредити екране које можете купити.

Ако имате старији лаптоп, можда имате и ХДМИ и Мини ДисплаиПорт. То значи да можете повезати два екрана без бриге о разделницима или адаптерима. На новијим лаптоп рачунарима вероватно ћете видети само један ХДМИ порт или УСБ-Ц порт са ДисплаиПорт могућностима.

Пиц Медиа Аус/Схуттерстоцк

Потражите упутство за свој лаптоп да бисте проверили његове спецификације порта. На пример, потребан вам је ДисплаиПорт или ХДМИ 1.3 (или новији) ако желите да користите монитор од 1080п на 144Хз. Свест о могућностима вашег лаптопа може вам уштедети скупу куповину коју можда нећете моћи да искористите у потпуности.

Следеће су каблови. Купите ХДМИ каблове високог квалитета који су компатибилни са резолуцијом ваших монитора. Иако стандардни ХДМИ кабл може да ради на скоро свим мониторима, важно је проверити брзину да бисте били сигурни да је квалитет екрана висок. Иако је већина ХДМИ каблова иста, неке варијације ХДМИ каблова могу да вас ухвате. Ово важи и за УСБ Типе-Ц каблове. Није сваки УСБ Типе-Ц кабл направљен исто, а добијање погрешног кабла може бити проблем.

Стварни део повезивања је једноставан, а већ смо покрили како да повежете више екрана на лаптоп.

Само запамтите да нема смисла набавити врхунски монитор за игре само да бисте касније открили да ваш лаптоп нема излазне могућности екрана да би искористио високу брзину освежавања и све друге звиждуке које ваш екран може имати .

2 Управљање вашим столом

Прикључивање екстерног екрана на ваш монитор ће готово сигурно значити да ћете морати да га спустите на одговарајуће место на свом столу како бисте могли да користите екран свог лаптопа као секундарни екран. У овој фази, ако још увек желите да користите тастатуру свог лаптопа, ствари могу постати мало незгодне.

Антонио Гуиллем/Схуттерстоцк

Имајте на уму да чим одлучите да свом лаптопу додате екстерни екран, прелазите на сто типа радне станице. Иако можете добити тако што ћете свој монитор поставити поред лаптопа и прикључити потребне каблове, то не пружа најбоље искуство.

Препоручујем екстерну тастатуру, миш и постоље да држите лаптоп укључен. То ће вам пружити осећај више налик на радној површини и обезбедити да можете да поставите ствари у најергономичнији могући положај.

У овом тренутку ћете почети да видите још један проблем: збркани неред каблова на вашем столу. Још једном, можете их једноставно склонити и заборавити на њих, али правилно управљање овим кабловима ће бити од велике помоћи када правите промене, мењате ставке или чак када морате да искључите лаптоп да бисте га користили даље од стола.

Ако имате мали сто, или ако установите да постоље за монитор заузима превише простора, препоручујем вам да набавите руку за монитор. То ће знатно побољшати изглед вашег подешавања, а истовремено ће вам дати већу флексибилност у погледу позиционирања вашег екрана.

3 Одлучивање о оптималном броју монитора

Колико монитора вам је потребно зависи од тога шта ћете већину времена радити са лаптопом. За већину људи ће бити довољан само један додатни монитор. Дакле, ако желите да креирате радну станицу са закривљеним екраном са три екрана, уштедите новац и уместо тога набавите добар монитор широког екрана са великом стопом освежавања, малим временом одзива и добром прецизношћу боја.

ДЦ Студио/Схуттестоцк

У ствари, студије су потврдиле и ову чињеницу. На пример, Мицрософт-ов Корисничко искуство са великим екраном пронађено коришћењем подешавања са два екрана може повећати продуктивност било где између девет до 50 процената.

Међутим, постоје случајеви употребе у којима ће додавање три или чак више монитора бити од користи. Ако тргујете, радите са табелама, градите подешавање за више екрана за игре засноване на симулацији или вам је на други начин потребан простор на екрану, немојте се плашити да изаберете више монитора.

То ће повећати трошкове и сложеност подешавања. Да бисте ово држали под контролом, инвестирајте у један добар примарни монитор и уштедите новац на осталима.

4 Проблеми са перформансама

Пошто говоримо о лаптопима, перформансе су велико питање. За разлику од десктоп рачунара, где можете једноставно да прикључите монитор директно на ГПУ, излаз екрана вашег лаптопа може, али не мора бити мапиран на дискретни ГПУ, и то може бити проблем.

Ако се излаз екрана вашег лаптопа повеже са интегрисаним ГПУ-ом, то значи да ће спољни екран такође бити напајан интегрисаним ГПУ-ом. Дакле, када покрећете програме или игре са интензивним перформансама које захтевају ваш наменски ГПУ, комуникација између њих може да изазове проблеме са перформансама када користите спољни монитор.

НАТАЛИА61/Схуттерстоцк

Ови проблеми могу или не морају бити довољно значајни да би били уочљиви. Без обзира на то, најбоље је осигурати да ваша графичка картица одговара задатку покретања двоструких монитора. Већина модерних лаптопова са наменским ГПУ-овима долази са излазима за екран који се повезују директно на наменски ГПУ, тако да сте највероватније тамо покривени.

Уз то, Нвидиа и АМД нуде услужне програме контролне табле који вам омогућавају да измените ова подешавања, што значи да можете променити који ГПУ ваш лаптоп користи за покретање спољног монитора. Ако имате на уму перформансе, коришћење наменског ГПУ-а је боља опција, у супротном ваш интегрисани ГПУ може да поднесе остало. Имајте на уму, међутим, да у зависности од хардвера вашег лаптопа, можете или не морате имати ове опције. Алтернативно, МУКС прекидач може помоћи у побољшању перформанси директним слањем графичких података на екран без потребе да прво пролази кроз ЦПУ.

5 Пристати или не пристати

Ако ваш лаптоп има Тхундерболт 4 порт, прикључне станице могу изгледати обећавајуће. Можете да повежете све своје екране, периферне уређаје, мрежне каблове и још много тога, а истовремено пуните свој лаптоп преко једног УСБ-Ц кабла.

Међутим, добијање правог пристаништа је овде веома важно. Мораћете да се уверите да портови за приказ прикључне станице подржавају ваше мониторе како бисте могли да добијете потребну резолуцију и брзину освежавања. На крају, али не и најмање важно, уверите се да прикључна станица подржава УСБ-Ц Повер Деливери; у супротном, биће вам потребан други кабл за пуњење лаптопа ако ваш лаптоп подржава УСБ-Ц пуњење.

Коришћење више монитора може значајно повећати продуктивност и помоћи вам да урадите више уз мање напора. Одлучивање о монитору и постављање целе ствари може бити мука, али се на крају исплати.