5 начина да шифрујете свој интернет саобраћај

Шифровање је процес кодирања података тако да они буду нечитљиви никоме без одговарајућег кључа за дешифровање. Другим речима, то је одличан начин да спречите неовлашћени приступ и побољшате безбедност.

Али да ли је могуће заштитити своју интернет везу шифровањем? Одговор је да, иако ово захтева вишестрани приступ. Ево пет начина за шифровање вашег интернет саобраћаја.

1. Користите приватни прегледач

Ваш претраживач је ваш примарни пролаз ка светској мрежи. Ако вас прегледач не штити од праћења, онда шта год да урадите да побољшате своју безбедност, неће имати велику разлику.

Тор Бровсер је вероватно једини заиста приватни претраживач који је данас доступан. За разлику од другог сличног софтвера, Тор преусмерава ваш саобраћај преко најмање три релеја и шифрује га на сваком кораку. Често се користи за приступ мрачном вебу, то је незаменљив алат за приватност који користе узбуњивачи, политички активисти и новинари широм света. Ако желите да шифрујете свој саобраћај и заштитите се, заиста не можете боље од Тор-а.

Међутим, постоји један велики проблем са овим претраживачем: преспор је за свакодневну употребу. Једно решење је да га користите само за одређене осетљиве задатке, када је заштита ваше приватности императив. У другим околностима, можете користити претраживач као што је Браве или Фирефок. Да будемо јасни, ни Браве ни Фирефок не шифрују ваш саобраћај као што то чини претраживач Тор, али нуде много више приватности и заштите од праћења од претраживача попут Цхроме-а или Мицрософт Едге-а.

2. Набавите ВПН

Још увек траје дебата о томе да ли треба користити виртуелну приватну мрежу (ВПН) са Тор претраживачем и како. Међутим, свакако бисте требали користити ВПН са било којим другим прегледачем. Уопштено говорећи, добијање ВПН-а је добра идеја ако желите да сачувате своју приватност и отежате другима да прате ваше активности на мрежи.

Проблем је у томе што данас постоји много ВПН провајдера, али само неколико нуди софтвер који заправо ради оно што треба. Када бирате ВПН, уверите се да има јаку енкрипцију и строгу политику без евиденције, да штити од цурења ДНС-а, да има функцију „килл-свитцх“ и да ради добро. Постоји неколико различитих начина да тестирате шифровање ВПН-а, па се уверите да сте га темељно тестирали када изаберете ВПН.

Помоћу ВПН-а можете лако и по ниској цени шифровати свој саобраћај или чак бесплатно. Али имајте на уму да ово треба да радите на свим уређајима, а не само на рачунару. Ако сте нови у концепту, знајте да постоје неке ствари на које морате пазити када бирате ВПН услугу.

3. Користите шифроване апликације за размену порука

Безбедан претраживач и добра ВПН услуга ће вам помоћи да заштитите, али морате покрити све основе. Могли бисте имати најпоузданији ВПН на свету, али ако користите апликацију за размену порука која није шифрована, и даље сте у опасности. Осим тога, заиста нема недостатака у коришћењу безбедних апликација за размену порука.

А оно што вам треба је апликација за размену порука која има енкрипцију од краја до краја. Другим речима, софтвер који обезбеђује да само ви и прималац можете да читате поруке које размењујете. На тржишту постоји неколико популарних апликација за шифровану размену порука, али Сигнал је вероватно најбољи избор, због своје репутације и снажног фокуса на приватност корисника.

Телеграм је још једна добра опција, посебно ако тражите апликацију са друштвеним функцијама. А ако људи са којима комуницирате путем текста не користе ове апликације, увек постоји ВхатсАпп. Можда је у власништву Мета-е, али има енд-то-енд енкрипцију и сигурно је сигурнији од многих других мејнстрим апликација за размену порука.

4. Пређите на добављача шифроване е-поште

Шта Гоогле, Мицрософт и Иахоо знају о вама? Вероватно много, а ако користите њихове услуге е-поште, они су од вас прикупили запањујућу количину података. Када користите провајдера е-поште у власништву једне од ових компанија, не стварате само профит за Биг Тецх, већ и себе излажете опасности. Због тога бисте требали озбиљно размислити о преласку на шифровану услугу е-поште.

Шифроване услуге е-поште су супериорније од Гмаил-а и сличних производа у скоро сваком погледу. Они користе јаку енкрипцију, имају напредне безбедносне мере за спречавање неовлашћеног приступа и не заснивају се на прикупљању података од корисника. Једини проблем је што ћете можда морати да платите да бисте користили напредније функције (нпр. више простора за складиштење, више адреса е-поште).

Уз то, одабир провајдера шифроване е-поште, ако га никада нисте користили, може бити мало незгодно. Обратите пажњу на неке кључне карактеристике, на пример који алгоритам шифровања користе и да ли чувају корисничке евиденције. ПротонМаил, ТутаНота и Маилфенце, да споменемо само неке, имају сјајну репутацију.

5. Инвестирајте у шифровано складиште у облаку

Ако желите да шифрујете свој интернет саобраћај, не можете занемарити складиштење датотека. Нарочито у данашње време, када се многи од нас ослањају на облак за чување важних и личних података.

Да бисте заштитили своју приватност, потражите добављаче складиштења у облаку који користе енд-то-енд енкрипцију и одржавају робусне безбедносне праксе како би њихови клијенти били задовољни. Постоји много опција, тако да избор складишта у облаку који одговара вашим потребама може изгледати помало неодољиво. Ицедриве, пЦлоуд, Тресорит и Протон Дриве, на пример, су безбедни и поуздани.

Треба напоменути да је мало вероватно да ћете пронаћи бесплатног шифрованог добављача складиштења у облаку. Ово је разумљиво јер сигурност и инфраструктура потребни за пружање ове услуге имају значајне трошкове. Међутим, боље је платити својим новцем него својим подацима — дефинитивно желите да ваши подаци буду заштићени и шифровани.

Заштитите своје податке шифровањем

Шифровање је моћан алат, али можете искористити његове пуне предности само ако смањите рањивости у својој сајбер инфраструктури на минимум. Користите безбедан претраживач, набавите ВПН, замените своју уобичајену апликацију за размену порука, промените добављаче е-поште и инвестирајте у добро складиште у облаку за своје датотеке.

Ако урадите горе наведено, скоро сав ваш интернет саобраћај ће увек бити шифрован. За додатну сигурност, размислите о локалној употреби шифровања и шифровању целог чврстог диска.