Како да опоравите свој Цхромебоок

Цхромебоок-ови имају репутацију једног од најпоузданијих и најотпорнијих уређаја. Али нажалост, чак и Цхромебоок-ови могу да наиђу на проблеме.

Једна од најгорих грешака на које можете наићи као корисник Цхромебоок-а је грешка „ЦхромеОС недостаје или је оштећен“. Ево зашто долази до ове грешке и како да је поправите на Цхромебоок-у.

Зашто се јавља грешка „ЦхромеОС недостаје или је оштећен“.

Постоји неколико разлога због којих можете наићи на грешку „ЦхромеОС недостаје или је оштећен“. Као што би порука о грешци сугерисала, ова грешка се јавља зато што ваш Цхромебоок има проблем са оперативним системом. Оперативни систем може отказати због:

  • Мање грешке
  • Неисправна ажурирања система
  • Квар хард диска (ХДД).
  • Оштећење датотеке

Све ове проблеме можете да решите правилним корацима за решавање проблема. Неки основни узроци, као што су мањи кварови и неисправна ажурирања система, могу се решити поновним покретањем Цхромебоок-а, испирањем и потенцијалним опоравком ЦхромеОС-а.

Ако ови кораци не успеју, можда ћете морати да замените чврсти диск Цхромебоок-а.

Како да поправите грешку „ЦхромеОС недостаје или је оштећен“.

У већини случајева, мораћете да испробате неколико корака за решавање проблема пре него што завршите опоравак Цхроме ОС-а. Препоручљиво је да прво испробате једноставне кораке као што је поновно покретање Цхромебоок-а јер ће вам уштедети много времена и труда ако успеју.

Ако ови кораци не функционишу, поновна инсталација ЦхромеОС-а и потенцијално инсталирање новог чврстог диска требало би да ваш Цхромебоок буде као нов.

1. Поново покрените Цхромебоок

У неким случајевима грешка „ЦхромеОС недостаје или је оштећена“ узрокована је мањим грешкама. Ове проблеме можете да решите поновним покретањем Цхромебоок-а.

Притисните и држите дугме за напајање неколико секунди док се Цхромебоок не искључи. Затим поново притисните дугме за напајање и сачекајте да видите да ли ће се грешка поновити када се Цхромебоок покрене.

2. Повервасх Цхромебоок

Ако ваш Цхромебоок наиђе на грешку „ЦхромеОС недостаје или је оштећен“ због оштећења датотеке или неисправних ажурирања система, испирање Цхромебоок-а би требало да реши проблем.

Функција Повервасх вам омогућава да ресетујете Цхромебоок на фабричка подешавања, враћајући га у стање у којем можете поново да завршите почетни процес подешавања.

Можете испрати свој Цхромебоок тако што ћете отворити апликацију Подешавања и отићи на Напредно > Ресетуј подешавања > Повервасх. Затим кликните на Ресетуј и потврдите да желите да извршите испирање Цхромебоок-а.

Ваш Цхромебоок ће се поново покренути и започети процес прања. Помогло би ако бисте прикључили Цхромебоок како бисте осигурали да има довољно снаге батерије током целог процеса.

Постоји решење које можете да користите за испирање Цхромебоок-а ако је закључан. Притисните Цтрл + Алт + Схифт + Р док гледате закључани екран и пратите упутства која се појављују за испирање Цхромебоок-а.

3. Хард ресетујте свој Цхромебоок

Ако испирање није довољно за успешан опоравак Цхромебоок-а, можда ћете морати да ресетујете Цхромебоок. Хардверско ресетовање Цхромебоок-а ће ресетовати и софтвер и хардвер на фабричка подешавања, обезбеђујући да се избришу све хардверске конфигурације које могу да доведу до грешке „ЦхромеОС недостаје или је оштећен“.

Питате се како да хард ресетујете свој Цхромебоок? Можете да почнете тако што ћете искључити Цхромебоок. Када се Цхромебоок потпуно искључи, покрените га тако што ћете истовремено држати дугме за напајање и тастер за освежавање Цхромебоок-а.

Након што се Цхромебоок покрене на екрану „ЦхромеОС недостаје или је оштећен“, притисните Цтрл + Д да бисте отворили таблу за опоравак Цхроме ОС-а.

На крају, пратите упутства на екрану да бисте ресетовали свој Цхромебоок. Процес хард ресетовања може да потраје неко време да се заврши, па се препоручује да оставите Цхромебоок укључен.

4. Поново инсталирајте ЦхромеОС

Ако све друге методе за решавање проблема нису успеле, поновна инсталација ЦхромеОС-а је најбољи начин да се реши грешка „ЦхромеОС недостаје или је оштећен“. У зависности од модела Цхромебоок-а, можда ћете морати да поново инсталирате ЦхромеОС преко Ви-Фи мреже или креирањем УСБ диска за опоравак Цхромебоок-а. Можете да користите наш комплетан водич за поновно инсталирање ЦхромеОС-а.

5. Однесите свој Цхромебоок на професионално поправку

У неким случајевима није могуће решити „ЦхромеОС недостаје или је оштећен“ традиционалним методама за решавање проблема. Ови посебни случајеви се обично дешавају зато што хард диск вашег Цхромебоок-а не ради и због тога долази до оштећења датотеке.

Иако можда нећете моћи да задржите оригиналну инсталацију ЦхромеОС-а, можете да решите овај проблем. Ако имате неоштећену гаранцију, требало би да пошаљете свој Цхромебоок назад Гоогле-у или продавцу од којег сте купили Цхромебоок како би се могао професионално поправити.

Ако сте паметни у поправци хардвера, можда ћете моћи да довршите „уради сам“ инсталацију чврстог диска.

Уживајте у свом недавно поправљеном Цхромебоок-у

Може бити фрустрирајуће да морате да испрате или поново инсталирате ЦхромеОС након што се појави грешка „ЦхромеОС недостаје или је оштећен“— али то се може учинити мање болним ако се проблему приступи са позитивне перспективе.

Сада када је ваш Цхромебоок потпуно функционалан, можете да инсталирате нови софтвер и да конфигуришете ЦхромеОС да трансформише своју празну плочу у савршено подешавање.