5 најбољих алата који ће вам помоћи да откријете уређене слике

Може бити тешко открити да ли је слика збркана, али постоје неки згодни бесплатни алати који могу помоћи. Ови алати олакшавају откривање истине иза слика, тако да можете рећи шта је стварно, а шта није. У наставку вас упознајемо са најбољим алатима за откривање уређених слика и показујемо вам како функционишу.

Имаге Едитед даје јасну индикацију да ли је отпремљена слика уређена. Када превучете/испустите фотографију или је отпремите у алатку, видећете једну од следећих пресуда; Да, вероватно и не.

Може да идентификује уобичајене технике уређивања, као што су исецање, промена величине, ротирање, клонирање, лечење, замућење, изоштравање, подешавање боје итд.

Осим јасне пресуде, може вам показати потпуне необрађене ЕКСИФ податке за вашу слику, као што су модел камере, датум, локација и још много тога. Такође ће вам пружити листу софтвера помоћу којих је слика можда модификована. Све ове функције су бесплатне, али ако тражите детаљну анализу, можете контактирати Имаге Едитед тим за цене.

Да бисмо тестирали овај алат, преузели смо стоковну слику и манипулисали њом помоћу уређивача фотографија. Можете видети пре (лево) и после (десно) фотографије испод:

Затим смо пренели уређену слику у Имаге Едитед. Ево резултата које смо добили:

Детектор лажне слике спроводи анализу нивоа грешке (ЕЛА) да би пронашао недоследности у нивоима компресије слике коју сте отпремили. Такође узима у обзир метаподатке слике да би проверио да ли је слика манипулисана.

Интерфејс је прилично једноставан и прилагођен кориснику. Све што треба да урадите је да отпремите слику са свог рачунара и кликнете на Скенирај сада. Добићете резултат за неколико секунди. Имајте на уму да је, према програмерима алата, тачност између 60 и 70 процената.

  Како се пријавити на више Дисцорд налога

Ево резултата манипулисане слике коју смо поставили:

ФотоФоренсицс је један од најпопуларнијих избора и користи различите типове података као што су ЈПЕГ, ЕЛА и метаподаци да би одредио оригиналност слике. Ради мало другачије од већине других алата које ћете видети на мрежи.

Када отпремите слику и замолите ФотоФоренсицс да је анализира, процес почиње анализом нивоа грешке (ЕЛА). Почетни резултат се приказује поред оригиналне слике коју сте дали. Ако је слика коју сте отпремили промењена или на било који начин измењена, видећете боје у анализираном резултату. Али ако је то нетакнута, оригинална фотографија, анализирана слика ће имати само белу боју.

Поред тога, ФотоФоренсицс нуди низ алтернативних метода анализе којима можете приступити преко менија на левој страни ради прецизније анализе. Ово може бити згодно ако имате посла са сликом коју је креирао један од најбољих онлајн АИ уређивача фотографија.

Ево како је анализирао нашу манипулисану фотографију:

Гхиро је још један алат који нуди различите методе анализе фотографија. Ово укључује, али није ограничено на ЕЛА, генерисање хеш сажетка, подударање хеш листе, механизам потписа и екстракцију стрингова.

Са генерисањем хеш сажетка, алатка креира јединствени код за слику на основу њених података, који се затим може користити за откривање статуса слике. У подударању хеш листе, само ви имате код слике; можете дати листу кодова и она ће пронаћи све слике које одговарају тим кодовима.

Екстракција стрингова омогућава алату да пронађе сав текст који је скривен на слици, као што су УРЛ-ови, имена или датуми, и идентификује било шта необично. Метода сигнатуре енгине-а показује најважније информације о слици, као што су где је снимљена, која камера је коришћена, која је била тачка фокуса и тако даље.

  Свеобухватни водич за план управљања конфигурацијом

Када користите Гхиро, мораћете да отпремите слику као један од ваших пројеката. Слике које сте додали можете проверити у одељку Слике алатке.

Вреди напоменути да Гхиро захтева преузимање и инсталацију на вашем уређају. Ово је Линук алатка, тако да ако користите други ОС као што је Виндовс, морате имати виртуелну машину као што је КЕМУ или ВиртуалБок да бисте је покренули.

Ево резултата које нам је Гхиро дао за нашу манипулисану слику:

ЈПЕГснооп је још један програм за преузимање, али само за Виндовс кориснике. Када отпремите слику за анализу у алатку, ЈПЕГснооп одмах представља битне информације заглавља као што су димензије и начин компресије. Ово је ваш почетни увид у шминку слике.

Затим можете дубље ући у подешавања компресије слике, приказујући табеле квантизације и Хафманове табеле. За занимљивију анализу, можете истражити коефицијенте дискретне косинусне трансформације (ДЦТ) који пружају визуелну представу о томе како се слика дели и компресује.

Једна сјајна карактеристика је хистограм, који вам даје графикон вредности пиксела. Ово помаже да уочите све чудне ствари на вашој слици које могу бити измене или промене.

Ево наших резултата:

Други начини за идентификацију манипулисаних слика

Иако коришћење специјалних детективских алата може бити згодно за уочавање уређивања слика, постоје и други начини на које то можете учинити и ручно.

Почните тако што ћете дати слику добром, изблиза. Потражите било шта што вам се чини неприкладним, попут чудних промена боје или ствари које не одговарају позадини. Уређене слике често имају нејасне ивице или изгледају као да су исечене и залепљене, тако да вам зумирање може помоћи да пронађете те скривене неправилности.

  Како додати пријатеље на Гоогле Стадиа

Ако имате посла са фотографијом гомиле, припазите на све послове копирања и лепљења. Имамо водич о различитим начинима за ручно откривање уређених слика који зарони дубоко у ове технике како би вам помогао да постанете прави професионалац у уочавању манипулисаних слика.

Разликујте чињенице од фикције

Детектори лажних слика могу вам помоћи да дешифрујете стварне приче иза пиксела и да избегнете наседање на лажне вести, преваре или преваре које користе уређене слике. Такође вам могу помоћи да постанете дигитални детектив и научите више о историји и контексту слике или да побољшате сопствене вештине уређивања. Испробајте ове алате и уверите се сами.