5 најбољих чистача Виндовс регистра за несметан рад вашег рачунара

Софтвер за чишћење регистра требало би да буде обавезна алатка у арсеналу за чишћење вашег рачунара. То ће омогућити да ваш рачунар ради глатко и без грешака.

Нажалост, многи људи не сматрају да су чистачи регистра важни за чишћење рачунара. Углавном зато што не показују одмах повећање перформанси рачунара. Штавише, неки људи се такође плаше да их користе јер је регистар тако осетљива компонента Виндовс-а да би могла потпуно да поквари Виндовс.

У стварности, чистачи регистра су неопходни за несметан рад вашег рачунара. Чист регистар обезбеђује боље перформансе и рад без грешака.

Данас ћу вам рећи важност софтвера за чишћење регистра у рутини чишћења вашег рачунара и представити неке реномиране чистаче регистра да бисте изабрали прави.

Да ли вреди користити чистаче регистра?

Средства за чишћење регистра дефинитивно нису сребрни метак, у шта би вас многе сумњиве маркетиншке шеме могле навести. Неће магично повећати перформансе вашег Виндовс-а или аутоматски решити проблеме.

Виндовс користи регистар да води евиденцију о подешавањима програма, преференцијама и начину на који они комуницирају са вашим рачунаром. То значи сваки пут када инсталирате нову апликацију; врши се више уноса у Виндовс регистратор. Нажалост, када деинсталирате апликацију, њени уноси у регистру се не бришу (у већини случајева).

Стога, основни процес инсталирања и деинсталирања апликација почиње да надувава регистар. Ово на крају доводи до грешака када застарели уноси ометају редован рад рачунара.

Ово такође може мало утицати на перформансе рачунара јер Виндовс треба да прође кроз надути регистар да би обрадио сваку апликацију. Утицај на перформансе такође може бити озбиљан ако се регистар не брише предуго.

У наставку ћу вам рећи неке предности коришћења средстава за чишћење регистра и њихове недостатке како бисте могли да стекнете представу о употреби средстава за чишћење регистра.

Предности чишћења регистра

  • Они ће избрисати застареле уносе и евентуално уклонити случајне грешке које видите.
  • Чист регистар је лакши за Виндовс за претрагу, што може мало повећати перформансе оперативног система Виндовс.
  • Они могу елиминисати видљиве промене на рачунару које је направила апликација, као што су уноси у контекстном менију.
  • Уклоните лажне уносе које је направио малвер. Неопходно је да покренете чистач регистратора ако сте уклонили малвер на рачунару или ваша антивирусна апликација открива лажне програме.
  Поправите ВЛЦ титлове који не раде у оперативном систему Виндовс 10

Недостаци коришћења чистача регистра

У ствари, нема лоше стране употребе чистача регистра јер је чист регистар увек бољи од надуваног. Иако, процес чишћења регистра може испасти лоше ако се не уради како треба.

Чистачи регистра користе складиште на рачунару и сопствену базу података на мрежи за упоређивање података како би се уверили да ће избрисати уносе који више нису у употреби. Међутим, они нису савршени и могу да обришу уносе који су потребни за покретање оперативног система Виндовс или програма, што доводи до оштећења прозора или програма.

Срећом, ово се лако може решити прављењем резервне копије регистра пре покретања чистача како бисте могли да га вратите у случају да чистач регистра избрише нешто важно. У ствари, већина чистача регистра долази са сопственим алатом за прављење резервних копија регистра за прављење резервних копија регистра пре скенирања.

Ако одабрани чистач регистра нема ову функцију или не желите да је користите, можете преузети и бесплатну алатку за прављење резервних копија регистра као што је Регбак.

Само се уверите да је направљена резервна копија вашег регистра пре употребе чистача регистра и не би требало да имате проблема са коришћењем средстава за чишћење регистра. Из мог личног искуства, никада нисам морао да враћам регистратор чак ни једном у годинама коришћења средстава за чишћење регистра. Сигуран сам да ћете и ви бити добро, све док имате резервну копију на коју се можете ослонити.

Испод су неки добри чистачи регистра којима можете веровати да ће очистити регистар уз минималне шансе за грешку:

ЦЦлеанер

Почевши од мог омиљеног софтвера за чишћење рачунара. Вероватно већ знате за ЦЦлеанер као алат за брисање привремених података да бисте убрзали рачунар. Па, ЦЦлеанер такође има веома интуитиван чистач регистра уграђен директно унутар главне апликације. Можете га изабрати са леве табле и кликнути на дугме Скенирај за проблеме да бисте скенирали регистар.

  Како додати чувар екрана Аппле ТВ-а из ваздуха у Виндовс 10

Алат ће скенирати Виндовс регистар за застареле или нежељене уносе и навести их у свом интерфејсу. Можете видети тачну путању уноса, као и разлог зашто регистру није потребан.

Можете да поништите избор уноса за које не желите да буду поправљени, а затим кликните на дугме Поправи изабране проблеме да бисте поправили остале. Пре поправљања, понудиће вам да прво направите резервну копију регистра; увек користите ову функцију за прављење резервне копије регистра ради безбедности вашег рачунара.

Најбоље од свега, овај комплетан чистач регистра и функционалност резервних копија доступни су у бесплатној верзији ЦЦлеанер-а.

Глари Регистри Репаир

Гларисофт такође нуди одличан софтвер за чишћење регистра који је веома једноставан за коришћење и савршен за почетнике. Чим покренете Глари Регистри Репаир, скенираће регистар без ваше интервенције. Приказаће застареле уносе на главном панелу и листу одељака регистра са леве стране.

Можете да прилагодите области које желите да скенирате, као и да прегледате и поништите избор уноса изабраних за брисање. Занимљиво је да не морате да правите резервну копију регистра помоћу ове алатке, јер вам омогућава да се аутоматски вратите у претходно стање у случају да нешто крене наопако.

Нажалост, да бисте скенирали дубље области регистра, мораћете да активирате плаћену верзију апликације.

Висе Регистри Цлеанер

Ако желите наменски чистач регистра, онда Висе Регистри Цлеанер је савршен алат направљен искључиво за одржавање регистра. Чим покренете алат, тражиће од вас да направите резервну копију регистра. Када завршите, можете користити једно од три скенирања да бисте пронашли лоше уносе, укључујући брзо скенирање, дубоко скенирање и прилагођено скенирање.

Брзо скенирање скенира само сигурне уносе који не могу негативно утицати на ваш рачунар (најбоља опција за већину корисника). Дубоко скенирање ће скенирати све области, али такође може избрисати уносе у рањивијим областима, зато будите опрезни. А прилагођено скенирање вам омогућава да изаберете области регистра и типове уноса за скенирање.

Након скенирања, он ће раздвојити уносе по категоријама, а можете кликнути на стрелицу поред сваке категорије да видите све уносе које желите да обришете. Можете поништити избор уноса које не желите да избришете, а затим кликните на Очисти да бисте избрисали остале.

  Како снимити Зоом састанак без дозволе у ​​оперативном систему Виндовс 10

Као споредни алати, Висе Регистри Цлеанер такође има алатку за дефрагментацију регистра и алатку за брзо подешавање рачунара која мења поставке оперативног система Виндовс да би побољшала перформансе.

Еусинг

Коришћење бесплатног чистача регистра можда нема диван интерфејс, али је изузетно моћан. Тамо где су други једва пронашли близу стотину лоших уноса, овај алат је пронашао преко 600 лоших уноса у регистру. Иако нисам проверио сваки унос, на први поглед, многи од њих су били из деинсталираних апликација.

Коришћење алата је такође веома једноставно; постоје само три дугмета за скенирање, поправку и враћање у претходно стање. Можете да скенирате да видите све лоше уносе и да изаберете/поништите избор по потреби. Ако нешто крене наопако након поправке, увек можете да вратите претходни регистар без претходног прављења резервне копије.

Иако је потпуно бесплатна за коришћење, отвара искачући прозор за донације кад год покренете апликацију, што може бити помало неугодно.

Аргенте

Стварно ми се свиђа како Аргенте Регистри Цлеанер користи чаробњак за скенирање и поправку регистра, тако да не морате да комуницирате са интерфејсом. Након скенирања, приказује све лоше уносе подељене по одељцима на које можете да кликнете да бисте видели одређене уносе.

Такође вам говори зашто су одређени уноси потребни за брисање, што је заиста лепо када лично проверавате сваки одељак. Такође не морате да бринете о резервној копији, јер вам алатка даје могућност да поништите промене ако ствари крену наопако.

Такође можете да одете у његова подешавања и конфигуришете га да аутоматски очисти регистар при покретању рачунара.

Окончање

Верујем да је Глари Регистри Репаир најбоља за почетнике јер све ради аутоматски без прилагођавања било чега. А његово ограничење на дубље скенирање је такође добро за кориснике који су мање упућени у технологију јер ће дубоко скенирање скенирати и рањивије делове. Међутим, Висе Регистри Цлеанер је најбољи када је у питању прилагодљивост и контрола.