5 најбољих Линук дистрибуција за игре у 2024

Линук није први оперативни систем који вам пада на памет за играње игара. Али док велика већина ПЦ гејмера користи Виндовс, захваљујући платформама као што је СтеамОС, Линук је све већа алтернатива.

Ево пет Линук дистрибуција игара које можете испробати.

Линук игре у 2024

Иако се „година Линук десктопа“ можда никада неће догодити, оперативни систем отвореног кода све више преовлађује у играма. Најистакнутији је СтеамОС 3.0, оперативни систем заснован на Арцх Линук-у који ради на Стеам Децк-у.

Наша листа најбољих дистрибуција игара за Линук у 2024. је следећа:

  • СтеамОС
  • Федора игре
  • СпаркиЛинук Гамеовер
  • ЦхимераОС
  • ДраугерОС

У наставку ћемо детаљније испитати ове дистрибуције игара. Линкови за преузимање и минимални системски захтеви су наведени заједно са сваким.

тхеВакховскеИсТакен

Захваљујући Стеам Децк-у, СтеамОС је постао најчешће коришћени наменски оперативни систем за игре на Линук-у.

Развијен од стране Валвеа и заснован на Арцх Линук-у, СтеамОС је доступан у две верзије:

  • Наменска СтеамОС 3.0 верзија за Валвеове Стеам Децк преносиве играчке конзоле.
  • Као ХолоИСО, ПЦ верзија оперативног система Стеам Децк-а.

Напомена: Старије верзије СтеамОС-а за ПЦ и лаптоп засноване су на Дебиан-у, али не садрже модерне драјвере, слојеве апликација и друга побољшања за покретање Виндовс игара.

ХолоИСО одржава тхеВакховскеИсТакен; није доступна званична ПЦ верзија СтеамОС 3.0.

  Како уредити ППА у Линук Минт-у

СтеамОС даје приоритет ресурсима вашег рачунара или лаптопа за игре које играте, а не позадинским задацима које би типичан десктоп ОС могао фаворизовати.

СтеамОС је намењен за покретање Стеам Децк верификованих наслова (тј. игара објављених за Виндовс, али компатибилних са Стеам Децк-ом), заједно са насловима објављеним на Линук-у. Игре треће стране се могу инсталирати преласком на десктоп режим.

Можете да комуницирате са СтеамОС-ом користећи већину контролера за игре или тастатуру и миш.

ХолоИСО системски захтеви

Процесори

64-битни

РАМ

4ГБ

Складиште

200ГБ

ГПУ

Интел, НВИДИА или АМД Радеон 8500

Преузимање: ХолоИСО (Незванични СтеамОС за ПЦ)

2. Федора игре

Федора Гамес спин је једна од најбољих доступних Линук дистрибуција игара и испоручује се са широким спектром игара и жанрова. То је разлог огромне величине слике од 4,1 ГБ.

Разлог за ово је да је довољно велик да укључи многе игре, али довољно мали да стане на ДВД. Федора игре можете користити као ливе ЦД или их инсталирати на рачунар.

Уз Федора игре се испоручују разне игре. Многи од њих су омажи популарних наслова отвореног кода, као што су Ектреме Тук Рацер (слично Марио Карт), Фреецив (бесплатна верзија Цивилизатион), Хедгеварс (не разликује се од Вормс) и многи други.

Системски захтеви Федора игара

Процесори

2ГХз дуал-цоре

РАМ

2ГБ

Складиште

15ГБ

ГПУ

Интегрисана графика

Преузимање: Федора игре

3. СпаркиЛинук Гамеовер—све-у-једном Линук Гаминг Дистро

Уз тежину преузимања од 3,51 ГБ, СпаркиЛинук заснован на Дебиан-у долази унапред инсталиран са Стеам клијентом, Вине-ом и ПлаиОнЛинук-ом.

СпаркиЛинук такође садржи АПТус Гамер, једноставан начин за инсталирање емулатора конзоле за игре и других алата корисних за играче. Постоје емулатори за Атари, ПлаиСтатион и Сега системе, између многих других.

  Како инсталирати Адваита Твеакс за Гноме Схелл на Линук-у

СпаркиЛинук се такође испоручује са Лутрис платформом за игре, која вам помаже да инсталирате и управљате својим Линук играма у обједињеном интерфејсу. Користећи овај јединствени интерфејс, можете да видите све своје игре за Линук, Виндовс, Стеам, емулиране и претраживаче.

СпаркиЛинук дистрибуције раде на старом и новом хардверу.

СпаркиЛинук Гамеовер системски захтеви

Процесори

64-битни

РАМ

256ГБ

Складиште

50ГБ

ГПУ

Интегрисано

Преузимање: СпаркиЛинук Гамеовер

4. ЦхимераОС

Импресивна опција за играње игара на Линук-у, ЦхимераОС (раније ГамерОС) долази са унапред инсталираним Стеам клијентом, подешеним на режим велике слике. Такође укључује Гамесцопе, микрокомпозитор који се налази у СтеамОС-у који нуди разна побољшања приказа (укључујући повећање величине). Заједно са насловима из ваше Стеам библиотеке, можете инсталирати игре из ГОГ-а, Епиц Гамес Сторе-а, па чак и Флатхуб-а.

ЦхимераОС захтева нулту конфигурацију. Једноставно инсталирајте, покрените, пријавите се на жељене услуге игара и преузмите игре пре играња.

На много начина, то је комплетна Линук дистрибуција игара.

Системски захтеви ЦхимераОС

Процесори

Двојезгарни, 2ГХз

РАМ

4ГБ

Складиште

20ГБ

ГПУ

НВИДИА ГТКС 900 или АМД РКС 400 или Интел ХД Грапхицс 500

Преузимање: ЦхимераОС

5. Драугер ОС

Заснован на Убунту-у и Ксфце десктоп окружењу и Пипевире аудио-у, Драугер ОС је дизајниран имајући на уму перформансе игара.

Дизајниран „експлицитно за играње“, Драугер ОС одржава мала заједница, али покреће игре без напора. Ово је постигнуто прилагођавањем кернела, чиме је побољшан стандардни Убунту, за врхунско искуство играња засновано на Линук-у.

Лоша страна овога је што је Драугер ОС мање флексибилан од стандардне Убунту инсталације. Док би основни задаци продуктивности требало да буду оствариви, неки други неће бити, или ће захтевати дуже време инсталације и подешавања.

  Како користити Линук топ команду (и разумети њен излаз)

Системски захтеви Драугер ОС-а

Процесори

Двојезгарни, 1,8 ГХз, 64-битни процесор

РАМ

1ГБ

Складиште

32ГБ

ГПУ

Интегрисано

Преузимање: ДраугерОС

Игре на Линук-у никада нису биле боље

Линук је прешао дуг пут као оперативни систем за игре. Захваљујући Валвеовом СтеамОС-у 3.0 који води на Стеам Децк-у, искуство је скоро савршено. Како усвајање настави да расте, све више програмера ће почети да се брине за Линук.

Сваки од ових оперативних система има своју заједницу у којој можете постављати питања ако наиђете на проблеме. Такође ћете наћи неке сјајне ресурсе заједнице Реддит за сваки дистро, да не спомињем Вине-ове опсежне странице специфичне за игру ако вам треба неки правац.

И за конзолно и за десктоп искуство, Линук је идеалан.