5 најбољих решења за аутоматизацију инфраструктуре за средња и предузећа

Хајде да аутоматизујемо ИТ инфраструктуру.

Било је времена када се све у вези са инсталацијом инфраструктуре, конфигурацијом, одржавањем радило ручно. Многи људи у тиму су се укључивали. Читаве ствари су биле ручне. Овај процес је имао значајан ризик од људске грешке, што је довело до лоше доступности, безбедности и перформанси апликација.

Да не заборавимо укупне трошкове инфраструктуре.

Али захваљујући модерној технологији и филозофији као што је ДевОпс, то више није проблем.

Сада имамо неколико алата за извршавање задатака креирања, постављања, управљања инфраструктуром. Коришћењем правог софтвера, може се аутоматизовати целокупна инфраструктура уз мање људског учешћа. Не говорим о лаким стварима, већ о сложеним задацима као што су инфраструктура обезбеђивања, комплетно подешавање апликације, итд.

Аутоматизација инфраструктуре је процес постављања хардверских/софтверских компоненти, оперативног система, мрежних компоненти, компоненте за складиштење података коришћењем ИаЦ-а (Инфраструцтуре ас Цоде). Овај процес има људску интервенцију само за писање таквог кода, који ће имати све детаље за креирање и имплементацију потребних компоненти.

Ево листе најпопуларнијих алата за аутоматизацију инфраструктуре који се широко користе у индустрији.

Ансибле

Ансибле је ИТ механизам отвореног кода без агената који аутоматизује примену апликација, управљање конфигурацијом, ИТ оркестрацију. Основан је 2012. године и написан је на тренутно најтрендовнијем језику, Питхон-у. Да би имплементирао сву аутоматизацију, Ансибле користи плаибоок, где су све конфигурације написане на језику читљивом за људе, ИАМЛ.

Ако сте почетник, погледајте овај Ансибле увод.

Ансибле има архитектуру без агента, што значи да не морате засебно инсталирати софтвер на свим серверима. Следи модел заснован на пусх-у где треба да имате локални систем са свим потребним конфигурацијама, а те конфигурације се гурају на циљне сервере.

  Како слати ГИФ-ове и претворити кратке видео записе у ГИФ-ове у Вхатсапп-у

Ансибле карактеристике:

 • Аутоматизација са једноставним језиком читљивим људима
 • Архитектура без агента, можете се повезати са серверима једноставним ССХ-ом.
 • Пушки модел гура конфигурације на сервер са локалне машине којом ви управљате.
 • Изграђен на Питхон-у, тако да подржава много Питхон библиотека и функционалности.
 • Курсирана колекција Ансибле модула од стране Ред Хат инжењерског тима.

За предузеће, Ред Хат нуди Ансибле Товер.

Ансибле вештина је добра за Сисадмин, Девелопер, Инфра инжењера и ако вам је потребно мало почетника, погледајте ово Удеми туториал.

СалтСтацк

СалтСтацк може брзо да обавља управљање инфраструктуром, управљање конфигурацијом, оркестрацију. У поређењу са другим сличним алатима као што су Цхеф и Пуппет, брза брзина СалтСтацк-а је овде значајна разлика. Његово почетно издање догодило се 2011. године, а као и Ансибле, такође је написано на Питхон-у.

Има мастер-славе архитектуру, где је Салт Мастер главни демон који управља свиме, а Салт Минионс су славе демони инсталирани на сваком управљаном систему за извршавање инструкција које шаље Салт Мастер. Салт Мастер шаље потребну конфигурацију и команде Салт Минионсима, а Салт Минионс их извршавају на својој машини да би применили сву ИТ аутоматизацију.

СалтСтацк карактеристике:

 • Дизајниран за обим и брзину, може да поднесе до 10000 миниона по господару.
 • Веома једноставан за подешавање, има једну архитектуру за удаљено извршење.
 • Конфигурационе датотеке у СалтСтацк-у подржавају све врсте језика.
 • Може да извршава команде на удаљеним системима паралелно, што помаже у брзој примени аутоматизације.
 • Пружа једноставан програмски интерфејс користећи Питхон АПИ-је.

Главни кувар

Један од главних узрока инцидената у производњи је недоследна апликација или инфра конфигурација. Ово је уобичајен проблем и Главни кувар има за циљ да ово поправи.

  Даљински окончајте сесије на Гмаил-у, Фацебоок-у, ЛинкедИн-у и Твиттер-у

Цхеф је алат за управљање конфигурацијом за управљање инфраструктуром. Написан је на Руби-у, а првобитно издање се догодило 2009. године од стране ОпсЦоде-а.

Управљање инфраструктуром шеф кухиње производ одржава свако окружење у складу са истим конфигурацијама у инфраструктури. Пружа различите алате као што су Цхеф Инфра, Цхеф Аутомате, Цхеф Ентерприсе и Цхеф Цоммунити за управљање инфраструктуром.

Функције управљања инфраструктуром кувара:

 • Конфигурације су написане у ИАМЛ-у, језику који је лако научити човеку.
 • Долази са више развојних алата за писање кувара (конфигурација), тестирање и решавање зависности.
 • Функције једноставне сарадње у издању за предузећа за лако руковање сложеним окружењима.
 • Подржите интеграцију са стотинама ДевОпс алата као што су ГитХуб, Јенкинс, Азуре Терраформ.

Завртањ

Завртањ је један од пројеката отвореног кода Пуппет-а.

То је алат за оркестрацију без агената за ИТ аутоматизацију. Користећи Болт, можете аутоматизовати све своје ручне задатке, које морате да урадите данас према потребама. Говорим о задацима као што су постављање апликације, решавање проблема са серверима, заустављање до поновног покретања услуге, закрпе и ажурирање система итд.

Пошто је Болт без агента, не морате да инсталирате никакав софтвер агента на удаљеним циљним машинама. Морате да инсталирате Болт на ваш локални систем, а можете да повежете удаљене циљне системе користећи ССХ или ВинРМ.

Карактеристике вијака:

 • Напишите план вијака (комбинација команди, скрипти и задатака) у ИАМЛ-у, једноставан за коришћење и учење.
 • Доступно је много постојећих планова и токова посла Пуппет Форге (библиотека модула).
 • Преместите своју аутоматизацију са Болт на Пуппет Ентерприсе са лакоћом ради боље скалабилности.
  Поправите код грешке Гоогле Плаи продавнице 403

Терраформ

Терраформ је алат за обезбеђивање инфраструктуре отвореног кода који се користи за креирање и примену инфраструктуре користећи инфраструктуру као код (ИаЦ). Хасхицорп га је развио, а прво издање се догодило 2014.

Погледајте Терраформ увод за почетнике.

Терраформ прилично добро функционише са добављачима облака као што су АВС, Азуре, ГЦП, Алибаба. Можете да примените и управљате својом инфраструктуром на било ком од ових провајдера у облаку користећи Терраформ са лакоћом. Тренутно, терраформ нашироко користе многе организације за управљање својим Кубернетес кластерима.

Предности терраформа:

 • Са лакоћом управља конфигурацијом непроменљиве инфраструктуре.
 • Може да уради комплетну оркестрацију инфраструктуре, а не само управљање конфигурацијом.
 • Користи ХасхиЦорп конфигурациони језик (ХЦЛ), који је човеку читљив и веома лак за учење.
 • Пружа готове модуле и добављаче за стотине алата и технологија терраформни регистар.

Једном када одлучите да га користите, не заборавите да пратите ове Терраформ најбоље праксе.

Закључак

То је била моја листа најпопуларнијих решења за аутоматизацију инфраструктуре која нуде производе за организације средње величине до нивоа предузећа. Ако улазите у ДевОпс домен и желите да аутоматизујете своју инфраструктуру и монотоне задатке који су укључени у њу, ово је право време да одаберете једно од горе наведених решења и почнете да аутоматизујете.