5 ресурса за климатске промене за добијање поузданих информација директно од научника

Климатске промене су све већа забринутост широм света, али још увек нису у потпуности схваћене или прихваћене. Превише је платформи да би се о томе чуло од активиста, порицатеља, политичара, људи у бизнису и других са стеченим интересима, што води до непоузданих информација. Уместо тога, зашто не бисте чули о тој теми директно од климатских научника?

Научници обично нису сјајни у саопштавању својих података и мишљења на занимљиве и информативне начине за просечну особу. Зато ових пет онлајн ресурса покушавају да поједноставе техничке тачке о климатским променама од истраживача и стручњака који знају о чему говоре.

1. Више од научника (Веб): кратки видео снимци научника за климу

Више од научника је колекција видео записа научника о климатским променама у којима размишљају о ономе што су већ видели, чули и искусили, као ио ономе што очекују од будућности. Чућете све, од извештаја из прве руке истраживача на Антарктику до будућих пројекција водећих умова са преко 40 година искуства у овој области.

Можете погледати најновије или популарне видео снимке или их филтрирати према темама као што су адаптација, породица, будуће генерације, оптимизам, лични, научни консензус, олује и катастрофе, наука, предузимање акција, млађе генерације и утицај на разне ствари. Већина видео снимака траје око 2-3 минута, а научник разговара директно у камеру – без компликоване статистике или слајдшоуа.

  Шта значи „ИДГИ“ и како га користите?

Више од научника није ажурирано од 2018. године, али забринутости и увиди су релевантни и данас. Веб локација је и даље отворена за видео прилоге научника и пружа брзи водич за снимање и отпремање ваше поруке.

2. Да ли се овако осећаш? (Веб): Како се научници осећају о климатским променама

Често чујете како научници о климатским променама говоре о чињеницама и бројкама, и износе последице глобалног загревања на друштво. Јое Дугган је магистрирао научну комуникацију, што чини његову намјеру да говори људима о науци на креативан и занимљив начин. Ис Тхис Хов Иоу Феел (ИТХИФ) је пројекат који је осмислио како би натерао људе да виде људску страну научника о климатским променама и да додирну њихово срце, а не мозак.

Дугган је питао водеће научнике о климатским променама: „Како се осећате због климатских промена? И позвао их је да своје одговоре напишу оловком и папиром, како би били личнији. Оригинални ИТХИФ прикупља и приказује ова слова (заједно са транскриптима за лакше читање на екрану). Дугган је поново прегледао пројекат пет година касније, а у ИТХИФ5 можете видети писма оригиналних сарадника који одговарају на исто питање након још пет година климатских промена, и акције или неактивности око тога.

Пројекат је био толико успешан да су други научници писали ИТХИФ-у, што се све може прочитати на веб страници. То је добар начин да се стекне нека перспектива, јер како Дугган каже: „Они нису роботи. Ови научници су мајке, очеви, баке и деке, ћерке. Они су прави људи. И они су забринути.”

  Шта је аутоматско архивирање у Оутлоок-у и како функционише?

3. Страх и чудо (Подцаст): Поједностављивање извештаја ИПЦЦ-а са научницима који су га написали

Међувладин панел Уједињених нација за климатске промене (ИПЦЦ) је водеће међународно тело за поуздане податке и анализу климатских промена. Од 1990. године, сваких неколико година, ИПЦЦ објављује Извештај о процени који се сматра златним стандардом за податке о климатским променама, а хиљаде научника широм света доприносе томе. Шести извештај о процени ИПЦЦ-а, објављен 2001. године, пун је података, табела, цитата и жаргона који га чине застрашујућим читањем за лаике. Али важно је за сваког појединца да разуме шта ови научници говоре и да делује на основу тога.

Страх и чудо је подкаст чији су домаћини водећа ауторка ИПЦЦ-а др Џоел Гергис и новинар подкаста Мајкл Грин, где они демистификују и објашњавају извештај. У серији од 8 епизода, домаћини се баве једном одређеном области или проблемом из извештаја и састају се са климатским научницима који су га написали. Свака епизода траје око 45 минута, где Гергис и Грин раде одличан посао у поједностављивању кључних техничких тема и адресирању узрока, последица и акција које свако може да предузме у вези са тим – све директно из уста научника који зна највише о томе.

Са Шестим извештајем о процени, ИПЦЦ је такође покренуо интерактивни атлас где можете да визуелизујете податке и покренете симулације. То је један од најбољих и најимпресивнијих онлајн алата за визуелизацију климатских промена.

4. ЦлиматеАдам (ИоуТубе): Видео снимци климатских промена од научника за климу

Док је докторирао атмосферску физику на Универзитету у Оксфорду, др Адам Леви је схватио велики јаз између информација о климатским променама и разумевања њих од стране просечне особе. Сваки научник жели да предузме акцију, а његов приступ је био да направи Јутјуб канал, ЦлиматеАдам.

  Како управљати сачуваним лозинкама у Цхроме-у

Кроз своје видео снимке, ЦлиматеАдам поједностављује и објашњава различите теме везане за климатске промене, глобално загревање, науке о животној средини и сродне теме. Попут неких од најбољих едукативних ИоуТубе канала, он се фокусира на стварање садржаја који је истовремено информативан и забаван, било да се ради о графикама, шалама или занимљивим причама.

ЦлиматеАдам-ове плејлисте вреди проћи јер, за разлику од многих ИоуТубе креатора, он не бира само своје видео снимке. Ако ће вам видео другог аутора помоћи да боље разумете тему, биће део плејлисте.

5. ТИЛЦлимате (Подцаст): Експерти објаснили проблеме климатских промена за 15 минута

ТИЛЦлимате, или Тодаи И Леарнед: Цлимате је награђивана серија подцаста са МИТ-а. Уместо да разговара само са научницима о клими, он користи разне стручњаке на универзитету да би разумео како климатске промене утичу на сваку ствар, од економије до националне безбедности.

У свакој епизоди, водитељка Лаур Хесе Фишер се фокусира на једну тему на коју тренутно утичу промене у окружењу, разговарајући са кључним стручњаком на ту тему. Епизоде ​​су прилично кратке, просечне дужине око 15 минута, и имају за циљ да то објасне некоме ко не зна ништа о теми.

ТИЛЦлимате има четири сезоне од 2019. године, са просеком од 8-10 епизода у свакој сезони. Пета сезона тек треба да почне, тако да је право време да надокнадите корак. Ако вам се свиђа подцаст, требало би да га погледате МИТ-ов климатски портал за више информација о климатским променама и како можете помоћи.

Како се можете борити против климатских промена помоћу технологије

Што више разумете науку о климатским променама без агенде или стечених интереса који доприносе мишљењу, више ћете се осећати принуђеним да предузмете акцију. И у овоме, технологија то олакшава. Постоје неке фантастичне апликације за смањење вашег угљичног отиска, који се креће од промене вашег редовног претраживача до дневних упита за мале задатке који доприносе великим променама.