6 најбољих алата за дубоку инспекцију пакета у 2023

Дубока инспекција пакета је метода анализе мрежног саобраћаја која превазилази једноставне информације заглавља и посматра стварне податке који се шаљу и примају.

Мониторинг мреже је изазован задатак. Немогуће је видети мрежни саобраћај који се одвија унутар бакарних каблова или оптичких влакана.

Ово отежава администраторима мреже да стекну јасну слику о активностима и статусу својих мрежа, због чега су алати за праћење мреже неопходни како би им помогли да ефикасно управљају мрежом и надгледају је.

Дубока инспекција пакета је један аспект надгледања мреже који пружа детаљне информације о мрежном саобраћају.

Хајде да почнемо!

Шта је дубока провера пакета?

Дубока инспекција пакета (ДПИ) је технологија која се користи у безбедности мреже за проверу и анализу појединачних пакета података у реалном времену док путују кроз мрежу.

Циљ ДПИ-а је да мрежним администраторима пружи увид у мрежни саобраћај и да идентификује и спречи злонамерне или неовлашћене активности.

ДПИ ради на нивоу пакета и анализира мрежни саобраћај испитујући сваки пакет података и његов садржај изван само информација заглавља.

Пружа информације о типу података, садржају и одредишту пакета података. Обично се користи за:

  • Сигурне мреже: Инспекција пакета може помоћи у идентификацији и блокирању малвера, покушаја хаковања и других безбедносних претњи.
  • Побољшајте перформансе мреже: Инспекцијом мрежног саобраћаја, ДПИ може помоћи администраторима да идентификују и реше загушење мреже, уска грла и друге проблеме са перформансама.

Такође се може користити да би се осигурало да је мрежни саобраћај у складу са регулаторним захтевима као што су закони о приватности података.

Како ДПИ функционише?

ДПИ се обично имплементира као уређај који се налази на мрежној путањи и проверава сваки пакет података у реалном времену. Процес се обично састоји од следећих корака.

#1. Прикупљање података

ДПИ уређај или софтверска компонента хвата сваки пакет података у мрежи док се преноси од извора до одредишта.

#2. Декодирање података

Пакет података се декодира, а његов садржај се анализира, укључујући заглавље и податке о корисном учитавању.

#3. Класификација саобраћаја

ДПИ систем категоризује пакет података у једну или више унапред дефинисаних категорија саобраћаја, као што су е-пошта, веб саобраћај или равноправни саобраћај.

  Управљање рестораном је лако са ових 14 решења

#4. Анализа садржаја

Садржај пакета података, укључујући податке о корисном терету, анализира се да би се идентификовали обрасци, кључне речи или други индикатори који би могли да укажу на присуство злонамерних активности.

#5. Откривање претњи

ДПИ систем користи ове информације да идентификује и открије потенцијалне безбедносне претње као што су малвер, покушаји хаковања или неовлашћени приступ.

#6.Спровођење политике

На основу правила и политика које дефинише администратор мреже, ДПИ систем прослеђује или блокира пакет података. Такође може да предузме друге радње, као што је евидентирање догађаја, генерисање упозорења или преусмеравање саобраћаја на карантинску мрежу ради даље анализе.

Брзина и тачност инспекције пакета зависе од могућности ДПИ уређаја и обима мрежног саобраћаја. У мрежама велике брзине, специјализовани хардверски засновани ДПИ уређаји се обично користе како би се осигурало да се пакети података могу анализирати у реалном времену.

Технике ДПИ

Неке од најчешће коришћених ДПИ техника укључују:

#1. Анализа заснована на потпису

Овај метод упоређује пакете података са базом података познатих безбедносних претњи, као што су потписи малвера или обрасци напада. Ова врста анализе је корисна у откривању добро познатих или претходно идентификованих претњи.

#2. Анализа понашања

Анализа заснована на понашању је техника која се користи у ДПИ-у која укључује анализу мрежног саобраћаја да би се идентификовале необичне или сумњиве активности. Ово може укључивати анализу извора и одредишта пакета података, учесталости и обима преноса података и других параметара да би се идентификовале аномалије и потенцијалне безбедносне претње.

#3. Анализа протокола

Ова техника анализира структуру и формат пакета података да би се идентификовао тип мрежног протокола који се користи и да би се утврдило да ли пакет података прати правила протокола.

#4. Анализа корисног оптерећења

Овај метод испитује податке о корисном учитавању у пакетима података како би пронашао осетљиве информације, као што су бројеви кредитних картица, бројеви социјалног осигурања или други приватни детаљи.

#5. Анализа кључних речи

Овај метод укључује тражење одређених речи или фраза унутар пакета података како би се пронашле осетљиве или штетне информације.

#6. Филтрирање садржаја

Ова техника укључује блокирање или филтрирање мрежног саобраћаја на основу типа или садржаја пакета података. На пример, филтрирање садржаја може блокирати прилоге е-поште или приступ веб локацијама које садрже злонамерни или неприкладан садржај.

Ове технике се често користе у комбинацији да би се обезбедила свеобухватна и тачна анализа мрежног саобраћаја и да би се идентификовале и спречиле злонамерне или неовлашћене активности.

Изазови ДПИ

Дубока инспекција пакета је моћан алат за безбедност мреже и управљање саобраћајем, али такође представља неке изазове и ограничења. Неки од њих су:

  Како додати, користити и прилагодити виџете на вашем иПхоне-у

Перформансе

ДПИ може да потроши значајну количину процесорске снаге и пропусног опсега, што може утицати на перформансе мреже и успорити пренос података.

Приватност

Такође може изазвати забринутост у вези са приватношћу, јер укључује анализу и потенцијално складиштење садржаја пакета података, укључујући осетљиве или личне податке.

Лажно позитиван

ДПИ системи могу да генеришу лажне позитивне резултате када се нормална мрежна активност погрешно идентификује као безбедносна претња.

Лажни негативи

Они такође могу да пропусте стварне безбедносне претње било зато што ДПИ систем није исправно конфигурисан или зато што претња није укључена у базу података познатих безбедносних претњи.

Сложеност

ДПИ системи могу бити сложени и тешки за конфигурисање, захтевајући специјализовано знање и вештине за ефикасно постављање и управљање.

Евасион

Напредне претње као што су малвер и хакери могу покушати да избегну ове системе коришћењем шифрованих или фрагментираних пакета података, или коришћењем неких других метода да сакрију своје активности од откривања.

Цост

ДПИ системи могу бити скупи за куповину и одржавање, посебно за велике мреже или мреже велике брзине.

Случајеви употребе

ДПИ има различите случајеве употребе, од којих су неки:

  • Мрежна безбедност
  • Управљање саобраћајем
  • Квалитет услуге (КОС) за одређивање приоритета мрежног саобраћаја
  • Контрола апликација
  • Оптимизација мреже за усмеравање саобраћаја на ефикасније путање.

Ови случајеви употребе показују свестраност и важност ДПИ-а у савременим мрежама и његову улогу у обезбеђивању безбедности мреже, управљању саобраћајем и усклађености са индустријским стандардима.

Постоји велики број ДПИ алата доступних на тржишту, од којих сваки има своје јединствене карактеристике и могућности. Овде смо саставили листу најбољих алата за дубоку инспекцију пакета који ће вам помоћи да ефикасно анализирате мрежу.

МанагеЕнгине

МанагеЕнгине НетФлов Анализер је алатка за анализу мрежног саобраћаја која организацијама пружа могућности инспекције пакета. Алат користи НетФлов, сФлов, Ј-Флов и ИПФИКС протоколе за прикупљање и анализу података о мрежном саобраћају.

Овај алат пружа организацијама увид у мрежни саобраћај у реалном времену и омогућава им да надгледају, анализирају и управљају мрежним активностима.

МанагеЕнгине производи су дизајнирани да помогну организацијама да поједноставе и поједноставе своје процесе управљања ИТ-ом. Они пружају јединствен поглед на ИТ инфраструктуру која омогућава организацијама да брзо идентификују и реше проблеме, оптимизују перформансе и обезбеде безбедност својих ИТ система.

Паесслер

Паесслер ПРТГ је свеобухватан алат за праћење мреже који пружа увид у стање и перформансе ИТ инфраструктуре у реалном времену.

Укључује различите функције као што су праћење различитих мрежних уређаја, коришћење пропусног опсега, услуге у облаку, виртуелна окружења, апликације и још много тога.

  Решите проблеме са прихватањем позива на Ксбок забаву

ПРТГ користи њушкање пакета да изврши дубоку анализу пакета и извештавање. Такође подржава различите опције обавештења, извештавања и функције упозорења како би администратори били информисани о статусу мреже и потенцијалним проблемима.

Виресхарк

Виресхарк је софтверски алат за анализу мрежних протокола отвореног кода који се користи за праћење, решавање проблема и анализу мрежног саобраћаја. Пружа детаљан преглед мрежних пакета, укључујући њихова заглавља и корисне податке, што омогућава корисницима да виде шта се дешава на њиховој мрежи.

Виресхарк користи графички кориснички интерфејс који омогућава лаку навигацију и филтрирање ухваћених пакета, чинећи га доступним корисницима са различитим нивоима техничких вештина. Такође подржава широк спектар протокола и има могућност декодирања и прегледа бројних типова података.

СоларВиндс

СоларВиндс Нетворк Перформанце Монитор (НПМ) пружа дубоку инспекцију и анализу пакета за праћење и решавање проблема са перформансама мреже.

НПМ користи напредне алгоритме и протоколе за хватање, декодирање и анализу мрежних пакета у реалном времену, пружајући информације о обрасцима мрежног саобраћаја, коришћењу пропусног опсега и перформансама апликације.

НПМ је свеобухватно решење за мрежне администраторе и ИТ професионалце који желе да боље разумеју понашање и перформансе своје мреже.

нДПИ

НТоп пружа мрежним администраторима алате за праћење мрежног саобраћаја и перформанси, укључујући хватање пакета, снимање саобраћаја, мрежне сонде, анализу саобраћаја и инспекцију пакета. ДПИ могућности НТоп-а покрећу нДПИ, библиотека отвореног кода и проширива.

нДПИ подржава детекцију преко 500 различитих протокола и услуга, а његова архитектура је дизајнирана да се лако прошири, омогућавајући корисницима да додају подршку за нове протоколе и услуге.

Међутим, нДПИ је само библиотека и мора се користити заједно са другим апликацијама као што су нТопнг и нПробе Центо за креирање правила и предузимање акција у вези са мрежним саобраћајем.

Нетифи

Нетифи ДПИ је технологија за инспекцију пакета дизајнирана за безбедност и оптимизацију мреже. Алат је отвореног кода и може се применити на различитим уређајима, од малих уграђених система до велике позадинске мрежне инфраструктуре.

Он проверава мрежне пакете на слоју апликације како би обезбедио видљивост мрежног саобраћаја и образаца коришћења. Ово помаже организацијама да идентификују безбедносне претње, надгледају перформансе мреже и примењују мрежне политике.

Напомена аутора

Када бирају ДПИ алат, организације треба да узму у обзир факторе као што су њихове специфичне потребе, величина и сложеност њихове мреже и њихов буџет како би се осигурало да изаберу прави алат за своје потребе.

Можда ћете такође бити заинтересовани да сазнате о најбољим алатима НетФлов анализатора за вашу мрежу.