6 Самостални ВПН за мала и средња предузећа – ВПН серверски софтвер

Поуздана виртуелна приватна мрежа (ВПН) чини примарну компоненту безбедносног периметра малог и средњег предузећа.

То је као безбедан тунел између рачунара повезаних преко интернета који им омогућава да једни другима приступају преко мреже.

Раније су углавном организације користиле ВПН-ове за повезивање својих удаљених филијала или запослених у ромингу са својом канцеларијском мрежом. Сада су ВПН-ови постали неопходни за све, укључујући потрошаче, због све већег броја сајбер-напада ових дана.

Предузећа са добрим буџетом већ су отишла даље у технологије новог доба као што је нулто поверење.

Али шта је са пословањем са ниским буџетом?

Како они обезбеђују своју безбедност?

Ово је велики проблем јер имају ограничене ресурсе.

Према а извештај43% свих сајбер напада циља на мала предузећа, док 40% малих и средњих предузећа доживи око 8 сати застоја на сајту због сајбер провала.

Према томе, мала и средња предузећа морају да обезбеде своју интернет везу, дигиталну имовину и мрежу компаније користећи све ресурсе које имају. За ово је ВПН најбоља опрема коју могу укључити у своју кутију са алатима, робусно, ефикасно и приступачно решење.

Шта је ВПН?

Један од најбољих начина да обезбедите податке у вашој мрежи и ван ње може бити коришћење ВПН-а. Шифрује сав онлајн саобраћај који тече између ВПН сервера и паметног телефона или лаптопа како би их заштитио.

То чини маскирањем идентитета вашег уређаја и успостављањем безбедне везе да бисте могли да претражујете на мрежи. Због тога, хакерима постаје тешко да приступе вашим поверљивим подацима.

Хајде да брзо сазнамо неке од предности коришћења ВПН-а.

Заобиђите ограничења заснована на локацији

ВПН-ови заобилазе ограничења специфична за земљу, због чега раније нисте могли да приступите неким веб локацијама и базама података доступним на мрежи. ВПН вам помаже да им приступите на мрежи без обзира на вашу локацију на овој земљи.

Смањује безбедносне ризике

Коришћењем ВПН-а, сва ваша мрежа је безбедна од различитих врста онлајн рањивости. Такође спречава ваше запослене да користе јавни Ви-Фи, што додатно смањује број сајбер напада.

Одржавајте анонимност

Да ли знате да ВПН такође може заштитити вашу приватност?

Да, то је истина.

Бићете у стању да претражујете интернет уз одржавање потпуне анонимности. Има предност у поређењу са веб проксијима или ужасним ИП софтвером јер ВПН омогућавају приватни приступ и веб локацијама и веб апликацијама.

Боље перформансе и продуктивност

Примена ВПН-а такође може повећати ефикасност и пропусни опсег ваше мреже. Због тога ваша радна снага може брже да обавља задатке и постигне бољу продуктивност, без обзира на то где раде. Поред тога, цена одржавања ВПН-а је такође веома ниска.

Дакле, ако желите да користите ВПН, имате две категорије које можете изабрати:

 • Комерцијални ВПН
 • Бесплатна ВПН услуга

Комерцијални ВПН-ови су добри са свим својим карактеристикама и понудама, али могу вас коштати добар новац, што можда није приступачно за многа мала предузећа.

Дакле, можете испробати ВПН решење отвореног кода или ВПН решење које хостује сами.

Притунл

Притунл нуди ефикасан ВПН са сложеним гатеваи везама и линковима од локације до локације и омогућава удаљеним корисницима приступ локалним мрежама. Заштитите мрежни саобраћај и кориснике путем безбедног шифровања док се повезују на јавне мреже.

То је једна од најбољих алтернатива отвореног кода комерцијалним ВПН-овима. Може да подржи хиљаде корисника истовремено и добије бољу контролу на вашем серверу без одређивања цена по кориснику.

Сви Притунл кодови су јавно доступни на Гитхуб-у, обезбеђујући потпуно прилагођавање и транспарентност. Како се конфигурисање може обавити преко његовог веб интерфејса, лако је управљати свиме.

Притунл шифрује саобраћај између сервера и клијената ради боље безбедности поред аутентификације у 2 корака помоћу Гоогле Аутхентицатор-а. Подржава клијенте из ВиреГуард-а и ОпенВПН-а, а такође користи ИПсец за ВПЦ пееринг и везе од локације до локације.

ВПЦ пееринг је доступан на АВС, ГЦП и Орацле Цлоуд-у. Пружа јасну документацију, а решење је скалабилно. Притунл омогућава међусобно повезивање и комуникацију преко МонгоДБ-а, бржу услугу и штеди вас од модификације заштитних зидова.

Можете инсталирати Принтунл на ваш Линук сервер или ићи Вултр Цлоудкоји нуди подешавање једним кликом.

ОпенВПН

Приступ серверу путем ОпенВПН је реномирано ВПН решење дизајнирано да одговори на изазове малих и средњих предузећа. Можете га користити и на лицу места или у облаку и обезбедити сигурност целој пословној мрежи. Потпуно је бесплатан за коришћење са до 2 ВПН везе истовремено.

Лако управљајте њиме преко његовог административног портала или ЦЛИ и контролишите приступ преко ИП адреса, протокола и портова. Аццесс Сервер је доступан за више платформи, укључујући иОС, Андроид, Виндовс, мацОС и Линук.

Такође добијате више начина аутентификације као што су 2ФА, ПАМ, ЛДАП и Ацтиве Дирецтори. Остале укључене функције су свеобухватно извештавање са преузимањем, претраживањем и детаљним прегледом евиденције приступа, заједно са опцијом приступа кластеру сервера.

Можете делити кључеве на различитим серверима и брзо повећавати/смањивати своје везе. ОпенВПН-ов Аццесс Сервер омогућава повезивање од локације до локације, штити интеракције са удаљеном радном површином и дељење екрана уз снажну аутентификацију и ауторизацију приступа.

ОпенВПН обезбеђује ВПН слоја 3 користећи ТЛС/ССЛ са серверским и клијентским сертификатима за међусобну аутентификацију и размену кључева.

Његови сервери су скалабилни за руковање са максимално 1500 веза истовремено, а такође добијате опције подељеног и потпуног тунелирања. Модел цена Аццесс сервера заснован је на томе колико ВПН веза вам је потребно истовремено, што значи да ћете платити за своје тачне потребе.

Ако желите да се поиграте како ОпенВПН функционише, можете да добијете Каматера ВМ за само 4 долара месечно.

ВиреГуард

Један од истакнутих ВПН софтвера – ВиреГуард, је једноставно, али изузетно брзо и нововремено решење које користи напредну криптографију. Ово решење опште намене је дизајнирано за уграђене интерфејсе, као и за суперрачунаре.

ВиреГуард је погодан за различите околности и првобитно је пуштен за Линук кернел, али сада се може применити на друге платформе, укључујући Виндовс, БСД, мацОС, итд. ВиреГуард се лако конфигурише и примењује, а веза се може успоставити разменом јавних кључева једноставно.

Може чак и да лута између различитих ИП адреса и не морате да бринете о управљању везама и стањем. Користи напредну криптографију као што је Блаке2, оквир протокола Ноисе, ХКДФ, итд.

ВиреГуард такође укључује рутирање крипто кључева које повезује јавне кључеве користећи ИП адресе тунела. Такође нуди уграђени роминг и омогућава вам да креирате ВиреГуард интерфејс унутар примарног мрежног именског простора који има приступ интернету.

Хамацхи

Креирајте ВПН на захтев користећи Хамацхи од ЛогМеИн-а као вашег партнера. Ова услуга ВПН хостинга вам омогућава да брзо проширите безбедност ваше мреже на дистрибуиране тимове, удаљене раднике и мобилне раднике.

Управљајте својим виртуелним мрежама и вратите их за крајње кориснике једноставним кликовима, без обзира где се налазите. Обезбедите свој клијентски софтвер лако и брзо новим системима без посете сајту. Покрените га у позадини вашег мрежног рачунара да бисте добили приступ кад год вам затреба.

Доступан је у Премиум, Стандард и више мрежних претплата. Оснажите своје удаљене кориснике тако што ћете им обезбедити сигуран приступ свој приватној мрежи преко централизованог мрежног пролаза без подешавања рутера и заштитних зидова.

Можете креирати виртуелну и једноставну месх мрежу која може омогућити удаљеним системима да се повежу директно једни са другима, помажући вашим удаљеним запосленима да добију све ресурсе који су им потребни. Хамацхи обезбеђује вашу комуникацију помоћу АЕС 256-битног јаког шифровања за приватне и јавне мреже.

Користећи његове централизоване контроле, можете регулисати коришћење мреже и приступ, укључујући мрежну аутентификацију, управљање лозинкама, чланство у мрежи и закључавање мреже. Конфигуришите појединачна подразумевана подешавања за клијенте и мреже са подршком за ограничене, минималне или пуне режиме интерфејса.

Цене за Хамацхи ВПН почињу од 49 долара годишње за 6-32 рачунара по мрежи.

СофтЕтхер

СофтЕтхер ВПН је једно од најмоћнијих, најлакших и са више протокола ВПН решења. То је вероватно једини ВПН на свету који подржава ССЛ-ВПН, Л2ТП, Л2ТПв3, ЕтхерИП, ИПсец и ОпенВПН, као самостални ВПН софтвер.

СофтЕтхер је софтвер отвореног кода који ради на ФрееБСД, Соларис, Мац, Линук и Виндовс. Такође укључује функцију клонирања ОпенВПН сервера. Подржава ССТП ВПН ако користите Виндовс 8/7/Виста, што вас штеди од плаћања огромних долара за Виндовс серверску лиценцу.

ВПН такође јача ваше удаљене раднике тако што реализује њихове уређаје и помаже им да приступе ВПН-у са ваше мреже. Пошто ВПН има робустан и оригиналан ССЛ-ВПН протокол, може да продре кроз различите врсте заштитних зидова. Протокол такође има велику брзину протока плус ниско кашњење.

СофтЕтхер користи Етхернет уместо ХТТП за камуфлажу, због чега заштитни зидови за инспекцију не могу да открију транспортне пакете вашег ВПН-а. Има снажну компатибилност са популарним ВПН-овима поред интероперабилности.

Неке од његових карактеристика укључују:

 • Уграђени динамички-ДНС плус НАТ-прелазак да елиминише потребу за статичким или фиксним ИП-овима
 • РСА 4096-битна и АЕС 256-битна енкрипција
 • Двоструки стек са ИПв4 и ИП в6
 • Подршка за више језика, укључујући енглески, поједностављени кинески и јапански
 • Сислог трансфер

Алго

Алго ВПН чини Ансибле скрипте, поједностављујући процес подешавања личног ИПсец и ВиреГуард ВПН-а. Ради без напора са добављачима облака и има безбедне подразумеване вредности. Алго ВПН подржава ИКЕв2 са јачом криптографијом као што су П-256, АЕС-ГЦМ и СХА2 за мацОС, иОС и Линук.

Такође подржава ВиреГуард за поменути ОС заједно са Виндовс 10 и Андроидом. Може да генерише КР кодове и .цонф датотеке поред Аппле профила за аутоматско конфигурисање мацОС и иОС уређаја за ИПсец; дакле, нема потребе за клијентским софтвером.

Можете подесити ограничен број ССХ корисника ако желите тунелирање саобраћаја, а ВПН такође блокира огласе користећи локалне ДНС разрешиваче. Лако додајте или уклоните кориснике помоћу помоћне скрипте.

Инсталирајте Алго на ДигиталОцеан, Мицрософт Азуре, Амазон ЕЦ2, Вултр, Сцалеваи, Гоогле Цомпуте Енгине, ОпенСтацк, Линоде, Хетзнер Цлоуд, ЦлоудСтацк или на сопствени Убунту сервер.

Бонус савет: ствари које треба узети у обзир приликом одабира ВПН-а

 • Квалитет: Проверите све функције које нуди и упоредите их са својим потребама. Ако се подудара, можете размотрити ВПН. Не плаћајте непотребне функције које никада нећете користити, јер имате ограничене ресурсе при руци.
 • Компатибилност: Већина ВПН-ова је компатибилна са главним платформама као што су Виндовс, Андроид, Мац, иОС и Линук, али други можда не подржавају све. У случају да користите Виндовс рачунар, али иПхоне, уверите се да ВПН који одаберете нуди обе платформе.
 • Број уређаја: Неки ВПН-ови подржавају неограничен број уређаја повезаних одједном, али други могу имати ограничења. Стога, размотрите своје захтеве у погледу тога на колико уређаја желите да се повежете, а затим изаберите ВПН.
 • Лакоћа за кориснике: Ако нисте технички стручњак, можда ће вам бити проблематично да подесите и користите ВПН. Зато изаберите ону са којом можете лако да се носите. Такође можете пронаћи неке ВПН-ове који нуде виртуелна подешавања, чиме се смањује сав тежак терет.
 • Приступачност: Цене су увек један од најважнијих аспеката за мала и средња предузећа када купују неке услуге. Дакле, купите нешто што је добар спој понуде квалитета и цене.

Закључак

Ако тражите поуздан и приступачан начин да заштитите своју мрежу и податке, квалитетан ВПН је нешто што морате узети у обзир. Горе наведена су решења која сами хостују, па набавите ВМ у облаку и играјте се да видите шта вам одговара.