6 Веб3 платформе за објављивање за писце

Са еволуцијом Веб2 у Веб3, креирање и дистрибуција дигиталног садржаја поприма нове облике. Нарочито, главна брига за писце у овој новој ери је проналажење платформе која даје приоритет пуном власништву над њиховим креативним изражавањем и могућностима за монетизацију.

Веб3 платформе за објављивање, које укључују функције као што су блоцкцхаин технологија и децентрализација, задовољавају те потребе. Хајде да истражимо неке од најбољих Веб3 платформи за објављивање које бисте требали узети у обзир као писац који жели да искористи моћ Веб3.

Шта су Веб3 платформе за писање и шта их чини јединственим?

Ако се Веб3 односи на децентрализовану верзију веба без дозволе и фокусирану на корисника, онда Веб3 платформе за објављивање објављују апликације са свим тим уграђеним карактеристикама. Веб3 платформе за објављивање се односе на апликације за дигитално објављивање које интегришу технологију блок ланца ради пружања функција као што су власништво, транспарентност и опције директне монетизације.

Постоје неке кључне карактеристике које Веб3 платформе за објављивање чине различитим од обичних платформи за објављивање.

Децентрализована блокчејн технологија и монетизација

Највећи показатељ Веб3 је блоцкцхаин технологија. Веб3 платформе могу осигурати транспарентност и истинску децентрализацију кроз блоцкцхаин.

На пример, Веб3 платформе могу да користе технологију блокчејна за креирање књижевних НФТ-ова или токена из ваших писаних радова. Затим бисте могли да користите блокчеин паметне уговоре да зарадите тантијеме за сваку следећу продају вашег токенизованог дела или да аутоматски платите коаутору.

Такође, вероватно ћете добити плаћање за свој рад у криптовалутама, које су, као што сви знамо, обично засноване на блокчејн технологији.

Приватност

На Веб2 постоје бескрајне могућности кршења података јер корисници морају да доставе личне податке у име КИЦ верификације. Веб3 платформе за објављивање решавају овај проблем тако што дају приоритет анонимности и користе адресе новчаника.

Сваки корисник се препознаје по алфанумеричком низу знакова познатим као адреса новчаника. Ако вам је ово важно као писцу, онда би требало да се одлучите за Веб3 платформе.

Миррор се етаблирао као једна од најбољих платформи за Веб3 објављивање. Платформа живи на Етхереум мрежи, што значи да се сваки корисник може пријавити са својим Етхереум новчаником и похранити своје писање на Арвеаве, сталну мрежу за складиштење информација.

Миррор вам пружа два главна начина да зарадите приход од садржаја: колекционарске ствари и претплате на Веб3.

Први, колекционарски, је могућ ковањем дела садржаја као НФТ. Миррор нуди бесплатан начин за израду сваке објаве или дела садржаја, омогућавајући аутору да одреди ограничену понуду и цену. Поред тога, писци могу да уграде било коју дигиталну уметност НФТ коју су купили у своје блог постове или чланке. Коначни књижевни НФТ производ ће укључивати и писани садржај и дигиталну уметност НФТ.

Друга опција монетизације је токен-гатинг, што укључује закључавање премиум садржаја иза паивалл-а који се може откључати само помоћу криптовалуте.

Све у свему, Миррор има кориснички интерфејс лак за навигацију и популарна је опција како за писце тако и за купце. Такође нуди приличну флексибилност вашим опцијама монетизације објављивања.

Сигле је још једна опција за Веб3 објављивање. Изграђен је на Стацкс протоколу, Лаиер-2 решењу које омогућава НФТ и функционалност паметног уговора на Битцоин блок ланцу. Због своје кућне мреже, Сигле користи технологију Битцоин редног уписивања уместо традиционалних Етхереум НФТ-ова за складиштење садржаја корисника на Битцоин мрежи.

Сигле има неколико функција које побољшавају корисничко искуство. Прво је кориснички интерфејс, који је једноставан као и његов Веб2 ривал, Медиум. Друга карактеристика је мноштво алата за подршку писцима, укључујући уграђени уређивач, прилагођени СЕО-оптимизован домен блога и интуитивну контролну таблу.

Зарада од писања на Сигле-у има исту формулу као и Миррор: токен-гатинг и књижевни НФТ. Међутим, мала разлика је у томе што писци на Сиглеу могу да бирају у којој валути ће примати зараду.

Издавачка индустрија је конкурентски простор којим владају издавачки послови, што наводи нове писце да иду путем самоиздавања путем е-књига. Солтипе долази као Веб3 решење за самообјављивање; то је тржиште е-књига засновано на блокчејну где писци могу писати, ковати и продавати свој рад као књижевни НФТ.

Свака збирка књижевних НФТ-ова је под потпуном контролом аутора, тако да они могу поставити ограничење понуде и цену како желе. Да би повећао реткост појединачних НФТ-ова из колекције, писац може да приложи јединствену насловну слику е-књигама у колекцији.

Куповином НФТ-а из колекције добијате потпун приступ и власништво над е-књигом, што значи да можете читати, трговати и препродавати на најбољим Солана маркетима по вашем избору.

Параграпх има мало другачији приступ од других платформи јер циља на писце који су већ изградили публику. Ако сте писац који већ има заједницу, Параграпх вам омогућава да је уновчите тако што нуди три годишња плана претплате писцима у различитим фазама раста. Писци са 100, 1000 и 5000 чланова морају платити 0,05, 0,1 и 0,5 ЕТХ респективно.

Што се тиче зараде, свака објава на платформи је искована као НФТ, али аутори могу да унапреде своје најбоље постове тако што ће их претворити у колекционарске предмете. Куповина колекционарског предмета даје купцу потпуно власништво над поштом.

За разлику од осталих на овој листи, Хасхноде је мала ниша. То је платформа за блоговање која служи програмерима софтвера и техничким писцима. Иако платформа има Веб2 функције као што су КИЦ верификација и регистрација путем е-поште, платформа је домаћин велике заједнице Веб3 корисника који се не могу занемарити.

Хасхноде пружа многе алате за подршку писцима на платформи, укључујући СЕО подршку, аутоматско ГитХуб објављивање и резервну копију, уграђени уређивач и услугу претплате на билтен.

Хиве Блог је платформа за друштвено умрежавање и блоговање изграђена на блокчејну Хиве. Као и други блокови, Хиве има домаћу валуту која олакшава трансакције на свим својим пројектима, укључујући блог Хиве.

Овај блог не награђује ауторе за писање, али подстиче кориснике да бирају садржај и комуницирају са другим објавама. Корисници са највећим утицајем добијају део прихода платформе који се плаћа у доларима заснованим на кошници (ХБД), стабилној валути платформе.

Хиве Блог је хибридна платформа која садржи различите опције пријаве за кориснике Веб3 и Веб2. Дакле, можете користити адресу е-поште или остати анонимни уз пријаву засновану на новчанику.

Кључне Такеаваис

  • Веб3 платформе за писање пружају потпуно власништво над креативним изражавањем и могућностима за монетизацију кроз функције као што су блоцкцхаин технологија и децентрализација.
  • Ове платформе користе блокчејн технологију како би осигурале транспарентност, децентрализацију и приватност, нудећи опције као што су зарада тантијема од токенизованих радова и примање уплата у криптовалутама.
  • Неке популарне Веб3 платформе за писање укључују Миррор, Сигле, Солтипе, Параграпх, Хасхноде Веб3 и Хиве Блог, од којих свака нуди јединствене функције и опције монетизације за писце. Истраживање ових платформи може понудити већу контролу, бољу зараду и поштен екосистем за објављивање.

Да ли треба да користите Веб3 платформу за писање?

Веб3 платформе за писање нуде вам већу контролу над вашим садржајем, боље опције монетизације и транспарентнији и праведнији екосистем. Ове карактеристике чине Веб3 платформе за писање добрим избором ако желите да зарадите новац од писања и притом останете анонимни.

Најбоља ствар у свему овоме је то што уклања све посреднике и чини објављивање доступнијим. Међутим, могло би бити мало изазовно научити како да се крећете у свету криптовалута и Веб3. Али свакако вреди покушати.