7 игара за ослобађање од стреса и побољшане укупне когнитивне функције

Са стресом и анксиозношћу готово нивоа епидемије широм нашег друштва, више људи него икад тражи начине да се опусте, ослободе напетости и поврате осећај контроле у ​​својим животима.

Наравно, ово води људе на стазе као што су медитација, вежбање и здрава исхрана. Иако су се све ове методе показале ефикасним, једна често занемарена техника за смањење стреса је играње игрица.

Како се испоставило, постоје разне игре за јачање мозга које вам могу помоћи да смањите стрес, а истовремено промовишу побољшане когнитивне функције. То је зато што вам неке игре могу помоћи да будете присутнији у свакодневним задацима повећањем фокуса, концентрације и вештина решавања проблема, што вам све може помоћи да престанете да будете опседнути прошлошћу или да бринете о будућим догађајима. А бонус? Они су забавни! Уђимо у игре.

Рубикова коцка

Први пут измишљен 1974. године Рубикова коцка постао глобална сензација када је први пут пуштен у свет. Као што вероватно знате, циљ игре је да почне са насумичном, збрканом и неорганизованом конфигурацијом коцке и, ротирањем лица, вратите се на оригинални образац решења са сваком страном у једној боји.

Због своје сложености, Рубикове коцке нуде велики број предности, укључујући побољшану меморију, стрпљење, вештине решавања проблема и менталну агилност. Занимљиво, када Ерно Рубик када га је први измислио, није био сигуран да ће то икада моћи да се реши. Након што је развио прототип, требало му је цео месец да коначно пронађе решење.

Слагалице

Слагалице су фантастична игра која помаже у јачању краткорочне меморије. Што више делова слагалица садржи, ваш мозак мора да ради теже. То је зато што ваш мозак мора да посматра, анализира и сортира стотине (понекад и хиљаде) малих делова док не нађете подударање.

Поврх свега, убодне тестере су одличне јер стимулишу и леву и десну страну вашег мозга. Пошто да бисте завршили слагалицу, мораћете да користите логику, интуицију и креативне функције вашег мозга.

Судоку

Да ли сте знали да између 10 и 15% америчке популације пати од деменције? Ако је то статистика која вас брине, можда бисте желели да размислите о испробавању Судокуа.

Према недавној студији објављеној у Међународни часопис за геријатријску психијатрију, играјући Судоку може помоћи у побољшању функције мозга и одржавању деменције на одстојању. У ствари, они који раде слагалице као што су слагалице и судоку имају мождане функције еквивалентне људима који су десет година млађи од њих.

Шах

Шах је игра која се игра и обожава широм света. Због његове наизглед бесконачне сложености и простора за стратегију, људи из свих сфера живота посвећују сате свог времена учењу шаха и изазивању својих умова.

Као резултат тога, играње ове вековима старе игре има много предности, као што су смањење стреса и анксиозности, побољшано памћење и продубљен фокус. Занимљиво, а студија 2019 утврдио да је шах још једно ефикасно средство за заштиту старијих од деменције.

Солитаире

Следећи на нашој листи, имамо Солитаире, која је једна од најстаријих и најчешће играних карташких игара у историји. Након што су први пут представљене крајем 18. века, сада постоје стотине различитих варијација игре, од којих свака има свој скуп правила и услове за победу.

Општи концепт већине верзија Солитаире-а је да се карте распореде у одређеном редоследу (обично од аса до краља у свакој боји) уз ограничење на неколико дозвољених потеза. Дакле, да би се победила, игра захтева стрпљење, критичко размишљање, памћење и способност препознавања образаца, због чега се пасијанс често сматра једним од најбоље игре за побољшање когнитивних перформанси.

Укрштене реци

Укрштене речи су још једна класична игра која вам може помоћи да се смирите, опустите и да вежбате свој мозак. Ове игре могу помоћи да побољшате ваш речник док покушавате да извучете реч која недостаје из назнака, а истовремено повећавате своју базу знања о важним темама (посебно референце популарне културе). Поред овога, можете користити и укрштене речи за јачање друштвених веза.

Пошто укрштене речи захтевају широк спектар знања, људи различитих узраста и порекла могу им помоћи. Дакле, следећи пут када будете збуњени тражећи одговор, немојте се устручавати да се обратите особи поред себе да вам помогне.

Сцраббле

Сцраббле је још једна игра која хоће помоћи да побољшате своје вештине речника, јер морате покушати да направите реч од плочица које имате на располагању. Са читавим речником речи које можете изабрати, можете бити сигурни да ће свака рунда бити другачија сваки пут када играте Сцраббле.

Ово чини игру забавном и занимљивом, а такође се може показати као одличан начин за такмичење и интеракцију са пријатељима и породицом. Невероватно, познато је да Сцраббле нуди широк спектар предности за ментално и физичко здравље, као што су смањен крвни притисак, побољшан имуни систем и побољшано памћење.

Завршна реч

Ових осам игара пружају ефикасно средство за смањење стреса у вашем животу уз јачање когнитивних функција. Иако већина ових игара може бити зезнута, поента је да се фокусирате искључиво на задатак који вам је при руци, тако да их можете користити као алат да научите нешто ново и стимулишете свој мозак.