7 најбољих СИЕМ система отвореног кода за побољшање ваше сајбер безбедности

У садашњој ери, када су подаци витални део већине предузећа, безбедност је неопходна за сваку компанију која прикупља и чува ове податке.

То је важно јер би то могло бити одлучујући фактор да ли је компанија дугорочно успешна или неуспешна. СИЕМ системи су алати који могу помоћи да се осигура да организације имају слој безбедности који помаже у надгледању, откривању и брзом реаговању на безбедносне претње.

Шта је СИЕМ?

СИЕМ, који се изговара као „сим“, је акроним за безбедносне информације и управљање догађајима.

Управљање безбедносним информацијама је процес прикупљања, надгледања и евидентирања података за откривање и пријављивање сумњивих активности на систему. СИМ софтвер/алати су аутоматизовани алати који помажу у прикупљању и обради ових информација како би помогли у раном откривању и безбедносном надзору.

Управљање безбедносним догађајима је процес идентификације и праћења безбедносних догађаја на систему у реалном времену ради правилне анализе претњи и брзе акције.

Могло би се расправљати о сличностима између СИМ-а и СЕМ-а, али вреди напоменути да иако су слични у укупном циљу. СИМ укључује обраду и анализу историјских дневника анализу и извештавање, док СЕМ укључује активности у реалном времену у прикупљању и анализи дневника.

СИЕМ је безбедносно решење које помаже предузећима да надгледају и идентификују безбедносне проблеме и претње пре него што нанесу штету њиховом систему. СИЕМ алати аутоматизују процесе укључене у прикупљање дневника, нормализацију евиденције, обавештавање, упозорење и откривање инцидената и претњи у систему.

Зашто је СИЕМ битан?

Сајбер напад се значајно повећао са више предузећа и организација које су прешле на коришћење облака. Без обзира да ли имате мало предузеће или велику организацију, безбедност је подједнако неопходна и њоме треба поступати на сличан начин.

Обезбеђивање да је ваш систем сигуран и способан да се носи са могућим кршењем од суштинског је значаја за дугорочни успех. Успешно кршење података може довести до нарушавања приватности корисника и изложити их нападима.

Систем безбедносних информација и управљања могао би да помогне у заштити пословних података и система тако што ће евидентирати догађаје који се дешавају у систему, анализирати евиденцију да би се открила било каква неправилност и обезбедио да се претња третира на време пре него што је штета учињена.

СИЕМ такође може помоћи компанијама да одрже усклађеност са прописима тако што ће обезбедити да њихов систем увек буде на нивоу стандарда.

Карактеристике СИЕМ-а

Приликом одлучивања који СИЕМ алат ћете користити у вашој организацији, неопходно је узети у обзир неке карактеристике уграђене у одабрани СИЕМ алат како бисте осигурали свеобухватно праћење и откривање на основу случаја употребе вашег система. Ево неких карактеристика на које треба обратити пажњу када се одлучујете за СИЕМ.

  10 досадних проблема које можете решити помоћу паметних уређаја

#1. Прикупљање података у реалном времену и управљање евиденцијом

Дневници су окосница обезбеђивања безбедног система. СИЕМ алати зависе од ових евиденција да би открили и надгледали било који систем. Кључно је осигурати да СИЕМ алатка која се примењује на вашем систему може да прикупи што више битних података из интерних и екстерних извора.

Дневници догађаја се прикупљају из различитих делова система. Дакле, алат треба да буде у стању да ефикасно управља овим подацима и анализира их.

#2. Аналитика понашања корисника и ентитета (УЕБА)

Анализа понашања корисника је одличан начин за откривање безбедносних претњи. Уз помоћ СИЕМ система у комбинацији са машинским учењем, кориснику се може дати оцена ризика на основу нивоа сумњиве активности коју сваки корисник покуша током сесије и користити за откривање аномалија у активности корисника. УЕБА може да открије инсајдерске нападе, компромитоване налоге, привилегије и кршење правила, између осталих претњи.

#3. Управљање инцидентима и обавештавање о претњама

Сваки догађај ван нормалне активности може се класификовати као потенцијална претња по безбедност система и, ако се не поступа правилно, може довести до стварног инцидента и кршења података или напада.

СИЕМ алати би требало да буду у стању да идентификују безбедносну претњу и инцидент и спроведу акцију како би се осигурало да се овим инцидентима управља како би се избегао пробој у систему. Интелигенција претњи користи вештачку интелигенцију и машинско учење да открије неправилности и утврди да ли представља претњу систему.

#4. Обавештења и упозорења у реалном времену

Обавештења и упозорења су суштински делови/карактеристике које треба узети у обзир при избору било ког СИЕМ алата. Обезбеђивање да СИЕМ алатка може да покрене обавештења о нападима или откривању претњи у реалном времену је од виталног значаја како би се омогућило безбедносним аналитичарима да брзо реагују како би се смањило средње време до откривања (МТТД) и средње време до одговора (МТТР). ), дакле, смањује време трајања претње у вашем систему.

#5. Управљање усклађеношћу и извештавање

Организације које морају да обезбеде стриктно поштовање одређених прописа и безбедносних механизама такође треба да воде рачуна о СИЕМ алатима који ће им помоћи да остану на правој страни ових прописа.

СИЕМ алати могу помоћи предузећима да прикупе и анализирају податке у свом систему како би осигурали да је пословање у складу са прописима. Нека СИЕМ решења могу да генеришу усклађеност пословања у реалном времену са ПЦИ-ДСС, ГПДР, ФИСМА, ИСО и другим стандардима за жалбе, што олакшава откривање било каквих кршења и њихово решавање на време.

  5 најбољих софтвера и алата за прављење мрежних резервних копија за 2020

Сада истражите листу најбољих СИЕМ система отвореног кода.

АлиенВаулт ОССИМ

АлиенВаулт ОССИМ је један од најстаријих СИЕМ-а којим управља АТ&Т. АлиенВаулт ОССИМ се користи за прикупљање, нормализацију и корелацију података. АлиенВалут карактеристике:

 • Откривање имовине
 • Процена рањивости
 • Детекција упада
 • Праћење понашања
 • СИЕМ корелација догађаја

АлиенВаулт ОССИМ обезбеђује корисницима да имају информације у реалном времену о сумњивим активностима у њиховом систему. АлиенВаулт ОССИМ је отвореног кода и бесплатан је за употребу, али има и плаћену верзију УСМ која нуди друге додатне функције као што су

 • Напредно откривање претњи
 • Управљање дневником
 • Централизовано откривање претњи и реаговање на инциденте у облаку и локалној инфраструктури
 • Извештаји о усклађености за ПЦИ ДСС, ХИПАА, НИСТ ЦСФ и још много тога
 • Може се применити на физичким уређајима као и на виртуелним окружењима

УСМ нуди три пакета цена: Ессентиал план, који почиње од 1.075 УСД месечно; Стандардни план почиње од 1.695 долара месечно; Премија од 2.595 долара месечно. За више детаља о ценама, погледајте АТ&Т страница са ценама.

Вазух

Вазух користи се за прикупљање, обједињавање, индексирање и анализу безбедносних података и помаже организацијама да открију неправилности у оквиру свог система и проблеме усклађености. Вазух СЕИМ карактеристике укључују:

 • Анализа дневника безбедности
 • Откривање рањивости
 • Процена безбедносне конфигурације
 • Усклађеност са прописима
 • Упозорење и обавештење
 • Извештавање о увиду

Вазух је комбинација ОССЕЦ, који је систем за откривање упада отвореног кода, и Еластицссеарцх Логстацх и Кибана (ЕЛК стек), који има широк спектар функција као што су аналитика дневника, претрага докумената и СИЕМ.

Вазух је лагана верзија ОССЕЦ-а и користи технологије које могу да идентификују и открију компромис унутар система. Вазухов случај употребе укључује безбедносну аналитику, откривање упада, анализу података евиденције, праћење интегритета датотека, откривање рањивости, одговор на инциденте у процени конфигурације, безбедност у облаку итд. Вазух је отвореног кода и бесплатан је за употребу.

Саган

Саган је механизам за анализу дневника и корелацију у реалном времену који користи АИ и МЛ за заштиту окружења уз непрекидан надзор. Саган је развијен од стране квадранта информационе безбедности и изграђен је имајући на уму рад безбедносног оперативног центра СОЦ. Саган је компатибилан са софтвером за управљање правилима Снорт или Сурицата.

Саган карактеристике:

 • Анализа пакета
 • Власничка обавештајна информација о претњама плаве тачке
 • Одредиште злонамерног софтвера и екстракција датотека
 • Праћење домена
 • Узимање отисака прстију
 • Прилагођена правила и извештавање
 • Кршење притвора
 • Цлоуд Сецурити
 • Усклађеност са прописима

Саган је отвореног кода, написан у Ц-у и бесплатан за коришћење.

Прелуде ОСС

Прелуде ОСС се користи за прикупљање, нормализацију, сортирање, агрегирање, корелацију и извештавање о свим догађајима у вези са безбедношћу. Прелуде ОСС је верзија Прелуде СИЕМ отвореног кода.

Прелуде помаже у сталном надзору безбедности и покушаја упада, ефикасно анализира упозорења за брзе одговоре и идентификује суптилне претње. Прелуде СИЕМ дубинско откривање пролази кроз различите фазе користећи најновију анализу понашања или технике машинског учења. Различите фазе

 • Централизација
 • Детецтион
 • Номинализација
 • Корелација
 • Агрегација
 • Обавештење
  15 почетничких Питхон пројеката за вежбање и учење

Прелуде ОСС је бесплатан за употребу у тестне сврхе. Премијум верзија Прелуде СИЕМ-а има цену, а Прелуде израчунава цену на основу обима догађаја, а не на основу фиксне цене. Обратите се Прелуде СИЕМ паметној безбедности да бисте добили понуду.

ОССЕЦ

ОССЕЦ је надалеко познат као систем за откривање упада у хост отвореног кода ХИДС и подржан је од стране различитих оперативних система, укључујући Линук, Виндовс, мацОС Соларис, ОпенБСД и ФрееБСД.

Има механизам за корелацију и анализу, упозорење у реалном времену и систем активног одговора, што га чини класификованим као СИЕМ алат. ОССЕЦ је подељен на две главне компоненте менаџера, који је одговоран за прикупљање података дневника, и агента, одговорног за обраду и анализу дневника.

Карактеристике ОССЕЦ-а укључују:

 • Упад и откривање засновано на евиденцији
 • Откривање злонамерног софтвера
 • Ревизија усклађености
 • Системски инвентар
 • Активан одговор

ОССЕЦ и ОССЕЦ+ су бесплатни за коришћење са ограниченим функцијама; Атомиц ОССЕЦ је премиум верзија са укљученим свим функцијама. Цене су субјективне на основу СааС понуде.

Снорт

Снорт је систем за превенцију упада отвореног кода. Користи низ правила да пронађе пакете који одговарају злонамерним активностима, проњуши их и упозори кориснике. Снорт се може инсталирати на Виндовс и Линук оперативним системима.

Снорт је њушкало мрежних пакета одакле је и добио име. Он проверава мрежни саобраћај и испитује сваки пакет како би пронашао неправилности и потенцијално штетна оптерећења. Карактеристике Снорт-а укључују:

 • Праћење саобраћаја у реалном времену
 • Пакетна евиденција
 • ОС отисак прста
 • Подударање садржаја

Снорт нуди три опције цена лични за 29,99 УСД годишње, пословни за 399 УСД годишње и интегратори за све који желе да интегришу Снорт у свој производ у комерцијалне сврхе.

Еластиц Стацк

Еластични (ЕЛК) стек је један од најпопуларнијих алата отвореног кода СИЕМ система. ЕЛК је скраћеница од Еластицсеарцх Логстацх и Кибана, а ови алати су комбиновани да би се креирао анализатор дневника и платформа за управљање.

То је дистрибуирани механизам за претрагу и анализу који може да обавља брзе претраге и моћну аналитику. Еластицсеарцх се може користити у различитим случајевима употребе, као што су праћење дневника, надзор инфраструктуре, праћење перформанси апликација, синтетички надзор, СИЕМ и безбедност крајњих тачака.

Карактеристике еластичне претраге:

 • Безбедност
 • Мониторинг
 • Алертинг
 • Елеастицсеарцх СКЛ
 • Анормално откривање помоћу МЛ

Еластицсеарцх нуди четири модела цена

 • Стандардно од 95 долара месечно
 • Злато по 109 долара месечно
 • Платинум за 125 долара месечно
 • Ентерприсе за 175 долара месечно

Можете погледати Еластиц страница са ценама за више детаља о ценама и карактеристикама сваког плана.

Завршне речи

Покрили смо неке СИЕМ алате. Битно је напоменути да не постоји алат који одговара једној величини када је у питању безбедност. СИЕМ системи су обично скуп ових алата који рукују различитим областима и обављају различите функције.

Дакле, организација треба да разуме свој систем да би одабрала праву комбинацију алата за постављање својих СИЕМ система. Већина алата који се овде помињу су отвореног кода, што их чини доступним за манипулисање и конфигурисање како би се задовољила потражња.

Затим погледајте најбоље СИЕМ алате за заштиту ваше организације од сајбер напада.