7 најбољих технологија приватности на ланцу

Блоцкцхаин технологије чувају непроменљиву евиденцију о свим извршеним трансакцијама. Овај запис је јавно доступан, што значи да неко може да идентификује трансакције, провери адресе и евентуално их повеже са вама.

Дакле, ако желите да направите приватну крипто трансакцију, шта бисте урадили? Па, можете се обратити неколико протокола на ланцу који се имплементирају у различитим блоцкцхаинима како би вам понудили приватност која вам је потребна.

1. Поверљиве трансакције

Поверљиве трансакције су криптографски протоколи који корисницима омогућавају да трансакције остану приватне. Другим речима, они могу да сакрију износ и врсту средстава која се преносе, док и даље обезбеђују да нема додатних новчића за двоструку потрошњу. Само укључени ентитети (пошиљалац и прималац) и они које одлуче да открију заслепљујући кључ могу приступити овим информацијама.

Претпоставимо да Џон има пет БТЦ-а у новчанику и жели да пошаље два БТЦ-а Мери, која је већ дала своју адресу. Џон генерише заслепљујући кључ и интегрише га са Маријином адресом да би направио поверљиву адресу. Иако је адреса забележена у јавном регистру, само Џон и Мери знају да је повезана са Маријином адресом.

Џон покреће Педерсенову обавезу са заслепљујућим кључем и два БТЦ-а. Педерсенова обавеза омогућава кориснику да унесе вредност без откривања шта је то до каснијег датума. Вредност се открива помоћу кључа за заслепљивање.

Џон такође креира потпис са поверљивом адресом трансакције и математичким условом који захтева од Мери да докаже да поседује приватни кључ придружене адресе, што они и чине. Трансакција пролази и евидентира се у јавном регистру.

Технологију поверљивих трансакција креирао је Адам Блек 2013. Примењена је у бројним пројектима, укључујући Блоцкстеам-ов Елементс сиде-цхаин и АЗТЕЦ протокол.

2. Прстен потписи

Прстен потпис је метода замагљивања која укључује мешање пошиљаочеве трансакције са неколико других стварних и лажних улаза, чинећи компјутерски немогућим да се зна тачан пошиљалац. Пружа висок ниво анонимности за пошиљаоца уз одржавање интегритета блоцкцхаина.

Замислите малу групу пријатеља, Алис, Боба, Керол и Дејва, који желе да донесу одређену одлуку без откривања ко је то тачно донео. Они формирају прстен који се састоји од њихових јавних кључева (тј. њихових адреса новчаника). Алиса покреће трансакцију користећи свој кључ заједно са јавним кључевима осталих. Користећи мешовите улазе, криптографски алгоритам генерише потпис за трансакцију.

Потпис се може проверити коришћењем јавних кључева, али се не може утврдити да ли потиче од Алисиног кључа. Исто се дешава и са трансакцијама осталих чланова. Прстен потпис се затим додаје у блок ланац, олакшавајући доношење одлука уз очување анонимности.

Блоцкцхаин мреже као што је Монеро постижу висок степен трансакционе приватности и анонимности мешањем трансакција кроз прстенасте потписе.

3. Докази без знања

Можда најпопуларнија технологија приватности на ланцу, докази без знања, омогућава верификацију података о трансакцијама без откривања стварних информација. У суштини, проверавач ће извршити низ интеракција које доказују верификатору да заиста имају дотичне информације. У међувремену, ове интеракције су дизајниране тако да верификатор не може да погоди информације.

Рецимо да Питер зна лозинку за свлачионицу, али Карл жели да буде сигуран да је зна а да он не каже лозинку. Питер одлучује да изведе низ радњи које би биле могуће само ако би знао лозинку. На пример, он отвара врата, улази, затвара их, затим их поново отвара и излази напоље и затвара их.

Карл схвата да Питер заиста зна лозинку јер није могао да отвори врата, уђе и изађе напоље а да не зна лозинку. У међувремену, он је показао познавање лозинке без обавезног навођења лозинке.

ЗК докази играју кључну улогу у кованицама приватности као што је Зцасх, осигуравајући да су детаљи трансакције сакривени, док их учесници мреже могу провјерити.

4. Мимблевимбле

Мимблевимбле је протокол приватности који замагљује уносе и излазе трансакција кроз процес „пресецања“, где се више трансакција агрегирају у појединачне сетове како би се направио мали блок трансакције криптовалута. Ово смањује величину блоцкцхаина и додаје слој приватности.

Замислите да Хари жели да пошаље тајну поруку Хермиони. Уз Мимблевимбле, цела трансакција ће бити исецкана на комаде попут конфета. У међувремену, потписи трансакције су такође комбиновани. Хари покреће криптографски потпис са детаљима који доказују да има овлашћење да троши новчиће и овлашћује трансакцију.

Хермиона прима трансакцију и верификује је. Она потврђује да је трансакција важећа, да се суме поклапају и да је Харијев потпис оригиналан. Али она још увек не познаје појединачне улазе и излазе.

Мимблевимбле се користи у разним криптовалутама, као што су Грин и Беам, како би се осигурала приватност трансакција. Поред тога, није потребна дуга историја прошлих трансакција да би се верификовале тренутне, што га чини лаким и скалабилним.

5. Маслачак

Данделион се фокусира на повећање анонимности ширења трансакција унутар мреже. Он функционише тако што прикрива порекло трансакције током почетних фаза пропагације. Ово отежава злонамерним актерима да пронађу извор трансакције до њеног порекла, побољшавајући приватност корисника.

Лили жели да пошаље трансакцију на блокчејну без откривања свог идентитета. У првој фази, она користи познату руту за трансакцију. Затим, усред процеса, она иде насумично заобилазним путем да пошаље своју трансакцију пре него што стигне на одредиште. У овом тренутку, не изгледа као да долази од ње.

Трансакција се шири од чвора до чвора без откривања порекла, попут семена маслачка које лебде у ваздуху. На крају се појављује на блокчејну, али је тешко пронаћи га до Лили. Протокол је створио непредвидив пут и сакрио извор.

Маслачак је првобитно био предложен да побољша приватност биткоин-ове пеер-то-пеер мреже. Међутим, имао је недостатака који би временом резултирали деанонимизацијом. Побољшану верзију, Данделион++, усвојио је Фиро, криптовалута која чува приватност.

6. Стеалтх адресе

Стеалтх адресе олакшавају приватност примаоца генерисањем јединствене једнократне адресе за сваку трансакцију. Ово спречава посматраче да повежу идентитет примаоца са одређеном трансакцијом. Када се средства шаљу на скривену адресу, само прималац може да дешифрује одредиште трансакције, обезбеђујући поверљивост.

Претпоставимо да Џеј жели да своје трансакције задржи приватно. Дакле, он креира скривену адресу тако да људи не могу лако да повежу трансакцију са њим. Он шаље адресу Бобу, који треба да плати помоћу криптовалуте. Када Боб започне плаћање, блоцкцхаин дистрибуира плаћање кроз низ насумичних трансакција, додајући сложеност.

Да би затражио своју исплату, Џеј користи посебан кључ који одговара скривеној адреси. То је као тајни код који откључава адресу и даје му приступ средствима.

У међувремену, његова приватност остаје нетакнута, а чак и Боб зна његову праву јавну адресу.

Монеро користи скривене адресе како би осигурао приватност јавних адреса корисника. Други пројекат који користи овај протокол је Партицл, платформа за децентрализовану апликацију за слободу.

7. Хомоморфно шифровање

Хомоморфно шифровање је криптографски метод који омогућава коришћење шифрованих података за обављање прорачуна без претходног дешифровања података. У блокчејну, он олакшава операције са шифрованим трансакцијским подацима, одржавајући приватност током целог процеса.

Рецимо да Бренда жели да задржи број у тајности док пусти Арона да изврши неке прорачуне са бројем, а да га не види. Она шифрује тајни број, претварајући га у закључани специјални код који само Арон може да отвори. Арон узима шифру и врши прорачуне на њој без потребе да зна оригинални број.

Када заврши, шаље резултат Бренди, која затим користи свој кључ за шифровање да дешифрује резултат и претвори га у формат оригиналног тајног броја. Она сада има одговор, али Арон је направио прорачуне не знајући оригинални број.

Хомоморфна енкрипција је коришћена за развој Зетхера, поверљивог и анонимног механизма плаћања за блоцкцхаине од стране Крипто група Универзитета Станфорд. Оно што спречава његово широко усвајање је спорост, неефикасност и високи захтеви за складиштењем.

Побољшајте приватност крипто трансакција

Док блоцкцхаинс корисницима дају виши ниво приватности, многи пружају само псеудоанонимност. Све док се јавна адреса може пратити до вас, ваш идентитет није у потпуности скривен.

Дакле, ако желите да побољшате ниво приватности на ланцу, користите блоцкцхаин технологије које користе протоколе приватности попут оних изнад.