Како снимити и управљати снимцима екрана на Стеам-у

Када играте видео игрицу, често постоји тренутак који желите да обележите. Било да је у питању задивљујући пејзаж, смешна буба или епско достигнуће, слика може рећи хиљаду речи.

То је један од разлога зашто је Стеам тако сјајан. То чини невероватно једноставним прављење снимака екрана у игри притиском на дугме, који се одмах чувају.

Ево свега што треба да знате о прављењу снимака екрана игара са Стеам-ом.

Како направити снимак екрана са Стеам-ом

Док Виндовс нуди више начина за снимање снимака екрана у игрици, ако играте игру на Стеам-у, најлакши начин да снимите снимак је да притиснете Ф12. Чује се звук затварача и у доњем десном углу се појављује обавештење да потврди да је снимак екрана снимљен.

Да бисте видели све снимке екрана које сте до сада снимили током сесије игре, притисните Схифт + Таб да отворите Стеам прекривач и кликните на Снимке екрана (икона слике) у доњем менију.

Када затворите игру, видећете резиме после игре у вашој Стеам библиотеци који приказује све снимке екрана које сте снимили током те сесије.

Како да управљате својим Стеам снимцима екрана

У горњем менију Стеам-а кликните на Виев > Сцреенсхотс да отворите Сцреенсхот Манагер. Подразумевано је сортиран према најновијим снимцима екрана; користите овај падајући мени да изаберете одређену игру. Изаберите снимак екрана са леве стране да бисте га увећали у главном окну, заједно са детаљима као што су датум снимања и величина датотеке.

Снимци екрана се чувају локално на вашем рачунару. Преко Сцреенсхот Манагер-а, можете подесити Видљивост и одабрати да отпремите снимке екрана да бисте их поделили у Стеам заједници како би их други играчи могли да виде. Такође можете додати наслов и означити слику као спојлер.

Да бисте изабрали више снимака екрана, држите Цтрл и кликните сваки редом, или држите Схифт и кликните да бисте истакли све снимке екрана у опсегу. Такође можете да кликнете на Изабери све.

Да бисте уклонили слику са рачунара, кликните на Избриши (икона корпе за отпатке) и поново Избриши да бисте потврдили.

Ако желите да прегледате необрађене датотеке слика на рачунару, кликните на Прикажи на диску (икона фасцикле). Ово отвара фасциклу на вашем систему у којој се чувају снимци екрана. Приметићете да је путања фасцикле замршена, а свака игра је ускладиштена у сопственој фасцикли са збуњујућим именом, тако да је боље да се крећете до ваших локалних снимака екрана помоћу ове методе него да идете ручно кроз Филе Екплорер.

Како да прилагодите подешавања Стеам снимака екрана

Можете да промените Стеам пречицу за прављење снимака екрана, онемогућите звучни ефекат снимања и неколико других подешавања. Урадити тако:

 • Отворите Стеам клијент.
 • У горњем менију кликните на Стеам.
 • Кликните на Подешавања.
 • У левом менију кликните У игри.
 • Овде можете да подесите тастере за пречице за снимак екрана, као и да промените да ли снимак екрана треба да приказује обавештење и репродукује звук.

  Ако желите да се ваше снимке екрана сачувају у највишем могућем квалитету, омогућите Сачувај некомпримовану копију мојих снимака екрана, мада имајте на уму да ће то користити више простора на диску. Да бисте променили локацију складиштења ових некомпримованих снимака екрана, кликните на Промени фасциклу.

  Лако је правити и снимке екрана на Стеам деку

  Са Стеам-ом, лако је снимити и управљати снимцима екрана игре. То је тачно чак и ако користите Валвеов одличан Стеам Децк ручни уређај – притисните Стеам + Р1 да бисте направили снимак екрана. То је једна од многих згодних пречица система.