7 Питхон ГУИ библиотека које ће вам помоћи да брже изградите боље корисничке интерфејсе

Питхон је интерпретирани програмски језик опште намене који расте у популарности и употреби међу развојном заједницом.

У ствари, истраживање за развојне програмере из 2022. године открило је да је Питхон четврти најчешће коришћени програмски језик од стране професионалних програмера и трећи најчешће коришћени језик од стране оних који уче како да кодирају.

Популарност и широка употреба Питхон-а може се приписати његовој једноставности, чистој синтакси и лакоћи употребе што га чини лаким за учење чак и за апсолутне почетнике.

Питхон има широке апликације у распону од веб развоја, машинског учења, науке о подацима, вештачке интелигенције, развоја игара и роботике, између многих других.

Када се учи како да се кодира у Питхон-у, типичан напредак почиње учењем основних концепата као што су рад са променљивим, различитим типовима података, условљавањем, петљама, функцијама и руковањем датотекама.

Када се средњи концепти правилно разумеју, следећи корак би требало да буде учење како да се направи графички кориснички интерфејс користећи Питхон ГУИ библиотеке.

Графички кориснички интерфејс (ГУИ) је тип корисничког интерфејса који омогућава корисницима да комуницирају са апликацијама преко графичких елемената као што су прозори, иконе, дугмад, менији и дијалошки оквири.

У поређењу са интерфејсом командне линије (ЦЛИ), где корисници комуницирају са апликацијом укуцавањем команди у терминал, ГУИ је лакша и интуитивнија алтернатива. Такође чини апликације лакшим за коришћење међу нетехничким корисницима.

Да бисте направили графички кориснички интерфејс у ​​Питхон-у, потребно је да користите Питхон-ове ГУИ библиотеке. Док сами можете тешко кодирати графичке елементе, логичније је користити претходно упаковане библиотеке ГУИ.

Библиотеке садрже унапред написан код за вишекратну употребу који се може користити за пружање корисних функција, оптимизацију задатака или решавање проблема који се могу појавити током развоја.

У овом случају, Питхон ГУИ библиотеке обезбеђују унапред изграђене алате, компоненте и функције које чине процес изградње корисничких интерфејса лакшим и бржим.

Предности Питхон ГУИ библиотеке

Коришћење Питхон ГУИ библиотеке приликом изградње графичких корисничких интерфејса је веома корисно. Неке од предности укључују:

Поједностављује процес развоја

Питхон ГУИ библиотека поједностављује процес развоја графичких корисничких интерфејса обезбеђујући унапред изграђене ГУИ компоненте. Ове компоненте обезбеђују висок ниво апстракције, тако да програмери не морају да знају како да развију саму компоненту. Све што треба да знају је како да га користе у свом процесу развоја. Ово, заузврат, олакшава изградњу ГУИ-ја.

Омогућава бржи развој

Пошто ГУИ библиотеке долазе са унапред изграђеним компонентама које су спремне за употребу, оне помажу да процес развоја буде бржи јер програмери не морају да брину о изградњи сопствених компоненти. Такође може бити од користи када треба да направите прототип апликације за кратко време.

Пружа богат скуп компоненти

ГУИ библиотеке нуде богат скуп унапред изграђених виџета графичког корисничког интерфејса. Неки од ових виџета укључују иконе, дугмад, налепнице, уносе текста, падајуће меније, поља за потврду, индикаторе напретка, ивице прозора које се могу променити и форме, између осталог. Ово, заузврат, омогућава програмерима да креирају интерактивнија, лакша за употребу и богата графичким корисничким интерфејсима.

  8 најбољих алата за праћење складишта за праћење перформанси 👀

Може се интегрисати са другим библиотекама

Питхон ГУИ библиотеке су изграђене на такав начин да се могу интегрисати са другим Питхон библиотекама. На пример, можете да интегришете ГУИ библиотеку са другим Питхон библиотекама као што су НумПи, Фласк и Тенсорфлов да бисте креирали робусне и свеобухватне апликације.

Долази са обрађивачима догађаја

Интерактивне апликације треба да обрађују догађаје од корисника. У том смислу, Питхон ГУИ библиотеке могу да обрађују програмирање засновано на догађајима омогућавајући програмерима да одговоре на радње корисника као што су скроловање, кликање на дугмад, куцање у унос текста и радње миша, између осталог.

Ово олакшава програмерима да имплементирају интерактивне корисничке интерфејсе који могу да одговоре на радње корисника и ангажују кориснике апликације.

Када је у питању изградња графичких корисничких интерфејса, Питхон ГУИ библиотеке се носе са свим тешким пословима омогућавајући програмерима да усредсреде своје напоре на важније и јединствене аспекте свог ГУИ-ја, а да не морају да брину о изградњи ГУИ компоненти.

Како Питхон ГУИ библиотека побољшава кориснички интерфејс

Без обзира на то колико је апликација добра, кориснички интерфејс апликације ће бити кључна детерминанта њеног пријема од стране предвиђених корисника, да ли корисници уживају у коришћењу апликације и колико добро корисници могу да користе апликацију.

Добар кориснички интерфејс треба да обезбеди корисницима беспрекорну, интуитивну и пријатну интеракцију која апликацију чини употребљивом, вредном и пожељном међу корисницима. Програмери могу све ово постићи коришћењем Питхон ГУИ библиотека.

Прво, Питхон ГУИ библиотеке долазе са менаџерима распореда за уређење и позиционирање елемената корисничког интерфејса на екрану. Одговарајући распоред и постављање компоненти чине корисничке интерфејсе употребљивим и њихове компоненте доступним.

Чињеница да ГУИ библиотеке долазе са унапред изграђеним компонентама такође служи за побољшање корисничког искуства пружањем робусног скупа компоненти које се могу користити да олакшају кориснику интеракцију са апликацијом.

Поред тога, Питхон ГУИ библиотеке омогућавају обликовање тема и стилизовање ГУИ компоненти. Коришћењем ГУИ библиотеке, програмери могу да промене боје, фонтове, изглед и величину елемената на екрану.

Ово омогућава креирање визуелно примењивих дизајна који су пријатни за коришћење и усклађивање корисничких интерфејса са општим бојама и темама бренда како би се створила доследност у производима.

Питхон ГУИ библиотеке такође пружају могућност интеграције мултимедијалних компоненти као што су видео снимци и слике како би се додатно побољшао изглед и визуелна привлачност графичког корисничког интерфејса.

Имајући на уму да апликацију могу да користе корисници са инвалидитетом, Питхон ГУИ библиотеке пружају функције приступачности које одговарају таквим корисницима.

Функције приступачности као што су режим високог контраста, подршка за читаче екрана, обезбеђивање алтернативног текста за визуелне елементе и навигација на тастатури побољшавају кориснички интерфејс апликација омогућавајући особама са инвалидитетом да користе апликације.

Питхон ГУИ библиотеке су стога важна компонента при изградњи корисничких интерфејса у Питхон-у. Ево најбољих Питхон ГУИ библиотека које ће вам помоћи да брже изградите боље корисничке интерфејсе:

ПиКТ

ПиКт је скуп Питхон веза за Кт оквир апликације који ради на Виндовс, мацОС, Линук, иОС и Андроид. Питхон повезивање омогућава програмерима да позивају функције и прослеђују податке из Питхон-а у библиотеке написане на језицима као што су Ц или Ц++.

Кт је ГУИ оквир написан првенствено на Ц++, и стога ПиКт излаже комплет алата Питхон програмерима.

ПиКт има свеобухватан скуп виџета и контрола у распону од основних виџета као што су дугмад, ознаке, поља за потврду и радио дугмад до напреднијих компоненти као што су мултимедијални плејери, графикони и табеле.

  Како добити бесплатан налог за ВВЕ мрежу

ПиКт омогућава програмерима да у потпуности прилагоде унапред изграђене компоненте по свом укусу и такође креирају сопствене прилагођене виџете који омогућавају много креативности и могућности приликом развоја корисничких интерфејса.

Његова дубока интеграција са Кт-ом има предност јер осигурава да ГУИ развијени помоћу ПиКт-а имају изворни изглед и осећај у различитим оперативним системима. ПиКт је идеалан за развој сложених ГУИ за алате за визуелизацију података, интерактивни мултимедијални софтвер, десктоп апликације и сложене пословне или научне апликације.

Драги ПиГуи

Деар ПиГуи је моћан, вишеплатформски ГУИ оквир за Питхон који омогућава потпуну контролу стила и теме. Оквир је написан у Ц/Ц++, што омогућава да се оквир користи за креирање Питхон апликација високих перформанси.

Као ГУИ оквир, Деар ПиГуи долази у пакету са традиционалним ГУИ елементима као што су менији, дугмад, радио дугмад и робусна колекција динамичких дијаграма, цртежа, табела, програма за отклањање грешака и вишеструких прегледача ресурса. Оквир такође долази са различитим методама потребним за креирање функционалног распореда.

Будући да је уједно моћан и једноставан оквир са рендеровањем заснованим на ГПУ-у, Деари ПиГуи је идеалан за креирање једноставних интерфејса за Питхон скрипте и веома сложених корисничких интерфејса.

Оквир је веома погодан за развој ГУИ за апликације које захтевају брзе и интерактивне интерфејсе у играма, науци о подацима и инжењерским апликацијама.

ПиСимплеГУИ

ПиСимплеГУИ је омотни пакет који тренутно подржава четири Питхон ГУИ оквира и то: ткинтер, Кт, ВкПитхон и Реми. Обмотавањем око четири оквира, ПиСимплеГУИ инкапсулира специфичне објекте и код који користи ГУИ оквир на којем користите ПиСимплеГУИ.

ПиСимплеГУИ такође имплементира већину основног кода оквира за вас, тако да је ваш ПиСимплеГУИ код много једноставнији и краћи у поређењу са писањем кода директно у основном оквиру.

Према његовој документацији, ПиСимплеГУИ програм може захтевати ½ до 1/10 количине кода да би креирао идентичан прозор користећи један од оквира директно. ПиСимплеГУИ олакшава миграцију на различите ГУИ оквире.

ПиСимплеГУИ је идеалан за оне који уче како да креирају Питхон ГУИ, јер олакшава прављење ГУИ-ја. Међутим, ПиСимплеГУИ је идеалан само за једноставне ГУИ и није најбоља опција у случају да желите да направите сложеније ГУИ.

Киви

Киви је опен-соурце, вишеплатформски Питхон ГУИ оквир написан углавном на Питхон-у и Цитхон-у. Осим што је веома прилагодљив, Киви омогућава писање кода за вишекратну употребу који се може применити на Виндовс, мацОС, Линук, Андроид и иОС.

Киви је дизајниран да буде веома прилагодљив и једноставан за коришћење, омогућавајући брзо и брзо прототиповање ГУИ-ја за апликације. Иако Киви има подршку за више платформи, оквир је намењен развоју апликација које користе мулти-тоуцх корисничке интерфејсе.

Сви Киви виџети су направљени са подршком за више додира. Његова вишеплатформска природа, заједно са подршком за више додира, објашњава зашто је већина Киви апликација у стварном свету Андроид и иОС. Ако правите интерфејсе за екран осетљив на додир за Андроид или иОС уређаје, ово би требало да буде ваш оквир за Питхон ГУИ.

Ткинтер

Ткинтер је подразумевани стандардни ГУИ пакет за Питхон. Пошто је део Питхон стандардне библиотеке, Ткинтер је постао популаран и користио се.

Ово је било од користи за библиотеку јер је њена велика заједница корисника обезбедила да библиотека има јасну и богату документацију која омогућава чак и потпуним почетницима да лако науче основе како да користе библиотеку за прављење ГУИ. Поред тога, Ткинтер се лако интегрише са другим Питхон библиотекама.

  Како препознати непознати симбол цртањем

Ткинтер долази са широким спектром унапред направљених компоненти као што су дугмад, ознаке, менији, оквири за текст, потврдни оквири, траке напретка и прикази са картицама, између осталог.

Заједно са чињеницом да Ткинтер има компатибилност на више платформи, програмери могу да користе библиотеку за изградњу богатих ГУИ-ја који раде на главним оперативним системима.

Ткинтер је идеалан за брзо креирање прототипова корисничких интерфејса и изградњу једноставних ГУИ за мале апликације. Међутим, није идеалан за прављење сложенијих ГУИ-ја са пуно зависности.

Тога

Тога је Питхон изворни ГУИ алат за више платформи који је изворни за ОС који је још увек у раном развоју, али долази са пуно функција и тона основних ГУИ компоненти. Тога, за коју је потребан Питхон 3.7 или новији, направљена је са разумевањем да је мобилно рачунарство постало веома важно.

Тога стога има за циљ да буде основни Питхон ГУИ оквир за Питхон програмирање на мобилним платформама и омогући мобилно кодирање на више платформи.

За разлику од других ГУИ оквира који постижу компатибилност на више платформи применом теме инспирисане оперативним системом на генеричке виџете, Тога користи изворне системске виџете на сваком оперативном систему. Коришћење изворних виџета чини ГУИ направљене помоћу Тоге брже и омогућава програмерима да граде чистије изворне апликације.

Тога обезбеђује АПИ који излаже скуп механизама за постизање циљева корисничког интерфејса и такође апстрахује шире концепте изградње ГУИ апликација. На овај начин, свака Тога апликација долази са основним скупом опција менија, све на местима на којима бисте очекивали да ћете их пронаћи у матичној апликацији.

Кт за Питхон

Кт за Питхон је званични скуп Питхон веза за Кт фрамеворк, који су написали програмери Кт оквира развијеног помоћу Ц++.

Кт за Питхон има велику заједницу корисника и великих компанија које се ослањају на њега за креирање напредне графике и сложених корисничких интерфејса. Кт за Питхон блиста у креирању сложених, визуелно задивљујућих апликација високих перформанси које раде на различитим платформама.

Кт за Питхон долази са готовим контролама и виџетима у распону од основних ГУИ компоненти до напредних ГУИ компоненти. Програмери такође могу да креирају сложене визуелизације података користећи Кт за Питхон и да раде са 2Д и 3Д графиком у њиховом развоју.

Док учење како да се у потпуности искористе његове карактеристике у креирању сложених ГУИ-а може потрајати, почетници и даље могу имати користи од коришћења Кт-а за Питхон у креирању једноставних ГУИ-а пре него што пређу на напредније ГУИ-је.

Закључак

Питхон има много ГУИ библиотека и оквира који се могу користити у изградњи једноставних ГУИ-ја до сложених, визуелно задивљујућих ГУИ-ја који раде на различитим платформама.

У зависности од вашег нивоа стручности у раду са Питхон ГУИ-ом и ГУИ-јем који желите да направите, различите библиотеке могу бити идеалне. На пример, апсолутни почетници који желе да изграде једноставне корисничке интерфејсе могу сматрати да је ПиСимплеГУИ лакши за одабир и употребу.

С друге стране, искуснији програмери који желе да направе сложеније, прилагодљивије и визуелно задивљујуће корисничке интерфејсе могу имати користи од употребе ПиКт или Кт за Питхон.

Стога, када правите ГУИ, размотрите сложеност и карактеристике вашег корисничког интерфејса и своје искуство у раду са ГУИ пре него што се одлучите за Питхон ГУИ за свој пројекат.

Такође можете истражити неке Питхон линтер платформе да бисте очистили свој код.