7 робота у тренду на друштвеним медијима

Роботи праве таласе у разним секторима. Недавно су неки роботи постали популарна тема на друштвеним мрежама. Овај чланак ће вас упознати са 7 невероватно невероватних робота који добијају велику пажњу друштва.

Због дигитализације и индустријске аутоматизације, роботи постају неодвојиви део наших живота. Индустрија робота ће постати много већа у наредних неколико година.

Процене сугеришу да би то могло да вреди више од 260 милијарди долара до 2030. Већина овог раста ће бити због робота који раде корисне послове као што су безбедност, помоћ, чишћење, испорука ствари и транспорт.

Поменути роботи не само да су супернапредни већ и добијају популарност због изванредних ствари које могу да ураде.

Хајде да ближе погледамо ове сјајне роботе и како они мењају различите индустрије.

Еродиум Цопи Робот

Видео малог робота недавно је постао виралан. Ово самозакопавајући носач семена опљачкатиот може бити од помоћи у пољопривреди, животној средини и шумарству. Можда „робот“ није прави назив за то. Уместо тога, назовимо га копија биљке еродијума. Ова биљка производи семе са хидроморфном структуром налик репу која омогућава семену да се укопа у земљу. Затим намотајте и одмотајте, покушавајући да семе закопате дубље у земљу.

Овај мали робот би могао бити наша најбоља шанса да спасимо природу. Можда звучи помало изненађујуће, али може садити дрвеће широм света, спашавајући угрожене биљке и обнављајући нашу околину.

Извор слике: Морпхинг Маттер Лаб

Једноставно га ставите на земљу и он полако почиње да се закопава. Када причврстите семе на њега, робот закопава семе дубоко у земљу. Понаша се као хидроморф, природна структура која мења облик као одговор на услове околине као што је влажност.

Бриљантни умови на Морпхинг Маттер Лаб, тим истраживача који стоји иза ове иновације, осмислио је једноставан, али интелигентан дизајн. Има три тачке сидрења које спречавају да се структура преврне или падне. Увек осигурава да је окренута надоле под одређеним углом да би се закопала у земљу и посадило семе.

Сада, ево најважније ствари, броја намотаја. Више намотаја чини структуру мекшом, али премало неће обезбедити довољно силе која је потребна да би се померила или функционисала. Закопавањем семена на довољну дубину, структура га штити од природних претњи попут пожара, кише или дивљих животиња.

Када робот наиђе на влагу, дрво се шири. Али ево невероватног дела – ћелије унутрашњег слоја се шире брже од спољашњег слоја, што доводи до његовог увијања. Када се осуши, поново мења брзину, а ћелије унутрашњег слоја гурају семе још дубље у земљу.

Јединствена ствар код овог робота је да не захтева никакве синтетичке материјале или пластику, који већ оштећују нашу планету. Дрво је биоразградиво тако да неће допринети нашим еколошким проблемима.

Један од најкритичнијих тестова који су спровели био је бацање више семена из дронова у ваздух. Изненађујуће, ове капи семена помоћу робота су имале стопу успеха од 90 процената.

Још погодније, можете имплантирати ове роботе са симбиотским врстама попут гљива и нематода, које помажу у повећању стопе преживљавања биљке у природном окружењу.

Извор слике: Морпхинг Маттер Лаб

Иако је биљка еродијума била инспирација за тим, имала је своју лошу страну, са ниском стопом успеха, посебно у изазовним пејзажима. Због тога су ови паметни инжењери одлучили да побољшају дизајн, чинећи га ефикасним све време. Оно што је још фасцинантније је да робот може да прими разно семе и сади различите врсте дрвета, отварајући могућност пошумљавања свих терена на нашој планети.

Зар није невероватно? Са оваквим иновацијама, можда ће бити само питање година пре него што видимо да свет постепено враћа свој првобитни облик, зелени изглед.

  Како пренети Спотифи плејлисте на Аппле Мусиц, ИоуТубе Мусиц, Амазон Мусиц и ТИДАЛ

Теслин робот Оптимус

Недавно је званичник Тесла Оптимус Хандл је поделио напредак свог робота и за неколико сати је постао виралан широм света и чак постао тема у тренду међу штреберима. Оптимус је хуманоидни робот којег је створио Тесла.

Сада користи исту паметну технологију као и Тесла аутомобили за гледање и кретање. У видеу, робот почиње тако што се припрема, а затим показује како може да користи очи и сензоре да пронађе делове тела без икакве помоћи.

Тесла Оптимус вешто рукује сваким блоком и завршава задатак најбрже што човек може. Штавише, може се прилагодити динамичким променама у свом окружењу, без напора прилагођавајући се када човек уђе тако што ће преуредити блокове. ТеслаБот чак може да исправи своје грешке, као што је померање блока који пада на бок.

Видео даље наглашава импресивну равнотежу и флексибилност Тесла Бот-а, јер елегантно изводи јога позе које захтевају ставове на једној нози и екстензије удова. Иако им ове позе можда нису директно корисне, оне показују колико добро ТеслаБот може да контролише своје тело и одржава стабилност.

Друга компанија у Тексасу под називом Апптроник такође ради на оваквом роботу. Њихов робот је намењен да помогне људима у досадним пословима и пословима који се понављају, а дизајниран је да добро ради заједно са људима. Њихов почетни циљ су послови у магацину. То би могло постати конкуренција Теслином роботу, који се још увек развија.

Дизнијев прототип робота за ролере

Дизни, познат по својим невероватним филмовима, сада прави и роботе. Они су све бољи у томе. Недавно су представили шармантан прототип а робот за ролереи привукао је пажњу свих.

Извор слике: Дизни паркови

Циљ њиховог пројекта је да створе роботе који могу да одговарају динамичној природи Дизнијевих ликова и филмова. Роботика се, у овом контексту, односи на прецизност, поновљивост и постизање нивоа људског савршенства. Ови роботи имају за циљ не само да обављају физичке задатке, већ и да пренесу емоције и личност, стварајући емоционалну везу са публиком.

Да би постигао ову емоционалну везу, Диснеи користи материјале високих перформанси, механичке ефекте скалирања и податке о снимању покрета. Они желе да ови роботи имају унутрашње емоције у својим наступима. Ова фаза развоја је као „време за игру“ за Дизни, где истражују недостатке и несигурности у ликовима како би натерали публику да искрено брине о њима и да се повеже са њима.

Дизни покушава нове ствари. Желе да направе роботе који се понашају као људи, радећи сјајне ствари и изазивајући нас да осећамо емоције попут узбуђења или среће. Дизни иде у узбудљивом правцу са овим роботима у њиховим причама и забави.

Мини Робот од ДеепМинд

Гоогле-ова подружница, ДеепМинд, користи моћ вештачке интелигенције да научи роботе како да играју фудбалску утакмицу један на један. Ове мини-роботи нису ваши типични играчи; имају више од 20 зглобова сваки, чинећи њихове покрете сложеним.

Док су показивали напредак свог робота и како он учи кроз понављање, поделили су видео где је инструктор стално гурао робота, а он је стално устајао. Видео је постао виралан, а људи на друштвеним мрежама почели су да називају инструктора каменог срца и насилника. Можда људи сада почињу да брину о машинама.

Тако, ДеепМиндМисија компаније је да истражи да ли Дееп Реинфорцемент Леарнинг може ефикасно и приступачно развити напредне и безбедне моторичке вештине код ових робота и да ли они могу да комбинују ове вештине како би креирали сложене стратегије за динамична окружења.

Процес обуке почиње усавршавањем индивидуалних вештина у симулираном окружењу. Ове вештине укључују опоравак од падова, ходање, окретање, ударање и још много тога. Роботи су такође обучени да глатко прелазе између различитих акција.

Једном када се ове вештине савладају у симулацији, роботи се пуштају на стварно тло, где показују своје способности у забавним, понекад комичним, фудбалским утакмицама један на један.

  Како очистити кеш у Дисцорд-у

Ови обучени роботи не показују само импресивне физичке покрете, већ показују и сложено понашање. Они поседују основно стратешко разумевање и могу чак да предвиде кретање лопте, омогућавајући им да блокирају ударце свог противника. Ова обука понашања се такође дешава у симулираном окружењу пре него што се примени у стварним роботима.

Резултати су изванредни. Захваљујући обуци вештачке интелигенције и неким мањим подешавањима хардвера, роботи се крећу са већом сигурношћу и ефикасношћу. Могу да устану 63% брже, да трче 156% брже и да шутирају лопту 24% брже. Приказује моћ вештачке интелигенције у побољшању перформанси робота.

ДеепМинд је веома охрабрен овим почетним резултатима, видећи обећавајући потенцијал у коришћењу учења дубоког појачања за обуку робота. Планови тима укључују истраживање како роботи могу да уче из слика камере. Ове информације се могу користити за ефикасније предвиђање различитих аспеката игре.

Хуманоидни роботи

Прилично необичан догађај примећен је на стадиону СоФи у Лос Анђелесу током НФЛ утакмице на којој су учествовали Мајами Долфинси и Лос Анђелес Чарџерси. У интензивној атмосфери игре, фанови орлових очију почели су да примећују нешто чудно: неколико Хуманоидни роботи заузели своја места међу гомилом, призор који је многе гледаоце збунио.

Извор слике: БУДУЋНОСТ

Оно што је заиста ухватило све неспремне је како су се ови роботи неприметно уклопили са људским посматрачима. Толико су личили на људе да су се уклапали у друге љубитеље видео игара. Видео снимци робота који уживају у игри и чак се друже са фановима почели су да круже интернетом, додајући радозналост у вези са ситуацијом.

Ипак, упркос њиховом изузетном живописном изгледу и поступцима, необичан детаљ није остао непримећен. Ниједан од ових робота није имао осмех током целе игре. Уместо тога, изгледали су збуњени.

Извештаји су касније открили да су ови роботи били присутни да промовишу предстојећи филм под називом ‘Тхе Цреатор’, чињеница која је још више изненадила и збунила гледаоце. Ова појава је означила јединствен тренутак у историји НФЛ-а.

Окарактерисани као вештачки агенти који раде у стварном свету, АИ роботи су дизајнирани да манипулишу објектима, перципирају њихову околину, самостално се крећу и обављају различите задатке.

Међу неколицином функционалних хуманоидних робота широм света, Софија стоји као најпознатија због својих изузетних људских особина, укључујући љубазност и способност да без напора комуницира са људским бићима. Њена сврха се креће од рада у старачким домовима до управљања масом.

Јунцо Цхихираандроид робот који је креирала Тосхиба, ради у туристичком информативном центру у Токију и опремљена је могућностима препознавања говора од 2017. године, што јој омогућава да директно комуницира са туристима и помаже им.

Надине, чије је лице и руке израдила јапанска компанија Кокоро, поседује личност и емоције сличне људима. Она може да одржава контакт очима и присећа се прошлих разговора, користећи 3Д камеру, микрофон и веб камеру за прикупљање визуелних и аудио информација.

Геминоид ДК, реалистична креација која личи на човека, настала је из сарадње између приватне јапанске фирме и Универзитета у Осаки под вођством Хирошија Ишигура, директора Универзитетске лабораторије за интелигентну роботику. По узору на Хенрија Шарфеа, овај робот је дизајниран да блиско имитира људски изглед.

на крају,Јиа Јиа, кинески инаугурални хуманоидни робот, прослављена је по својим упадљиво реалистичним цртама. Иако се бори са течним и прецизним разговором, њена изузетна лепота и животни изглед заслужили су њено признање. Креиран од стране Универзитета науке и технологије у Кини, Јиа Јиа је сведочанство сталног напретка технологије роботике.

Ово је неколико хуманоидних робота који су постали вирусни и популарни након што су се појавили.

Асценто Гуард

Асценто Гуард Јединствен и пријатељски изглед робота учинио га је сензацијом друштвених медија. Свесни смо да роботи преузимају улоге које су некада обављали људи, а једна од тих области је и област безбедности.

  10 најхладнијих ускршњих јаја у Тесла ЕВ

Извор слике: Асценто Гуард

Асценто Гуард, изграђен за патролирање експанзивним приватним имањима на отвореном, већ је пронашао свој посао у различитим индустријама, укључујући производњу, центре података, центре за фармацеутску производњу и складишта.

Робот долази са напредним функцијама за темељно праћење безбедности. Може да открије потенцијалне претње и уљезе, благовремено обавештавајући особље за безбедност путем своје апликације.

Постављање Асценто Гуард-а је једноставно. Потребно је само неколико сати да се учини скоро аутономним креирањем распореда патрола које можете програмирати. Патролира границама брзином хода од приближно 4,5 км/х, користећи термалне и инфрацрвене камере за праћење пожара или кршења безбедности.

Са уграђеним звучницима и микрофонима, робот омогућава сигурну двосмерну комуникацију док његове видео камере надгледају паркинг. Дизајниран да издржи све временске услове, Асценто Гуард нуди свестраност и поузданост.

Безбедносна индустрија широм света суочава се са проблемом као што је висока стопа флуктуације особља, која може бити и до 43% сваке године, како наводи Цхрис Смитх. Тај пост је подељен на званичном ЛинкедИн налогу од Асценто.

То је због недостатка радника и изазова дугих смјена, непарних сати и лошег времена. Дакле, постоји потреба за креативним решењима.

Асцент Гуард покрива овај јаз, комбинујући предности људског особља и фиксно инсталираних камера, нудећи економску ефикасност и темељност. Од представљања робота у септембру 2023. године, Асценто је примио бројне захтеве у различитим индустријама, наглашавајући потенцијал аутоматизације за решавање безбедносних изазова.

Асценто има веће планове осим Асценто Гуард-а, укључујући истраживање могућности за унутрашњу, ваздушну интеграцију и интеграцију апликација. Компанија схвата да прави потенцијал лежи у коришћењу вештачке интелигенције за анализу података које прикупља. Ово отвара врата за креативна решења за решавање недостатка радне снаге и побољшање безбедности у различитим индустријама.

АНИмал

АНИмал је револуционарни четвороножни (са четири ноге) робот дизајниран да се истакне у неким од најзахтевнијих окружења која се стално мењају. Овај робот је постао сензација друштвених медија због својих импресивних вештина паркура, а бројни видео снимци који показују његове способности постају све популарнији.

Извор слике: АНИботицс

Због својих јединствених покретних делова који могу веома прецизно да контролишу снагу обртног момента, овај робот може брзо да трчи и са лакоћом се пење по стрмим местима.

Његов напредни пакет сензора, који се састоји од ласерских сензора и камера, опрема АНИмал са изузетном способношћу да континуирано перципира и мапира своју околину, обезбеђујући прецизну локализацију. Ово богатство сензорних података омогућава роботу да аутономно зацрта свој навигациони пут. Такође, доносите прорачунате одлуке док путујете у његовом окружењу.

Посебно развијен за индустријске инспекције на изазовним локацијама као што су налазишта нафте и гаса. АНИмал долази са робусном батеријом која обезбеђује више од два сата аутономије. Такође долази опремљен низом сензорне опреме, укључујући оптичке и термалне камере, микрофоне, сензоре за детекцију гаса и активно осветљење.

Изванредно, упркос својим импресивним могућностима, АНИмал одржава веома преносив дизајн, тежи мање од 30 кг. Један појединац може ефикасно да га транспортује и управља.

Штавише, оно што АНИмал издваја је његова изузетна способност да изводи покрете попут паркура. Ово додаје још једну димензију његовој свестраности, омогућавајући му да се креће по сложеном терену и савладава препреке са агилношћу и грациозношћу.

Било да прескаче баријере, трчи са прецизношћу или се пење са лакоћом. Вештине АНИмал-а у паркоуру чине га одличним кандидатом у сценаријима који захтевају мобилност, прилагодљивост и робусну сензорну перцепцију.

Завршне речи

У овом чланку смо истражили неке изванредне роботе, од Еродиум Цопи Робот-а до Теслиног Оптимус робота, ДеепМинд-овог Мини Робота, па чак и хуманоидних робота у НФЛ мечу. Такође смо погледали Асценто Гуард Робот, АНИботицс-ов АНИмал Робот и Дизнијев слатки робот.

Ови роботи показују невероватан напредак у технологији роботике. Имају различите примене, од безбедности до забаве, и илуструју текући напредак у овој области. Укратко, будућност роботике изгледа обећавајуће, а ови роботи су само приколица онога што долази.

Такође можете истражити роботику у облаку.