7 Снажан софтвер за дизајн ПЦБ-а за пројектовање електронике

Коришћење софтвера за дизајн штампаних плоча (ПЦБ) је одличан начин да се ефикасно креирају дизајни високог квалитета без грешака.

Без софтвера, електронски инжењери и дизајнери могу се суочити са много потешкоћа у пројектовању свега од нуле, склапању и чекању одобрења за дизајн.

За разлику од ручних метода које троше много времена, труда и ресурса, ПЦБ софтвер ће поједноставити ваш рад и повећати продуктивност. Такође не морате да се плашите ризика од грешака које убијају време и одлажу производњу. Уместо тога, можете користити ПЦБ софтвер за дизајнирање са брзином и тачношћу.

Дакле, када желите да користите софтвер за дизајн ПЦБ-а, на тржишту је доступно много њих, што отежава одабир онога што би најбоље одговарало вашим потребама.

Не брини; за вас смо изнели неке од најбољих ПЦБ софтвера на тржишту.

Погледај!

Шта су ПЦБ-и?

Штампане плоче (ПЦБ) су ламиниране сендвич структуре које се састоје од изолационих и проводних слојева. То је у суштини плоча која повезује различите електричне компоненте и ствара електрично коло за напајање вашег електронског уређаја.

ПЦБ се користе у скоро свим електронским уређајима, чинећи њихове грађевне блокове. Користе се за две главне функције:

 • За склапање електронских компоненти на њиховим одабраним локацијама на спољним слојевима путем лемљења
 • Да би се омогућиле електронске везе између компонентних терминала

Проводни слојеви су пројектовани коришћењем проводника за обезбеђивање електричних веза. Други процес се имплементира да се додају виас, који су електричне везе између различитих слојева бакра.

ПЦБ-и подржавају различите електронске компоненте механички уз помоћ проводних јастучића дизајнираних на такав начин да могу да прихвате терминале компоненти и да их електрични повезују користећи равни, трагове и друге карактеристике.

Шта је софтвер за дизајн ПЦБ-а?

Дизајн штампаних плоча (ПЦБ) се односи на пројектовање ПЦБ компоненти, њихово склапање и усмеравање ради успостављања електричних веза на плочи за напајање електронских кола. А софтвер који вам може помоћи у томе може се назвати софтвером за дизајн ПЦБ-а.

Неке карактеристике ПЦБ софтвера су:

 • Едитор шема који ће вам помоћи да саставите и уредите електричне објекте, компоненте, графичке објекте, итд., на страницама шеме
 • 3Д визуализација и 2Д шеме штампане плоче да бисте видели како изгледа ваш дизајн и помогли вам да идентификујете своје грешке и лако уредите компоненте
 • Аутоматско повезивање за аутоматско повезивање различитих тачака на ПЦБ-у за омогућавање електричне везе
 • Провера правила дизајна уз помоћ различитих алата за идентификацију недостатака и кршења дизајна (на основу смерница индустрије или компаније) који могу да изазову проблеме у погледу напајања, сигнала, ЕМЦ-а итд.
 • Функције сарадње помажу различитим дизајнерима да раде на дизајну у реалном времену, уносе промене, додају коментаре, дају повратне информације итд.

Дизајнирање ПЦБ-а укључује различите кораке:

 • Постављање компоненти: Можете започети дизајнирање ПЦБ-а тако што ћете свој шематски ПЦМ дијаграм претворити у опипљиву плочу. Мораћете да искористите своје вештине решавања проблема да бисте саставили компоненте на правим местима.
 • Усмеравање: Ово је процес у коме ћете успоставити електричну везу између различитих компоненти на распореду ПЦБ-а. Рутирање за сваку плочу је јединствено; стога ћете наћи плоче које се разликују једна од друге.
 • Интеграција: У овом тренутку ћете морати да интегришете ЕЦАД и МЦАД софтвер као што су Еагле, Фусион 360, итд. То ће вам помоћи да поделите свој дизајн са својим машинским инжењерима, који ће проценити да ли ће одговарати физичком распореду или не.

Зашто вам је потребан софтвер за дизајн ПЦБ-а?

Механичка структура ПЦБ-а може да садржи сложене делове. Дакле, софтвер за дизајн ПЦБ-а вам помаже да овај процес дизајнирања ПЦБ-а учините лакшим, бржим, исплативијим и ефикаснијим.

Погледајмо детаљно предности софтвера за дизајн ПЦБ-а.

Штеди време

Дизајнирање свега од нуле захтева много времена и труда јер морате да размишљате о пројектовању, монтажи и електричним везама од почетка.

Међутим, ако користите софтвер за дизајн ПЦБ-а, овај процес можете убрзати одабиром унапред направљених дизајна који долазе са софтвером. На располагању вам је мноштво опција које највише одговарају вашим захтевима дизајна. Ово ће значајно уштедети време у дизајнирању, а самим тим и убрзати испоруку производа.

Једноставан процес

Коришћење специјално направљеног софтвера за дизајнирање ПЦБ-а помаже дизајнерима да са лакоћом произведу дизајн високог квалитета. Они могу да искористе различите функције софтвера у свом дизајну уместо да све раде ручно. То смањује њихове проблеме и ослобађа време за улагање у друге иновативне послове.

Лако тестирати перформансе дизајна

Креирање ПЦБ дизајна није крај пута за дизајнере. Њихов дизајн ће проћи кроз фазу тестирања, где ће инжењери проверити перформансе и изводљивост дизајна ПЦБ-а. А ручно тестирање ПЦБ дизајна је напоран, радно интензиван и дуготрајан процес. Такође може укључивати нетачности које могу довести до озбиљних недостатака у дизајну и погоршања квалитета финалног производа.

Међутим, коришћење софтвера за дизајн ПЦБ-а ће вам олакшати тестирање перформанси, снаге и изводљивости вашег дизајна виртуелно у окружењу. То ће вам помоћи да брзо откријете проблеме и грешке у дизајну са већом прецизношћу. Као резултат тога, можете побољшати дизајн да бисте произвели висококвалитетан производ од свог чврстог дизајна.

Боља видљивост

Ручне методе могу бити неадекватне да пруже шире детаље о дизајну штампане плоче. Ово вас може довести до тога да нешто пропустите или да оставите неке грешке. Али ако користите ПЦБ софтвер, добијате фантастичне функције као што је 3Д визуализација за проверу вашег дизајна из сваког угла. То ће вам дати холистички поглед на сваки финији детаљ вашег дизајна, што олакшава уочавање грешака.

Рационалан

Креирање дизајна ПЦБ-а, састављање делова, успостављање електричних веза, тестирање дизајна и производња производа ручним путем могу потрајати значајно време. Сви ови процеси захтевају време и радну снагу, машине, снагу и новац. А ако треба да промените свој дизајн, укупни трошкови се повећавају још више.

Софтвер за дизајн ПЦБ-а је економичан приступ који вам омогућава да извршите све процесе у брзом времену, а истовремено штедите ресурсе и новац. Такође је лако извршити брзе промене у софтверу и модификовати дизајн у било којој фази.

Примене софтвера за пројектовање ПЦБ-а

Софтвер за дизајн ПЦБ-а помаже да побољшате распоред дизајна, укључујући рутирање трагова, поравнање компоненти, проверу правила итд. Ове могућности вам помажу да побољшате квалитет дизајна ПЦБ-а и резултирају висококвалитетном производњом штампаних плоча (ПЦБ).

Софтвер за дизајн ПЦБ-а користе електронски инжењери из корпорација, слободни инжењери, инжењери предузетници и електронски хобисти за различите случајеве употребе. Неке од апликација софтвера за дизајн ПЦБ-а су:

 • 3Д визуелизација компоненти: Можете користити софтвер за дизајн ПЦБ-а да ухватите неисправне компоненте које ометају ваше електрично коло. Ово можда није могуће са 2Д софтвером. Откривањем проблема и њиховим отклањањем у раним фазама, можете спречити да дизајн оде у производни процес или непотребно трошење времена и ресурса.
 • Визуелизација структуре слоја: Можете користити софтвер за дизајн ПЦБ да бисте визуелизовали структуру слоја вашег ПЦБ дизајна. Помаже вам да креирате штампану плочу за једну, двоструку или више играча на основу ваших захтева.

Хајде да сада разговарамо о неким главним софтверима за дизајн ПЦБ доступних на тржишту.

Алтиум Десигнер

Набавите најмоћнији софтвер за дизајн ПЦБ-а – Алтиум Десигнер – који је модеран и лак за употребу. Његово дизајнерско окружење омогућава инжењерима да виде сваки аспект процеса дизајна, од идеје и размишљања до ПЦБ изгледа, документације и производње.

Инжењерима ће бити занимљиво радити са алатима за дизајн и испоручити производе бољег квалитета из истог интуитивног окружења. Можете креирати кохезиван и јединствен модел који може да делује као централни модел за манипулацију вашим подацима унутар модела (изглед, шема, симулација).

Алтиум Десигнер се интегрише са другим ЕЦАД/МЦАД, као што су СОЛИДВОРКС, Аутодеск Инвентор, Аутодеск Фусион 360 и ПТЦ Црео Параметриц. То је платформа заснована на облаку која уједињује МЦАД, тимски рад, управљање подацима и дизајн ПЦБ-а.

Сарађујте са људима у реалном времену на свом дизајну кад год желите, без обзира на вашу локацију, да бисте добили повратне информације или коментаре и одмах радили на проблемима. Можете да складиштите све битне датотеке на централизованој локацији да бисте избегли погрешну комуникацију између тимова и подстакли успешну производњу.

Штавише, можете радити у природном 3Д дизајну ПЦБ-а у интеракцији са механичким дизајнерима у 3Д и фотореалистичним окружењима. Софтвер ће олакшати рад са механичким тимом кроз сарадњу са МЦАД софтвером. Такође ће вас натерати да заборавите на замену датотека са једног софтвера на други јер све добијате на једном алату.

Узмите бесплатну пробну верзију да бисте тестирали функције које бисте волели да имате у софтверу за дизајн. Можете бирати између година и неограниченог периода претплате.

Фусион 360

Фусион 360 садржи инжењеринг, дизајн, производњу и електронику на једној платформи. То је платформа заснована на облаку на којој можете да изводите ПЦБ дизајне, ЦАД, ЦАЕ, ЦАМ и 3Д моделирање. Даје вам производе или алате које желите да осигурате функцију, уклапање, форму и углавном естетику.

Након дизајна ПЦБ-а, проверите свој утицај на дизајн тако што ћете обезбедити производност помоћу алата за генеративни дизајн и симулације. Уредите елементе модела и постојеће карактеристике помоћу интегрисаног ЦАД и ЦАМ софтверског алата. Можете осетити флексибилност софтвера када га користите, што вам омогућава да производите квалитетне производе без напора.

Избегавајте коришћење ручних токова рада електронике и размену формата датотека; имате Фусион 360 са којим можете да радите тако да се никада више не борите да добијете комплетан производ без грешака. Дизајн ПЦБ-а са свим функцијама, снимање шема и механички ЦАД вам дају неопходне алате за израду поузданих дизајна. Такође можете проверити перформансе свог производа помоћу софтвера за симулацију и тестирати своје дизајне пре производње.

Фусион 360 вам нуди неку геометрију спремну за ЦАД тако да не морате да дизајнирате од нуле. Можете почети да генеришете геометрију дајући инпуте као што су параметри, материјали, методе производње и ограничења трошкова. Не дозволите да ваше временске зоне, рецензије и локације продуже ваш производни процес. Уместо тога, погледајте све дизајне и податке у једном софтверу за управљање подацима.

Имају три опције цена, почевши од месечног плана од 42 долара до трогодишњег плана од 987 долара. Преузмите бесплатну пробну верзију као власник предузећа или студент.

Сиеменс ПЦБфлов

Смањите итерације дизајна са Сиеменс ПЦБфлов’с безбедна Цлоуд ПЦБ ДФМ алатка заснована на ограничењима произвођача. Даје вам аутоматизовани онлајн ДФМ са стварним подацима и детаљним извештајима о грешкама да бисте разумели више и радили паметније. Такође добијате флексибилност да покренете више ДФМ-а током целог процеса без чекања произвођача.

ПЦБфлов покреће Валор НПИ. Било да сте стартуп или предузеће, ДФМ је доступан свима. Дизајниран је да уштеди ресурсе и време у испоруци висококвалитетних производа. Уз честе ДФМ анализе, можете уштедети сате и добити коначни производ на време без угрожавања квалитета.

Пријавите се сада да бисте узели пробну вожњу. Ако вам се свиђа софтвер, изаберите план претплате који најбоље одговара вашим потребама дизајна.

ДипТраце

ДипТраце пружа интуитиван интерфејс тако да можете да се фокусирате на пројекте које треба да завршите у одређеном временском оквиру. Овај софтвер за дизајн ПЦБ-а пружа пожељне могућности, као што су диференцијално рутирање, хијерархијске шеме, ОДБ++ компатибилност, СТЕП 3Д и детаљна правила са ДРЦ провером.

Лако размењујте своје податке помоћу Алтиум-а, ОрЦАД-а, производних алата, 2Д/3Д ЦАД-а, ПАДС-а и Еагле-а. Има широке могућности увоза и извоза тако да можете лако да конвертујете своју шему у ПЦБ и назад на исту. Поред тога, можете се уклопити са својим дизајнерским могућностима помоћу рутера заснованог на облику и ручног усмеравања.

Добићете сигнале велике брзине, 3Д преглед, Гербер, СТЕП извоз и још много тога у ПЦБ распореду. Креирајте и увезите компоненте из ДипТраце библиотеке, која такође даје шаблоне спремне за употребу, ИПЦ-7351 генератор шаблона и алате за уређивање. Његова библиотека такође садржи 1.60.000 упакованих компоненти и преко 10 милиона делова.

ДипТраце вам омогућава да прегледате свој дизајн у било којој фази током процеса развоја. Такође нуди алате за генерисање 3Д модела и више од 11000 модела пакета.

Започните са потпуно функционалном бесплатном пробном верзијом од 30 дана која је сада доступна у Виндовс 32, Виндовс 64 и мацОС-у. Ако вам се свиђа, узмите плаћену претплату од 75 долара за 300 пинова и два слоја сигнала.

Ултибоард

Ултибоард је софтвер за дизајн ПЦБ-а који нуди ефикасно рутирање дизајна и распоред са прилагодљивим окружењем. Дизајн штампане плоче се интегрише са Мултисим-ом за покретање развоја прототипа ПЦБ-а. Можете користити његове флексибилне алате за дизајн и ручну прецизност за дефинисање критичних елемената плоче.

Аутоматизована функционалност Ултибоард-а помаже вам да брзо завршите цео дизајн. Његови напредни чаробњаци за дизајн, кутија са алаткама и преглед табеле омогућавају вам да са лакоћом управљате, дефинишете и контролишете било који изглед плоче. Поред тога, белешке унапред-назад вам помажу у бољем управљању итерацијама.

Можете да извозите стандардне датотеке као што су ДКСФ и Гербер да бисте довршили ток дизајна (шематски у изглед). Штавише, Ултибоард нуди многа електронска решења тако да никада нећете бити остављени док дизајнирате и производите своје електронске компоненте.

Изаберите своје издање софтвера да дефинишете рок лиценце, трајање и начин испоруке и купите претплату. Подржава енглески језик и Виндовс оперативни систем.

ОрЦАД

Набавите свеобухватно решење за дизајн ПЦБ са ОрЦАД ПЦБ Десигнер који обезбеђује технологију руте и напредну платформу. Садржи технологије као што су библиотекарски алати, интегритет сигнала, аутоматско рутирање, менаџер ограничења, хватање шема, уређивање ПЦБ-а, рутирање и симулација кола мешовитог сигнала.

Максимизирајте своју продуктивност уз ОрЦАД-ово интелигентно, интерактивно и аутоматско уређивање гравирања као и могућности постављања. Поред тога, убрзајте свој процес дизајна да бисте максимизирали производњу уз чврсту интеграцију апликација и опсежне функције које осигуравају интегритет података.

Штавише, користите управљање ограничењима да бисте осигурали да ваш дизајн испуњава одређене захтеве на основу правила о региону, пару, дужини итд. Такође можете направити мост између МЦАД и ЕЦАД токова да бисте добили савршено окружење дизајна у складу са вашим потребама уз подршку за СТЕП, ИДКС и ИПЦ-2581. Осим тога, можете лако анализирати своје дизајне помоћу аналогних, ограничених токова дизајна, мешовитог сигнала и интегрисаног СИ да бисте испунили своје циљеве.

Добијте бесплатан приступ комплетној верзији издања, укључујући ОрЦАД Цаптуре ЦИС, ОрЦАД ПСпице Десигнер, ОрЦАД Сигрити ЕРЦ, ОрЦАД ПЦБ Десигнер Профессионал и још много тога.

КиЦАД ЕДА

КиЦАД ЕДА је платформа за аутоматизацију дизајна електронике отвореног кода и више платформи. Едитор шема у КиЦАД-у подржава основне шеме као и сложени дизајн. Помоћи ће вам да креирате сопствене симболе или да изаберете између хиљада опција доступних у званичној библиотеци.

Након што завршите свој дизајн, проверите помоћу провере електричних правила и интегрисаног СПИЦЕ симулатора. Његов ПЦБ уређивач је довољно лак да олакша дизајнирање чак и ако сте нови у софтверу. Поред тога, моћан је за сложене дизајне.

Побољшана визуализација, алати за избор и интерактивни рутер олакшавају ваше задатке распореда. Његов 3Д Виевер вам такође омогућава да проверите исправно механичко пристајање и омогућава вам да прегледате финални производ.

Штавише, КиЦад ЕДА има уграђени раитрацер заједно са прилагодљивим опцијама осветљења тако да можете да креирате праве слике и делите их са својим колегама или тимовима како бисте показали свој рад. Овај софтвер такође подржава различите ОС, као што су Убунту, мацОС, Виндовс, Дебиан, Арцх Линук, ФрееБСД, Федора, итд.

Преузмите бесплатну верзију и почните да дизајнирате.

Закључак

Софтвер за дизајн ПЦБ-а може вам помоћи да дизајнирате штампане плоче лако и ефикасно уз уштеду времена и ресурса. Такође ће вам помоћи да проверите перформансе вашег дизајна и поправите га у раним фазама како бисте могли да шаљете само висококвалитетне дизајне у фазе производње. Као резултат, можете произвести робусне и поуздане штампане плоче које добро раде на електричним уређајима.

Изаберите софтвер за дизајн ПЦБ-а међу горе наведеним опцијама мудро, имајући на уму да нове технологије расту током времена и да се потребе потрошача често мењају. Стога, предвидите своје дизајнерске захтеве и изазове док бирате софтвер за дизајн ПЦБ-а и уживајте у дизајнирању штампаних плоча!