7 ствари које је Гоогле Бард бољи од ЦхатГПТ-а

Хајде да видимо да ли је Гоогле Бард бољи од свог старијег ривала, ЦхатГПТ.

Прва половина 2023. припада конверзацијској вештачкој интелигенцији. Све је почело тако што је ЦхатГПТ изненадио кориснике са својим могућностима, које су спремне да потпуно избаце неколико профила послова.

Видевши потенцијал и могућу опасност, Гугл је наводно издао црвени код и брзо је смислио сопствени АИ производ: Гоогле Бард.

Међутим, многи стручњаци из индустрије и Гоогле инсајдери верују да се ради о исхитреном и промашеном покушају да се супротстави свом ривалу.

Лично, када сам писао обрачун између Гоогле Бард и ЦхатГПТ, осећао сам се као да је Бард још увек у некој школи вештачке интелигенције, док је ЦхатГПТ већ више дипломирао.

Иако је Бард још увек у бета верзији, ово није добра вест за Гоогле.

Дакле, мислили смо да смислимо мало предаха за гиганта претраге овим чланком, где ћете видети како Бард убедљиво надмашује ЦхатГПТ.

Будите у току.

ЦхатГПТ може много ствари, али претрага у реалном времену није једна од њих. Имао је искључење података у септембру 2021. и све што може да уради је да одговори из тог извора информација.

Међутим, то није случај са Бардом. Стално је повезан и може да тражи за трен ока.

Гласовна претрага и извоз

Ове мале ствари имају много смисла у данашње време, пошто је типичан корисник све у вези са тим фактором погодности. У ствари, 50% потрошачке базе САД користи гласовну претрагу најмање једном дневно.

  Алл-Ин-Оне Мац алатка за одржавање за повећање перформанси – Мацбоостер

Ни куцање није тако тешко. Ипак, гласовне команде се односе на брзину, а Гоогле сигурно неће правити грешке у куцању. Дакле, све док нам ЦхатГПТ не да икону микрофона да додирнемо, Бард је АИ дом за многе.

Поред тога, можете директно да извезете Бардов одговор као нацрт е-поште или у Гоогле документе (такође у Гоогле табеле у наредним ажурирањима).

Ово је веома корисно за даље уређивање или сарадњу. Дакле, Бард само користи Гоогле-ово наслеђе и нуди ствари које су заиста важне у свакодневном професионалном животу.

Резиме веб-странице

Бард користи својим корисницима сумирањем активне веб странице.

Можете користити упит као што је сажетак овог чланка: „линк“ да бисте добили кратак текст о садржају веб странице.

Међутим, приметио сам да би Бард могао да дода неколико чињеница које можда нису на повезаној веб страници. Али пошто је Бард још увек у бета фази, очекивање савршенства у овом тренутку није добра идеја.

Вишеструки одговори

Још једна област у којој Бард поткопава ЦхатГПТ је са три нацрта недавног упита.

Ови нацрти су корисни у одабиру најбоље верзије и избегавању најмање интересантног одговора.

А ти нацрти обично нису нека врста дупликата. Видећете различите стилове презентације, а ти одговори изгледају независно један од другог.

Дакле, ово је још једна ствар коју ЦхатГПТ није у стању да уради. Мораћете да кликнете на Регенерисање на крају сваког одговора и пустите га да заврши још један. И искрено, Бард је много бржи у одговорима у три различите верзије у временском оквиру у којем се ЦхатГПТ бори да направи само једну.

  4 најбоља софтвера за генератор видео титлова са вишејезичном подршком

Повезане претраге

Док је конверзација АИ одлична, претраживачи имају своју важност. Дакле, ово је још један аспект где Бард има јасну предност у односу на конкуренцију.

На крају сваког Бардовог одговора, имате ово дугме „Гоогле ит“. Ово показује неколико повезаних упита одмах испод након клика. Након тога, можете кликнути на било који жељени резултат и биће преусмерени на страницу резултата претраживача за тај одређени упит.

Сходно томе, Бард има ову малу интеграцију Гоогле претраге која доприноси позитивном корисничком искуству.

Претрага слика (предстојећа)

Претрага није потпуна без уноса слике. И исто важи и за конверзацијски АИ.

Гоогле то добро зна и најавио је подршку за визуелна упутства у оквиру Барда на својој конференцији за програмере 2023.

Прво, корисници ће моћи да отпремају слике у Бард преко Гоогле Ленса да би добили одговоре специфичне за слике.

Извор: Гоогле И/0 2023

Поред тога, Бардови одговори ће имати корисне слике, подижући његову интеграцију Гоогле претраге на потпуно нови ниво.

Све у свему, то неће бити неки досадан генеративни АИ мотор базиран на тексту и има неке визуелне трикове у рукаву како би се смањио тржишни удео ЦхатГПТ-а.

Бесплатно је

Ово је вероватно највећа предност коју Бард има у односу на ЦхатГПТ. Потпуно је бесплатан, без икакве премиум верзије резервисане за плаћене кориснике.

Поред тога, нисам наишао на проблеме са капацитетом код Барда који су уобичајени за ЦхатГПТ. Повремено, ЦхатГПТ прекида на средини и наставља само ако се поново затражи или упита да ли је одговор потпун, што није најбоље за корисничко искуство.

  Шта је код грешке 36 на Мац-у?

Да ли је то омот?

Сигурно не! Гоогле зна да је већ изгубио место у односу на ЦхатГПТ у генеративном АИ простору. И неће оставити камен на камену да потврди своју доминацију.

Дакле, иако је Бард још увек у бета верзији и није толико креативан као ЦхатГПТ, има неколико фактора који су важни за типичног корисника интернета. Лично, сматрам да је ЦхатГПТ више Б2Б производ, док се Бард чини да се фокусира на крајње потрошаче.

Коначно, на крају дана могу завршити у потпуно другим рукама. Али када су очи у очи, они ће представити занимљиву битку. И не брините; информисаћемо вас.

ПС: Мицрософт не заостаје у овој трци АИ. Ево неколико начина на које можете да користите Бинг АИ ћаскање у било ком веб претраживачу.