7 типова звучног потписа за слушалице и како одабрати свој омиљени

Ако имате пријатеља аудиофила или сте гледали рецензије слушалица на ИоуТубе-у, сигурно сте приметили како они имају тенденцију да користе речи као што су „равно“, „глатко“ или „светло“. Сви ови термини су звучни потписи.

Слично као што свака особа има свој јединствени потпис, свака слушалица има свој јединствени звук. Хајде да научимо о звучним потписима слушалица, како се разликују и који су најбољи за вас.

1. Равно или неутрално

Равни звучни потпис је када су све фреквенције постављене на исту вредност, тј. нема повећања или смањења било ког одређеног фреквентног одзива. То значи да су ниски (20-250 Хз), средњи (250-2 кХз) и високи (2 кХз-20 кХз) сви подједнако подешени.

Овај звучни потпис је популаран међу уметницима и аудио инжењерима јер се каже да је најнеутралнија, најприроднија и најпрецизнија могућа репродукција звука. Једноставно речено, помаже вам да слушате песме онако како је уметник намеравао. Оно што се снима је оно што се чује, као што можете искусити са врхунским ИЕМ-овима као што је Аудезеов планарни магнетни Еуцлид или Периодиц Аудио изванредни Царбон.

Иако то може звучати убедљиво, неки људи не уживају у слушању музике са равним потписом јер она нема никакву „боју“. Иако даје много детаља и јасноће, то чини по цену да звучи помало досадно — потврђујући да је намењен миксовању и мастерингу нумера. Али, ако знате шта радите, можете користити еквилајзер да направите аудио искуство по свом укусу.

  7 једноставних начина да пронађете некога на Снапцхату без њиховог корисничког имена

2. Баланцед

Уравнотежен звучни потпис је савршен за људе који желе предности равног потписа, али не желе компромис који долази са њим. Балансирани потпис је сличан равном, али се фреквенцијама мало манипулише како би искуство слушања било пријатније.

То значи да ћете моћи да уживате у музици док и даље добијате више детаља, дубине и текстуре него иначе. Људи који први пут слушају уравнотежене звучне потписе често пријављују да примећују суптилне нијансе у својим омиљеним песмама које никада раније нису приметили. Међутим, посебно назвати балансираним један сет слушалица или слушалица није увек лако, јер не постоји званични индустријски стандард за оно што „уравнотежено“ значи.

Ако случајно имате приступ звуку без губитака, покушајте да слушате музику подешену на уравнотежен потпис. Због свестраности овог звучног потписа, идеалан је за скоро све жанрове.

3. Бригхт

Јак звучни потпис значи да су високи тонови (високи тонови) повишени. Овај звучни потпис је популаран међу аудиофилима због оштријег звука јер помаже у откривању много детаља. Погодан је за оне који пажљиво слушају и воле да уоче ситне суптилности у својим стазама.

Међутим, због пажње посвећене детаљима, овај потпис такође може открити недостатке и несавршености песме, чинећи помало досадно искуство слушања.

Такође, имајте на уму да је људско ухо осетљиво на звук виших фреквенција. Слушање јаког звучног потписа током дужег периода може довести до умора слушаоца. Ако поседујете пар слушалица са овим потписом, препоручљиво је да правите честе паузе између сесија слушања.

4. У облику слова В или у боји

У звучном потпису у облику слова В, ниски и високи су повишени, док су средњи смањени. Овај потпис је најсликовитији од свих и стога је најзабавније искуство слушања. Већина произвођача се одлучује за овај потпис у својим слушалицама јер је то најсигурнија опклада.

  Објашњено за 5 минута или мање

Одличан пример овог потписа би биле слушалице Беатс би Дре. Дизајнирани су тако да буду у облику слова В много више него било који други велики аудио бренд. Међутим, аудио чистунци обично не препоручују оштар потпис у облику слова В јер већина музичких инструмената производи звучне фреквенције близу средњих.

Што је В-облик оштрији, ваше нумере звуче забавније — по цену губитка детаља и дефиниције. За већину људи, потпис у облику слова В (или блиска сличност са њим, као што је потпис у облику слова У) ради посао прилично добро — посебно за љубитеље рока и попа.

5. Дарк или Басси

Тамни звучни потпис, као што сте претпоставили, је сушта супротност светлом звучном потпису. Побољшава ниске тонове (бас и суб-бас) и смањује високе (високе) да би вам дао додатни удар у вашој музици. Обично се користи у слушалицама намењеним љубитељима фитнеса и посетиоцима теретане, али чини се да га многи повремени слушаоци такође обожавају због топлијег и гласнијег звука.

Природна последица овог звучног потписа је да понекад може да угрози јасноћу и детаље ако је бас превише јак. Јефтине слушалице које се продају да имају „екстра бас“ често имају заиста блатњав бас, тј. ниже фреквенције немају јасноћу и богатство.

Добар бас је продоран и има прецизан „пропадање“, што значи да долази и одлази тачно када треба, односно према намери уметника. Продужено распадање значи да вам бас звони у ушима дуже него што би требало. Блатњави бас звучи као јастук бачен на звучник. Баш као и светли потписи, тамни потписи су неприкладни за већину слушалаца.

  Најбољи Логитецх мишеви за игре

6. Топла или глатка

Топли или глатки звучни потпис је разблажена верзија тамног потписа. Ово значи да наглашава ниске и средње тонове, али само незнатно – водећи рачуна да више фреквенције не буду надјачане, што резултира оним што аудиофили обично називају опуштеним искуством слушања. Другим речима, можете слушати своје нумере током дужег периода без икаквог умора.

Идеалан је за жанрове као што су џез, рок, соул и Р&Б. Даје потпунији бас одзив, чист, али продоран. Најбоље је за повремене слушаоце који слушају музику да се опусте, уче или једноставно да је раде у позадини.

7. Аналитички или клинички

Аналитички или клинички звучни потпис је супротан топлом потпису. Слично светлим потписима, има повишене високе и средње вредности, али је мање екстреман. Ниски и средњи тонови су прилично једнаки, али благо повишени високи дају више јасноће и текстуре.

Пошто није тако оштар као сјајан звучни потпис, не изазива умор након дугих сесија слушања. Међутим, то свакако није тако опуштено као топли потпис. Најбоље је за некога ко воли инструменталну музику и женски вокал.

Персонализујте своје искуство слушања

Слушање је веома лично искуство и не може се рећи који је звучни потпис најбољи за вас док га сами не испробате. Иако је потпис у облику слова В свакако најпопуларнији, други звучни потписи могу бити најбољи за вас у складу са вашим музичким укусом и преференцијама слушања.

За вежбе се препоручује тамнији потпис јер даје снажан, енергичан бас. Ако волите вокале или слушате пуно подцаста, изаберите аналитички потпис. Ако слушате различите жанрове, уравнотеженији потпис је прави за вас. Експериментишите са што више њих да бисте открили свој јединствени стил и персонализовали своје искуство слушања.