7 ВПН грешака које треба да избегавате

Без обзира да ли желите да заштитите своју приватност или покушавате да приступите гео-ограниченом садржају, коришћење виртуелне приватне мреже (ВПН) може помоћи при маскирању ваше ИП адресе и пружити вам анонимније искуство на мрежи.

Међутим, иако ВПН-ови могу да вас сакрију од знатижељних очију, превише је лако направити грешке које могу открити ваш идентитет или, што је још горе, учинити вас рањивим на стварне сајбер претње. Ево неколико грешака које ћете желети да избегнете када користите ВПН услугу да бисте остали безбедни.

1. Коришћење бесплатне, непоуздане ВПН услуге

Популаран мит о ВПН услугама је да су сви створени једнаки. Многи корисници ВПН-а који први пут користе, посебно ће изабрати бесплатну услугу како би уштедели новац. Идеја да се ништа не троши на вредну услугу може многима изгледати примамљиво, али то често долази по другој цени: угрожена приватност.

Неки провајдери бесплатних ВПН услуга су познати по прикупљању и продаји ваших података, што негира предност коришћења ВПН-а за анонимност. Штавише, већина провајдера бесплатних ВПН услуга може да вам обезбеди само спор или ограничен пропусни опсег, јер немају велике буџете за премиум услугу.

Дакле, ако размишљате да се одлучите за бесплатни ВПН, важно је да размислите о томе шта ћете можда морати да мењате за цену да не платите ни новчића за услугу. Ако заиста цените своју приватност, најбоље је да се одлучите за поузданог добављача ВПН услуга који нуди робусне безбедносне функције и добре перформансе, чак и ако то кошта.

  Идеална алатка за сарадњу и вођење белешки

2. Игнорисање локација сервера

Иако је сврха ВПН-а да маскира вашу ИП адресу и шифрује ваше податке и саобраћај, чињеница је да локација сервера на који се повезујете преко ВПН-а може утицати на ваше искуство на мрежи. Повезивање са сервером који је географски удаљен од ваше стварне локације може довести до споријег учинка и брзине везе. Ово може стати на пут вашем искуству прегледавања.

Да бисте искористили предности свог ВПН-а, обавезно процените и утврдите да ли су локације сервера добављача усклађене са вашим потребама и преференцијама. Дајте приоритет ВПН-овима са локацијама сервера које су у близини ваше ради ефикасног преноса података и бољих брзина.

3. Прецењивање заштите приватности ВПН-а

ВПН-ови могу побољшати вашу приватност на мрежи маскирањем ваше ИП адресе и шифровањем одлазног саобраћаја. Уз то, постоје ограничења у погледу онога што сигуран ВПН може постићи. Непрепознавање овога и претјерано ослањање на заштиту приватности ВПН-а може вас оставити изложеним потенцијалним пријетњама сајбер безбједности.

Колачићи, отисци прстију претраживача и било који злонамерни софтвер који случајно преузмете док сте на ВПН-у могу довести до тога да се ваша активност прати до вас. С обзиром на ово, важно је да практикујете безбедно прегледање и праксу као што је редовно брисање колачића и избегавање потенцијалних покушаја „пецања“.

Обавезно се упознајте са могућностима свог ВПН-а и шта он може, а шта не може да сакрије, како бисте могли да доносите информисане одлуке о свом понашању при прегледању и интегришете боље навике сајбер безбедности.

4. Не користите ВПН без евиденције

Ако користите ВПН, сигурно је претпоставити да желите да ваше активности на мрежи буду приватне. Али оно што можда не знате је да неки ВПН сервери бележе сву вашу интернет активност. Због тога је важно користити ВПН без евиденције.

  Тајна табла за вашу паметну канцеларију

Али многи ВПН провајдери сада нуде мреже без евиденције, што значи да се ваша ИП адреса или подаци не прикупљају када се преносе кроз мрежу. Ово чува вашу активност прегледања приватном, а такође осигурава да злонамерни актери не могу да искористе сачуване податке у случају кршења.

Уверите се да је ВПН услуга која тврди да није регистрована била независна ревизија. Ово осигурава да је њихов статус без евиденције верификован од стране процењивача треће стране.

5. Торрентинг без предострожности

Уобичајени разлог због којег људи користе ВПН услуге је приступ гео-ограниченом садржају. Ако користите ВПН за торрентинг, не можете се једноставно повезати на било који сервер по вашем избору. У ствари, од виталног је значаја да се повежете на ВПН сервер који се налази изван Сједињених Држава да бисте избегли компликације везане за ДМЦА обавештења.

Ако торрентујете преко сервера који се налази у САД, могли бисте ненамерно потпасти у делокруг прописа о примени ауторских права. Одабир сервера на локацији са блажим законима у вези са торрентом може вам помоћи да избегнете правне последице, а да и даље можете да уживате у приватности коју нуди ВПН.

6. Не користите прекидач за заустављање

Прекидач за уклањање ВПН-а је у суштини напредна безбедносна функција коју неки ВПН провајдери користе да заштите вашу ИП адресу од излагања у случају прекида везе. Без обзира на то колико је сигуран ВПН сервер, постоји могућност неуспјеха везе. Иако се то чешће дешава са јефтиним или бесплатним ВПН-овима, чак и сигурни ВПН-ови могу да прекину везу ако имате нестабилну интернет везу или постоји софтверска сметња.

  Књиге ниског садржаја📚: Где се креативност сусреће са минимализмом

Када ваша веза падне, можете бити прекинути са ВПН сервером и поново се повезати са својим кућним сервером. И са становишта приватности и са правног становишта, ово може имати негативне последице и представљати озбиљне ризике за сајбер безбедност. Прекидач за укидање, међутим, аутоматски детектује такву промену ако се догоди и блокира ваш уређај да приступи интернету. Када поново успоставите везу са ВПН сервером, прекидач за укидање онемогућава и враћа ваш приступ интернету.

7. Превидети политику приватности ВПН провајдера

Нико не жели да троши време на проучавање детаља политике приватности ВПН провајдера, али ово није нешто што би требало да игноришете ако цените своју приватност и безбедност. А ово је посебно тачно ако наиђете на ВПН уговор који се чини превише добрим да би био истинит.

Политика приватности је обично место где добављач износи своје праксе и обавезе у вези са евидентирањем, складиштењем и дељењем података. Чак и само прелиставање документа ће вам рећи да ли провајдер има строгу политику забране евиденције и да ли постоји било каква шанса да се ваши подаци продају трећим лицима. Сви реномирани ВПН провајдери имају политику приватности (обично се налази на дну њихових веб локација).

Тестирање безбедности вашег ВПН-а је кључно

Основна сврха ВПН-а је да служи као сигурна приступна тачка удаљеној мрежи. Ако ВПН није безбедан, његова корисност и ваша приватност могу бити у великој мери угрожени. Конкретно, цурење података може да вас учини рањивим на изложеност и разне онлајн претње и нападе.

С обзиром на ово, ако желите да користите ВПН, важно је да одвојите време да тестирате перформансе различитих мрежа и да сте свесни које грешке могу довести до мање безбедног искуства прегледања.