8 Гоогле порука упозорења о небезбедној веб локацији и њихово значење

Гоогле често приказује безбедносна упозорења како би вас спречио да уђете на злонамерну или хаковану веб локацију.

Бићете упозорени путем упозорења у Цхроме прегледачу или путем упозорења испод веб локације у резултатима претраге. Док су Цхроме безбедносна упозорења приказана као црвена страница са опасношћу, резултати Гоогле претраге приказују упозорење са хипервезом одмах испод УРЛ адресе заражене веб локације.

Ова безбедносна упозорења захтевају решавање проблема из сржи и поновно слање веб локације на преглед Гоогле-у. Гоогле вас је можда обавестио о малверу на вашој веб локацији. Ако одете на Гоогле Сеарцх Цонсоле и потражите картицу Безбедносни проблеми, можда ћете добити обавештење као у наставку.

Затим скенирајте своју веб локацију помоћу претраживања црне листе на мрежи или безбедносног скенера. Ово ће бити од велике помоћи у истраживању узрока. Помоћу скенера можете директно да проверите да ли су злонамерни кодови уметнути на одређене странице на вашој веб локацији.

У овом чланку ћемо покрити осам таквих Гоогле упозорења на која сте можда наишли за своју веб локацију и шта би она могла да значе.

НАПОМЕНА: Безбедносна упозорења неће нестати док вебмастер сајта не предузме мере и не реши проблем. Да бисте знали како да уклоните проблем, можете следити овај корак водич за уклањање црне листе.

Ова страница може наштетити вашем рачунару

Почнимо са поруком упозорења „Ова локација може да нашкоди вашем рачунару“. То је упозорење које Гоогле приказује у резултатима претраге испод наслова веб локације за веб локације за које се сматра да дистрибуирају малвер.

Злонамерни софтвер (злонамерни софтвер), ако је инсталиран, може да украде и искористи корисничке податке као што су подаци о кредитној картици, сачуване лозинке, колачићи, фотографије и други осетљиви подаци. Такође може успорити ваш рачунар или променити резултате претраге.

Овај сајт је можда хакован

Видећете упозорење „Овај сајт је можда хакован“ у резултатима Гоогле претраге када Гоогле верује да ваша веб локација додаје нове странице са нежељеним садржајем или инфицира постојеће странице.

Када корисник посети страницу са упозорењем, могао би да буде преусмерен на веб локацију која шири нежељену пошту или малвер.

Варљив сајт напред

Обмањујућа порука упозорења унапред се обично приказује док приступате веб-сајту у Цхроме прегледачу. Гоогле је означио сајт који је препознат по томе што обмањује кориснике да открију важне осетљиве детаље као Варљив.

Следећа црвена страница са упозорењем приказује упозорење за варљиву локацију унапред.

Гоогле је креирао Безбедно прегледање алат, који можете да користите да анализирате своју веб локацију на штетне кодове или вирусе.

Веб локација је пријављена као небезбедна

Слично упозорењу о обмањујућем сајту унапред о којем је било речи. Видећете упозорење ако је садржај веб локације опасан или обмањујући. Ове локације се често називају „пецањем“ или „малвером“. Обмањујући сајт може бити потпуна емулација оригиналног сајта, док се небезбедна локација и даље може разликовати или може бити само јефтина копија оригиналне веб локације.

Обмањујући сајтови можда користе лого легитимне компаније и друге информације да обману корисника. Док „небезбедна“ локација може бити релативно мање опака.

Неки додаци/додаци би могли да инсталирају такав код на вашу веб локацију да би извршили такве злонамерне радње. Такође, већ инсталирани рањиви додатак (за ВордПресс сајтове) може навести хакера да експлоатише вашу веб апликацију и убаци злонамерне програме на вашу веб локацију.

Сајт испред садржи малвер

У већини случајева, ова грешка упозорава да је ваша веб локација хакована у неком или другом облику. Могуће је да је неко пронашао, оно што је опште познато као, а задња врата на вашу веб локацију и користи је да избегне безбедност ваше веб локације.

Сајт испред садржи штетне програме

Као што можете претпоставити, грешка указује да је веб страница хакована. Гоогле алгоритам га идентификује као заражену веб локацију која дистрибуира штетан садржај. Овај код се шири са заражене веб локације на рачунаре посетилаца веб локације, а може се проширити и на друге рањиве веб локације.

Други разлог може бити тај што се на вашој веб локацији покрећу штетни програми. Као што је злонамерни софтвер заснован на ЈаваСцрипт-у, рударење криптовалуте (као што је Битцоин, Монеро, итд.) који користи вашу драгоцену снагу процесора. Обично или власник веб локације сам инсталира такве програме на веб локацију или рањиви додатак додаје злонамерни ЈаваСцрипт на сваку страницу.

Предстоји пхисхинг напад

Ово упозорење, опет, прати пхисхинг активности на вашој веб локацији.

Постоје и други разлози који могу довести до стављања ваше веб странице на црну листу:

 • Неколико корисника шаље веб локацију као локацију за пхисхинг Гоогле безбедно прегледање
 • Идентификовано је да веб локација врши нападе пхисхинг-а
 • Преусмеравање корисника на УРЛ-ове за које се зна да су веб-сајтови за „пецање“.

Према Гоогле-у, они користе неколико техника да утврде да ли је страница оригинална или не. Ови алгоритми такође укључују аутоматизовано откривање и корисничке извештаје за сумњиве и/или обмањујуће радове. Гоогле-ови веома софистицирани критеријуми испитују садржај и структуру сваке странице како би ухватили потенцијално обмањујуће странице, а тиме и сајт.

Хакери које подржава влада можда покушавају да украду вашу лозинку

Гоогле је почео да упозорава кориснике о владини хакери још средином 2012. Као што име сугерише, Гоогле открива и шаље упозорење о сајту који су компромитовали владини хакери. Прошлог месеца, у новембру 2019. Гугл је послао 12.000 упозорења о хакерима које подржава влада.

Већина ових упозорења може бити лажна узбуна. Али никад се не зна, велике су шансе да би и аларми могли бити тачни. Саветује се да се нека вашу веб локацију процене стручњаци за безбедност због могућег кршења. Не постоји јасан начин који је описао Гоогле који би вам рекао шта је могао бити разлог да прикажу ово упозорење, али то не штети да професионалац изврши процену рањивости на вашим веб локацијама.

У неким случајевима, када се зна да је ваша веб локација заиста хакована, избор за потпуно чишћење малвера може бити прави начин.

Како можете уклонити Гоогле црну листу?

Брисање порука упозорења са ваше веб странице је прилично лако. Гоогле вас обавештава о разлозима за црну листу. Можете се пријавити на Гоогле Сеарцх Цонсоле и отићи до картице Безбедносни проблеми да бисте сазнали разлог.

Затим покрените своју веб локацију кроз скенер малвера да бисте идентификовали тачне странице са инфекцијом. Можете користити било који од ових бесплатних алата за скенирање злонамерног софтвера да бисте скенирали своју веб локацију у потрази за разним црним листама претраживача о којима се говори у овом чланку. Затим наставите и очистите своју веб локацију од узрока, наставите и пошаљите захтев за преглед Гоогле-у.

Пре него што га пошаљете на преглед, проверите још једном да нема трагова хаковања. Ако нисте сигурни како да очистите хаковани сајт, онда можете потражити стручну помоћ.

Након што се упозорење скине са ваше веб локације, предузмите одговарајуће мере безбедности да бисте заштитили своју веб локацију како бисте избегли такве незгоде у будућности. У наставку су наведене неке безбедносне мере које, ако се правилно поштују, могу обећати појачану безбедност вашој веб локацији.

 • Ажурирајте свој ЦМС, додатке и теме
 • Промените лозинке за свој админ панел, хостинг итд.
 • Уклоните неисправне додатке
 • Инсталирајте заштитни зид
 • Ограничите покушаје пријављивања на ваш администраторски панел
 • Онемогућите листу директоријума
 • Подесите исправне дозволе за датотеке и фасцикле
 • Побољшајте заштиту хардвера

Финисхинг Тхоугхтс

Мрежа је постала саставни део наших живота. Пошто хакери увек траже невиђене начине да хакују ваше веб странице, постоји очигледнија потреба да их заштите. Данас, бити опрезан и проактиван у погледу безбедности није избор већ неопходност.

Штавише, са претраживачима као што је Гоогле који примењују строга правила и смернице у вези са кршењем безбедности, морате увек настојати да будете сигурни.