8 корисних алата за тестирање гРПЦ-а које треба користити током развоја

гРПЦ је оквир удаљеног позива процедуре (РПЦ) који је развио Гоогле.

Постоји један занимљива споредна напомена иза зашто је назван овако. Позив удаљене процедуре је начин да се изврши функција или метода на удаљеној машини као да је локална функција. То је апстракција која уклања бол у раду са ХТТП позивима и другим мрежним терминологијама.

гРПЦ чини комуникацију и пренос података између микросервиса много лакшим и бржим. Ослања се на ХТТП/2 протокол испод хаубе, али олакшава програмерима да повежу све заједно.

Микросервис може бити присутан на више језика, тако да морате да напишете програм како би међусобно разговарали.

гРПЦ то олакшава јер подржава више језика. Користи бафере протокола као језик дефиниције интерфејса за дефинисање структуре поруке.

Тестирање гРПЦ апликација

Не само гРПЦ апликације, тестирање је неопходно за сваки сложени софтвер који се развија. Тестирање гРПЦ апликација осигурава да микросервисе и друге услуге могу међусобно да разговарају поуздано и ефикасно.

То осигурава да све услуге, иако написане на различитим језицима, могу да комуницирају без језичке баријере. Могуће је јер гРПЦ користи бафере протокола који су језички неутрални.

Руковање грешкама и изузецима такође постају јасни када тестирате своју апликацију. Осим тога, може се извршити и тестирање перформанси како би се видело како се сервиси понашају под различитим оптерећењима мрежног саобраћаја.

Сада када знате о гРПЦ-у, погледајмо неке алате за тестирање гРПЦ-а.

Креиа

Креиа је АПИ клијент са графичким корисничким интерфејсом за гРПЦ као и РЕСТ АПИ-је. Његов гРПЦ клијент подржава стримовање захтева, унарне позиве, валидацију и још много тога. Да бисте тестирали АПИ, такође можете генерисати лажне податке унутар саме Креиа-е.

  Колико дуг може бити УСБ кабл и која је максимална дужина УСБ кабла?

Такође, захтеви и њихова конфигурација се чувају у систему датотека, тако да можете користити гит или било који други систем контроле верзија за синхронизацију ваших пројеката. Креиа вам омогућава да дефинишете тестове писањем скрипти како бисте тестирали АПИ при сваком позиву.

Креиа нуди бесплатни ниво за појединачне кориснике, који укључује потпуно опремљен гРПЦ клијент, конфигурације за вишекратну аутентификацију, окружења и шаблоне и још много тога.

гхз

гхз, опен соурце гРПЦ бенцхмаркинг и услужни програм командне линије за тестирање оптерећења написан у Го, за тестирање АПИ-ја и добијање резултата. гхз подржава прото датотеку, унапред изграђен пакет протосета или рефлексију сервера. Уз помоћ променљивих шаблона у Го-у, омогућава вам да додате прилагођене податке захтевима.

Поред услужног програма командне линије, гхз такође даје приступ комплементарном интерфејсу веб апликације, који можете користити за преглед, праћење и чување резултата теста. Резултате теста можете погледати у различитим форматима датотека као што су ЦСВ, ЈСОН и ХТМЛ. У време писања, веб интерфејс који пружа је још увек у бета фази.

Поштар

Поштар је платформа за развој АПИ-ја која подржава изградњу и тестирање за скоро све типове АПИ-ја, укључујући гРПЦ. У Постман-у можете писати тестове за појединачне захтеве или колекције или фасцикле у колекцији.

Када направите гРПЦ захтев у Постман-у, идите на картицу Скрипте у приказу захтева, а затим изаберите када желите да извршите тест — пре захтева или након што добијете одговор. Такође можете да користите исечке кода за брже писање тестова.

Несаница

Несаница је алат за дизајнирање, тестирање и отклањање грешака АПИ-ја. Подржава РЕСТ, ГрапхКЛ, ВебСоцкетс и гРПЦ захтеве. Када креирате нови захтев у Инсомниа-у, можете да изаберете гРПЦ, а затим да унесете УРЛ крајњу тачку АПИ-ја.

  8 услуга за стримовање које и даље дозвољавају дељење лозинке

Такође морате да додате .прото датотеку да бисте дефинисали своје поруке. Од унарних захтева до двосмерног стримовања, Инсомниа подржава скоро све типове захтева, укључујући стримовање клијената и сервера.

Да бисте тестирали АПИ-је у Инсомниа, потребно је да додате документ дизајна за свој АПИ, а затим, на картици Тест, можете да креирате тест пакет. Имајте на уму да Инсомниа користи Моцха оквир за тестирање јединица и Цхаи за тврдње.

Стацкхавк

Стацкхавк је алатка за тестирање безбедности АПИ-ја која такође пружа решење за гРПЦ услуге. Уз помоћ овог алата, можете осигурати сигурност ваших крајњих тачака АПИ-ја. Да бисте скенирали гРПЦ апликацију користећи Стацкхавк, потребно је дефинише стацкхавк.имл фајл са потребним конфигурацијама.

Стацкхавк нуди бесплатан ниво са модерним ДАСТ интегрисаним аутоматизованим тестирањем у ЦИ/ЦД цевоводу за једну апликацију. Међутим, функције као што су аутентификација, аутоматизација, увиди, обавештења и подршка за све типове АПИ-ја су укључене у све планове цена.

гРПЦурл

гРПЦурл је услужни програм командне линије отвореног кода за повезивање са серверима на којима је омогућен гРПЦ. Као што име каже, назива се „цурл за гРПЦ сервере“. Разлог зашто не можете да користите цУРЛ за упућивање захтева гРПЦ серверима је тај што он не подржава бафере протокола, који су бинарне поруке. цУРЛ се бави само ЈСОН стринговима.

Можете да проверите шему за гРПЦ услуге или тако што ћете поставити упит серверу који подржава рефлексију сервера, читањем прото изворних датотека или учитавањем компајлираних датотека „протосет“ (датотеке које садрже кодиране прото описе датотека).

гРПЦурл није потпуна алатка за тестирање, али ипак можете обавити основно испитивање и тестирање помоћу услужног програма командне линије.

  Композитна инфраструктура објашњена за мање од 5 минута

Смартбеар-ов РеадиАПИ

РеадиАПИ би Смартбеар подржава гРПЦ АПИ тестирање, али само унарне операције. Да бисте тестирали гРПЦ услугу, прво морате да подесите АПИ веза тест корак. На тај начин можете слати захтеве и примати одговоре од своје гРПЦ услуге.

РеадиАПИ за сада подржава само унарне операције, што значи да ће РеадиАПИ чекати само један одговор са сервера.

НосиМоусе

Носимоусе је алатка која укључује гРПЦ тестер за покретање функционалних, перформансних и безбедносних тестова било ручно или аутоматски. Нуди функције као што су истовремени виртуелни корисници, повећање, критеријуми за пролаз, време размишљања, подаци о тестирању и подршка за сценарије тестирања заједно са вишеструким пондерисаним случајевима коришћења.

Прати методологију тестирања засновану на подацима, осигуравајући да увек имате подршку за одвојене податке теста, променљиве, аутоматизоване верификације и случајеве употребе у стварном свету. Можете покренути своје тестове са различитим улазима и верификовати излазе у интерфејсу.

Нуди 14-дневну бесплатну пробну верзију за тестирање два истовремена корисника услуге.

Завршне речи

Са порастом гРПЦ услуга и алата, може вам бити тешко да изаберете прави алат за тестирање гРПЦ-а. Одабир правог алата је важан јер директно утиче на вашу функционалност АПИ-ја. Једна важна ствар коју треба узети у обзир је подршка за различите гРПЦ функционалности као што су рефлексија сервера, стримовање, итд. Обратите пажњу на карактеристике специфичне за гРПЦ када бирате алатку за тестирање.

Затим погледајте најбоље платформе за тестирање оптерећења АПИ-ја да бисте побољшали перформансе.