8 начина на које АИ побољшава ваше Спотифи музичко искуство

Кључне Такеаваис

  • Спотифи користи вештачку интелигенцију за неколико функција са предње стране поред алата иза сцене.

  • Спотифи Упаковане и персонализоване препоруке су два примера Спотифи-а који користи АИ.

  • Такође можете да користите АИ упите на Спотифи-у да бисте креирали сопствене листе песама.

МАКЕУСЕОФ ВИДЕО ДАНА

Пробали сте Спотифи АИ ДЈ, али да ли сте знали да гигант за стриминг користи АИ на гомилу других начина да побољша ваше искуство слушања? Неки раде иза сцене, док су други очигледнији, али Спотифи користи АИ да побољша ваше искуство.

1 Спотифи користи АИ за Дисцовер Веекли

Дисцовер Веекли је један од најпопуларнијих начина да пронађете невероватне нове нумере, а Спотифи ажурира вашу листу песама сваког понедељка. Али да ли сте знали да све ово функционише захваљујући моћи вештачке интелигенције?

Када слушате музику на Спотифи-у, он прати ваше омиљене жанрове, извођаче и још много тога. Користећи те информације, Спотифи користи свеобухватне алате за филтрирање — поред обраде природног језика (НЛП) — да би одредио које песме бисте највише волели да слушате.

Резултат је 30 песама сваке недеље које се испоручују на исту листу песама. А ако желите да промените препоруке које добијете, размислите о томе да погледате ове Спотифи сајтове да бисте открили листе песама које ће вам се свидети.

2 Доносимо вам годину музичких успомена са омотачем Спотифи-а

Ако сте нешто попут нас, увек сте узбуђени због објављивања Спотифи Враппед на крају сваке године. Спотифи компајлира Спотифи Враппед користећи податке засноване на томе колико дуго слушате песме, а његови позадински алгоритми стављају све те информације на листу у којој можете уживати на крају сваке године. Ови подаци такође омогућавају Спотифи-у да саставља статистичке податке као што су ваши укупни минути слушања.

Спотифи Враппед прати музику коју слушате до краја октобра сваке године, а листама песама из претходних година можете да приступите тако што ћете претражити „Иоур Топ Сонгс [Year]” у траци за претрагу. Кад смо код тога…

3 Прецизније претражујте садржај

Ако сте се икада запитали зашто је Спотифи-ов претраживач сада тако прецизан, АИ има велику улогу. Ово је још један пример компаније за стриминг која користи НЛП да одреди шта корисници траже, и као а 2022 Спотифи блог пост откривено, НЛП такође функционише када треба да тражите епизоде ​​подкаста.

Помоћу НЛП-а сада можете пронаћи садржај који желите без куцања одређених термина. Можете пронаћи песме чак и ако имате грешке у куцању, а можете и да претражујете на основу текста. И са песмама и са подкастовима, такође можете да користите сродне термине да бисте пронашли тачно оно што желите.

Да бисте на најбољи начин искористили своје Спотифи искуство, можда бисте желели да погледате наш водич о томе како да користите Спотифи напредне параметре претраге.

4 Разумите текст на различитим језицима помоћу гласовног превода Спотифи Подцаст

Спотифи је уложио значајну количину времена и новца у подкасте од 2020. године, а пријављивање ексклузивних емисија великих имена је један пример. Да би се осигурало да садржај буде приступачнији свима, Спотифи је такође експериментисао са превођењем неколико емисија на различите језике.

У септембру 2023. Спотифи је најавио тестирала је превођење емисија Лекса Фридмана, стручњака за фотеље и Стивена Бартлета. У време писања овог текста у марту 2024. године, ове емисије су преведене на шпански. Можете погледати све преведене епизоде ​​подкаста на Спотифи-у преко Гласовни превод одељак.

Гласовно превођење је још увек у раној фази, али Спотифи је најавио да се нада да ће ову функцију проширити на више језика и креатора.

5 Коришћење вештачке интелигенције за звучну пратњу вашег дана са дневним листама

Немогуће је не пронаћи барем једну листу за репродукцију која ће пратити ваш дан на Спотифи-у, а компанија је користила АИ за креирање функције Даилист. Спотифи-јева АИ технологија одређује жанрове које обично слушате у различито време. На пример, обично слушам аустралијску инди и алтернативну музику средом поподне (у сваком случају према Спотифају). На основу тога, Спотифи саставља сличне жанрове.

Ваша дневна листа се ажурира у различито време током дана и видећете када треба следеће да се ажурира на врху екрана. Наћи ћете мешавину песама које сте већ слушали и других које можда нисте чули.

Проналажење ваше дневне листе понекад може бити прилично изазовно, али имамо комплетан водич о томе како да пронађете своју Спотифи дневну листу. Да бисте били сигурни да нећете изгубити листу за репродукцију, уверите се да сте притиснули икону + да бисте је сачували.

6 АИ помаже да Спотифи означи увредљив садржај

Док Спотифи користи вештачку интелигенцију да испоручи неколико функција лепог корисничког искуства, он такође обавља неколико основних функција у позадини. Вероватно најважнији од њих је помоћ Спотифи-у да брзо означи и уклони увредљив садржај како би се осигурало да корисници остану безбедни.

У октобру 2022. Спотифи је набављен Кинзен, компанија специјализована за уклањање увредљивог садржаја. Компаније су радиле заједно од 2020. године, а Спотифи користи Кинзенову АИ за идентификацију штетног садржаја на више језика, што олакшава брзо уклањање потенцијално штетног звука.

Ако желите да заштитите себе (или вољену особу) од неугодних текстова, а не само од увредљивог садржаја, можете сами да урадите неколико ствари. На пример, можете да филтрирате експлицитне текстове на Спотифи.

7 Спотифи користи вештачку интелигенцију за испоруку препорука за почетни екран

Спотифи је одличан у испоруци препорука сваком кориснику, а АИ игра значајну улогу. Алгоритми у позадини прате подкастове и песме које слушате пре него што препоруче сличне теме како бисте им могли одмах приступити. Ово можете видети на делу у одељку „Емисије које би вам се могле свидети“ и „На основу вашег недавног слушања“. Како је известио Реутерс 2023. године, Спотифи је такође најавио да ће користити велике језичке моделе (ЛЛМ) да побољша предлоге за подкасте и аудио књиге.

Када проширите своје препоруке, можете да видите пуну листу плејлиста и емисија које Спотифи препоручује. Да бисте своје искуство у апликацији учинили још пријатнијим, размислите о провери ових скривених Спотифи функција.

8 Користите листе за репродукцију генерисане вештачком интелигенцијом—када се покрену

Иако сте већ раније могли да приступите великом броју персонализованих плејлиста, Спотифи је постављен да уведе функцију која омогућава корисницима да користе АИ за генерисање плејлиста. Када креирате нову листу за репродукцију у апликацији, можете се одлучити да креирате АИ листу за репродукцију. Затим можете да убаците упит (на пример: „Креирајте листу песама са брзим плесним нумерама“).

Спотифи ће затим генерисати вашу листу песама и омогућити вам да слушате своје песме, а избришете све које вам се не свиђају. Од марта 2024. Спотифи-јева АИ листа за репродукцију није доступна већини корисника, иако је с обзиром на горњи твит, јасно да је нешто у току и неколико пута је примећено у дивљини.

Спотифи је већ користио АИ да револуционише индустрију стриминга музике и подкаста помоћу Спотифи ДЈ-а и мноштва других иновативних функција. Неки од Спотифи-јевих АИ напретка (нпр. дневне листе и листе за репродукцију генерисане вештачком интелигенцијом) су очигледнији, док други, попут означавања увредљивог садржаја, раде у позадини. Све ово помаже Спотифи-у да остане испред својих конкурената.

  Како да искључите иПад Про