Шта је боље за програмирање?

Кључне Такеаваис

  • ГитХуб Цопилот се истиче у довршавању кода и интеграцији унутар окружења за кодирање, што га чини најбољим за програмирање.
  • ЦхатГПТ је идеалан за учење, разумевање концепта и пројекте размишљања због својих одговора на природном језику.
  • Комбиновање оба алата у вашем току рада може да понуди најбоље од оба света за личне и професионалне пројекте.

ГитХуб Цопилот и ЦхатГПТ су два најпопуларнија доступна АИ програмска помагала. Они користе исти ГПТ модел великог језика и способни су да генеришу, предлажу и провере код.

Дакле, који би требало да користите?

Шта је ГитХуб Цопилот?

ГитХуб Цопилот је алатка за довршавање кода заснована на вештачкој интелигенцији коју је развио ГитХуб у сарадњи са ОпенАИ. Са снагом ГПТ-4, он пружа предлоге кода у реалном времену док куцате, помажући да се поједностави процес кодирања. То је плаћена услуга коју можете лако да користите са најпопуларнијим окружењима, укључујући Висуал Студио, Висуал Студио Цоде, Вим/Неовим, Азуре Дата Студио и ЈетБраинс.

Шта је ЦхатГПТ?

ЦхатГПТ је ОпенАИ-ов АИ цхатбот оптимизован за ћаскање. Иако није посебно дизајниран за помоћ у програмирању као што је ГитХуб Цопилот, снага ЦхатГПТ-а лежи у његовој способности да разуме и генерише текст на начин који блиско имитира људски језик.

Ово га чини добрим алатом за програмирање јер може помоћи да се разјасне концепти, дају објашњења, па чак и да се генерише псеудокод на основу корисничког уноса. ЦхатГПТ је свестран алат. Можете га користити за задатке без кодирања као што су планирање, размишљање и решавање проблема, што је све корисно у развоју софтвера.

Поређење ГитХуб Цопилот и ЦхатГПТ

Дакле, који АИ алат треба да користите за програмирање? Ево анализе предности и слабости сваког алата:

Аспецт

ГитХуб Цопилот (појединац)

ЦхатГПТ-4

ЦхатГПТ-3.5 Турбо

Завршетак кода

Прецизно. Нуди предлоге у реалном времену док куцате.

Упутство. Генерише текст на основу корисничких упита.

Упутство. Генерише текст на основу корисничких упита.

језичка подршка

Широк спектар програмских језика.

Пре свега фокусиран на људски језик.

Пре свега фокусиран на људски језик.

Разумевање кода

Анализира контекст кода за тачне предлоге.

Захтева од корисника да унесу сав повезани код за тачне предлоге.

Захтева од корисника да унесу сав повезани код за тачне предлоге. Губи тачност након ограничења од 4.000 токена.

Могућности учења

Аутоматски се прилагођава обрасцима кодирања унутар пројекта.

Учи из интеракција корисника.

Учи из интеракција корисника.

Прилагодљивост

Ограничене могућности прилагођавања. Интересује само код.

Веома флексибилан и прилагодљив. Може да користи екстензије за повећање могућности.

Ограничен. Може да користи само опцију прилагођавања корисника.

Доступност

Неограничено.

Ограничен. Тренутно на 40 позива на 3 сата.

Неограничено

Случај употребе

Писање и попуњавање кода.

Генерисање текста, појашњење концепта.

Генерисање текста, појашњење концепта.

Цена (месечно)

10 УСД

20 УСД

бесплатно

ГитХуб Цопилот је најбољи за програмирање

Главни разлог за коришћење ГитХуб Цопилот-а за програмирање су његови напредни предлози кода. Финим подешавањем ГПТ-4 са огромним репозиторијумом кода из пројеката отвореног кода и даљим прилагођавањем предлога на основу онога на чему тренутно радите, ГитХуб Цопилот пружа предлоге кода који одговарају вашем пројекту.

ГитХуб Цопилот вам може уштедети много куцања пружањем контекстуално тачних предлога:

Поред напредног довршавања кода, такође можете да користите ГитХуб Цопилот за рефакторисање, помажући вам да напишете чистији и бољи код. А пошто је интегрисан у ваше програмско окружење, брже је доступан од веб апликације као што је ЦхатГПТ. Ово вам штеди време и концентрацију, посебно током дугих сесија кодирања.

Да бисте поднели захтев, једноставно означите свој код, кликните на икону „светлуцање/звездица“ и наведите своја упутства:

Ваша претплата на ГитХуб Цопилот такође долази у пакету са ГитХуб Цопилот Цхат-ом. Можете га користити да постављате питања о кодирању, отклањате грешке у свом програму и генеришете нове линије кода. ГитХуб Цопилот Цхат генерише употребљив код који ће добро одговарати вашем пројекту:

Ако је ваш примарни фокус на програмирању и тражите алат који ће вам помоћи у писању, отклањању грешака и преправљању кода, ГитХуб Цопилот је јасан избор. Његова способност да генерише тачне и контекстуално релевантне исечке кода може значајно убрзати развојне токове и смањити грешке у кодирању.

Штавише, његова интеграција са популарним ИДЕ-овима, подршка за више језика и колаборативни систем кодирања осигурава да ГитХуб Цопилот добро функционише на било ком тимском пројекту. Без обзира да ли програмирате за страствени пројекат или тимски играч у великој компанији, ГитХуб Цопилот пружа напредне АИ могућности које чине кодирање брзим и лаким.

ЦхатГПТ је бољи за учење

Иако се ЦхатГПТ можда не подудара са ГитХуб Цопилот-овом вештином у довршавању кода, он се истиче у другим аспектима ван програмирања. Може бити непроцењив алат за дизајнирање и размишљање о вашем пројекту.

Ако учите да кодирате, можете затражити од ЦхатГПТ-а да генерише псеудокод који ће вам помоћи да истражите различита решења за одређени проблем.

Ево како је ЦхатГПТ обезбедио начин за испитивање минималне, максималне и просечне цене производа у оквиру класе прикупљања:

Ако гледате исечак кода који не разумете сасвим, можете да користите и ЦхатГПТ да га извршите обрнути инжењеринг:

Када је у питању разумевање концепата или добијање детаљног објашњења теме кодирања, ЦхатГПТ је одличан. Његова способност да генерише људске одговоре чини га идеалним алатом за учење који сваки програмер може да користи. Било да се ради о сложеном алгоритму или принципу програмирања који покушавате да схватите, ЦхатГПТ може да га разбије на разумљиве делове.

Оно што је сјајно у вези са ЦхатГПТ-ом је то што нуди потпуно бесплатну верзију коју можете користити током свог процеса учења. Наравно, плаћена претплата има додатне погодности као што су бољи квалитет одговора и додаци. Али генерално, све док користите технике подстицања, бесплатна верзија би требало да добро функционише као алат за учење.

Увек можете користити оба

Зашто бирати између ГитХуб Цопилот-а и ЦхатГПТ-а када обоје можете да користите у своју корист? Интегрисање ових алата у ваш радни ток може понудити најбоље из оба света.

Користите ГитХуб Цопилот за довршавање кода и ЦхатГПТ да бисте разумели концепте и ојачали учење. Оба заједно би требало да вам пруже довољно помоћи да програмирате добро осмишљен пројекат који ћете радо показати.

Ако сте студент, можете имати користи од бесплатног приступа ГитХуб Цопилот-у. Комбинујте то са ОпенАИ-јевим већ бесплатним ЦхатГПТ-3.5 Турбо, и имаћете оба алата без плаћања ни цента!

Месечна претплата на ГитХуб Цопилот и бесплатно доступан ЦхатГПТ-3.5 требало би да пруже довољно помоћи и за личне и за професионалне пројекте. Ако и даље осећате да вам је потребна та мала ивица, онда издвајање додатних средстава за корисне ЦхатГПТ додатке такође може бити вредно улагања.

Постоје алтернативе

Иако су ГитХуб Цопилот и ЦхатГПТ постали најпопуларнији АИ алати који се користе у развоју софтвера, постоје и алтернативе које вреди истражити. За довршавање и генерисање кода, алати као што су ТабНине и Цодеиум нуде сличну функционалност као ГитХуб Цопилот.

Осим Цлауде АИ, нема заиста добрих алтернатива ЦхатГПТ-у осим ако не желите да проведете време постављајући локалног цхатбот-а. У том случају, можда ћете бити заинтересовани за цхат ботове као што су ГПТ4Алл, Нвидиа Цхат са РТКС-ом и различити БЕРТ модели који користе ТектГен ВебУИ.