8 начина на који АИ замагљује границу између стварности и фантазије

Недавна унапређења у моделима језика, текста у слику и текста у видео омогућавају вештачкој интелигенцији да произведе хиперреалистичан резултат. Многи их чак бркају са органским, људским садржајем.

Иако овај подвиг означава технолошку прекретницу, он такође брише границу између стварности и фантазије. Слике, текст и видео снимци вештачке интелигенције производе дигитални садржај који засењује аутентична искуства. Ево начина на које АИ ствара илузију стварности.

1. Неки третирају личности генерисане вештачком интелигенцијом као праве људе

АИ виртуелне апликације за девојке/дечка постају реалније него икад. Они симулирају романтичне односе кроз личности генерисане вештачком интелигенцијом, које корисници могу да прилагоде својим жељама. Неки више воле ликове налик људима са замршеним карактеристикама, док други реплицирају измишљене ликове.

Већина људи користи симулаторе за састанке да би се изборила са усамљеношћу. Апликације које раде на савременој обради природног језика (НЛП) и модели великих језика (ЛЛМ) опонашају стварне људске разговоре. Дакле, корисници осећају да се „повезују“ са овим АИ партнерима.

Иронично, АИ апликације за девојке и дечка погоршавају друштвену изолацију одржавајући токсична уверења о међуљудским односима. Корисници желе партнере који ће бити у складу са њиховим измишљеним АИ персонама. Неки би чак отишли ​​толико далеко да би се удали за своје пратиоце генерисане вештачком интелигенцијом и потпуно одустали од људских односа.

2. Чет-ботови пружају лажну емоционалну подршку

Уобичајено је користити генеративне АИ цхат ботове за психотерапију. АИ платформе извлаче савете о менталном здрављу из својих скупова података и опонашају људски говор кроз ЛЛМ. Њихови резултати су неутрални и генерички, али ће многи истраживати алате АИ уместо да плаћају сесије психотерапије.

  Како да видите ко је поделио вашу објаву на Инстаграму

Осим приступачности вештачке интелигенције, неки људи такође више воле да се повере у непристрасне алгоритме без просуђивања. Осећају се непријатно када се поверавају другој особи о својим проблемима. Само зато што разговарате са лиценцираним професионалцем не значи да се неће појавити комуникацијске баријере.

Међутим, третирање АИ цхатбота као терапеута је опасно. АИ не може да саосећа са вама или да разуме вашу ситуацију—он користи НЛП да схвати улаз и представља одговарајући излаз на основу својих скупова података. Молимо посетите лиценцираног терапеута или психијатра ако вам је потребан савет за ментално здравље.

3. Корисници имитирају гласове кроз синтезу говора

Напредак у моделима за претварање текста у говор и говор у говор довео је до пораста приступачних, приступачних АИ генератора гласа. Они производе говор природног звучања. У зависности од квалитета уноса и софистицираности модела, свако може прецизно клонирати глас друге особе.

Програмери често користе АИ генераторе гласа за синтетизовање видео снимака, додавање говорних функција виртуелним ликовима или програмирање апликација које се активирају гласом. Јефтиније су од снимања од нуле. Исто тако, неки људи користе генераторе гласа да се подсмевају личностима и имитирају их. Вероватно сте видели лажне обраде песама како обилазе онлајн.

Али немојте потцењивати безбедносне ризике од АИ генератора гласа – преваранти користе ове алате за ширење дезинформација и извођење напада социјалног инжењеринга. Чак и појединци који су упознати са технологијом могу пасти на гласове синтетизоване вештачком интелигенцијом ако су неопрезни.

Пролиферација генератора гласа, слика и текста вођених вештачком интелигенцијом омогућава корисницима да креирају потпуно нову личност на мрежи. Узмите, на пример, виртуелне инфлуенсере. Многи аватари генерисани вештачком интелигенцијом имају суперреалистичне, реалистичне карактеристике – могли би да прођу као људи.

  Како уметнути тачке у Екцел табелу

Иако креирање реалистичних аватара доводи друштво много ближе метаверзуму, оно такође помаже преварантима да изводе софистицираније нападе. Они стварају лажне личности за крађу идентитета и преваре за састанке на мрежи. А када лопови комбинују ове напредне технологије са психолошком манипулацијом, они обмањују шири спектар жртава.

Што је још горе, неке жртве падају у заблуду да могу успоставити праве везе са АИ персонама. Жеља за друштвом извлачи најбоље од њих. Они бирају да превиде чињеницу да странци који управљају овим лицима не могу мање да брину о њима.

5. АИ Цонтент Флоодс СЕРПс

АИ цхатботови су значајно утицали на индустрију садржаја. Појединачни писци, маркетиншке агенције, произвођачи садржаја, па чак и легалне публикације истражују начине да убрзају процес писања помоћу вештачке интелигенције. На крају крајева, напредни ЛЛМ могу произвести комад од 500 речи за мање од 15 секунди.

Постоји неколико етичких начина на које писци користе вештачку интелигенцију — проблем је у томе што већина креатора жели да брзо производи садржај. Опседнутост брзином штети квалитету. АИ извлачи информације из својих скупова података за обуку; не проверава чињенице нити упоређује ресурсе. Резултат је често неоригинан и обмањујући.

Да ствар буде још гора, многи чланци о вештачкој интелигенцији са малим напором и даље су високо рангирани захваљујући напредним СЕО техникама. Већина чак и не примећује који су Гоогле резултати генерисани вештачком интелигенцијом. Можда читају и наводе погрешне, чињенично нетачне информације, а да тога нису свесни.

6. Деепфакес уништавају репутацију

Генеративни модели вођени вештачком интелигенцијом могу да имитирају карактеристике, гласове и манире других људи путем медија којима се дигитално манипулише. Снимите ТикТок видео испод са „Том Цруисеом“. Милиони би веровали да је то права ствар да на налогу није изричито наведено да се ради о деепфаке видеу.

Али нису сви тако поштени као они. Лопови искоришћавају дубоке лажне видео снимке за ширење обмањујућих, штетних и сексуално сугестивних садржаја. Они могу да произведу скоро сваки клип са потребним вештинама и алатима за уређивање.

  9 АПИ-ја за УПЦ тражење за тачне информације о производу

7. Имерзивно ВР/АР искуство изобличава ваша чула

АИ модели омогућавају технологијама виртуелне реалности (ВР) и проширене реалности (АР) да пруже још импресивније искуство. Њихов хиперреалистичан резултат темељно стимулише чула. И како се развијају врхунски ВР/АР уређаји, њихови стандардни слушни, визуелни и хаптички сигнали ће се такође побољшати.

Иако фасцинантно, пречесто урањање у проширену стварност изобличава ваша природна чула. ВР/АР платформе вас одвајају од вашег опипљивог окружења. Превише излагања вештачким сензорним окидачима ће отежати одвајање стварности од симулација.

Неки корисници чак развију превелику зависност од проширене стварности. Они ће се пренети на симулације прилагођене њиховим жељама, захтевима и преференцијама уместо да се суоче са стварним светом.

8. АИ пословни системи стварају нереална очекивања профита

АИ трансформише начин на који компаније у различитим секторима раде. Фок извештава да је 90 одсто малих предузећа већ интегрисало АИ цхат ботове у свој радни ток. Исто тако, технолошки вешти професионалци истражују напредније моделе.

Да, предузећа могу повећати продуктивност путем АИ аутоматизације, али ослањање искључиво на ове системе представља ризик од прекомерне капитализације. Комплетни АИ системи су скупи. Урон у вештачку интелигенцију, лоше припремљен, само ће вам повећати трошкове, што ће додатно отежати повраћај улагања.

АИ није златна карта за успех. Погрешно информисани предузетници би требало да се одрекну лажног уверења да замена људских радника вештачком интелигенцијом повећава профит. Усвајање нових система и даље може довести до губитака ако се одрекнете правилног планирања.

Повлачење границе између фантазије и стварности

Разликовање између виртуелног и стварног света постаће још теже како технологије вештачке интелигенције буду напредовале. Софистицирани модели ће генерисати реалистичније резултате. Једини начин за борбу против ове широко распрострањене лажне стварности је да сами истражите АИ—проучите његове функције и ограничења.

Такође, увек гледајте на АИ са скептицизмом. Прешао је дуг пут од пљувања некохерентних фраза, али још увек не може да замени правилно истраживање и боље просудбе. Слепо поверење у АИ платформе само вас оставља подложним дезинформацијама.