8 најбољих АИ алата потребних сваком наставнику у свом арсеналу

Искрено, наставницима није тако лако као што обично замишљамо док смо студенти. Сигуран сам да неки алати вештачке интелигенције за наставнике могу у великој мери да помогну да се свакодневни задаци олакшају.

Прављење лекција, праћење напретка ученика, оцењивање задатака, генерисање увида из података и смишљање нових активности нису лаки задаци. Срећом, можете добити помоћ од АИ алата да не само да аутоматизујете ове задатке већ и да их извршите на бољи начин.

Ево кратког резимеа најбољих АИ алата за наставнике о којима ћу говорити у наставку.

АИ алат

Значајне карактеристике

Линк

Ииппити

Аутоматизује креирање квиза, опције за уређивање.

СлидесАИ

АИ креатор Гоогле презентација из текста

Винстон АИ

Открива АИ плагијат, екстракцију ОЦР текста

ЦхатГПТ

Помоћ вештачке интелигенције за наставне задатке, планове часова

Формативно

Креирање квиза уз помоћ вештачке интелигенције, управљање разредом

Фобизз

АИ алати за наставнике, транскрипција, оцењивање

Росхи

Генерисање лекција из текста, креирање дијалога

ЕссаиГрадер

Ауто-оцењивање есеја, прилагођених рубрика

У овом чланку наводим неке од најбољих АИ алата за наставнике који ће сате рада претворити у минуте.

Ииппити

Иако веома једноставан алат, Ииппити аутоматизује један од најважнијих делова наставе; процене. Алат помаже наставницима да аутоматски креирају квиз питања/одговора из било које лекције. Све што треба да урадите је да копирате/налепите белешке или наведете УРЛ ако је тема доступна на мрежи.

За сваку тему ће генерисати око 20 питања заједно са њиховим одговорима. Можете да уредите питања и одговоре пре него што их копирате, па чак и да избришете оне које не желите.

Нажалост, нема неке од напредних функција које имају ручне апликације за прављење квизова; мораћете ручно да копирате резултате и налепите их у своју апликацију/образац за квиз.

Можете бесплатно креирати до 3 квиза месечно. За неограничен број квизова, мораћете да се претплатите на плаћени план за 4,99 долара.

СлидесАИ

Прављење презентација је још један неопходан задатак за наставнике да разложе сложене теме како би их лакше разумели. СлидесАИ је произвођач АИ презентација који овај процес чини аутоматским помажући вам да креирате прелепе слајдове само од текста.

Долази као додатак за Гоогле слајдове, а све презентације ће бити креиране у Гоогле слајдовима. Да бисте креирали презентацију, све што треба да урадите је да изаберете тему и природу презентације, а затим наведете текст. Разумеће текст и аутоматски креирати слајдове који најбоље одговарају тексту, а такође ће додати слике које одговарају тексту.

Такође постоји опција за креирање презентације користећи алат за писање АИ. Само треба да наведете назив теме и о чему желите да разговарате у њој. СлидеАИ ће аутоматски креирати презентацију и попунити текст у њој. Моћи ћете да направите 3 презентације од 2500 знакова свака бесплатно за месец дана.

  Минималистички алат за писање онлајн без ометања

Винстон АИ

Са појавом алата за писање АИ, плагијат је постао велики проблем, јер је откривање плагијата АИ прилично тешко. Као наставник, Винстон АИ може вам помоћи да откријете и плагијат на мрежи и плагијат вештачке интелигенције. Праћењем најновијих ажурирања ЛЛМ-а, овај алат користи АИ знање против алата за писање АИ.

Винстон АИ тврди да детектује писање АИ са тачношћу до 99,6%. Можете или копирати/налепити текст или отпремити документ за скенирање. Можете чак и да отпремите слику, а она ће користити сопствени ОЦР алат за издвајање и скенирање текста.

У бесплатној верзији можете да скенирате до 2000 речи, али откривање плагијата садржаја на мрежи није доступно. Тхе плаћени планови повећајте број речи и понудите напредне функције као што су детектори плагијата садржаја на мрежи и детаљно извештавање.

Алтернативно, такође можете покушати Цопилеаксшто може бити одлично за напредне кориснике јер има више опција прилагођавања.

ЦхатГПТ

ЦхатГПТ АПИ је извор многих невероватних функција које ови АИ алати нуде. Међутим, такође можете приступити ЦхатГПТ директно и користити га за добијање помоћи за потребе наставе. Можете да користите ЦхатГПТ упите, екстензије и додатке или једноставно директно затражите од ЦхатГПТ-а било шта за шта вам је потребна помоћ.

Да бисте започели, у наставку наводим неке начине на које ЦхатГПТ може бити користан за наставнике:

  • Креирајте наставне планове и идеје.
  • Направите узорке питања и решења из теме.
  • Добијте идеје за имплементацију најновијих технологија према потребама вашег разреда.
  • Научите персонализоване стратегије управљања учионицом.
  • Објасните сложене концепте једноставним речима на основу нивоа ученика.
  • Добијте идеје за активности у разреду које би вам могле помоћи да разумете тему.
  • Добијте савет који ће вам помоћи да се ухватите у коштац са специфичним потребама појединачних ученика.
  • Добијте повратне информације о ученичким задацима, па чак и оцените их.

Осим ове помоћи у настави, ЦхатГПТ вам такође може помоћи да постанете бољи учитељ тако што ће вам помоћи да разумете обим своје каријере, научите више о свом главном предмету или само добијете мотивационе цитате.

Иако је ЦхатГПТ 3.5 бесплатан за коришћење са неограниченим приступом, морате га набавити ЦхатГПТ Плус да бисте приступили најновијем ГПТ 4.0 моделу и напредним функцијама као што је подршка за додатке. Штавише, постоје и многе ЦхатГПТ алтернативе које могу понудити сличну помоћ, као што је Гоогле Бард, који има вероватно дубље академско знање.

Формативно

Формативно помаже вам да управљате својим разредом и креирате нове лекције и активности. Иако можете ручно да креирате и управљате лекцијама, ја ћу се фокусирати само на његове АИ функције. Алат вам омогућава да аутоматски креирате квизове и активности користећи АИ, укључујући вишеструки избор, тачно/нетачно, подударање, кратке одговоре и још много тога.

  Како користити Ангри ИП скенер за скенирање ИП адресе на Линуку

Можете бирати нивое разреда од вртића до универзитета и до 70 предмета. Након тога, направите упит о томе о чему би квиз требало да буде и да ли имате било какве посебне захтеве. Такође можете изабрати тежину теста, која ће се повећавати/смањивати док је и даље у границама изабраног нивоа оцене.

Једном креиран, можете даље уређивати процену, па чак и регенерисати делове који вам се не свиђају. Можете чак и замолити Формативе да креира наговештаје за свако питање како би ученицима било лакше да одговоре.

У одељку „Разреди“ алатке можете управљати свим часовима које имате и додати своје ученике (помоћу јединствене везе) да бисте делили рад и пратили њихов напредак. Они могу да одговоре на процене унутар Формативе-а, а он ће аутоматски оцењивати тест према њиховим одговорима.

Најбоље од свега, бесплатна верзија вам омогућава да креирате неограничене оцене и лекције, а такође можете да креирате часове и пратите напредак ученика. Тхе плаћени планови додајте само напредне функције као што су аутоматско оцењивање, заштита од варања, сарадња итд.

Фобизз

Фобизз је у основи гомила вештачке интелигенције и других редовних алата на једном месту, а сви су посебно креирани да помогну наставницима и ученицима.

У наставку наводим АИ алате који су креирани за наставнике:

Ћаскање са вештачком интелигенцијом: То је робот за ћаскање попут ЦхатГПТ-а, али има уграђене упите за помоћ у специфичним наставним задацима или за играње одређене улоге. Ово укључује креирање процена и лекција, сумирање садржаја, давање повратних информација о тексту итд.

АИ Имаге Генератор: Брзи АИ генератор слика који користи унос текста. Наставницима може бити корисно да добију слике да објасне сложене податке или да направе презентацију.

АИ транскрипција: Можете да отпремите аудио/видео датотеку или да копирате/налепите ИоуТубе или Вимео линк да бисте ово транскрибовали, а затим да користите АИ да бисте осигурали да садржај има смисла.

АИ ПДФ Цхат: Једноставан алат у који можете да отпремите ПДФ или текстуални документ и поставите питања о томе или добијете помоћ. Може бити сјајно за добијање повратних информација и помоћ око задатака које су ученици завршили.

Помоћник за оцењивање АИ: Можете да наведете тип скале за оцењивање, очекивано решење и задатак ученика, а овај алат ће пружити потпуне повратне информације о томе како је ученик урадио.

Осим ових, постоји гомила других алата који могу помоћи наставницима, а неки чак имају и мање АИ функционалности. Неки од њих укључују генератор облака речи, генератор КР кодова, алатку за дељење датотека, наставну таблу, креатор анкете, АИ уређивач текста и још неколико.

  Како уклонити доњу црту на крају УРЛ-а у Цхроме-у

Алати су за сада бесплатни за коришћење, али ћете морати да се региструјете да бисте их користили. Ваш налог се такође користи за преглед претходно сачуваног рада на овим алаткама.

Росхи

Ако желите нешто једноставно да генеришете лекције из текста или од нуле, Росхи ради одличан посао. Иако такође може да генерише активности за оцењивање, стављам га овде због његових карактеристика креирања лекција. Можете га замолити да генерише причу о готово било чему са одређеним моралом, и не само да ће генерисати причу већ ће додати и слике генерисане вештачком интелигенцијом повезане са причом.

Такође можете да креирате дијалог један на један на основу специфичних околности, и то ће створити детаљан дијалог са могућим сценаријима из стварног света.

Ако не желите да генеришете АИ садржај од нуле, можете му дати свој текст или везу до чланка или видеа да бисте направили лекцију о томе. Може да резимира тај садржај са жељеном тежином, креира листу речника, генерише квиз или дискутује о садржају и његовој теми.

Његова бесплатна верзија је ограничена на само 5 лекција месечно; тхе Про претплата даје неограничен приступ свим функцијама и подршку до 1500 речи.

ЕссаиГрадер

ЕссаиГрадер аутоматски оцењује есеје ученика и даје детаљне повратне информације. Можете дати есеј као текст или ПДФ датотеку, а он ће га скенирати на основу сопствених рубрика. Заједно са општом оценом, даће повратне информације о организацији есеја, избору речи, уводу, речнику и сензорним детаљима.

Можете одабрати ниво есеја од основне до колеџа, као и његов тон попут убедљивог или наративног. Ако то није довољно, можете креирати и сопствене рубрике тако што ћете изабрати опцију Користи моје прилагођене рубрике. Прилагођене рубрике се могу дефинисати на природном језику, а можете креирати до 8 рубрика.

Осим оцењивања, такође помаже у резимирању дугих есеја и откривању садржаја написаног вештачком интелигенцијом. Можете оценити 10 есеја месечно у бесплатној верзији до 1000 речи сваки. Тхе Про планови ће повећати месечни број есеја и омогућити вам да користите функцију детекције АИ.

Окончање

Сви ови алати ће помоћи да се поједностави процес креирања лекција, оцењивања и оцењивања. Запамтите да вештачка интелигенција није савршена; може и правиће грешке. Обавезно касније уредите резултате како бисте били сигурни да су савршени за употребу и да нема грешака. Срећом, већина ових алата вам омогућава да уређујете крајње резултате у њиховом сопственом интерфејсу, тако да уређивање не би требало да представља проблем.

Такође можете истражити нека најбоља проширења за Цхроме заснована на вештачкој интелигенцији за бољу продуктивност.