9 најбољих шаблона за процену ризика за проактивно доношење одлука

Шаблони за процену ризика омогућавају проактивно доношење одлука, промовишу усклађеност и чувају финансије и репутацију. Процена ризика је кључна за одрживи раст сваке организације, без обзира на величину, сектор и сложеност.

Шта је процена ризика и њен значај?

Процена ризика укључује идентификацију, процену и контролу ризика који се односе на одређену активност, пројекат или ситуацију. Ово је кључни процес и помаже организацијама свих величина и сектора да анализирају ризик и његов утицај. На тај начин могу ефикасно планирати мере за ублажавање финансијских губитака, несрећа и повреда.

Разноврсни тим стручњака, укључујући професионалце за безбедност, инжењере, менаџере ризика и друге заинтересоване стране, сарађује како би осигурао да постоји одговарајућа процена ризика и план за смањење ризика како би се осигурала безбедност, безбедност и опште благостање организације.

Процена ризика помаже организацијама у испуњавању законских захтева, избегавању казни и смањењу ризика од прекида пројекта или покретања уговора о нивоу услуге (СЛА). Чак наглашава како се носити са ризицима, било да се избегавају, ублажавају или прихватају, у зависности од њихове озбиљности и вероватноће.

Ризици могу настати из различитих извора, укључујући унутрашње факторе унутар организације, економске услове, конкуренцију других компанија и владине прописе.

Хајде да видимо неке од важности процене ризика:

Делоитте истраживање показује да се преко 60% пројеката често суочава са проблемима као што су прекорачење буџета, кашњења и неиспуњавање захтева. Коришћење ефикасних техника процене ризика помаже у идентификацији и одређивању приоритета претњи вашем пројекту, повећавајући шансе за успех.

  • Процена ризика подржава проактивно доношење одлука информишући појединце и организације о потенцијалним ризицима.
  • Омогућава заинтересованим странама да ефикасно алоцирају ресурсе и доносе информисане изборе и избегну финансијске губитке.
  • Процес процене ризика такође помаже предузећима да остану у складу и следе етичке смернице за извршавање пројеката
  • Организације у ИТ сектору углавном прате процену ризика за скоро све пројекте како би ублажиле финансијски утицај и ескалације
  • Процена ризика игра веома кључну улогу у Плану континуитета пословања (БЦП) за подршку планирању у ванредним ситуацијама и опоравку од катастрофе.

Процес процене ризика може се извршити брзо и ефикасно уз помоћ унапред дизајнираних шаблона за процену ризика. У одељку испод ћемо прегледати главне шаблоне за процену ризика и разговарати о њиховим предностима за организације.

Предности коришћења унапред дизајнираних шаблона за процену ризика

Шаблон за процену ризика је непроцењива предност за тачну и ефикасну процену ризика и развој успешног правца деловања.

У зависности од пословања, овај процес укључује процену различитих елемената као што су потенцијалне области на које утичу ризици, њихова вероватноћа појаве и утицаји који они могу имати на пословање различитих величина, и даље омогућавајући ефикасне стратегије за ублажавање свих повезаних ризика.

  Како додати нагласке на Инстаграму, а да пратиоци не виде вашу причу

Образац за процену такође мери и вероватноћу и озбиљност, тако да се све претње могу правилно адресирати у складу са тим.

Ево неколико кључних предности коришћења унапред направљених шаблона за процену ризика;

  • Унапред дизајнирани шаблони за процену ризика помажу организацијама да уштеде време, доносе проактивне одлуке и минимизирају потенцијалне проблеме од самог почетка пројекта
  • Идентификовањем и проценом ризика коришћењем критеријума, ови шаблони побољшавају тачност и доследност процеса процене ризика.
  • Коришћење шаблона за процену поједностављује процедуру, штедећи време уз обезбеђивање приступа.
  • Ангажовање заинтересованих страна кроз шаблоне за процену ризика омогућава сарадњу са свим странама што доводи до усклађивања и свеобухватне евалуације из перспективе.
  • Са унапред дизајнираним шаблонима за процену ризика, организације могу да уштеде време и минимизирају потенцијалне проблеме од самог почетка пројекта

Шаблони за процену ризика су одличан начин за ублажавање грешака тако што нуде упутства корак по корак и спречавају грешке. Ова флексибилност омогућава предузећима да их прилагоде у складу са својом индустријом, компанијом или врстом пројекта – све уз придржавање безбедносних смерница и прилагођавање шаблона специфичним захтевима.

Хајде да видимо неке од најбољих шаблона за процену ризика у одељку испод:

Логицманагер

Логицманагер је награђивани добављач софтвера за управљање ризицима за предузећа. Обезбеђује бесплатан Екцел шаблон за процену ризика који помаже да се стандардизују и побољшају процеси процене ризика.

Користи јединствену нумеричку скалу и објективне критеријуме евалуације за мерење и упоређивање ризика. Укључује калибриране критеријуме за процену, универзалну анализу пословних елемената и стандардну библиотеку ресурса за свеобухватне процене ризика.

Он генерише топлотне мапе ризика засноване на подацима и даје упутства корак по корак за његову употребу. Шаблон наглашава давање приоритета и повезивање мера са ризицима и обавезама. Истиче предности ЕРМ софтвера у формализовању веза, алокацији ресурса, управљању перформансама и ублажавању ризика.

Карактеристике укључују стандардизовану процену, објективну евалуацију, калибриране критеријуме, универзалне пословне елементе, повезивање ресурса, заједничку библиотеку, консолидовано прикупљање података, холистичке извештаје, задатке и токове посла

Предлошци имају за циљ да обезбеде структуиран и објективан приступ процени ризика, помажући информираним пословним одлукама и ефикасном управљању ризиком.

1ст Репортинг

1ст Репортинг нуди организацијама иновативно и ефикасно решење за извештавање које укључује образац за процену ризика за процену ризика у различитим сценаријима. Покрива категорије ризика, као што су финансијски, односи са јавношћу, опрема, имовина и безбедност зграда.

Поред информација овог обрасца о типовима ризика са нивоима озбиљности и препорученим радњама заснованим на вероватноћи, он даје предлоге за примену пракси као што су програми обуке који подижу свест о ризицима уз проактивно идентификовање свих и предузимање мера за минимизирање изложености.

Са 1ст Репортинг, можете осигурати усклађеност са здравственим и сигурносним политикама у вашој организацији.

  Како поправити ПУБГ Накед Аватар на мобилном телефону

Миро

МироМатрица за процену ризика процењује ризике на основу њихове вероватноће и потенцијалног утицаја, а затим додељује пондерисани резултат за одређивање приоритета напора за ублажавање.

То је флексибилан шаблон за дискусију о различитим типовима ризика, укључујући оперативни, економски, стратешки, регулаторни и други који се не уклапају у ове категорије.

Различите врсте процене ризика могу се извршити коришћењем датог шаблона, укључујући квалитативне, квантитативне, опште, специфичне и динамичке процене. Различити типови задовољавају различите циљеве, а њихова примена може варирати.

Бела табла коју нуди Миро промовише беспрекоран тимски рад и размену оцена. Процедура процене и процене ризика укључује кодирање бојама и нумеричке скале.

Извештај о инциденту

Извештај о инциденту сајт нуди свеобухватна решења за извештавање о инцидентима која помажу организацијама да ефикасно управљају ризицима. Сајт пружа софтвер за извештавање о инцидентима и смернице које омогућавају корисницима да приступе висококвалитетним базама података, шаблонима за извештавање о опасностима, контролним листама и обрасцима, као и апликацију за брзе извештаје са било ког места.

Његов шаблон за процену ризика је дизајниран на основу величине и сложености сваке организације.

Он процењује аспекте као што су флексибилност особља и система управљања, дизајн програма, безбедност информационих система и још много тога, истовремено пружајући матрицу ризика (вероватноћа/последица).

Шаблон такође обезбеђује евиденцију о појединцима у опасности, мере превенције штете које предузимају одговорне стране и рокове за акцију за управљање системима контроле.

Виталицс

Виталицс сајт нуди преко 145 унапред креираних формулара за интерну контролу, контролних листа и шаблона. Са Виталицс-овим свеобухватним асортиманом прилагодљивих образаца, компаније могу са лакоћом да заштите своје пословне интересе.

Виталицс обезбеђује бесплатно преузимање упитника за процену ризика малих предузећа, који се такође назива Упитник интерне контроле.

Овај Упитник за процену пословног ризика покрива широк спектар различитих категорија шема превара, као што је процена запослених/ХР; Проверите шеме неовлашћеног приступа; Шеме преваре на платном списку; Крађа инвентара/опреме итд., што вам омогућава да останете сигурни у сигурност пословних операција.

Власници малих предузећа могу да користе упитник за процену ризика да идентификују и смање потенцијалне финансијске ризике, да се заштите од преваре и крађе и да развију системе интерне контроле за своје пословне процесе.

Његов циљ је да помогне мањим организацијама у креирању програма лаког за имплементацију и контролу праћења. Виталицс помаже малим организацијама да заштите своје пословање и обезбеде окружење које штити финансије компаније.

Атлассиан

Атлассиан је култни лидер у софтверским решењима која помажу људима да сарађују и повећавају своју продуктивност на послу. Њихови производи се фокусирају на управљање радом, управљање ИТ услугама, Агиле/ДевОпс методологије и још много тога.

Атлассиан шаблон матрице за процену ризика омогућава корисницима да идентификују, процене и контролишу ризике повезане са одређеним пројектом или иницијативом – потпуно је бесплатно.

Овај шаблон се може у потпуности прилагодити како би најбоље задовољио потребе сваког појединачног корисника; доступни као ПДФ-ови, Ворд документи, Цонфлуенце странице, итд.; њен процес у четири корака састоји се од идентификовања потенцијалних ризика; процена озбиљности и вероватноће; утврђивање мера контроле ублажавања за коначно ублажавање.

  Како поново покренути свој Мац

Атлассиан шаблон за процену ризика је повољан: једноставан за коришћење, прилагодљив и доступан у више формата. Помаже у идентификовању, процени и управљању пројектним ризицима, унапређењу доношења одлука и заштити организације.

Цасцаде

Цасцаде’с Шаблон за процену ризика континуитета пословања нуди организацијама свеобухватну стратегију за смањење ризика. Идентификовањем и одређивањем приоритета потенцијалних ризика, дефинисањем стратегија за смањење тих ризика и креирањем планова брзог реаговања/опоравка у случају поремећаја, овај шаблон пружа ефикасан приступ безбедном пословању предузећа.

Покрива кључне фокусне области са повезаним циљевима, пројектима и КПИ-има који обезбеђују потпуну покривеност како би мере континуитета пословања биле успешне. Сврха овог шаблона је на крају дизајнирана тако да компаније могу да процене тренутне процедуре у односу на могуће претње или поремећаје, док истовремено развијају одговарајуће одговоре спремне у случају ванредних ситуација.

Поред тога, Цасцаде обезбеђује своју платформу за извршавање стратегије која помаже организацијама да развију, надгледају и прилагођавају своје планове за континуитет пословања. Тимови могу лако поставити циљеве, пратити учинак и делегирати пројекте. Уз увиде у реалном времену, корисници могу да прилагођавају и прецизирају стратегије по потреби.

Смартсхеет

Смартсхеет сајт садржи колекцију стручно тестираних, професионално дизајнираних шаблона за процену ризика у Ворд, ПДФ и Екцел форматима.

Садржи шаблоне образаца за процену ризика за опште процене финансијског, правног или репутационог ризика; процене ризика на радном месту ради класификације послова по одељењу, пројекту или другој релевантној категорији; Шаблон за процену ризика пројекта за процену и управљање ризицима повезаним са пројектом, процене ризика догађаја за идентификацију и класификацију потенцијалних ризика за догађај и још много тога.

Све процене су бесплатне. Сајт такође пружа кораке о томе како извршити процену ризика.

Цлицкуп

Цлицкуп библиотека нуди десет бесплатних шаблона за процену ризика и користи примере случајева како би осигурала да ваш пројекат или програм испуњава своје безбедносне захтеве.

Њихов Екцел предложак за процену ризика је посебно дизајниран да вам помогне да предузмете почетне кораке у стандардизацији ваших процеса, док њихов шаблон матрице ризика узима у обзир сваку потенцијалну претњу приликом одређивања утицаја на исход пројекта.

Предложак за процену ИТ ризика помаже да се идентификују ризици повезани са специфичним захтевима ИТ инфраструктуре, као и шаблони за планирање Пи како бисте добили преглед вашег процеса планирања ПИ, обезбеђујући да се свим потенцијалним претњама правилно управља пре него што се догоде.

Завршне речи

Редовне процене ризика штеде много грешака, смањују ескалације и спречавају финансијске губитке. Да би се олакшао процес процене ризика, шаблони се показују као одличан ефикасан алат који помаже да се овај процес изведе брже, стандардизује процес, побољшава тачност, прати усклађеност и најбоље праксе и лако се прилагођава према захтевима пројекта или програма.

Такође можете истражити неке најбоље ГРЦ платформе за управљање ризиком.