9 претварача ФБКС у ОБЈ за ваше 3Д моделе

Да ли је 3Д штампа нешто што вас много мами? Па, онда, не бисте требали пропустити ове ФБКС у ОБЈ претвараче за ваше 3Д моделе.

3Д штампа је постала недавна технологија која постепено добија жижу пажње. Речено је да 3Д штампа може да подигне индустрије попут архитектуре, дизајна и израде на нове висине. Није ни чудо што се различити институти и организације фокусирају на то да ову технологију учине изводљивијом.

3Д отисци и модели могу се правити само на рачунарима. Као и све друге датотеке, и ове датотеке захтевају различите типове датотека за складиштење на рачунарима. Једна величина не одговара свима у области 3Д штампања.

Модели које креирате могу бити сачувани у 3Д форматима, укључујући датотеке корака, ФБКС, ГЛТФ и ОБЈ. Избор формата може имати значајан утицај на напоре 3Д моделирања.

У овом чланку ћемо разговарати о две најчешће коришћене врсте датотека у свету 3Д штампања; ФБКС и ОБЈ. Такође ћемо видети шта је 3Д штампа и како утиче на нас. На крају, погледаћемо неке од најбољих претварача ФБКС у ОБЈ које можете користити за своје 3Д моделе.

Шта је 3Д штампање и како је то утицало на нас?

Почетком 1980-их, 3Д штампање је представљено у Јапану у својим најранијим познатим облицима. Хидео Кодама је 1981. године пронашао методу за креирање система за брзу израду прототипа за који се испоставило да је 3Д моделирање. Користећи УВ-полимеризовану фотоосетљиву смолу, развио је процес производње слој по слој.

У методи адитивне производње тродимензионалног (3Д) штампања, мали слојеви материјала се штампају, спајају заједно, а затим се користе за производњу правог производа од дигиталног дизајна. Метода укључује прво наношење танких слојева материјала — попут течне или прашкасте пластике, метала или цемента — а затим спајање тих слојева топљењем.

Произвођачи слушних апарата, авиона и аутомобила, између осталих, користе 3Д штампање да направе прототипове, а затим масовно производе своју робу користећи персонализована скенирања.

Упркос томе што је тренутно сувише спора за обимну производњу, технологија 3Д штампања се континуирано развија и има потенцијал да значајно поремети сектор индустријске логистике и управљања залихама.

Шта је ФБКС датотека?

ФБКС је уобичајен 3Д формат датотеке за врхунску графику игара. Термин „ФБКС“ је скраћеница за „Филмбок“, алатку коју је Каидара развила за снимање видеа 2005. Прилагодљивост формата ФБКС датотеке је његова кључна предност. Неколико тачака о типовима ФБКС датотека дато је у наставку.

 • У ФБКС датотекама се може наћи широк спектар различитих типова података. Скинови, информације о анимацији, кости, структуре сцене, осветљење и параметри материјала могу се кодирати у моделе.
 • Укључујући бројне топологије и подржавајући геометрију попут сегментираних површина, модели креирани коришћењем ФБКС формата датотеке могу бити далеко компликованији него што би иначе били.
 • Приликом премештања дизајна са ЦАД дизајнера на графичке процесе, ФБКС формат датотеке је користан јер је компатибилан са ЦАД датотекама са НУРБС кодом.
 • ФБКС је прилично брз формат датотеке, чак и са додатком нових могућности. Ове датотеке се брже читају од ранијих текстуалних еквивалената јер садрже дигиталне информације кодиране у бинарном коду.
 • ФБКС је затворени формат датотеке који се може користити само са званичним СДК-овима, што може ограничити његову примену у одређеним развојним окружењима.
 • Након рендеровања, ФБКС датотеке ће вероватно морати да буду поново обрађене ако су потребне реалистичне карактеристике материјала, као што су металне текстуре или сложени анизотропни ефекти.
  Како играти Деад Рисинг 4 на Линуку

Шта је ОБЈ датотека?

Скоро сваки корисник 3Д модела мора бити упознат са ОБЈ (објективним) датотекама јер су то најчешће коришћени формати 3Д датотека. Овај формат 3Д датотеке је најстарији и најмање сложен због своје старости. У наставку је дато неколико тачака о овом формату датотеке.

 • Подразумевани формат 3Д датотеке за већину програма за 3Д моделирање је често ОБЈ.
 • Способност ОБЈ датотеке да се лако извози и трансформише у друге типове датотека чини је одличним форматом за размену.
 • Једноставност ОБЈ датотека и њихова способност за бесконачне боје чине их корисним за активности попут 3Д штампања.
 • ОБЈ формат се може посматрати као основа на којој дизајнери могу да конструишу сложеније 3Д радове. Поред тога, то је један од најчешће коришћених формата за процесе 3Д штампања као што је брза израда прототипа.
 • Како ОБЈ модели држе податке у обичном тексту, а не у бинарном облику, они често заузимају више простора од других 3Д формата датотека. Ово чини коришћење овог формата 3Д датотеке дуготрајнијим и радно интензивнијим.
 • Само појединачни објекти се могу чувати у ОБЈ датотекама; није подржана ниједна информација у вези са анимацијом или скиновима. Када правите визуелне елементе за видео игре, рекламе или дигиталну робу, овај формат има значајне недостатке.

Зашто је потребна конверзија ФБКС у ОБЈ?

Разлог зашто је потребно претворити ФБКС датотеке у ОБЈ датотеке су бројне предности које нуде ОБЈ типови датотека. Цепањем површине објекта на мале, троугласте „плочице“, корисник може да прикаже компликоване предмете или предмете неправилног облика.

Због могућности да се свака плочица мења независно од других, ова процедура теселације олакшава контролу и приказивање дизајна.

Могућност изражавања геометрије 3Д објеката и њихових површинских квалитета, као што су мапирање текстуре и сенчење, је још један кључни аспект ОБЈ датотека. Због своје прилагодљивости, ОБЈ формат датотеке је снажан за стварање реалистичних приказа сложених тродимензионалних ситуација.

Површинске закрпе слободног облика су такође описане у ОБЈ датотекама. Ове закрпе пружају дизајнерима могућност да креирају глатке, бешавне површине без шавова или изобличења, што их чини савршеним за производњу веома реалистичних текстура попут коже или тканине. За разлику од других формата датотека, ОБЈ нуди податке високе резолуције.

Сада, хајде да директно пређемо на листу претварача ФБКС у ОБЈ за ваше 3Д моделе.

Аспосе

Аспосеов ФБКС у ОБЈ претварач се користи за лако претварање ФБКС датотека у ОБЈ формат. Овде не морате да инсталирате никакав додатни софтвер. Можете само да користите веб претраживач за приступ апликацији. Све што треба да урадите је да превучете документ у област за отпремање и кликнете на дугме ‘Прикажи’.

Постоје две одличне карактеристике Аспосе-ових претварача које треба да имате на уму. Прво, ваша датотека се брише у року од 24 сата од отпремања.

  Шта је Апплеов М1 чип за Мац?

То значи да не морате да бринете да ће ваши фајлови процурити или неовлашћени. Друго, можете ручно да конвертујете своје датотеке користећи програмирање на специјалној платформи коју обезбеђује Аспосе, а то је Аспосе.3Д.

АниЦонв

Онлине конверзија датотека је једноставна са АниЦонв. Подржано је преко 400 различитих формата за документе, фотографије, базе података, е-књиге, архиве, пројекције слајдова, аудио и видео.

Пошто АниЦонв ради на мрежи преко веб претраживача, није потребна инсталација софтвера. Превуците и отпустите своју ФБКС датотеку у прозор, кликните на „Претвори“ и готови сте.

Једноставно кликните на „Одабери датотеку“ из падајућег менија да бисте започели са отпремањем своје ФБКС датотеке на њихову веб локацију. Када изаберете, можете да увезете свој дизајн на веб локацију тако што ћете отићи на локацију на којој сте га сачували на рачунару.

Ваш дизајн ће бити доступан за конверзију у ОБЈ, између осталих типова датотека, када буде увезен. Процедура конверзије ће почети након што кликнете на „Конвертуј“.

Фабцонверт

Конвертовање ФБКС датотека у ОБЈ формат је једноставно помоћу Фабцонверт-а. Можете да користите своје ФБКС моделе у софтверу по свом избору са само неколико кликова.

Никада нећете морати да трошите време покушавајући да радите са форматима датотека који нису компатибилни, захваљујући брзој и једноставној процедури конверзије. Ваша ФБКС датотека ће бити промењена коришћењем њиховог уједињеног 3Д модела и алата за конверзију мреже у ОБЈ датотеку.

Уз помоћ овог алата за конверзију, 3Д компоненте, укључујући врхове, лица, нормале и релевантне податке о материјалу, се прецизно конвертују.

Њихов софтвер неће покушати да пренесе информације о боји јер ФБКС подржава материјале у боји, док ОБЈ не; стога ће ваш коначни 3Д модел имати само геометријске податке. Након једног сата, ваша датотека ће бити уклоњена са сервера.

3Д-Цонверт

Можете конвертовати своју ФБКС датотеку у ОБЈ датотеку или неки од других формата издања од 12+ које нуди 3Д-Цонверт на мрежи. Ово је савршена страница ако желите да брзо и лако конвертујете 3Д модел.

Њихова једноставна конверзија вам даје 627 опција. Ова веб локација може да конвертује било коју врсту датотеке, укључујући СТЛ, ОБЈ, Бленд, ФБКС и ПЛИ, за неколико секунди.

Веза за преузимање се може користити за добијање модела када је достављен и конвертован. Након конверзије на 3Д-Цонверт, достављени модел се тренутно уништава. Међутим, ако желите поново да преузмете конвертовану датотеку, она је и даље доступна 24 сата.

Мицонв

Мицонв је још један претварач ФБКС у ОБЈ који је прилично ефикасан. Да бисте претворили .фбк датотеке у .обј формат, нема потребе да преузимате или инсталирате било који програм. Мицонв складиште у облаку је место где се одвијају све конверзије. Сигурност датотека коју Мицонв пружа је његова најбоља карактеристика. Ваше датотеке су потпуно безбедне и доступне само вама.

Након конверзије, све датотеке ће бити трајно уништене у року од два сата. Мицонв је такође брз и бесплатан за коришћење. Ваше ФБКС датотеке се могу конвертовати у ОБЈ у само два клика.

Поред тога, нема никаквих трошкова везаних за то. Сви купци имају бесплатан приступ Мицонв ФБКС у ОБЈ Цонвертер, који укључује све премиум функције.

  Како аутоматски форматирати реч или фразу у МС Ворд-у

Слика у СТЛ

Већина датотека 3Д мреже или ФБКС модела може се конвертовати у стандардну ОБЈ датотеку помоћу бесплатног и брзог алата Имаге то СТЛ, који се може даље мењати у већини омиљених алата за 3Д уређивање или директно 3Д штампати.

Овај алат може да чита текстуално форматиране ФБКС датотеке верзије 6.4 и новије и бинарне ФБКС датотеке верзије 7.0 и новије. Један сат након отпремања, генерисана ОБЈ датотека се уништава, а веза за преузимање постаје неактивна.

Блендер

Блендер је бесплатан софтвер отвореног кода са мноштвом могућности које олакшавају производњу запањујућих модела, а може се користити и као претварач ФБКС у ОБЈ. Ако већ немате Блендер, најбољи део је што га можете добити бесплатно на Виндовс, мацОС и Линук. Када се инсталира, поступак конверзије је једноставан.

Можете покренути Блендер и увести ФБКС датотеку коју желите да конвертујете да бисте започели процес конверзије. Након што учитате свој дизајн у Блендер, извезите га као ОБЈ датотеку. То можете постићи тако што ћете са листе доступних формата датотека изабрати Датотека -> Извоз -> ОБЈ.

Аутодеск ФБКС Цонвертер

Можете да конвертујете између ФБКС датотека помоћу бесплатне самосталне рачунарске апликације Аутодеск ФБКС Цонвертер. Штавише, софтвер је доступан на оперативним системима Виндовс и Мац ОС Кс.

Свако ко жели да конвертује између неколико 3Д формата датотека имаће користи од овог софтвера. Једноставан је за употребу и може бити користан алат за сваког аниматора или 3Д уметника.

Морате преузети и подесити алат за конверзију пре него што почнете да конвертујете своје ФБКС датотеке. Након инсталације, изаберите опцију ‘Додај ФБКС конвертер’ тако што ћете кликнути на њу.

Да бисте увезли своју ФБКС датотеку у алатку, кликните на ‘Додај’ испод области изворних датотека. Након увоза, изаберите ‘ОБЈ’ под „Дестинатион формат“ да започнете процес конверзије.

СелфЦАД

СелфЦАД је робусна, али једноставна ЦАД апликација са много функција и функција. Можете одмах да делите своје креације са другима тако што ћете претворити ФБКС датотеке у ОБЈ формат помоћу СелфЦАД-а.

Поред тога, апликација долази са великим избором алата за моделирање и вајање који олакшавају прављење сложених шаблона.

Прво морате да учитате дизајн у СелфЦАД користећи опцију ‘Импорт’ у области Датотека да бисте конвертовали ФБКС у ОБЈ у СелфЦАД-у. Када се ваш дизајн увезе, можете га уређивати и модификовати тако да одговара вашим потребама. Када завршите, једноставно изаберите „Датотека“, изаберите „Извези“ и извезите је у ОБЈ формату да бисте је конвертовали у ОБЈ.

Закључак

Неопходно је имати моћан алат који вам омогућава да испоручујете корисничке апликације, извозите средства у бројне формате датотека и учините цео каталог производа доступним у 3Д. Компликовани процес претварања 3Д модела из ФБКС у ОБЈ може се поједноставити коришћењем алата и техника описаних у овом чланку.

Можете брзо да конвертујете своје 3Д слике у формате који раде са различитим софтвером или хардвером, под условом да имате потребне информације и алате. Кључни су проналажење најбољег софтвера за ваше захтеве и његово ефикасно коришћење.

Такође можете истражити неки најбољи софтвер за 3Д анимацију и дизајн за професионалце.