9 програмских језика који су пред изумирањем

Кључне Такеаваис

  • Р губи упориште у програмском свету аналитике података и мало је вероватно да ће се попети више у рангирању.
  • Мицрософт више не фаворизује Висуал Басиц и замењује га Висуал Басиц .НЕТ за развој Виндовс апликација.
  • Хаскелл, иако је некада био популаран функционални програмски језик, има све мање интересовања због спорог времена одзива и конкуренције Го и Питхон-а.

Технологија се стално развија, а програмски језици које користимо нису изузетак. Са растућом популарношћу вештачке интелигенције и начина на који она управља употребом ових језика, још је већи фокус на томе који ће бити са нама у будућности, а који не.

Разноврсни програмски језици, укључујући Питхон, Јава и ЈаваСцрипт, владају, док су други више ниши и изгледа да су у немилост.

Пошто је промена једина константа, требало би да се удаљите од ових девет језика, који вероватно неће ускоро бити главни играчи.

1. Р

Програмски језик Р је ушао са намером да освоји свет програмирања аналитике података. Са периодом процвата од много година, недавно је почео да губи упориште у односу на програмски језик Питхон.

Као програмски језик, Р нуди низ вредних функција кодерима, али је тренутно ниско у рангу. Налази се на 18. месту у ТИОБЕ индекси мало је вероватно да ће се попети више.

Упркос томе, језик је и даље у употреби и можете инсталирати Р на свој Мац или Виндовс рачунар ако желите да га испробате.

2. Висуал Басиц

Висуал Басиц је стари језик, који је стигао на Виндовс машине 1991. Али изгледа да Мицрософтов програмски језик вероватно неће поново проживети своје славне дане.

  9 савета за писање делотворних наслова упворк профила (са примерима)

Пошто Мицрософт више не фаворизује Висуал Басиц, његова смрт је прилично неизбежна. Висуал Басиц .НЕТ, још један објектно оријентисани програмски језик, у великој мери је заузео своје место и требало би да се упознате са њим ако сте заинтересовани за развој Виндовс апликација.

Можда мислите да ће Висуал Басиц .НЕТ трпети исте последице као и његов претходник, али изгледа да Мицрософт неће ускоро повући своју подршку. На крају крајева, Висуал Басиц .НЕТ је примарни елемент иза Виндовс екосистема.

3. Хаскелл

Хаскелл има своје најбоље године иза себе, што је штета; многи програмери желе да знају како да кодирају на овом величанственом, функционалном програмском језику. Језик је постао популаран, пошто су многи људи почели да кодирају велике финансијске програме користећи његове изворне монаде и алгебарске типове података.

Позајмивши елементе из Миранда, Цлеан, ХОПЕ и неколико других језика, Хаскелл је имао много тога да понуди. Међутим, његово споро време одзива учинило га је непопуларним избором међу програмерима. Ова неефикасност је вероватно довела до опадања интересовања што је резултирало недостатком недавних ажурирања; последњи релевантан био је пре девет година.

Хаскелл је такође патио у поређењу са релевантнијим, флексибилнијим језицима као што су Го и Питхон, који су наставили да изазивају језик из 2000-их својом снагом и корисношћу. На крају крајева, Го програмирање је с разлогом повратило своју позицију у ТИОБЕ индексу.

4. Висуал Басиц апликације

Висуал Басиц за апликације, познатији као ВБА, је одличан језик за аутоматизацију који користи МС Оффице пакет производа. Од аутоматизације Екцел задатака до креирања МС Ворд и ПоверПоинт докумената, постоји много ВБА и његови макрои могу вам помоћи да то постигнете.

  Ризен 4000: Да ли ће ваш следећи лаптоп за игре бити АМД уместо Интел?

Ако верујете у гласине, Мицрософт би могао да замени ВБА са ЈаваСцрипт-ом, с обзиром на његову популарност и флексибилност.

Дакле, када би Мицрософт могао поступно укинути свој програмски језик?

Узимајући у обзир да се многе организације ослањају на ВБА модел да би аутоматизовали своје задатке који се понављају, можда неће бити неко време. Проблеми са ЈаваСцрипт АПИ-јем и интеграцијом Мицрософт-а могу значити да ће се језик још неко време задржати, али то је пони са једним триком.

5. Фортран

Фортран (превод формуле), 62 године стар програмски језик, изненађујуће, још увек постоји. Његова употреба се можда смањила током година, али наставља да наџиви неке од својих колега језика.

Међутим, Фортран је у најмању руку нејасан. Вероватно ћете се у великој мери ослањати на овај језик који је развио ИБМ ако се бавите нумеричким прорачунима или научним моделима. Можете га користити за задатке као што су нумеричка предвиђања времена, рачунарска физика и рачунарска динамика флуида.

Упркос ограниченој употреби, он има чврсту основу, и можда ће проћи неко време пре него што Фортран програмери у потпуности оперу руке од овог језика.

6. ЦОБОЛ

Заједнички пословни језик или ЦОБОЛ доминирао је програмирањем 1960-их, заједно са још три језика: АЛГОЛ, ЛИСП и ФОРТРАН. Развијен као језик за стварање поделе између пословног и научног рачунарства, умро је природном смрћу.

Нудила је минималну интеграцију са другим језицима и имала је мали утицај на програмере. Његов низак профил је направио ову језичку нишу, упркос повезаним савезним и владиним захтевима. Може се рећи да само неколико програмера савладава ЦОБОЛ.

  Салесфорце лансира АИ Цлоуд, Хипер за виртуелне јутјубере и креаторе садржаја аватара, а Блинк најављује АИ Цопилот за аутоматизацију –

7. Перл

Упркос томе што је био програмски језик опште намене, Перл је био посебно популаран за веб развој, мрежно програмирање, манипулацију текстом и развој ГУИ.

Састоји се од две језичке варијанте: Перл 5 и Перл 6 (Раку). У целини, Перл нуди много свестраности и може се похвалити одличним скупом функција. Међутим, све ово долази по цену веће употребе ЦПУ-а и захтева за меморијом.

Конкуренција полако еродира Перл-ов удео у употреби на тржишту, пошто се програмери окрећу приступачнијим, ефикаснијим алтернативама за веб развој.

8. АцтионСцрипт

Блиски рођак увек познатог ЈаваСцрипт-а, АцтионСцрипт је Адобе-ова верзија ЕЦМАСцрипт-а. Пошто је изворни за Адобеове алате, нећете га наћи нигде осим Адобе Фласх-а.

АцтионСцрипт је био објектно оријентисани језик који се обично користио за интерактивност Фласх апликација. Са опадањем Фласх-а и свих његових придружених верзија, такође је дошло до пада у употреби АцтионСцрипт-а током година.

Међутим, када је Аппле одлучио да уклони подршку за Фласх на својим иОС уређајима, писање је било на зиду и за АцтионСцрипт.

9. Пасцал

Настао 1970. године од стране Никлауса Вирта, Паскал хвата суштину АЛГОЛ-60. Пошто је то био процедурални језик, Пасцал је служио као одличан алат за учење почетницима програмера.

Полако и постојано, Пасцал је напредовао, али никада није понудио ништа ново свету програмирања. Иако језик није успео да се заиста развије, његови наследници су били прилично иновативни.

Паскал је довео до Турбо Паскала, Објецт Пасцала и Делпхија, визуелног, објектно оријентисаног језика који је засенио свог претходника.

Програмски језици који ће умрети пре или касније

Програмери ових дана користе различите програмске језике, јер ниједан језик не може послужити за све сврхе. Уз сталну еволуцију, језици долазе и одлазе како захтеви постају сложенији, а захтеви се мењају.

Овде наведени језици су претрпели последице конкуренције и обично нису пружали модерне, релевантне карактеристике. Са доласком времена, полако и постојано, бољи језици су преузели власт, гурајући друге у гробове.