Б2Б СЕО објашњено да управља СЕРП-овима и доминира тржиштем

Оптимизација претраживача, популарно позната као СЕО, је систематска метода за рангирање вашег пословања на претраживачима. СЕО је органски метод да надмашите своје конкуренте и успоставите ауторитет свог бренда.

Чврсто верујем да је добар СЕО прикривени благослов за било који посао. Помаже вам да уштедите на плаћеном оглашавању и такође доноси инкременталне резултате на дужи рок.

У данашњем дигиталном добу, СЕО се може широко класификовати на Б2Ц и Б2Б СЕО. Једина разлика између ове две категорије СЕО-а је циљно тржиште (публика). Са Б2Б СЕО-ом, предузећа циљају друга предузећа (која служе клијентима).

С друге стране, са Б2Ц СЕО, предузећа директно циљају купце за своје производе/услуге.

Другим речима, Б2Б СЕО је наука о досезању професионалаца преко претраживача. Ови професионалци укључују слободњаке, мала предузећа, самосталне предузетнике, стартапове, па чак и велике корпорације.

У овом водичу ћу разложити најбоље Б2Б СЕО стратегије. Доследном применом ових стратегија, ваше Б2Б пословање ће се успешно попети на Гоогле-овој ранг-листи и помоћи вам да постанете мисаони лидер у својој индустрији.

Елементи Б2Б СЕО-а

Јака органска видљивост у свим фазама циклуса куповине је доказан начин да се убрза раст. Одговарајућа Б2Б СЕО стратегија може вам помоћи да смањите потрошњу на дигиталне огласе и да вам дугорочно пружи профитабилан канал за привлачење купаца.

Кључни индикатор учинка (КПИ) за одређивање успеха ваше Б2Б СЕО стратегије је да видите колико често неко ко активно истражује производ или услугу коју нудите доспе на веб локацију ваше компаније.

Али пре него што научите Б2Б маркетиншке технике, морате знати основе које ће дефинисати ефикасност ваше Б2Б СЕО стратегије.

#1. Анализа намере претраге

Б2Б предузећа треба да се фокусирају на кључне речи/теме које одговарају упитима њихових циљних предузећа. Требало би да направите групу тема која покрива све и све што ће вам помоћи да дођете до купаца.

#2. СЕО на страници

Ваш садржај треба да буде оптимизован за претраживаче. Ово укључује садржај на страницама ваше веб странице, блоговима и још много тога.

СЕО на страници углавном укључује пласман кључних речи примарних и секундарних кључних речи, оптимизацију ознака наслова и мета описа, додавање алтернативног текста сликама и структурирање садржаја на начин који је погодан за читање.

#3. СЕО ван странице

СЕО ван странице је синоним за повратне везе. Међутим, када креирају повратне везе, већина маркетара се фокусира само на број повратних веза, а не на квалитет.

Ако ваша страница има висококвалитетне везе са других веб локација (посебно веб локација са високим ауторитетом домена), Гоогле вас посматра као стручњака за теме и награђује вас вишим рангом.

#4. Тецхницал СЕО

Технички СЕО се углавном односи на позадинску оптимизацију ваше веб локације – на пример, КСМЛ мапа сајта која се може пописивати, велика брзина учитавања, поправљање покварених веза и дизајн веб странице прилагођен мобилним уређајима.

Ово су примарни елементи ефикасне Б2Б СЕО стратегије. Као маркетиншки стручњак, морате осигурати да ови елементи иду руку под руку за најбоље резултате.

Најбоље Б2Б СЕО стратегије за предузећа

Према Сагефрог’с Извештај маркетинг микса за 202349% Б2Б компанија има СЕО стратегију за постизање својих маркетиншких циљева. Маркетинг садржаја (који је и сам део СЕО-а) блиско следи са 43%.

  Како користити ВхатсАпп са радне површине

Сада, хајде да видимо неке од најбољих Б2Б СЕО стратегија које вам могу помоћи да лако дођете до купаца и натерате их да вам дођу говорећи: „Хеј, желим да купим ово!“ 😉🛒

Креирајте личност купца

Персона купца је репрезентација вашег циљног купца. Ова репрезентација је креирана прикупљањем података из постојећих профила купаца и истраживањем тржишта/конкурента.

Зашто вам је потребна личност купца?

Зато што вам личност купца омогућава дубоко уроњење у умове ваших купаца и омогућава вам да разумете њихове потребе, буџет и њихово понашање при куповини.

Ако не знате одакле да почнете, ево неколико фактора који ће вам омогућити да створите личност купца:

 • Демографија: Пол, старост, приход итд.
 • Понашање: Размотрите интеракције купаца са вашим брендом, њихове обрасце куповине у вашим офлајн продавницама (ако их има), њихов преферирани канал комуникације итд.
 • Циљеви: Разумети намеру претраге ваше публике и, што је најважније, које потребе ваш производ/услуга испуњава за њих. Обратите пажњу на њихове болне тачке.
 • Буџет: Схватите шта је ваша циљна публика способна или спремна да потроши.

Детаљна личност купца ће вам помоћи да креирате тачан тржишни сегмент за ваш производ/услугу. У ствари, према Бразе Магазину, сегментирана публика добија 200% више конверзија од широке публике.

Схватите свој ток продаје

Разговарајте са својим продајним тимом, сарађујте са руководиоцем продаје/маркетинга и разумејте свој ток продаје. Размислите у којој фази купци купују, у којој фази улазе, која је највећа излазна тачка и још много тога.

Зароните дубоко у своје податке о продаји и аналитици и пронађите одговоре на питања као што су – просечно време за куповину, стопа задржавања, враћају ли се клијенти који одлазе, итд. Са таквим знањем, можете поуздано започети истраживање кључних речи за СЕО.

Оптимизовани ток продаје може да вам помогне да смањите опадања, повећате конверзије, а такође вам пружи прилику за интеракцију након продаје.

Урадите опсежно истраживање кључних речи

Ако желите максималне резултате ваше Б2Б СЕО стратегије, морате уложити много времена и труда у истраживање кључних речи. Пре свега, фокусирајте се на упите ваших циљних купаца и пронађите кључне речи ниске конкуренције око тих упита.

На тржишту је доступно више алата за истраживање кључних речи, као што су Семрусх, Ахрефс, Спифу, Мангоолс, Кеивордс Еверивхере, Уберсуггест и још много тога. Можете користити било који алат који желите.

Ево како можете пронаћи релевантне кључне речи за своју Б2Б СЕО маркетиншку стратегију. Унесите почетну кључну реч – широки термин за претрагу који најбоље представља вашу нишу. На пример, „креатор тока продаје“.

Можете креирати групе тема/кључних речи у складу са намером кључне речи. Намера претраге је углавном класификована у четири категорије:

 • Информативно: Корисници желе да науче више о нечему (нпр. „шта је креатор тока продаје“)
 • Комерцијални: Корисници желе да истраже бренд или производ (нпр. „најбољи креатор тока продаје“, „најбољи креатор бесплатних токова продаје“)
 • Трансакциони: Корисници желе да заврше радњу, као што је куповина (нпр. „купите канале за кликове, купују Буилдералл“)
 • Навигација: Корисници желе да пронађу одређену страницу или сајт (нпр. „Цлицкфуннелс придружена страница за пријаву“)

Било која алатка за кључне речи ће вам дати хиљаде одговарајућих кључних речи. Можете их сортирати према тежини кључне речи, обиму, цени по клику итд. Када завршите, извезите листу кључних речи које су вам потребне и почните да креирате садржај.

Цурате убедљив садржај

Након што добијете листу кључних речи ниске конкуренције, требало би да почнете да креирате садржај. Предлажем да креирате месечне/недељне групе садржаја. Кластери треба да садрже ваше циљне кључне речи и да се односе на упите ваших клијената.

Кластери садржаја су одличан начин за организовање идеја садржаја и непрекидне производње садржаја. Блоговање је најбољи начин да прикупите конзистентан промет и на крају постанете етаблиран бренд у вашој индустрији.

  Како привремено онемогућити обавештења у Фирефок-у

Циљајте да објавите 2-3 блога сваке недеље на страници блога ваше веб странице уз помоћ алата за писање. Ово показује Гоогле-у да је ваша веб локација активна и релевантна. Фокусирајте се на писање дугих чланака јер то помаже у рангирању и привлачењу више органских повратних веза.

Поред вођења блогова, уложите мало труда иу изградњу линкова. На овај начин ћете добити најбоље резултате од ваше Б2Б СЕО стратегије.

Оптимизујте своје одредишне странице

Више студија је закључило да брзина учитавања сајта утиче на конверзије.

Према студији компаније Портент, сајт који се учитава за 1 секунду остварује 3Кс више конверзија од сајта који се учитава за 5 секунди и 5Кс више конверзија од сајта који се учитава за 10 секунди.

Предлажем да отпремите слике у вебп формату, јер овај тип датотеке приказује слике високог квалитета уз малу величину датотеке – такође, ово је тип датотеке за слике коју препоручује Гоогле. Можете чак промените величину слика за веће брзине утовара.

Такође прочитајте: Ево још неколико хакова за брже учитавање ваше веб странице.

За већину Б2Б компанија, одредишне странице су странице стубова. Стога, такође морате да оптимизујете одредишне странице за СЕО – убаците своју примарну кључну реч (или брендиране кључне речи) у наслове и кроз садржај.

Такође, додајте ознаке наслова, напишите оптимизовани мета опис и убаците неколико интерних линкова за једноставно претраживање робота.

Такође, морате укључити добро оптимизован образац за контакт који брзо бележи контакт информације ваших посетилаца. Нека буде кратко и једноставно тако што ћете затражити њихово име и контакт информације (по могућности адресу е-поште).

Користите ознаке шеме

Означавање шеме је језик за претраживаче који помаже њиховим пописивачима да читају и разумеју садржај на вашим страницама. Назива се и језиком структуре, јер је то семантички речник (код) који помаже претраживачима у карактеризацији и категоризацији садржаја веб страница.

Једноставним речима, означавање шеме даје контекст вашој веб страници. Омогућава пописивачима претраживача да разумеју шта се налази на страници – одељак са честим питањима, оцена у звездицама, број рецензија и још много тога.

Додавање ознака шеме вашем садржају је доказана метода за побољшање СЕО-а. Претраживачи траже шему да би схватили структуру и сврху садржаја ваше веб странице.

Насловна ознака и мета опис ваше веб странице називају се метаподаци. Ознаке наслова се сматрају најважнијим фактором рангирања у алгоритмима претраживача.

СЕО наслови се приказују у резултатима претраге, па се уверите:

 • Укључује вашу циљну кључну реч (нарочито на почетку)
 • Наслови су мањи од 60 карактера
 • Сваки наслов има релевантну ознаку наслова (Х1, Х2, Х3, итд.)

Мета опис служи као исечак онога о чему се ради на вашој веб страници. Ови описи утичу на ваше резултате претраге и стопу учесталости кликова. Ваш мета опис мора да садржи кључну реч коју корисник тражи. У супротном, Гоогле забрља мета опис извлачећи насумичне реченице из блога.

Можете користити ан АИ генератор мета описа за креирање мета описа у секунди. Такође, уверите се да све ваше слике имају алтернативни текст. Претраживачи награђују опште добро корисничко искуство.

Лоше перформансе сајта ће довести до мањег броја веза, кликова, дељења и укупне видљивости претраге.

Изградња висококвалитетних и релевантних повратних веза је део СЕО тактике ван странице. Ако се уради како треба, ова једна тактика може самостално да подигне ваше рангирање на врх резултата Гоогле претраге.

Ево занимљиве статистике: Гоогле-ов број 1 рангиран резултат претраге има 3,8 пута више повратних веза од осталих 10 најбољих резултата претраге. (Тхриве Ми Ваи)

  Како да стримујете аудио са свог рачунара или Мац-а на Цхромецаст

Гоогле не сматра да су све повратне везе исте за СЕРП бодовање. Морате имати добре, пратите повратне везе са других ауторитативних страница за исте кључне речи. Ако је то случај, сигурно ћете видети повећање у СЕРП рангирању.

Ако ваша страница има лоше везе (ака токсичне везе) са страница које нису повезане са вашом страницом или кључном речи, онда се то сматра негативним СЕО. Морате уклонити ове везе што је пре могуће, јер би могле да нашкоде вашем СЕО рангирању.

Можете да користите алатку за повратне везе да бисте управљали свим својим повратним везама на једном месту и такође пронашли празнине у повратним везама упоређујући своју веб локацију са веб-сајтом конкурента.

Пазите на веб локације конкурената

Једна од најбољих Б2Б маркетиншких стратегија је да анализирате шта ваш конкурент ради и сами то учините боље.

Можете да користите моћан СЕО софтвер да бисте уштедели време и новац и остали корак испред конкуренције. На пример, са Семрусх аутоматизацијом, можете смањити своје СЕО оптерећење за 50%. Мангоолс пружа скуп СЕО алата који вам помажу у свему – од истраживања кључних речи до оптимизације садржаја.

Ако имате веб локацију засновану на ВордПресс-у, можете да користите СЕО додатке да бисте управљали свим својим СЕО задацима директно на вашој ВордПресс контролној табли.

СЕО алати као што су Семрусх, Ахрефс, Мангоолс, Хике СЕО или Вооранк увек вам помажу да држите на оку СЕО стратегије вашег конкурента. Такође добијате тачне и поуздане податке за доношење пословних одлука.

Оптимизујте ГМБ и локалне директоријуме

Гоогле профил предузећа (раније познат као Моје предузеће на Гоогле-у или ГМБ) је бесплатан унос предузећа на Гоогле-у. Омогућава вам да унесете пословне податке, локацију (адресу седишта), услуге, производе, па чак и фотографије вашег предузећа.

Једноставним речима, Гоогле профил предузећа делује као профил вашег предузећа на друштвеним мрежама на Гоогле-у. Повећава вашу видљивост у свим Гоогле услугама тако што приказује ваш ГБП профил у Гоогле претрази, Гоогле куповини и Гоогле мапама.

Гоогле профил предузећа је само за предузећа која лично упознају клијенте. Ово укључује предузећа са физичким локацијама (ресторани, пабови или продавнице прехрамбених производа) и предузећа која пружају услуге на другим локацијама (консултанти или водоинсталатери).

Ако имате пословање само на мрежи, мораћете да се држите других Гоогле алата као што су Гоогле Адс и Гоогле аналитика.

Регистрација вашег предузећа на Гоогле профилу предузећа и другим локалним директоријумима може вам изузетно помоћи у локалном СЕО-у.

Платформе друштвених медија као што су Фацебоок, Инстаграм, ИоуТубе и Кс (раније Твитер) дају вам низ алата за повећање изложености бренда и побољшање СЕО-а. На пример, Инстаграм Реелс могу повећати ваш ангажман за боље присуство на друштвеним медијима.

Интеракције на друштвеним медијима могу значајно да утичу на рангирање вашег претраживача на Гоогле-у. Док се људи баве вашим садржајем на платформама друштвених медија, то може повећати његов досег и помоћи вам да се попнете на ранг листи резултата претраживача.

Друштвени медији имају бројне предности за Б2Б СЕО. Комбиновање друштвених медија и СЕО може вам помоћи да боље разумете своју публику, побољшате корисничко искуство и повећате досег бренда. Ово може дугорочно помоћи вашем пословању.

Увек треба да уграђујете најновије трендове у своју Б2Б СЕО маркетиншку стратегију. Од лансирања ЦхатГПТ-а, вештачка интелигенција је заузела скоро свако могуће тржиште.

Ако желите да се држите ЦхатГПТ-а, можете користити неке ЦхатГПТ додатке који ће вам помоћи у СЕО-у и маркетингу.

Осим тога, увек можете истражити друге АИ СЕО алате који ће вам помоћи да обавите посао и будете корак испред конкуренције.

Дакле, коју Б2Б СЕО стратегију прво испробавате?

У закључку, постоји много ствари које можете учинити да побољшате свој Б2Б СЕО.

Праћење савета у овом посту на блогу може повећати видљивост ваше веб локације и привући квалификованије потенцијалне клијенте. Можете комбиновати различите Б2Б маркетиншке тактике заједно и појачати резултате.

Па шта чекате?

Почните да примењујете ове стратегије већ данас!

Следеће, Б2Б купци намеравају да платформе за податке обогате ваш маркетинг.