Здраво, цхатботе! Научите да направите свог првог виртуелног помоћника са Питхон-ом

У узбудљивом свету технологије, стално откривамо нове начине да учинимо своје животе лакшим и ефикаснијим. Један изузетан напредак који се истиче је појава цхатботова – ово су паметни компјутерски програми дизајнирани да комуницирају са нама користећи природни неформални језик.

Ови сјајни дигитални асистенти су се показали као невероватно корисни у различитим индустријама, јер смањују потребу за ручним радом и повећавају задовољство корисника.

Цхатботови су постали непроцењиви помагачи у различитим индустријама и секторима, дотичући животе и предузећа и потрошача на смислен начин. Хајде да погледамо неке од ових фасцинантних области са неким примерима из стварног живота где су цхатботови заиста имали значајан утицај:

#1. Чет-ботови у онлајн куповини

Замислите да имате пријатеља за куповину који је доступан 24 сата дневно. То је оно што цхатботови доносе у свет онлајн куповине. Они су као они љубазни помоћници у продавници који вам помажу да пронађете савршену одећу или гаџет, одговарају на питања о производима, па чак и предлажу артикле на основу вашег стила.

Неки од популарних примера су:

 • Сепхора користи цхатбот на својој веб локацији и апликацији под називом „Сепхора Виртуал Артист“. Помаже купцима да испробају различите производе за шминкање виртуелно, пружајући персонализовано искуство куповине.
 • Домино’с Пизза користи цхатбот да помогне клијентима у креирању и постављању поруџбина пица, праћењу испоруке и пружању детаља о специјалним понудама и ставкама менија.

#2. Хеалтхцаре Хелперс

Цхатботови се не односе само на куповину; они помажу и у здравству. Ови паметни помоћници нуде медицинске савете, помажу у заказивању термина, па чак и прате како се осећате. Делећи терет, они олакшавају посао лекарима и медицинским сестрама, омогућавајући им да се усредсреде на пружање најбоље неге.

Неки од популарних примера су:

 • ХеалтхТап: Ова компанија обезбеђује цхатбот који повезује кориснике са лекарима за виртуелне консултације, даје медицинске савете и пружа детаље о низу здравствених проблема.
 • Ада Хеалтх: Користећи информације о симптомима корисника, историји болести и другим релевантним детаљима, цхатбот компаније Ада Хеалтх прави персонализоване здравствене процене. Даје детаље о могућим здравственим проблемима и предлоге за даље радње.

#3. Банкарски четботи

Замислите да имате личног банкара у џепу. Цхатботови у банкарству то омогућавају. Они су ту да реше ваше банкарске упите, помогну у трансакцијама и понуде паметне савете, све када вам одговара.

Неки од популарних примера су:

 • Ејми из ХСБЦ је виртуелни асистент за ћаскање који помаже потрошачима да добију брзе одговоре на честа питања о роби и услугама банке. Ејми говори енглески, традиционални кинески и поједностављени кинески.
 • Ерика из Банк оф Америца помаже потрошачима у разним финансијским операцијама, као што су провера стања, плаћање рачуна, слање новца и још много тога, користећи предиктивну аналитику и когнитивне поруке.
  Довођење збуњујуће контроле паметног дома на зид у вашој близини

#4. Четботови помоћника путовања

Планирање путовања може бити узбудљиво, али може бити и неодољиво. Унесите цхат ботове – ваше пријатеље са путовања. Они су вешти у проналажењу најбољих летова, сугеришући угодан боравак и откривању скривених драгуља на вашој одабраној дестинацији. То је као да имате стручњака за путовања на дохват руке.

Неки од популарних примера су:

 • Екпедиа користи цхатбот под називом „ЕкпедиаБот” како би помогли клијентима да резервишу летове, хотеле и аутомобиле за изнајмљивање. Такође пружа информације о дестинацијама и савете за путовања.
 • Скисцаннер: Путнички бот који поједностављује процес проналажења и резервације летова. Корисници могу да траже најјефтиније летове до било које локације, упореде трошкове и добију препоруке за алтернативна времена или локације. Поред тога, бот се повезује са Амазон Алека, Слацк-ом и Скипе-ом.

#5. Проучите помоћне четботе

Образовање је још једна арена у којој се појављују цхат ботови. Замислите их као своје сапутнике у учењу. Они су ту да одговоре на ваша питања, објасне лукаве концепте, па чак и да вас воде кроз домаћи задатак. Уз њихову помоћ учење постаје интерактивније и персонализованије.

Неки од популарних примера су:

 • Дуолинго укључује цхатбот под називом „Дуобот“ који укључује кориснике у разговоре о учењу језика. Пружа праксу на различитим језицима и помаже корисницима да унапреде своје вештине.
 • Соцратиц2 може да одговори на упите о разним темама, укључујући математику, физику, историју и још много тога. Направио га је Гоогле и тумачи корисничке упите користећи машински вид и разумевање природног језика. Соцратиц нуди материјале и објашњења корак по корак како би помогао ученицима у њиховим задацима, тестовима и квизовима.

#6. Чет-ботови за корисничку подршку

Предузећа користе цхат ботове за пружање врхунске корисничке услуге. Ови дигитални помагачи се баве уобичајеним питањима, остављајући људским агентима више времена за решавање сложених проблема и повезивање са клијентима на личном нивоу.

Један популаран пример је:

 • Зендеск-ов бот за одговоре: компаније га користе да аутоматски одговарају на упите купаца. Предлаже релевантне чланке или решења на основу упита корисника.

Можда ћете бити изненађени колико често комуницирамо са цхатботовима, а да тога нисмо ни свесни. Повремено сте користили један од горе наведених цхат бота.

Сада, хајде да направимо ваш сопствени цхатбот користећи Питхон! Дизајнираћемо виртуелног помоћника који је посебно ваш користећи једноставне кораке и креативни њух.

Да бисмо извршили наш код, користићемо Јупитер Нотебоок. Спремите се да ослободите Питхонову магију док искусите занимљив свет конверзацијске вештачке интелигенције. Почнимо; биће то сјајно путовање!

Предуслови

За почетак овог пројекта, кључно је имати основно разумевање Питхон програмирања и одређено знање о регуларним изразима и манипулацији стринговима.

Постављање окружења

Да бисмо направили наш цхатбот, користићемо Питхон, па се уверите да имате Питхон инсталиран на вашем систему. Можете преузети и инсталирати Питхон са званични сајт. Поред тога, користићемо модул ре (регуларни израз), који подразумевано долази са Питхон-ом.

  Како хаковати скривену Гоогле Цхроме игру диносауруса

Дефинисање основне структуре

Почнимо са постављањем основне структуре нашег цхат бота. Отворите нову Питхон датотеку и дефинишите функцију гет_респонсе(усер_инпут) која ће генерисати одговоре на основу корисничког уноса.

import random

def get_response(user_input):
  # Convert user input to lowercase
  user_input = user_input.lower()

Креирање одговора

Сада ћемо дефинисати одговоре за цхат бота на основу различитих корисничких уноса. За овај водич ћемо га учинити једноставним и укључићемо само 12 питања на која цхатбот може да одговори. Слободно додајте још одговора и прилагодите одговоре по свом укусу.

  # Define some basic responses
  greetings = ['hello', 'hi', 'hey', 'howdy']

  questions = ['how are you?', 'what is your name?', 'what can you do?', 'tell me a joke', 'who created you?', 'what is the weather like today?', 'how can I contact customer support?', 'what time is it?', 'where are you located?', 'how do I reset my password?', 'what are your working hours?', 'tell me a fun fact']

  jokes = ["Why don't scientists trust atoms? Because they make up everything!", "Why did the scarecrow win an award? Because he was outstanding in his field!", "Why did the bicycle fall over? It was two-tired!"]

  weather = ["Today is sunny and warm.", "Expect a few clouds and a slight chance of rain.", "It's going to be a hot day."]

Руковање корисничким уносом

Сада, хајде да завршимо функцију гет_респонсе руковањем различитим корисничким уносима и генерисањем одговарајућих одговора.

  # Generate responses based on user input
  if any(greeting in user_input for greeting in greetings):
    return random.choice(['Hello!', 'Hi!', 'Hey there!', 'Hi, how can I assist you?'])

  elif any(question in user_input for question in questions):
    if 'name' in user_input:
      return "My name is Chatbot."
    elif 'do' in user_input and 'you' in user_input:
      return "I am a simple chatbot. I can respond to basic questions and tell jokes."
    elif 'joke' in user_input:
      return random.choice(jokes)
    elif 'weather' in user_input:
      return random.choice(weather)
    # Add more responses for other questions

  else:
    return "I'm sorry, I didn't understand that. Can you please rephrase your question?"

Све састављање

Сада када смо дефинисали функцију гет_респонсе, хајде да направимо главну петљу за интеракцију са нашим цхатботом.

def main():
  print("Chatbot: Hi, I'm your friendly chatbot. Ask me anything or say hello!")

  while True:
    user_input = input("You: ")
    response = get_response(user_input)
    print("Chatbot:", response)

if __name__ == "__main__":
  main()

Тестирајте свог четбота

Покрените своју Питхон скрипту и ваш цхат бот ће бити покренут! Интерагујте са њим тако што ћете куцати поруке и питања у конзолу. Цхатбот ће одговорити на основу унапред дефинисаних одговора.

Овај код је за креирање једноставног цхат бота користећи Питхон. Цхатбот је као виртуелни асистент који може да разговара са вама и одговори на ваша питања.

Цхатбот има различите одговоре за различите врсте уноса. На пример, ако кажете „здраво“, то би могло да одговори са „Здраво!“ или „Здраво!“ Такође вам може причати вицеве, дати вам временске новости или пружити информације о подршци.

  6 лаких алата за надгледање сервера који се сами хостују

Када покренете код, цхатбот ће вас поздравити и сачекати ваш унос. Можете да откуцате своја питања или поруке, а цхатбот ће одговорити на основу онога што сте рекли.

То је забаван начин да истражите како четботи функционишу и да почнете са кодирањем у Питхон-у! Слободно га испробајте и попричајте са својим новим виртуелним пријатељем!

ФАКс

Шта је заправо цхатбот и како функционише у овом пројекту?

У овом пројекту, цхатбот је виртуелни асистент дизајниран да води разговоре са корисницима. Одговара на ваше поруке и питања на основу унапред дефинисаних правила која смо поставили у коду. Када нешто откуцате, цхатбот користи Питхон да разуме ваш унос и пружи одговарајући одговор.

Могу ли да разговарам са цхатботом о било чему, или постоје одређене теме које разуме?

Док је цхатбот програмиран да обрађује различите сценарије попут поздрава, одговарања на основна питања, причања вицева, пружања ажурирања времена, пружања информација о корисничкој подршци и дељења забавних чињеница, он је ограничен на те специфичне одговоре. Неће разумети сложене или неповезане упите.

Како да испробам овај цхат бот на свом рачунару?

То је лако! Све што вам треба је Питхон инсталиран на вашем рачунару. Преузмите код и покрените га у Питхон окружењу. Када извршите скрипту, цхатбот ће се представити и бити спреман да ћаска са вама.

Могу ли да учиним цхатбот паметнијим и додам више интеракција?

Апсолутно! Овај цхатбот је само почетна тачка. Како напредујете на свом путу кодирања, можете побољшати његове способности. Истражите напредне технике обраде природног језика (НЛП), експериментишите са моделима машинског учења и интегришите спољне АПИ-је да бисте обезбедили податке у реалном времену. Небо је граница!

Какав је потенцијал цхатботова у стварном свету и како могу да сазнам више о њима?

Чет ботови револуционишу различите индустрије, чинећи корисничку подршку, е-трговину, здравство, финансије и друге области ефикаснијим. Да бисте сазнали више, можете истражити онлајн ресурсе, похађати курсеве о НЛП-у и вештачкој интелигенцији и придружити се заједницама програмера да бисте били у току са најновијим достигнућима у технологији цхатбот-а.

Закључак

Успешно смо креирали једноставан цхат бот користећи Питхон! 💃 Овај мали виртуелни асистент одговара на одређена питања и поруке у складу са оним што смо програмирали да каже.

Можда изгледа ограничено, али прављење овог цхат бота је узбудљив први корак за почетнике да схвате како чет ботови функционишу. Научили смо како да натерамо цхатбот-а да одговори на поздраве, одговори на основна питања, прича вицеве, па чак и да обезбеди временску прогнозу и забавне чињенице.

Наравно, ово је само почетак вашег пута за ћаскање. Има још много тога што можете истражити и побољшати. Можете заронити у напредније технике и додати машинско учење како бисте цхатбот учинили паметнијим и интерактивнијим. Могућности су заиста бескрајне!

Дакле, честитамо вам на завршетку вашег првог цхатбот пројекта! Наставите да учите и експериментишите са новим идејама. Док настављате своју авантуру кодирања, открићете како вештачка интелигенција и чет-ботови обликују свет технологије. Уживајте у путовању, а ко зна, можда ћете креирати следећег револуционарног цхат бота!