Да ли Аппле прави преклопни телефон? Шта знамо о томе до сада

У последње време смо видели гомилу гласина о томе да Аппле прави склопиви иПхоне, посебно преклопни телефон на преклоп. Ово би свакако имало смисла, пратећи кораке Хуавеја, Самсунга и Моторола-е, који сви нуде склопиве телефоне.

Али када бисмо могли да видимо склопиви иПхоне? Како би то изгледало? И да ли би било добро? Хајде да сада погледамо све што знамо о склопивом иПхоне-у.

Аппле поседује склопиви иПхоне патент

Почнимо са нечим што заиста сигурно знамо – Аппле поседује више патената за склопиве иПхоне уређаје. Конкретно, Аппле држи а УСПТО патент за склопиви иПхоне са „изложеним регионом екрана“. То ће рећи, дисплеј споља.

Патент из 2016. описује иПхоне који се преклапа на пола хоризонтално, користећи флексибилни ОЛЕД екран и металне шарке. Обе половине екрана остају доступне када је телефон затворен. Још један Аппле патент описује два магнетно повезана екрана која се могу користити заједно.

Ово сугерише да Аппле ради и на преклопном телефону на преклоп, као што је Галаки З Флип, и на већем уређају као што је Галаки Фолд.

Штавише, још један Аппле патент показује рад на заштитном слоју екрана за склопиви ‌иПхоне‌, који би био отпоран на пуцање. Према патенту, ‌иПхоне‌ би имао тврди слој који би испунио постојеће микро-пукотине како би се отежало појављивање веће пукотине.

Кредит за слику: Аппле/УСПТО

Постоји и много других патената за Аппле склопиве телефоне. Постоји један који показује екран који се обавија око целог уређаја. Постоје чак и патенти који истражују како би се Тоуцх ИД могао вратити на склопиви иПхоне. Веома је јасно да је то нешто на чему Аппле активно ради.

  Како користити усермод за додавање корисника у групе у Линуку

Један позитиван знак са овим патентима је да су извори рекли вишеструким Аппле аналитичарима да се прототипови уређаја тестирају. Јон Проссер, објаснио је да се прототипови шкољки тестирају, у епизоди од Фронт Паге Тецх. Минг-Цхи Куо има детаљне очекиване величине екрана, Рос Јанг је говорио о уређају који се тестира, а тако и Марк Гурман.

Вреди напоменути да многи произвођачи паметних телефона, посебно Аппле, подносе много патената који се никада не реализују. Патент само потврђује да компанија ради на производу, а не да ће он заправо бити пуштен.

Колико би велики био склопиви иПхоне?

Извештај аналитичара Минг-Чи Куа, који има оцену тачности од 75 одсто на АпплеТрацк, објашњава да ће склопиви иПхоне имати екран величине осам инча. Наводно, на тестирању је и екран од девет инча.

Екран од осам инча био би већи од тренутног иПад мини (који је један од најбољих уређаја које Аппле производи) или Галаки Фолд-а. Поклапа се са новијим извештајима Бена Вуда да ће Аппле прво издати склопиви иПад.

Кредит за слику: Самсунг

Из ових извештаја, изгледа да Аппле прво ради на Галаки Фолд конкуренту, пре него што дође на преклопни телефон. Екран од осам инча морао би да има фактор форме у стилу Галаки Фолд, чисто због величине. Такође, недостатак цурења око величине иПхоне-а на преклоп сугерише да би то могло доћи касније.

Као и увек, ове информације нису ни потврђене ни демантоване од стране Аппле-а. Извештаји као што је овај често се испостави да су тачни, али исто тако лако могу бити и лажни.

Које карактеристике може имати склопиви иПхоне?

Почнимо са екраном. На основу Аппле-ових патената, чини се да ће склопиви иПхоне имати ОЛЕД екран. То није необично за Аппле, али је лепо што смо потврдили.

Аппле је представио екране од 120 Хз на серији иПхоне 13, са својом ПроМотион технологијом дисплеја. Дакле, имало би смисла појавити се и на преклопном дисплеју. И Самсунг Галаки Фолд и Флип уређаји имају екране од 120 Хз, тако да знамо да је то могуће. Прича се о дисплеју е-инк Минг-Цхи Куо за спољни екран на преклопном моделу, али ово изгледа мање вероватно.

  [Fixed] Решавање „Нетфлик кода грешке НВ-3-6“ у 7 брзих корака

Кредит за слику: Аппле

Када је у питању камера, вероватно ћемо видети сличне надоградње. Није често да се у цурењима изричито помињу промене на иПхоне камери, тако да је ово мало више нагађање. Чини се вероватно да би врхунски склопиви иПхоне носио три камере и ЛиДАР сензор, баш као и тренутни Про иПхоне.

Даље, склопиви иПхоне би могао поново да уведе Тоуцх ИД. Годинама смо чули да би се Тоуцх ИД могао вратити на иПхоне, али тек треба да стигне. Можда би склопиви иПхоне био прикладнији уређај за поновно увођење Тоуцх ИД-а, са преклопним екраном који забрањује Фаце ИД сензоре у зарезу. Још увек постоји аргумент који метод је сигурнији, тако да би укључивање оба понудило најбоље од оба света.

Када су у питању друге карактеристике, ништа друго нисмо чули. Чињеница да се склопиви иПхоне може склопити је сама по себи прилично велика карактеристика. Многе друге функције ће вероватно доћи са ажурирањем иОС софтвера те године.

Колико би могао коштати склопиви иПхоне?

Цена склопивог иПхоне-а није најлакши елемент за разматрање. Постоје бројни различити фактори, укључујући када је уређај пуштен у продају, која је величина прва и цена конкуренције у то време.

Галаки Фолд 5 тренутно се продаје за 1.799 долара, што се није много смањило у односу на прву итерацију. Склопиви су релативно нов тип уређаја, тако да ће вероватно имати високу цену. Форма књиге је најскупља, пакује највећи екран.

Међутим, дизајн преклопног телефона може бити приступачнији. Галаки З Флип 5 кошта 999 долара, што је тренутно један од најјефтинијих склопивих. Кошта колико и основни модел иПхоне 14 Про. Дакле, можда ће Аппле први објавити овај модел, привлачећи ширу публику.

  Како додати контакт у фаворите на иПхоне-у

Са склопивим уређајима који се донекле смањују у цени, чини се вероватно да би Аппле могао да понуди свој склопиви уређај на истом нивоу. Аппле и Самсунг често продају водеће уређаје по идентичној (или веома сличној) цени, тако да је вероватно да ће се овај тренд наставити и на склопивим уређајима.

Када ће Аппле објавити склопиви иПхоне?

Овде ствари постају незгодне. Претходно је Минг-Цхи Куо предвидео да ће први склопиви иПхоне бити лансиран 2023. Чини се да то није случај, јер нема склопивих картица за 2023. Гласине сугеришу да ће склопиви паметни телефон стићи касније.

Аналитичар екрана, Рос Јанг, известио је да очекује да ће склопиви бити објављен чим 2024. Куо не слаже се са његовом проценом склопивог иПхоне-а који ће бити постављен 2025. Гурман се не слаже са роком за издавање за 2024. годину, али тек треба да пријави алтернативну процену.

Као што видите, Аппле-ов склопиви телефон могао би бити одмах иза угла или мало даље. Ствари свакако нису јасне. Аппле већ заостаје добрих неколико година за склопивим уређајима, а још две године би компанију још више заостајале.

Остављајући на тренутак цурења и гласине по страни, Аппле ће морати да освежи фактор форме 2024. или 2025. Ако Аппле следи уобичајени образац издавања са иПхоне 6, иПхоне Кс и иПхоне 14, 2024. је најраније, требало би да очекујемо следећи велики Редизајн иПхоне-а.

Аппле би могао да направи склопиве уређаје у мејнстриму

Иако имамо велику понуду склопивих телефона компанија Самсунг, Хуавеи и Моторола, Аппле би могао да ову категорију производа учини популарнијом. Већина људи и даље има израз изненађења на лицу када виде склопиви уређај, тако да се може са сигурношћу рећи да још увек нису сасвим свакодневни паметни телефон.

Склопиви чине само осам милиона од скоро четири милијарде паметних телефона који се користе. Можда ће Аппле повећати те бројке са склопивим иПхоне издањем. Али још увек постоји много разлога зашто склопиви уређаји још увек нису популарни.