Да ли је апликација ЦапЦут безбедна за коришћење?

Можда сте наишли на ЦапЦут, апликацију која је у тренду у Аппле Апп Сторе-у и Гоогле Плаи продавници. Лако је бити под утицајем популарности популарне апликације, али треба ли да је инсталирате само зато што је изазвала буку широм света? Укратко, требало би да се запитате да ли је ЦапЦут безбедан?

Морате да сазнате више о функцијама приватности и безбедности пре него што инсталирате било коју апликацију, чак и ону у тренду. Можете ли да поверујете ЦапЦуту своје личне податке? Где апликација ЦапЦут чува корисничке податке?

Шта је ЦапЦут апликација?

ЦапЦут је бесплатна апликација за уређивање видеа доступна за обоје Андроид и иОС.

Као апликација, нуди неколико корисних функција за уређивање које вам омогућавају да уређујете видео записе на свом паметном телефону за дељење на платформама као што су Инстаграм, ТикТок и друге. Међутим, постоји много других видео уређивача за Андроид и иОС, па зашто је ово посебно популарније?

Апликација ЦапЦут, као уређивач видео записа, није баш јединствена. Ипак, једноставан је за коришћење и укључује велику музичку библиотеку са ексклузивним песмама заштићеним ауторским правима које можете да користите за своје видео снимке. Поред тога, не приказује никакве рекламе, што многи корисници сматрају позитивним.

Ко је створио ЦапЦут?

ЦапЦут је производ БитеДанце-а – матичне компаније ТикТок-а. Пошто је то кинеска апликација, првобитно је била доступна само кинеској публици 2019. године под именом Јианиинг.

  Како отказати Амазон ФрееТиме без уређаја

БитеДанце га је учинио доступним остатку света као ЦапЦут 2020. године. У 2021. успешно је успео да се пробије на топ листе иОС Сторе-а и Гоогле Плаи продавнице. С обзиром да га је развила иста компанија која стоји иза ТикТок-а, постоје очигледне забринутости за приватност, пошто многи сматрају да је ТикТок опасност по вашу безбедност.

Које податке ЦапЦут прикупља о вама?

Можда ћете бити изненађени када чујете које податке апликације прикупљају о вама. На пример, ТикТок-ова политика приватности омогућава му да прикупља биометријске податке корисника. Већина ће превидети тај одељак јер мало њих узима у обзир инхерентне одредбе и услове.

Зато морате да знате које податке ЦапЦут прикупља када их инсталирате и користите на свом уређају.

Према страници Гоогле Плаи продавнице, апликација прикупља много података о вама.

ЦапЦут прикупља идентификаторе корисника као што су начин на који користите свој уређај, ИП адреса, веза, информације о произвођачу итд. Може да чува контакт информације, дијагностичке информације и кориснички садржај, од којих сваки може бити повезан директно са вама.

Апликацији за уређивање видео записа нису потребни лични подаци да би функционисала. Али, у овом случају, ЦапЦут видео едитор прикупља значајну количину података о вама.

Ако желите да делите ту количину података, можете да наставите да их користите; иначе, ово би требало да подигне обрве.

За поређење, можете проверити ИнСхот видео едиторјош један популаран видео уређивач за иПхоне који користи минималне податке.

Иако се идентификатори прикупљају, они нису директно повезани са вама путем дијагностике или података о коришћењу.

  Ови „Гамер“ ПЦ производи су одлични за канцеларијски рад

Ствари које треба имати на уму пре употребе ЦапЦут-а

Апликација ЦапЦут није злонамерна, али прикупља ваше податке. Међутим, постоји неколико упутстава о приватности о којима морате да знате:

  • Ваши подаци могу бити ускладиштени унутар или ван ваше земље.
  • Подаци прикупљени преко ЦапЦут-а могу се делити на свим другим сервисима у власништву БитеДанце-а, укључујући ТикТок.
  • Лични подаци се могу делити са различитим услугама трећих страна.

ЦапЦут тврди да се информације прикупљају „ради побољшања, развоја и администрације [services]. Користимо ваше податке да бисмо осигурали вашу безбедност.”

Ако сте радознали, можете погледати ЦапЦут-ова политика приватности За више детаља.

Да ли је Цапцут безбедан за децу?

Да ли је ЦапЦут безбедан за децу? Ово је дискутабилно питање, које је на језику сваког родитеља. Апликација није погодна за децу млађу од 13 година; платформа обећава да ће обрисати прикупљене податке малолетног појединца, чим прикупи личну статистику током коришћења. Према платформи:

Избрисаћемо податке корисника у складу са важећим законима ако сазнамо да су лични подаци добијени од особе која је била млађа од прописане године.

Дакле, не, млади који још нису тинејџери не би требало да користе ЦапЦут.

Да ли треба да преузмете ЦапЦут?

Тренутно нема безбедносних извештаја који апликацију ЦапЦут чине опасном апликацијом за коришћење на вашем паметном телефону.

Ако вам идеја да БитеДанце прикупља ваше податке не смета, можете сматрати ЦапЦут довољно безбедним за сада. Али ако не желите да апликација за уређивање видео записа прикупља ваше податке са паметног телефона, најбоље је да избегавате да је инсталирате и тражите алтернативе.

  Да ли треба да користите ХДМИ, ДисплаиПорт или УСБ-Ц за 4К монитор?