Да ли је овај број преварант? Ево како да проверите

Кључне Такеаваис

  • Користите претраживач да проверите да ли је број телефона преварант. Потражите веб локације са извештајима о бројевима превара.
  • Означите реномиране веб странице базе података телефонских бројева. Користите их за тражење рецензија корисника и извештаја о бројевима нежељене поште.
  • Немојте наслепо звати непознате бројеве јер преваранти могу покушати да вас повежу са премиум линијама. Користите апликације или функције на свом телефону да бисте блокирали преварне позиве.

С обзиром на то да су позиви за преваре у порасту, може бити тешко рећи да ли је број који вас је назвао легитиман или преварант који покушава да вам украде новац. На срећу, постоји много начина да откријете да ли је то био легитиман позив или није вредан вашег времена.

Како проверити да ли је број преварант

Најбољи начин да још једном проверите да ли је број преварант је да унесете број у свој омиљени претраживач. Овај метод је користан ако ваш блокатор преваре ухвати број, случајно спустите слушалицу некоме или добијете позив који вам одмах спусти слушалицу.

Ако је број телефона у власништву легитимне компаније, постоји велика шанса да је наведен негде на њеној веб страници. Само будите сигурни да проверите да ли је наведена веб локација легитимна, а не лажна веб локација постављена да превари људе.

  Како пронаћи нагиб у Гоогле табелама

Већину времена нећете видети компанију у резултатима претраге. Уместо тога, видећете нешто што личи на снимак екрана испод. Ово је преузето са рачунара у Великој Британији, тако да су резултати релевантни за бројеве који позивају бројеве телефона у УК; ваши резултати ће се разликовати у зависности од ваше матичне земље.

Ове веб локације за позиве за преваре су спасоносне када идентификују потенцијалне преваранте. Ако одређени број обилази превару, људи могу поднети пријаву да је особа која зове са тог броја преварант. Како преварант позива све више људи, број пријава на веб локацијама расте.

Временом, ово гради базу података потврђених позивалаца преваре на које можете да се позовете када вас неко позове. Све што треба да урадите је да унесете број и видећете историју извештаја на основу тог броја.

Како идентификовати преваранта користећи веб локацију базе података телефонских бројева

Ако не желите да се коцкате са Гоогле-ом, увек можете да обележите добро поштовану веб локацију за будућу употребу:

  • 800нотес је добра опција са седиштем у САД. Унесите број телефона у поље за претрагу и добићете рецензије корисника на основу искустава са бројем.
  • ИоуМаил је напреднија опција за америчке бројеве. Можете да унесете бројеве телефона да бисте проверили да ли су познати пошиљаоци нежељене поште, видели најчешће пријављене бројеве нежељене поште и преслушали примере снимака превара.
  • Ко ме је звао је добра опција за УК. Можете да унесете број на главној страници или да проверите страницу са статистиком да видите како преваранти функционишу у вашем позивном броју.
  Шта је провера прошлости? Како покренути један и коју услугу користити

За овај пример, користићу Ко ме је звао да проверим број. Видимо да број који сам тражио има гадан низ негативних извештаја, сигуран знак да је особа која ме зове преварант.

Вреди погледати јавне коментаре да бисте видели лична искуства других људи са бројем и боље формулисали идеју о томе да ли је број превара.

Пошто бројеви могу да се пониште додељивање и додељивање, обавезно проверите датум када су ови извештаји стигли. Што су новији, већа је вероватноћа да преварант још увек користи број телефона.

Зашто једноставно не позовете број?

Слепо позивање броја је веома лоша идеја. Постоје одређене врсте телефонских превара у којима преварант жели да им узвратите телефоном. Преваранти зависе од тога да људи постану знатижељни о томе ко их је назвао и узвратио позив на број.

Нажалост, када жртва узврати позив, повезује се на премиум линију која кошта много новца по минуту за позив. Преварант покушава да задржи жртву на линији што је дуже могуће како би максимизирао своју добит. Жртва неће ни схватити да су плаћали премије све док не пристигне огроман телефонски рачун.

Ако добијате много нежељених позива, можда би било вредно проверити начине да их аутоматски блокирате. Док су нежељени позиви некада били незаустављива пошаст, апликације попут Труецаллер може да открије и спречи нежељене позиваоце да чак и звоне ваш телефон.

Како блокирати преваре на паметном телефону

Ако примате нежељене позиве на свом паметном телефону, постоји велика шанса да већ има неку врсту заштите од нежељених позива. На пример, Самсунг уређаји имају Смарт Цалл да би вас заштитили од нежељене поште, а телефони на Т-Мобиле, Метро и Спринт ће видети бројеве телефона који позивају као „Вероватно је нежељена пошта“.

  Како додати поље за потврду у Гоогле документ

Као такав, вреди још једном проверити да ли је ваш оператер/произвођач паметног телефона додао функцију против нежељене поште на вашем телефону. Истражите и модел телефона и мрежног провајдера и видите да ли имају услугу заштите од нежељене поште.

Ако не раде или не функционише онако како желите, погледајте како да блокирате телефонске бројеве за преваре.

Како блокирати преварене позиве на фиксној линији

Блокирање лажних позива на фиксној линији је мало теже, али није немогуће. Можете контактирати компанију која вам обезбеђује фиксни телефон и видети шта могу да понуде, а можете купити и уређај који открива и блокира нежељене позиве.

Погледајте како да блокирате непријатне позиве на фиксним телефонима за више информација.

Како пријавити преваре

Ако примите позив за превару и желите да га пријавите, постоје начини да то урадите. Међутим, кораци у великој мери зависе од тога где живите, јер ће свака земља имати различита места за пријаву преваре.

У САД можете пријавити преваре на Савезна трговинска комисија. У Великој Британији можете посетити Национални центар за сајбер безбедност уместо тога. Којим год путем да кренете, пријављивање позива за превару помаже да се позивни центри затворе и помаже у заштити људи који су подложни телефонским преварама.

Иако повратно позивање непознатог броја може бити примамљиво, можда играте право у руке преваранта. Урадите неко истраживање о непознатим бројевима и пријавите сва лоша јаја која можете пронаћи.