Да ли је Виндовс подсистем за Линук помогао да Линук добије удео на тржишту за десктоп рачунаре?

Откако постоји десктоп Линук, обожаватељи и клеветници подједнако су се или надали или се смејали „години Линук десктопа“. Сада се чини да десктоп Линук почиње полако да добија удео на тржишту, али зашто?

Да ли можемо да захвалимо Мицрософту и Виндовс подсистему за Линук што су представили Линук већем броју људи и заинтересовали их за њега? Да ли Мицрософт ствара сопствену конкуренцију?

Десктоп Линук (коначно) добија удео на тржишту

Иако су многи људи претпостављали да је година Линук десктопа далеко и да можда никада неће доћи, мали оперативни систем који је могао постати ближи него икада раније.

Иако је пред њим још дуг пут, Линук је достигао удео на тржишту десктоп рачунара од 4% крајем фебруара 2024. Ово је највећи део колача који је оперативни систем икада имао.

Наравно, иако ово бледи у поређењу са Виндовс-ом, поставља се питање зашто. Постоји много разлога зашто би Линук могао сустићи Виндовс, барем теоретски, али ови нови корисници морају однекуд да дођу.

Мало је вероватно да људи који су потпуно нови у рачунарима бирају инсталацију Линук-а као свој први упад у рачунарство, а скакање између различитих Линук дистрибуција се не би рачунало. Дакле, одговор мора да лежи негде другде.

Морамо ли Мицрософт да се захвалимо за овај Линук Боост?

2016. је било када је Мицрософт први пут покренуо Виндовс подсистем за Линук. Али приликом лансирања, није био посебно једноставан за коришћење и имао је неких проблема са употребљивошћу. Док су неки људи (попут мене) одмах заронили, коришћење Линука на Виндовс-у постало је популарно тек када је лансиран ВСЛ 2. Ово је олакшало покретање Линук команди на Виндовс-у.

  Како да поправите везу са Ви-Фи мрежом на Виндовс 10

Виндовс 10 и 11 чине невероватно лаким да почнете да користите Линук на вашем Виндовс рачунару. Наравно, потребно је мало рада да бисте започели са ВСЛ-ом—али када завршите рад у позадини, то је лако.

Све што треба да урадите да бисте инсталирали нову Линук дистрибуцију је да је потражите у Виндовс продавници. Ако се дистрибуција коју тражите не може пронаћи тамо, велике су шансе да ћете пронаћи упутства о томе како да је инсталирате на мрежи. Иако постоје други начини за добијање сличних Линук функција на Виндовс-у, они су много незгоднији.

Са овом лакоћом узорковања различитих варијанти Линук-а, лако је видети како они којима се на крају допадне Линук могу да пожеле да пређу на следећи корак и да га инсталирају на свој рачунар у традиционалном смислу.

Да ли је ВСЛ заправо Линук десктоп који нам је потребан?

Последње питање је, ако неки од ових нових Линук корисника долазе из Виндовс-а, колико ће их остати? Један од највећих проблема са Линуком је увек била компатибилност софтвера, а то је и даље проблем. Иако се више игара него икада покреће на Линук-у, још увек има много игара које раде само на Виндовс-у.

За многе људе, Виндовс подсистем за Линук је коначна еволуција Линук-а на десктопу. Не без ироније, али ипак много лакша опција за огромну већину људи.