Да ли ресетовање хакованог рутера поново чини безбедним?

Ако сумњате да је ваш рутер хакован, искључивање и поновно укључивање често је први препоручени корак. Али, да ли једноставно ресетовање заиста чини ваш рутер поново сигурним? Одговор је да зависи – углавном од тога како ресетујете рутер и шта радите одмах након ресетовања.

Како знати да ли је ваш рутер хакован

Сви би требали знати најчешће знакове хакованог рутера. Имајте на уму да сви ови знаци у изолацији могу указивати на различите проблеме, али, ако имате било шта од следећег током дужег временског периода, требало би да истражите узрок:

 • Преусмеравања прегледача: Ако ваш прегледач наставља да вас преусмерава на веб локације које не покушавате да посетите, постоји велика шанса да је ваша мрежа или уређај хакован.
 • Проблеми са пријављивањем на рутер: Ако је лозинка за администраторски налог вашег рутера изненада другачија, хакери су је можда променили да вас држе подаље од сопствене мреже.
 • Спора интернетска веза: свака интернет веза се успорава, али ако је ваша веза неуобичајено спора током дужег временског периода, желите да истражите проблем
 • Непознате ИП адресе: Под претпоставком да и даље можете да се пријавите на свој администраторски налог рутера, виђење повезаних непрепознатих ИП адреса је кључни показатељ да је ваш рутер хакован.
 • Сумњиве поруке: Ако примате поруке рансомваре-а, лажна антивирусна обавештења, повећан број искачућих прозора или друге сумњиве поруке, то може указивати на то да су ваша мрежа и/или уређај угрожени.
 • Пазите на сумњиве активности и редовно проверавајте који су уређаји повезани на вашу Ви-Фи мрежу. Надајмо се да неочекивана веза једноставно значи да је дрски комшија погодио вашу лозинку за Ви-Фи. Али, ако могу да приступе вашој мрежи, шта спречава искусне сајбер криминалце?

  Да ли ће ресетовање рутера покренути хакере?

  Ресетовање рутера прекида све везе и рестартује се од нуле, укључујући све хакерске везе. Међутим, ако се ваш рутер поново покрене са истим акредитивима за пријаву, ништа не спречава хакере да се поново повежу или поново пријаве на ваш систем.

    Увек скувајте савршену шољицу чаја помоћу тајмера да бисте то урадили како треба

  Да бисте покренули хакере из вашег система – и спречили их – желите да ресетујете рутер и промените своје акредитиве (име за пријаву на рутер, лозинку за рутер, назив мреже и мрежну лозинку).

  На овај начин покрећете хакере са свог система ресетовањем и спречавате их да поново добију приступ променом ваших акредитива за пријаву. Нажалост, ово неће поништити ништа што су злонамерни хакери већ урадили са вашим уређајем, подацима итд.

  Због тога је важно редовно проверавати да ли постоје непрепознате везе и брзо предузимати мере. Такође, требало би да редовно изводите циклусе ресетовања рутера као део ваше стратегије безбедности на мрежи.

  Како правилно ресетовати хаковани рутер

  Ако сумњате да је ваш рутер хакован, одмах следите ове кораке да бисте исправно ресетовали уређај:

  1. Извршите фабричка подешавања

  Прва ствар коју желите да урадите је да ресетујете рутер на фабричка подешавања. Ово враћа сва подешавања вашег рутера у првобитно стање, укључујући име за пријаву на рутер, лозинку рутера, име мреже и мрежну лозинку – као и све остало што су хакери можда променили.

  Ово је најефикасније када промените своје акредитиве са фабричких подешавања пре него што хакери добију приступ. У овим случајевима, фабричко ресетовање ће прекинути везу хакера и спречити их да поново добију приступ са истим акредитивима.

  Пожелећете да поново промените ове акредитиве након ресетовања, али никада не користите детаље које су хакери можда компромитовали у прошлости.

  2. Ажурирајте фирмвер вашег рутера

  Пре него што промените било какве акредитиве, уверите се да је фирмвер вашег рутера ажуриран на најновију верзију. Ресетовање на фабричка подешавања ће такође вратити ваш рутер на оригиналну верзију фирмвера са којом је испоручен, тако да ћете морати ручно да инсталирате најновију исправку.

  Већина ажурирања фирмвера поправља безбедносне пропусте, тако да увек желите да будете сигурни да користите најновији софтвер. Опет, требало би да редовно проверавате да ли постоје ажурирања фирмвера рутера као део безбедносне стратегије ваше кућне мреже.

  3. Промените акредитиве за пријаву вашег рутера

  Са ресетовањем рутера и покретањем најновијег фирмвера, време је да промените своје приступне податке. Прво ћете желети да промените корисничко име и лозинку вашег рутера, што вам даје приступ административном софтверу.

    Како пронаћи стари биос на Инстаграму

  Унесите ИП адресу свог рутера у веб претраживач и користите подразумеване акредитиве за пријаву да бисте приступили административној табли. Распоред и доступна подешавања у софтверу рутера разликују се од произвођача до произвођача.

  Сви произвођачи вам дозвољавају да промените лозинку за ваш рутер, а неки вам такође дозвољавају да промените и име за пријаву. Најважнија ствар овде је да изаберете сигурну лозинку која се лако памти, али је хакерима тешко да провали, чак и ако користе аутоматизоване програме.

  4. Промените назив мреже рутера (ССИД)

  Затим би требало да промените име ваше интернет мреже, које се зове идентификатор скупа услуга (ССИД). Ово је видљиво име мреже које корисници у близини могу да виде на својим уређајима када траже мреже на дохват руке.

  Ако ово промените, хакерима ће бити теже да идентификују вашу мрежу, а такође ће послати сигнал другима да је ваша мрежа безбедна. Подразумевана имена мреже могу да вас учине привлачном метом за хакере јер сугеришу да ће друга подразумевана подешавања остати на месту и да је општа безбедност слаба.

  Ако желите још више да појачате безбедност, можете променити ССИД за своју мрежу, а затим сакрити своју Ви-Фи мрежу да бисте спречили да се приказује на листи доступних мрежа за кориснике у близини.

  5. Промените своју мрежну лозинку

  Када поставите ССИД, желећете да креирате нову лозинку за бежично повезивање са вашом мрежом. Поље за дефинисање ваше бежичне лозинке може се налазити на неколико места, у зависности од рутера који користите.

  Многи произвођачи групишу поља имена мреже и лозинке, али можда ћете морати да потражите негде другде – на пример, одељак са поставкама безбедносних сертификата.

  6. Онемогућите даљинско управљање

  Даљинско управљање је уобичајена функција која омогућава корисницима да приступе вашем рутеру са било ког места у свету. Ово омогућава вама – и, потенцијално, било коме другом – да приступите администраторском налогу користећи корисничко име и лозинку које сте подесили (или подразумеване акредитиве ако их нисте променили).

  Ово је велика безбедносна слабост, али већина рутера вам омогућава да онемогућите даљинско управљање или ограничите уређаје који му могу приступити. На пример, можете нормално да ограничите приступ једном уређају или скупу уређаја користећи њихове ИП адресе.

    ЦВДМ и ДВДМ – који спектар одговара вашој мрежи?

  7. Искључите Ви-Фи заштићено подешавање (ВПС)

  Ви-Фи заштићено подешавање (ВПС) олакшава новим уређајима да се повежу на мрежу без давања лозинке. Ако погледате свој рутер, можда ћете приметити дугме са ознаком ВПС. Притиском на ово дугме привремено омогућавате оближњим уређајима да се повежу на мрежу без избора мреже на свом уређају или уношења лозинке.

  ВПС је згодна функција ако имате много уређаја који се повезују на вашу мрежу, али такође представља безбедносни ризик. Ако много људи има физички приступ вашем рутеру, требало би да искључите ВПС. Увек можете да креирате мрежу за госте којој људи могу да приступе без лозинке ако желите да се људи лако повежу на вашу мрежу.

  Шта треба да урадите након ресетовања хакованог рутера?

  Након што ресетујете хаковани рутер и промените своје акредитиве за пријаву, требало би да предузмете следеће кораке:

 • Проверите који уређаји су повезани на вашу мрежу: Пријавите се на административни панел вашег рутера и проверите који су уређаји тренутно повезани на вашу Ви-Фи мрежу да бисте били сигурни да није повезано ништа непрепознато.
 • Пратите своју мрежу ради чудног понашања: Пазите на знаке хакованог рутера о којима смо раније говорили – посебно на знакове који су први изазвали вашу сумњу.
 • Скенирајте своје уређаје у потрази за малвером: Покрените квалитетан антивирусни софтвер на свим својим уређајима да бисте проверили да ли постоје вируси, малвер и други злонамерни програми које су хакери можда циљали на вас.
 • Проверите да ли су ваши лични подаци процурили: Хакери могу покушати да приступе вашим личним подацима (адресе е-поште, лозинке, детаљи о плаћању, итд.), па потражите било какве знакове кршења података: сумњиви покушаји пријављивања, неуобичајене активности на налогу, промене лозинке које нисте урадили т маке, итд. Такође, омогућите сигурносне функције као што је двофакторска аутентификација ако већ нисте.
 • Пазите на сумњиве активности плаћања: Неки хакери ће директно доћи до вашег стања у банци, па пратите плаћања за све сумњиве – укључујући све плаћене активности на рачунима претплате.
 • Пратећи ове кораке, још једном проверавате да ли је ваш рутер безбедан. Друго, истражујете све потенцијалне хакере које су можда изазвали док су имали приступ вашем рутеру и предузимате кораке за ублажавање било каквог ризика.

  Чувајте свој рутер од хакера

  Превентивне мере су увек најбоља стратегија када је у питању сајбер безбедност. Када су у питању кућне мреже, хакери обично траже лаке мете. Заштита ваше мреже не само да отежава приступ хакерима, већ вероватно одбија већину њих и од покушаја.