Етхереум виртуелна машина (ЕВМ) објашњена за 5 минута или мање

Етхереум виртуелна машина је срце Етхереума, омогућавајући програмерима да граде и покрећу ДАппс.

Етхереум је и даље најпожељнији блоцкцхаин за програмере. Спорија брзина трансакције и високе накнаде за гас нису утицале на потражњу за Етхереумом.

Зрелост Етхереум екосистема делује као фактор поверења за програмере. Поред тога, Етхереум пружа разне развојне ресурсе и алате.

Крипто простор је био сведок појаве различитих нових блокчејн екосистема последњих година. Али ипак, Етхереум екосистем води са тржишном капитализацијом од преко 368 милијарди долара.

Пошто смо разумели потражњу за Етхереум блоцкцхаином, заронимо у ЕВМ.

Увод у ЕВМ

Етхереум виртуелна машина (ЕВМ) је виртуелни рачунар који омогућава развој децентрализованих апликација (ДАппс). Штавише, програмери користе ову виртуелну машину за постављање и извршавање Етхереум паметних уговора.

Паметни уговор се може дефинисати као компјутерски програм који функционише на Етхереум блок ланцу. Паметни уговори извршавају своје функције аутоматски на основу договора између корисника.

Уз помоћ паметних уговора можете поставити одређена правила или услове. Чим испуни ваше услове, уговор ће бити извршен.

Важно је разумети два значајна концепта ЕВМ-а; Виртуелна машина и Турингова комплетност.

Виртуелне машине

Виртуелне машине се састоје од програма који се користе за симулацију понашања рачунара. Ове виртуелне машине саме делују као јединице за обраду и складиштење.

Виртуелне машине функционишу исто као и наш компјутерски софтвер. За разлику од наших рачунара, виртуелне машине су способне да обављају сложене функције.

Турингова комплетност

Назван по британском математичару Алану Тјурингу, Турингова комплетност осигурава да машина може да изврши било које прорачуне. Са довољно меморије и времена, Тјуринг-комплетна машина може да изврши било које сложено израчунавање.

Заједно, ЕВМ је виртуелна машина са Туринговом потпуношћу. Ова технолошка комбинација делује као благослов за ДАпп програмере.

ЕВМ такође обезбеђује сигурност Етхереум блоцкцхаина. Поред тога, сложени прорачуни се брзо извршавају.

ЕВМ је инсталиран на оперативном систему ради бржег извршавања. Штавише, ова виртуелна машина је средњи слој између оперативног система и паметног уговора.

  Како да приступим свом Епиц Гамес налогу

Сврха ЕВМ-а

Примарна сврха ЕВМ-а је да напаја ДАппс. Штавише, ова виртуелна машина такође ограничава велике прекиде у Етхереум мрежи.

Као што је раније поменуто, програмери примењују паметне уговоре за извршавање функција на блокчејн мрежи. Ови паметни уговори и ДАпп-ови се конвертују у бајткод.

Битецоде је рачунарски језик компајлиран из изворног кода за покретање на виртуелној машини. Овај језик је у компјутерски читљивом формату.

По завршетку конверзије, бајткодови се постављају у ЕВМ. Коначно, ови распоређени кодови се дистрибуирају свим чворовима присутним у Етхереум мрежи.

Осим бајткода, ЕВМ такође користи „опцодес“, низ инструкција. Овај скуп упутстава помаже ЕВМ-у у извршавању више задатака.

Више од 140 опкодова се користи за омогућавање различитих типова ЕВМ процеса. Једноставно речено, опкодови поједностављују упутства за програмирање за ЕВМ.

ЕВМ игра кључну улогу у осигуравању да сваки паметни уговор функционише исправно. Штавише, подаци о трансакцијама се ажурирају у Етхереум мрежи.

Гас и његов утицај на перформансе ЕВМ-а

Гас се може сматрати горивом ЕВМ-а. Представља накнаде потребне за израчунавање операција Етхереум паметних уговора.

Гас зависи од сложености опкода. Гас се плаћа у Веи, најмањој фракцији етра (ЕТХ).

Гас такође игра кључну улогу у безбедности Етхереум мрежа. Другим речима, скупе накнаде штите мрежу од нападача.

Валидатори трансакција добијају гас као награду—такође, повећање сложености резултира већим наградама.

Механизам за гас такође помаже валидаторима да филтрирају велике и мале потребне накнаде. На пример, валидатори могу да изаберу тешке операцијске кодове да би добили већи гас.

Мрежна активност у великој мери утиче на накнаде за гас. Такође, пошиљалац добија непотрошени гас који је остао након трансакције.

Како разумете важност гаса, хајде да погледамо ЕВМ-ов процес складиштења података.

Складиштење података у ЕВМ-у

Као што знате, подаци су највреднији ресурс. Стога је складиштење података суштински део ЕВМ-а.

Прво, хајде да разумемо како се подаци чувају у Етхереуму.

Етхереум чува податке у облику структура података о гумама. Уз помоћ ових структура података, Етхереум управља трајним и привременим подацима.

Етхереум блоцкцхаин се састоји од три врсте покушаја:

  • Стате Трие: Глобал Стате Трие је једини државни покушај Етхереума, који се стално ажурира. Овај покушај се састоји од вредности и кључа за сваки Етхереум налог.
  • Складиштење: Овде се чувају подаци о уговору. Као резултат, овај покушај постоји на сваком Етхереум налогу.
  • Трансацтион Трие: Овај покушај чува све трансакције на сваком блоку. Можете користити овај покушај да лоцирате одређене трансакције.
  Како проверити ниво батерије АирПодс-а

Једноставна подела података распоређена у три покушаја помаже Етхереум-у у складиштењу и управљању огромним количинама података. Поред тога, овај механизам складиштења података корисницима омогућава лакши и сигурнији приступ.

У случају ЕВМ-а, постоје два типа података Етхереум протокола: ефемерни и трајни подаци.

  • Ефемерни подаци: Ови подаци се мењају у складу са новим трансакцијама, као што је стање у новчанику.
  • Трајни подаци: Као што назив говори, ови подаци се трајно чувају у структури података Етхереума. Штавише, ови подаци се не могу мењати или модификовати.

Можда сте приметили неке занимљиве сличности између ЕВМ-а и ЦПУ-а вашег рачунарског уређаја.

Етхереум програмери креирају ДА апликације које су сличне рачунарском софтверу.

Разлика је у томе што је, за разлику од Ц++ или Јаве, Солидити програмски језик Етхереума. Овај код чврстоће се затим дистрибуира међу другим чворовима/системима.

Као и наши рачунари, ЕВМ нема физички ЦПУ. Другим речима, ЕВМ је виртуелни ЦПУ дистрибуиран широм светских мрежа.

Предности ЕВМ-а

Хајде да погледамо предности ЕВМ-а:

Децентрализација

ЕВМ игра суштинску улогу у ограничавању улоге било које централне власти. Нико не може да контролише трансакције које се одвијају на мрежи Етхереум.

Поред тога, нико не може уклонити распоређене ДА апликације. Ово пружа програмерима слободу да граде иновативне пројекте.

Ниске баријере за улазак

ЕВМ помаже програмерима да креирају ДА апликације без икаквих ограничења. Ова виртуелна машина омогућава програмерима да креирају и примењују паметне уговоре који одговарају њиховој сврси.

Једноставност извршавања сложених паметних уговора

ЕВМ је способан да извршава сложене задатке додељене паметним уговорима. Поред тога, програмери могу креирати паметни уговор и покренути га на више платформи.

Фоолпрооф

Сложени механизам ЕВМ-а омогућава програму да извршава трансакције без грешке. Овде програмер може да се носи са утицајем паметног уговора на основу његове сложености.

Сигурност података

ЕВМ штити податке програмера. Овај фактор поверења подстиче програмере да тестирају различите типове кодова.

У случају коришћења непоузданог кода, лични подаци остају непромењени. Процес прорачуна такође не утиче на друге системске функције.

Недостаци ЕВМ-а

Висока цена гаса

Морате да платите накнаде у ЕТХ токенима да бисте извршили трансакције. Потребан гас зависи од сложености повезане са извршењем трансакције.

  Како пронаћи свој Инстаграм УРЛ?

Штавише, врста трансакције и брзина такође одређују гас. Можете користити онлајн калкулаторе да пронађете гас потребан за трансакцију.

Гас ће се повећати када постоји велика загушења мреже — овакве ситуације доводе до веома високих накнада за гас.

Високо складиштење података

Као што смо раније расправљали, подаци су кључни део ЕВМ-а. Чување и управљање подацима су од суштинског значаја за правилно функционисање машине.

Овде такође, сложеност трансакције доводи до великог складиштења података. Слично накнадама за гас, накнаде за складиштење такође могу понекад бити скупе.

Захтева техничко знање

Немогуће је променити примењени паметни уговор. Стога, програмер који креира паметне уговоре мора имати техничку стручност.

Као Туринг комплетан систем, ЕВМ омогућава програмерима да користе било који програмски језик. Насупрот томе, лоша програмска скрипта може упропастити цео пројекат.

Будућност ЕВМ-а

Иако разматрамо блоцкцхаин технологију и ЕВМ, она је у раној фази. У наредним годинама, брзина и ефикасност ЕВМ-а ће се повећати.

Брзина трансакције и високе накнаде за гас су велики изазов. Превазилажење ових изазова ће улепшати будућност ЕВМ-а.

ЕВМ ће бити кључни део децентрализације великих индустрија. Трансформација ће створити утицај на главне индустрије.

Индустрије банкарства, игара, сајбер-безбедности, логистике, здравствене заштите, складиштења у облаку и некретнина ће се значајно трансформисати. Поред тога, кориснији ДАппс ће олакшати живот људима.

Визија оснивача Етхереума Виталика Бутерина да процвета вишеструки екосистем такође позитивно утиче на ЕВМ. Имплементација овог екосистема повећава функционалност ЕВМ-а.

Функција интероперабилности је још једна значајна промена која ће утицати на ЕВМ. Овде, ДА апликације на различитим блок-чејновима могу међусобно да комуницирају.

Функције интерактивног рада подстичу сарадњу између различитих крипто пројеката. Поред тога, више програмера има тенденцију да изабере ЕВМ за имплементацију својих паметних уговора.

Напомена аутора

Етхереум виртуелне машине играју важну улогу у обезбеђивању децентрализованог екосистема. ДАпп програмери сада добијају већи приступ за изградњу својих пројеката.

Програмери приступају Етхереуму као платформи све-у-једном за развој ДАпп-а. Овај фактор чини будућност ЕВМ-а обећавајућом.

Етхереум виртуелне машине нису савршене и имају неке недостатке. Са напретком технологије, ЕВМ наставља да се развија у бољу верзију.

Затим можете истражити најбоље Етхереум новчанике.