Магла против рачунарства у облаку: разлике и сличности

Да ли се често збуните између рачунарства у магли и рачунарства у облаку? Читајте даље да бисте разрешили своје сумње.

Док је рачунарство у облаку већ познат концепт међу технолошким ентузијастима, рачунарство у магли такође оставља траг у индустрији. Али, технолошке индустрије и интернет ствари користе их већ дуже време.

Посебно за ИоТ архитектуру, оба рачунарска модела играју кључну улогу. Пошто они постају све популарнији, познавање разлике између магле и рачунарства у облаку је од суштинског значаја за пословне одлуке и примену.

Преглед садржаја

Шта је рачунање магле?

Рачунарство у магли је део рачунарства у облаку и стога су међусобно повезане. У свету природе видећете да магла остаје ближе земљи него облаци.

Слично, рачунарство магле приближава могућности облака крајњим корисницима. Како га је Цисцо сковао 2014. године, термин и концепт су релативно нови за обичне људе.

Фог цомпутинг користи индивидуални мрежни панел за обраду података уместо да користи централизоване платформе у облаку. Омогућава корисницима да складиште, израчунавају, комуницирају и обрађују податке тако што им дозвољава приступ улазним тачкама различитих провајдера услуга.

Док рачунарству у облаку треба више времена да благовремено одговори на сваки упит, рачунарство магле чини процес много бржим. То је дистрибуирана децентрализована инфраструктура која користи чворове преко мреже за примену.

Такође функционише као посредник који одлучује које информације ће се обрадити локално, а које треба послати у облак.

Предности рачунарства са маглом

Респонсивенесс

Фог цомпутинг приближава складиштење података и моћ обраде кориснику. Дакле, предузећа могу постићи скоро тренутне резултате.

Ефикасност трошка

Такође вам помаже смањењем трошкова обраде података. Мања је употреба пропусног опсега укључена у рачунање магле и нема потребе за коришћењем скупог наменског хардвера на ивици ваше мреже. Све ово доприноси економичном моделу.

Смањено кашњење

Користи мањи број скокова за пренос података од свог извора до одредишта. Као резултат, помаже у смањењу кашњења.

Безбедност и приватност

Не преноси ваше податке на сервер у облаку. Дакле, предузећа могу осигурати мање шансе за цурење података.

  11 најбољих СЕО алата за праћење ранга и менаџер кључних речи

Побољшано корисничко искуство

Рачунање магле је такође способно да понуди боље искуство крајњем кориснику са функцијама као што су тренутни одговори и нула застоја.

Смоотх Цоннецтивити

Коришћење рачунара са маглом значи да нема притужби на губитак везе. Користи више међусобно повезаних канала како би осигурао најбољу повезаност за било коју активност.

Шта је рачунарство у облаку?

Рачунарство у облаку нуди корисницима услуге хостоване на Интернету у складу са њиховим захтевима. Користећи га, може се приступити информацијама без обзира на географску локацију. За обраду и складиштење података зависи од удаљених сервера.

У овом моделу, софтвер и датотеке се не чувају на локалном чврстом диску. Уместо тога, мрежа повезаних сервера се користи за складиштење и одговарање на различите упите. Доступност услуга са било ког места, у било које време, чини је веома популарном услугом у свету технологије који се брзо развија.

Осим што омогућава људима да сарађују и комуницирају у реалном времену, он такође нуди брз и лак приступ подацима. Било да шаљете велике датотеке вашим пријатељима или радите на истој датотеци са својим колегама, флексибилност и практичност немогуће је замислити без рачунарства у облаку.

Предности рачунарства у облаку

Повољан модел цена

Да би користили могућности рачунарства у облаку, предузећа могу да изаберу цене по принципу „паи-ас-иоу-го“. Дакле, они морају да плаћају само према њиховој употреби.

Скалабилност и флексибилност

Са рачунарством у облаку, можете повећати и смањити коришћење ресурса и инфраструктуре у складу са вашим захтевима. Ово нуди невиђену флексибилност предузећима.

Сарадња у реалном времену

Сарадња тима и клијента су друге предности решења заснованих на облаку. Ова функција је веома корисна за компаније са хибридним или удаљеним тимом.

Еколошки

Одабир рачунарства у облаку значи смањење потрошње енергије хардвера. То је одличан начин да се смањи угљенични отисак и остави позитиван утицај.

Енханцед Сецурити

Последњих година, безбедност у облаку се много побољшала. Сада вам сви истакнути добављачи услуга у облаку нуде висок ниво сигурности.

Рачунање у магли у односу на рачунарство у облаку

Капацитет обраде података

Рачунарство у магли има релативно мању снагу обраде података. Апликације којима је потребан минимални пропусни опсег треба да користе ово.

С друге стране, рачунарство у облаку долази са високим могућностима обраде. Стога је погодан за аналитику великих података и сложено моделирање.

Латентност

Латенција се односи на време потребно да подаци путују од уређаја до сервера/уређаја. У рачунарству са маглом, латенција је мала јер подаци не морају да путују много даље од уређаја.

Међутим, рачунарство у облаку има велико кашњење јер подаци морају да путују до централизованог сервера.

Респонсивенесс

Рачунање магле у великој мери зависи од локалног хардвера. Његово време одговора ће варирати због ограничења пропусног опсега и кашњења.

У рачунарству у облаку, крајњи корисници доживљавају брзо време одзива уз помоћ наменских центара података.

  9 најбољих ПСА софтвера за мала и средња предузећа за смањење пословних трошкова

Безбедност

Пошто рачунарство у магли користи локализоване или дистрибуиране мреже, веома је безбедно. Рачунарство у облаку такође пружа високу сигурност са шифровањем података и другим методама. Али у исто време, склонија је сајбер нападима.

Локација центра података

Рачунање магле може бити географски распоређено, али обично је више локализовано и може радити само са једне географске локације. Супротно томе, рачунарство у облаку је гео-дистрибуирано јер користи мрежу сервера у облаку који се налазе у више географских региона.

Цоммуницатион Моде

За рачунање магле потребна је различита бежична (ВЛАН, ВиФи, 3Г, 4Г) или жичана комуникација. Међутим, рачунарство у облаку за рад користи ИП мрежу.

Зависност од основне мреже

Са рачунарством у магли, видите децентрализовани приступ који користи ивицу мреже за складиштење и обраду података. То укључује појединачне уређаје или сензоре.

Са друге стране, рачунарство у облаку се ослања на јаку и поуздану језгру. Ако је квалитет мреже низак, подаци се могу оштетити или изгубити.

Серверски чворови

Због своје природе, рачунарство у магли треба да користи велики број серверских чворова за обраду података. Али рачунарство у облаку користи мање серверских чворова.

CriteriaFog ComputingCloud ComputingData Processing CapacityLimited capacityHigh CapacityLatencyLow latencyHigh latencyResponsivenessDepends on bandwidthHighly responsiveSecurityImproved securityEnhanced security with encryptionData Center LocationUsually operates from one locationDistributed in various locationsCommunication ModeUses wireless or wired networksUses IP networkCore Network DependencyDoes not need a strong network coreA strong network core is essentialServer NodesUses numerous server nodesUses fewer серверски чворови

Случајеви употребе рачунарства у магли у ИоТ-у

#1. Видео надзор

Најистакнутија употреба рачунарства магле у ИоТ-у је видео надзор који се користи у тржним центрима, улицама и другим великим јавним површинама. Чворови могу одмах открити аномалије у гомили и аутоматски упозорити власти у случају било каквог знака насиља.

#2. Паметне куће

Користећи рачунарство за маглу, можете креирати персонализовани алармни систем у свом дому. Помаже вам да аутоматизујете одређене радње из вашег система паметног дома, као што су термостати, прскалице, интерфони и аларми.

#3. Здравствена заштита

Здравственој индустрији су увек потребне технологије за откривање и решавање хитних случајева у реалном времену. Рачунање магле омогућава да носиви уређаји, уређаји за мерење глукозе у крви и други здравствени уређаји унапред сазнају о критичним ситуацијама, као што је мождани удар.

#4. Систем семафора

Паметни систем семафора може да интерагује локално користећи рачунарство за маглу. Може да детектује број људи и возила на путу и ​​мери брзину возила да прикаже сигнале упозорења.

#5. Гаминг 🎮

Играчи такође могу да користе системе за маглу за играње онлајн игрица. Користи локалне центре за игре да би обезбедио ниско кашњење и боље искуство током онлајн играња за више играча.

Случајеви коришћења рачунарства у облаку у ИоТ-у

#1. Здравство 🩺

Системи у облаку могу да учине податке доступним свим заинтересованим странама тако да могу брзо да донесу дијагнозу и одлуке. Уз одговарајућу технологију, медицинске услуге се могу преселити у дом пацијента.

  Зашто је Долби Висион ХДР снимање на иПхонеу 12 велика ствар

#2. Надзор

Цлоуд системи играју кључну улогу у анализи видео токова и обезбеђивању безбедности. Може анализирати видео записе и послати упозорења серверу о било којој сумњивој особи или активности.

#3. Логистика

Рачунарство у облаку такође може учинити логистички систем паметним. Може да преузме и подели захтев корисника у реалном времену са инвентаром тако да се може одмах испунити.

#4. Смарт Цити

Паметним градовима је потребно рачунарство у облаку да би својим становницима понудило интерактивно и ефикасно искуство. Може допринети јавној безбедности, туризму, транспорту и градској потрошњи.

#5. Мониторинг животне средине

Можете да користите системе у облаку у осетљивим зонама као што су нафтне платформе и индустријски објекти. Може да дели информације у реалном времену са заинтересованим странама о квалитету воде, загађењу, квалитету ваздуха, диму и влажности земљишта.

#6. Дистрибуција електричне енергије

Дистрибуција и управљање енергијом је још један сектор у коме можете да користите рачунарство у облаку. Његови чулни чворови могу прикупљати податке и анализирати их за интелигентно коришћење ресурса.

Могу ли се магла и рачунарство у облаку надопуњавати? 🤝

Рачунарство у облаку вам нуди ефикасност потребну за савремене апликације. Штавише, олакшава комуникацију у реалном времену у личне и пословне сврхе. Међутим, не успева да реши изазове као што су велики пропусни опсег и ниско кашњење.

С друге стране, рачунарство у магли има одговоре на ова питања. Ипак, он има сопствени скуп ограничења: локално резервно копирање, редундантност и комуникација обично су ограничени на уређаје унутар ограниченог подручја услуге.

Добра ствар за кориснике је то што се магла и рачунарство у облаку могу допуњавати. Комбинацијом ова два решења можете створити нову комуникацију и искуства.

На пример, замислите да имате повезану мрежу возила. Аутомобили могу да преносе податке о стању на путевима путем рачунарства за маглу како би директно са оближњим возачима поделили потенцијалне опасности.

У исто време, возила могу да пренесу податке на централни сервер у облаку преко ВАН-а како би упозорили друге возаче који би можда желели да крену било којом одређеном рутом да стигну до свог одредишта.

Иако се ове две услуге могу међусобно допуњавати, ниједна од њих није заменљива другом. Користећи маглу и рачунарство у облаку, могуће је додатно оптимизовати повезане уређаје у смислу прикупљања, складиштења и обраде података.

Закључна размишљања

Овде смо покрили основе рачунарства у магли и рачунарства у облаку; и како се ова два могу имплементирати у ИоТ.

Након што темељно прођете кроз чланак, лако ћете разликовати између магле и рачунарства у облаку. Примена оба модела заједно је такође изводљива.

Такође можете погледати чланак о услужном рачунарству.