Ево шта треба да урадите

До сада је прављење резервних копија ваших ВхатсАпп ћаскања на Гоогле налогу било бесплатно. Ускоро ће, међутим, ове резервне копије почети да се рачунају у вашу квоту за складиштење на Гоогле диску.

Ово ће највише утицати на вас ако сте редован корисник ВхатсАпп-а. Не брините, ми ћемо вам помоћи да се крећете кроз ову промену и предложићемо ствари које сада можете да урадите да бисте сачували своје ВхатсАпп ћаскање.

ВхатсАпп резервне копије ће се сада рачунати у складишту вашег Гоогле налога

Гоогле објавио је 14. новембра да ће „ВхатсАпп резервне копије на Андроид-у ускоро почети да се рачунају у ограничење складиштења у облаку на вашем Гоогле налогу, слично као што се руковање резервним копијама ВхатсАпп-а на другим мобилним платформама“.

Ова промена ће почети да се примењује за кориснике ВхатсАпп Бета у децембру 2023. године, а затим за све кориснике ВхатсАпп-а на Андроид-у од почетка 2024. То значи да још увек имате времена да бесплатно направите резервну копију својих ВхатсАпп порука на Гоогле диску.

Сваки Гоогле налог долази са 15 ГБ бесплатног складишног простора који деле Гоогле диск, Гмаил и Гоогле фотографије. Ако редовно правите резервну копију података на телефону или имате омогућено аутоматско прављење резервних копија, вероватно сте већ користили део тог бесплатног складишног простора.

  Добијте аудио вођена упутства за снимање селфија задњом камером [Android]

Да бисте проверили колико вам је простора остало, отворите апликацију Гоогле диск на телефону и додирните мени у три реда. Ако сте потрошили више од 75% укупне меморије, препоручујемо вам да одмах предузмете корективне мере користећи тачке у наставку.

Шта можете да урадите да сачувате своје ВхатсАпп ћаскање?

Постоји неколико ствари које можете да урадите да не бисте изгубили своје ВхатсАпп ћаскање. Користите следећа решења:

1. Направите резервну копију својих ВхатсАпп ћаскања пре истека рока

Има још времена док промена не ступи на снагу за све кориснике ВхатсАпп-а, тако да прва ствар коју треба да урадите је да направите резервну копију својих ВхатсАпп ћаскања пре истека рока.

Да бисте то урадили, отворите ВхатсАпп и додирните мени са три тачке, а затим идите на Подешавања > Ћаскања > Резервна копија ћаскања. Ако ваш Гоогле налог већ није повезан са ВхатсАпп-ом, додирните Гоогле налог и пријавите се. Када се повежете, додирните Резервна копија и сачекајте да се процес заврши.

2. Изузмите видео записе из резервних копија ВхатсАпп-а

Видео снимци заузимају много простора, далеко више од слика и текста заједно. Дакле, да бисте избегли попуњавање складишта на Гоогле диску након истека рока, можете да искључите Укључи видео снимке у менију резервне копије ћаскања. За видео снимке важне за вас, размислите о њиховом преузимању директно на свој уређај уместо да их правите резервне копије у облаку.

3. Ослободите меморијски простор на свом Гоогле налогу

Ако на вашем Гоогле налогу нема много простора за складиштење, време је да избришете неке ствари. Вероватно је да већину складишта на вашем Гоогле диску заузимају Гоогле фотографије, па почните одатле. Отворите апликацију Гоогле фотографије, додирните слику профила и додирните Меморијски простор налога.

  Свеобухватна листа за проверу усклађености Ултимате СОЦ 2

Овде ћете видети своје фотографије и видео снимке подељене у категорије као што су Велике фотографије и видео снимци, Мутне фотографије и Снимци екрана. Такође ћете моћи да видите колико простора заузима свака категорија. Прегледајте их све и избришите датотеке које вам више нису важне.

Можете научити како да ослободите складиште на Гоогле диску ако желите детаљнији водич.

Направите резервну копију свог ВхатсАпп-а пре него што буде прекасно

Ако већ нисте, требало би да одмах направите резервну копију својих ВхатсАпп ћаскања. Гоогле није поменуо тачан датум када ће ова промена ступити на снагу у потпуности за све кориснике ВхатсАпп-а, тако да је мудрије бити проактиван како бисте избегли губитак ћаскања.

Након истека рока, резервне копије ВхатсАпп ћаскања ће почети да се рачунају у ваш 15 ГБ бесплатног складишног простора на Гоогле налогу. Да бисте били сигурни да га не исцрпите, препоручујемо вам да правите резервне копије само једном месечно и да из њих изузмете видео снимке.