ФастАПИ објашњено за 5 минута или мање

ФастАПИ, Питхон оквир који вам омогућава да развијате веб АПИ-је, био је популаран у последњих неколико година.

АПИ (Апликацијски програмски интерфејс) је основа модерне архитектуре. Они омогућавају модуларизацију и раздвајање апликација. Ово вам омогућава да брзо креирате апликације и олакшавате њихово одржавање.

Стога је добра идеја да научите ФастАПИ ако планирате да користите Питхон за развој веб апликација. Овај чланак ће вас научити све о основама ФастАПИ-ја.

Шта је ФастАПИ?

ФастАПИ је веб оквир заснован на Питхон-у. Последњих година је привукла велику пажњу. Његова развојна структура је слична Фласку, који је био најпопуларнији избор за оне који су желели да науче Питхон веб развој.

ФастАПИ је једноставан за коришћење, а његова документација је јасна и лака за праћење. ФастАПИ користе технолошки гиганти као што су Мицрософт, Нетфлик и Убер.

ФастАПИ има све функције које бисте очекивали од програмера АПИ-ја, али није ограничен на њих. Можете га користити за монтирање уназад ВСГИ, за шта већина корисника не зна.

Примарна сврха ФастАПИ-ја је изградња крајњих тачака АПИ-ја, као што име каже. Ово се може урадити једнако ефикасно као враћање података из Питхон речника у ЈСОН-у или коришћењем ОпенАПИ интерактивног корисничког интерфејса Сваггер.

ФастАПИ се не ограничава на АПИ-је. Може се користити за скоро све што веб оквир ради, од испоручивања веб страница са Јиња2 шаблонским механизмом до послуживања апликација које покреће ВебСоцкетс.

Испод су предности ФастАПИ-а:

 • ФастАПИ вам омогућава да потврдите тип података програмера, чак и када користите угнежђене ЈСОН упите.
 • Нуди функцију аутоматског довршавања, која вам омогућава да креирате апликације за краће време и захтева мање труда.
 • Компатибилан је са вокабуларом ОпенАПИ и ЈСОН шеме, који вам омогућава да проверите валидност и коментаришете ЈСОН документе.
 • ФастАПИ вам омогућава да брзо направите ГрапхКЛ АПИ користећи Питхон библиотеку под називом грапхене–питхон.
 • ФастАПИ је компатибилан са ОАутх 2.0 као и са спољним провајдерима.
  Поправи Року код грешке 018

Испод су недостаци ФастАПИ-а:

 • ФастАПИ је још увек нови оквир, тако да постоји мало заједнице смерница. Нема довољно информација о екстерном образовању као што су књиге, курсеви или туторијали.
 • Пошто морамо да повежемо све компоненте заједно у ФастАПИ, главна датотека може постати веома велика или претрпана.

Јединствене карактеристике ФастАПИ-ја

Ово су јединствене карактеристике које ФастАПИ чине најпопуларнијим Питхон веб оквиром до сада.

 • Високе перформансе: ФастАПИ је ефикаснији од других питхон оквира. ФастАПИ-јев оквир оријентисан на брзину чини га врхунским избором. Све се своди на бржу брзину и боље перформансе коришћењем Старлетте функција, креирањем АПИ-ја и производњом спремних кодова.
 • Брзо кодирање: Програмери не морају да креирају ништа ново помоћу кодова спремних за производњу. Ово убрзава процес за отприлике 200% до 30%. ФастАПИ ради на Старлетте-у и има много више функција које се могу користити за прављење АПИ-ја за валидацију и серијализацију података. Оквир већ има све потребне компоненте, смањујући време потребно за кодирање.
 • Минималне грешке: Оквир има функцију аутоматског довршавања која аутоматски убацује већину кода у комад. Ово минимизира могућност грешака и побољшава квалитет излаза.
 • Лако за разумевање: ФастАПИ не ради ништа осим модерног Питхон-а. То је модификована верзија Питхон-а 3.6 и не садржи нову синтаксу. Оквир може да користи свако ко добро разуме језик.
 • Минимални напор: ФастАПИ аутоматски генерише ОпенАПИ документацију уз минималан напор програмера. Ове информације се могу наћи у директоријуму апликације/доц. Документација садржи детаљне информације о крајњим тачкама АПИ-ја, повратним кодовима, параметрима одговора и другим детаљима.
 • Подршка уреднику: Све компоненте оквира су дизајниране са аутоматским довршавањем на уму. Једноставно је, дајући програмерима могућност да производе спреман код. Такође можете тестирати код директно из вашег претраживача помоћу интерактивне документације.
 • Отворени стандарди: ФастАПИ-јев Питхон веб оквир је огромна предност. Оквир је компатибилан са ОпенАПИ-јем, раније познатим као Сваггер, који омогућава креирање АПИ-ја.

ФастАПИ Инсталација

Ево једноставних корака за инсталирање ФастАПИ-а на Линук или Виндовс.

#1. ФастАПИ инсталација на Линук-у

Инсталирајте Питхон 3 на Линук користећи наредбу испод:

sudo apt install python3

Инсталирајте пип на Линук користећи наредбу испод:

sudo apt install python3-pip

Затим инсталирајте ФастАПИ на Линук.

pip install fastapi

Такође ће вам требати АСГИ сервер. Дакле, инсталирајте увицорн користећи пип.

pip install "uvicorn[standard]"

#2. ФастАПИ инсталација на Виндовс-у

Инсталирајте Питхон 3 на Виндовс помоћу Мицрософт продавнице. Ово ће такође инсталирати пип.

  6 најбољих алата за претрагу обрнутих слика за проналажење оригиналног извора слике

Затим инсталирајте ФастАПИ на Виндовс.

pip install fastapi

Коначно, инсталирајте АСГИ сервер увицорн.

pip install "uvicorn[standard]"

Употреба ФастАПИ-ја у новом добу

Ево неких употреба ФастАПИ-ја у новом добу:

Аутоматед Доцс

Документација о типовима АПИ-ја и крајњим тачкама је неопходна. Овај проблем се може решити користећи ОпенАПИ, Сваггер УИ и РеДоц. Они се аутоматски пакују са ФастАПИ. Ово вам омогућава да се концентришете на свој код и да не подешавате алате.

Откуцани Питхон

ФастАПИ користи декларације типа Питхон 3.6 (захваљујући Пидантиц-у). То значи да користи Питхон функцију која вам омогућава да одредите тип и тип променљиве. Овај оквир га одлично користи, пружајући вам одличну подршку за уређиваче. Аутоматско довршавање ради невероватно.

Валидација

Пидантиц већ интегрише валидацију у овај оквир. Валидација стандардних Питхон типова и валидација прилагођених поља се могу обавити.

Безбедност и аутентификација

Ово је важан део сваког АПИ-ја. Често само понављамо код, па зашто не бисмо део тога укључили у наш оквир? ФастАПИ ради управо то.

Библиотека подржава ХТТП Басиц, ОАутх2 токене (ЈВТ токени) и кључеве АПИ заглавља.

Асинхрона природа

ФастАПИ, подразумевано, подржава асинхроне крајње тачке, чинећи ваш код једноставнијим и ефикаснијим. Ово је значајна предност у односу на Фласк.

ФастАПИ у односу на Фласк: кључне разлике

Разлике у употреби

Доступан је ФастАПИ, платформа пуног стека која пружа све што вам је потребно за изградњу вашег АПИ-ја. Фласк је, с друге стране, микро оквир и не нуди све исте карактеристике као ФастАПИ. Фласк може бити користан ако треба да направите прототип идеје или брзо направите једноставну веб апликацију.

Фласк и ФастАПИ се веома разликују по начину на који се користе. Фласк оквир се може користити за прототип нових идеја и апликација, док се ФастАПИ фрамеворк може користити за прављење АПИ-ја. Можете брзо да направите бацкенд сервер користећи га без икаквог знања о кодирању.

Мале веб странице и веб апликације

ФастАПИ је једноставан за коришћење, лаган и може се користити за развој веба и апликација малих размера. Укључује објектно-релациони слој (ОРМ), који рукује објектима података унутар апликације, тако да им можете брзо приступити путем кодирања.

ОРМ слој води евиденцију о вашим базама података и омогућава вам да заборавите да их ручно ажурирате када се нове информације додају, мењају или бришу са веб локације или апликације.

  5Г Е није прави 5Г. Ево шта треба да знате

ВСГИ против АСГИ

Можда сте приметили основну разлику: Фласк користи ВСГИ за свој стандардни интерфејс, док ФастАПИ користи АСГИ. Као што је раније поменуто, ВСГИ обрађује захтеве синхроно. Захтеви се обрађују узастопно. Не може се почети док се не заврши последњи задатак.

АСГИ асинхроно обрађује захтеве. Ово омогућава да се задаци заврше сопственим темпом и не захтева да чекају друге.

Заједница

Друга разлика је заједница. Фласк је заједница која постоји дуже од ФастАПИ-ја. То значи одличну документацију и спољну помоћ од других који пишу о Фласку.

ФастАПИ је још увек нови пројекат, тако да заједница тек треба да расте. То значи да иако постоји довољно документације, нема много помоћи споља.

Испод је сажета табела за ФастАПИ у односу на Фласк:

ФастАПИФласкДата валидација је уграђена. Нема валидацију података. Подршка за асинхроне задатке је доступна. Подршка за асинхроне задатке није доступна. Имплементира АСГИ спецификације Подржава ВСГИ апликације Аутоматска подршка за документе. Ручна подршка за документ Порука о грешци се приказује у ЈСОН формату Порука о грешци се приказује на ХТМЛ страницама Подршка за мање заједнице Богата подршка заједнице

ФастАПИ или Фласк: Који да изаберете?

ФастАПИ и Фласк могу брзо да подесе Питхон веб сервере и апликације за науку о подацима. Оба захтевају исти напор за примену, али који оквир је најбољи за ваш следећи пројекат?

ФастАПИ је најбоља опција када су брзина и перформансе најважнији. Овај оквир је најбољи ако градите ЦДН и очекујете значајан промет. ФастАПИ вам омогућава да преузмете оквир и одмах га користите. Шаблон пројекта ће вам уштедети време и помоћи вам да уштедите време.

ФастАПИ је боља опција од Фласк-а када правите АПИ-је. Ово је посебно тачно када се узму у обзир микроуслуге и друга разматрања. Фласк је најбољи избор ако већ имате много алата изграђених око овог оквира.

Закључак

Дакле, то је било све о ФастАПИ-ју. ФастАПИ нуди супериорну брзину и перформансе. Овај оквир је најбољи ако градите своју мрежу за испоруку садржаја и очекујете промет. ФастАПИ-јев иновативни оквир и шаблон пројекта ће вам помоћи да уштедите време.

Фласк би могао бити бољи за креирање АПИ-ја, посебно микросервиса. ФастАПИ је такође бољи од Фласка. Боца је бољи избор ако је већ интензивно користите.

Такође можете истражити неке популарне Питхон Фрамеворкс да бисте направили АПИ.