Генеративни АИ АПИ-ји и ЦхатГПТ алтернативе за програмере које треба да размотре

ЦхатГПТ је довео разговор о великим језичким моделима у први план, а програмери га свуда користе за све, од интеграције генеративног ћаскања за случајеве коришћења корисничке службе у веб локације и апликације као што су Екпедиа и Дуолинго до употребе за маркетинг.

Чак се интегрише у видео игрице. Недавно је НетЕасе почео да користи АИ у својој игри Цигнус Ентерприсеса Ниантиц—студио одговоран за Покемон Го—недавно је објавио ново АР искуство под називом Вол који се покреће помоћу Инворлд АИ.

Део овог недавног пораста развоја укључује развој и АПИ-ја за вештачку интелигенцију опште намене и АИ АПИ-ја који нуде оркестриране моделе као део своје услуге. Ово може бити једноставно као додавање текста у говор и говор у текст, или чак оркестрирање више модела одједном.

Ево девет најбољих ЦхатГПТ алтернатива и генеративних АИ АПИ-ја за програмере које вреди проверити.

Ллама 2 је велики језички модел отвореног кода који је развила Мета, компанија која стоји иза Фејсбука. Модел је бесплатна алтернатива за ЦхатГПТ за истраживање и комерцијалну употребу, што значи да можете лако да га испробате. Све што треба да урадите је да преузмете и инсталирате Ллама 2 локално.

Према мерилима које је објавила Мета, Ллама 2 надмашује ЦхатГПТ не само у безбедности већ и у перформансама, мада не са великом разликом. Такође је вредно напоменути да су ови тестови изведени на ГПТ-3.5 језичком моделу, а не на ГПТ-4 моделу.

Постоји много ЦхатГПТ алтернатива, и док Ллама 2 може имати предност у односу на ЦхатГПТ када су у питању безбедност и перформансе, ЦхатГПТ га и даље надмашује када је у питању креативност. Ово може бити због огромног скупа података на којем је ЦхатГПТ обучен, или може бити због тога што је Ллама 2 обучен да намерно буде прилагођен породици.

Без обзира на то, Ллама 2 је једна од најбољих алтернатива ЦхатГПТ-у и идеална је за сваки пројекат који апсолутно захтева породични додир.

Сазнајте више о Лама 2.

2. Инворлд АИ

Вероватно сте први пут чули за АИ ликове и НПЦ кроз видео снимке као што су овај од Арт фром тхе Мацхине. Концепт је био невероватно занимљив, али извођење није било без проблема, са неки чак иду толико далеко да критикују дуге паузе, понекад несувисли одговори и бездушна каденца.

  Како зауставити праћење е-поште у Гмаил-у

Део разлога за ове проблеме је тај што ове разговоре генерише директно АПИ Опен АИ, а затим пролазе кроз програме за претварање текста у говор и говор у текст како би се произвео коначни резултат. То додаје значајно кашњење.

Инворлд АИ има за циљ да то промени – и недавно је најавио а партнерство за заједнички развој уз Мицрософт и Ксбок да то постигне. Као алтернатива ЦхатГПТ-у, Инворлд АИ је направљен намерно да створи реалистичне перформансе карактера за различите случајеве употребе, укључујући Маркетинг, образовање, обуку и, наравно, видео игрице. То ради користећи оно што Инворлд АИ назива мотором карактера. Замислите то као мотор игре, али за ликове.

Инворлд’с Цхарацтер Енгине значи да нећете морати директно да интегришете одвојени језички модел као што је ЦхатГПТ у своје искуство, нити да радите било који од других финих корака као што је подешавање говора у текст и текста у говор. Инворлд АИ се бави овим кораком и још много тога за вас, укључујући емоције, синхронизацију усана и изразе лица, да споменемо само неке.

Сам овај мотор карактера је изграђен од три главна дела: мозга карактера, контекстуалне мреже и вештачке интелигенције у реалном времену.

Мозак карактера управља елементима као што су циљеви лика, дугорочна меморија, личност, емоције и глас. Контекстуална мрежа се бави стварима као што су знање лика о свету или искуству, ко је корисник или играч, какав однос имају и колико безбедни треба да буду њихови одговори. Такође укључује систем четвртог зида како би се осигурало да ликови остају у карактеру.

Коначно, вештачка интелигенција у реалном времену је дизајнирана да елиминише што је могуће више кашњења, тако да ликови могу да реагују у реалном времену. Такође је дизајниран имајући на уму скалабилност и конкурентност за веће пројекте и пројекте за више играча.

Очигледно, Инворлд АИ је невероватна алтернатива ЦхатГПТ-у када је у питању било која апликација за играње, јер је то било оно за шта је Инворлд АИ прво и најважније дизајниран, али постојање више модела који оркестрирају перформансе АИ карактера може бити корисно у многим другим случајевима, као што је добро.

Сазнајте више о Инворлд АИ.

3. Цохере

Цохере је велики језички модел који је направљен првенствено имајући на уму предузеће. То значи да је обучен за скуп података имајући на уму случајеве пословне употребе, за разлику од заокруженијег и општег скупа података ЦхатГПТ-а.

  Рад од куће? 5 начина да свом рачунару покажете мало љубави

Највећа разлика између ЦхатГПТ-а и Цохере-а је у томе што је Цохере дизајниран да буде фино подешен. Фино подешавање великог језичког модела омогућава прецизније резултате у нишном случају употребе, што значи да се Цохере може лакше прилагодити специфичним потребама предузећа него што то може ЦхатГПТ. Као такав, то је једна од најбољих ЦхатГПТ алтернатива за предузећа.

Сазнајте више о Цохере.

4. Бард

Једна од многих бесплатних алтернатива за ЦхатГПТ, Бард је алатка за вештачку интелигенцију заснована на ћаскању коју је направио Гоогле. Заснован је углавном на ПаЛМ 2 моделу великог језика.

Било је много поређења између ЦхатГПТ-а и Гоогле Бард-а да би се покушало утврдити шта је боље, а објективан одговор је тежак јер су оба у сталном стању итерације и побољшања.

Бард се истиче као једна од најбољих алтернатива ЦхатГПТ-у због чињенице да је способан да користи податке у реалном времену, док је ЦхатГПТ закључан у своје податке негде око 2021. То значи да је Бард боље прилагођен сваком задатку који захтева ажурне информације, као што су тренутни догађаји или временска прогноза.

Сазнајте више о Бард.

5. ЛангЦхаин

Ако тражите алтернативу ЦхатГПТ-у са изузетно моћним АПИ-јем, онда би ЛангЦхаин могао бити управо оно што тражите.

За разлику од ЦхатГПТ-а, ЛангЦхаин није сам по себи велики језички модел, већ генеративни АИ АПИ и скуп алата које можете користити да ефикасније искористите велике језичке моделе као што је ЦхатГПТ.

ЛангЦхаин вам омогућава да лако подесите и мењате компоненте, као и да видите како ваши велики језички модели раде и како их користи сам АИ АПИ.

Сазнајте више о ЛангЦхаин.

6. Цлауде

Цлауде је АИ асистент и велики језички модел који је развио Антхропиц АИ, који неки називају једном од најбољих ЦхатГПТ алтернатива. Са увођењем Цлауде 2.0, овај АИ асистент је заузео нишу за себе у великом простору језичких модела као ОпенАИ ГПТ-4 алтернатива.

Постоји неколико ствари које Клод може да уради, а ЦхатГПТ не може. На пример, Клод је способан да узме отпремљене датотеке и анализира их. То такође може да уради са везама, мада мање поуздано.

Ово омогућава Клоду да узима датотеке које сте добили или на којима радите како би вам помогао да их боље разумете и комуницирате са њима – што га чини одличном алтернативом ГПТ-4.

  Како добити прилагођени курсор за Гоогле Цхроме вдзвдз

Сазнајте више о Цлауде.

7. Гоогле – ПаЛМ

ПаЛМ 2 је велики језички модел који је креирао Гоогле АИ. Неки сматрају ПаЛМ 2 директном ГПТ-4 алтернативом, иако се у ствари ПаЛМ 2 и ОпенАИ ГПТ-4 драстично разликују и оба представљају главне прекретнице у развоју великих језичких модела.

Постоји доста разлика између ПаЛМ-а и ЦхатГПТ-а, мада је највећа разлика у томе како ПаЛМ управља компатибилношћу уређаја.

ЦхатГПТ је ефикасан, али може бити прилично велик и гломазан. За његово покретање су потребни наменски сервери или моћни рачунари, мада се то углавном може заобићи коришћењем АПИ-ја.

За разлику од ЦхатГПТ-а, ПаЛМ садржи више мањих модела који се могу користити на различитим уређајима. Могуће је чак покренути верзију ПаЛМ 2 на офлајн мобилним уређајима, нешто за шта ЦхатГПТ није способан.

Сазнајте више о Палма.

8. Азуре – Отворене услуге вештачке интелигенције

Азуре је услуга која пружа РЕСТ АПИ приступ језичким моделима ОпенАИ, као што су ГПТ-3.5 и ГПТ-4. Ово су језички модели на којима је заснован ЦхатГПТ, а Азуре служи као генеративни АИ АПИ за ове моделе.

Предност коришћења Азуре-а у односу на уграђени АПИ ОпенАИ своди се на низ различитих фактора. Као прво, Азуре нуди приватне инстанце ОпенАИ великих језичких модела. Ово осигурава да ваши подаци остају безбедни док користите АПИ.

Даље, Азуре олакшава фино подешавање ОпенАИ ГПТ модела за ваше специфичне случајеве употребе. Ово чини креирање прилагођених АИ апликација лакшим него да једноставно користите ЦхатГПТ какав јесте.

Сазнајте више о Азуре.

9. Стабилност АИ – Стабилан ЛЛМ

Стабилност АИ је платформа језичког модела заснована на АИ која, слично као и ЦхатГПТ, нуди АПИ. Ово му омогућава да служи као бесплатна ЦхатГПТ алтернатива.

Код неких метрика, ФрееВилли2 модел Стабилити АИ надмашује ЦхатГПТ, при чему је најистакнутија од ових метрика доследност.

Ово чини ФрееВилли2 одличном ЦхатГПТ алтернативом. Тамо где ЦхатГПТ понекад може да произведе несталне или непредвидиве резултате, модел ФрееВилли2 тежи да даје углавном поуздане одговоре. Ако вам је потребна доследност више него креативност, онда је ово одличан случај употребе за ФрееВилли2.

Сазнајте више о Стабилност АИ.

Доња граница

Као што видите, постоји огроман број различитих алтернатива ЦхатГПТ-у које вреди проверити. Без обзира да ли тражите одређени велики језички модел са сопственим АПИ-јем, као што је Бард, или једну од многих произведених алтернатива ЦхатГПТ-у које боље одговарају вашем случају употребе, као нпр. Инворлд АИпостоји алатка која је савршена за вас.

Ово је спонзорисани пост. Избори производа и мишљења изражена у овом чланку потичу од спонзора и не одражавају уређивачки правац МакеУсеОф или његовог особља.