Instalirana RAM memorija se ne prikazuje u Windows 11

Неприказана инсталирана РАМ меморија у Windows 11

Увод

РАМ меморија, или меморија са случајним приступом, је кључна компонента рачунара која омогућава брзо приступање подацима и инструкцијама које се користе током обраде. Међутим, понекад се може десити да инсталирана РАМ меморија не буде приказана у Windows 11, што може бити фрустрирајуће и спречити рачунар да ради на оптималним перформансама. У овом чланку ћемо истражити различите узроке овог проблема и пружити кораке за решавање проблема који ће помоћи да се РАМ меморија правилно прикаже у оперативном систему.

Узроци неприказане РАМ меморије у Windows 11

Постоји неколико фактора који могу довести до тога да инсталирана РАМ меморија не буде приказана у Windows 11:

Неисправна РАМ меморија

Неисправна или оштећена РАМ меморија је један од најчешћих узрока овог проблема. Неисправни модули могу спречити BIOS да их препозна, што резултира неприказивањем меморије у оперативном систему.

  Најбољи ЛМС за предузећа за оснаживање ваше организације

Некомпатибилност хардвера

Некомпатибилност између РАМ меморије и матичне плоче може такође довести до проблема са приказивањем. Неки модели матичних плоча не подржавају одређене типове или брзине РАМ меморије, што може спречити њен правилно рад.

Погрешно убачена РАМ меморија

Неправилно убачена РАМ меморија је још један могући узрок. Модули меморије морају бити правилно убачени у одговарајуће слотове на матичној плочи да би их систем могао препознати.

Застарели BIOS

Застарели BIOS може такође довести до проблема са приказивањем РАМ меморије. Новије верзије BIOS-а често пружају бољу подршку за новије типове меморије.

Конфликти са софтвером

У неким случајевима, софтверски конфликти могу спречити систем да препозна инсталирану РАМ меморију. Овај проблем се може јавити када је инсталирано више програма за оптимизацију меморије или када постоје нерешени проблеми са управљачким програмима.

Кораци за решавање проблема

Ако се суочите са проблемом неприказане инсталиране РАМ меморије у Windows 11, постоји неколико корака које можете предузети да бисте решили проблем:

Проверите физичке везе

Прво, проверите да ли су РАМ модули чврсто убачени у одговарајуће слотове на матичној плочи. Извадите сваки модул и поново га убаците, осигуравајући да се правилно засуне.

Дијагностикујте РАМ меморију

Да бисте искључили могућност неисправне РАМ меморије, користите алат за дијагностику меморије. Windows 11 има уграђени алат за дијагностику меморије који се може приступити преко командне линије. Унесите следећу команду и притисните Ентер:


mdsched.exe

Алат ће скенирати РАМ меморију и пријавити било какве пронађене грешке.

Ажурирајте BIOS

Ажурирање BIOS-а може обезбедити бољу подршку за нове типове РАМ меморије. Проверите веб локацију произвођача матичне плоче да бисте преузели и инсталирали најновију верзију BIOS-а.

  Како напунити свој иПхоне са новим МацБоок Про

Скенирајте за софтверске конфликте

Ако сумњате да софтверски конфликти спречавају приказивање РАМ меморије, користите алат за чишћење система као што је CCleaner да бисте уклонили непотребне датотеке и исправили проблеме са регистром. Такође можете покушати да деинсталирате било какве програме за оптимизацију меморије које су можда инсталиране.

Ресетујте Windows 11

Ако ниједан од претходних корака не реши проблем, размотрите ресетовање Windows 11. Овај процес поново инсталира оперативни систем док чува ваше личне податке, што може решити било какве софтверске проблеме који би могли да спрече да се РАМ меморија правилно прикаже.

Закључак

Неприказана РАМ меморија у Windows 11 може бити фрустрирајући проблем, али се обично може решити уз одговарајуће кораке за решавање проблема. Проверавањем физичких веза, дијагностиковањем РАМ меморије, ажурирањем BIOS-а, скенирањем за софтверске конфликте и ресетовањем Windows 11, можете решити овај проблем и омогућити оперативном систему да препозна и користи сву инсталирану РАМ меморију.

Честа питања

Како могу проверити колико РАМ меморије има мој рачунар?

Пређите у подешавања > Систем > О овом рачунару. Количина инсталиране РАМ меморије биће наведена под одељком „Меморија“.

Шта је виртуелна меморија и како се разликује од РАМ меморије?

Виртуелна меморија је подручје на тврдом диску које се користи за продужавање доступне РАМ меморије. Користи се када оперативном систему понестане РАМ меморије за обраду података. Виртуелна меморија је спорија од РАМ меморије, али омогућава рачунару да користи више програма и да обрађује веће скупове података.

Како могу побољшати перформансе РАМ меморије?

Има неколико ствари које можете учинити да побољшате перформансе РАМ меморије, као што су:

  Како избрисати историју трансакција ПхонеПе

– Увећање капацитета РАМ меморије
– Коришћење бржих модула меморије
– Активирање профила XMP за оптимизована подешавања
– Онемогућавање непотребних програма који користе РАМ меморију

Зашто се РАМ меморија не приказује у менаџеру задатака?

Ако РАМ меморија није приказана у менаџеру задатака, то може указивати на проблем са хардвером или софтвером. Покушајте са корацима за решавање проблема описаним у овом чланку да бисте решили проблем.

Могу ли сам да мењам РАМ меморију?

Да, можете сами да мењате РАМ меморију ако имате основно знање о хардверу. Уверите се да искључите рачунар и уземљете се пре него што почнете са заменом РАМ меморије.

Колико РАМ меморије је потребно за Windows 11?

Минимални захтев за РАМ меморију за Windows 11 је 4 GB, али се препоручује 8 GB или више за оптималне перформансе.

Како да одаберем праву РАМ меморију за свој рачунар?

Приликом одабира РАМ меморије за свој рачунар, обратите пажњу на следеће факторе:

– Тип РАМ меморије (DDR4 или DDR5)
– Брзина меморије (MHz)
– Капацитет меморије (GB)
– Компатибилност са матичном плочом

Да ли је могуће да РАМ меморија постане лоша?

Да, РАМ меморија може да постане лоша током времена, што може довести до проблема са стабилност и перформансама. Ако сумњате да је ваша