Исправите грешку „ифцонфиг цомманд нот фоунд“ у минутима

Бавите се грешком „ифцонфиг команда није пронађена“ и тражите водич који вам може помоћи да је поправите? Ако јесте, наишли сте на праву веб страницу.

Сви дугогодишњи корисници Линукса могу се сложити са мном када кажем да је ифцонфиг команда за проверу конфигурације мрежног интерфејса. Ова ифцонфиг команда је дубоко урезана у наше мозгове због година понављане употребе.

Међутим, био би шок за кориснике Линука ако би покушали да покрену ову команду на било којој од недавно објављених Линук дистрибуција и добили поруку о грешци у којој се наводи „команда ифцонфиг није пронађена“.

Ако је то случај са вама, дошли сте на праву веб страницу.

Овај чланак покрива детаљне информације о овој грешци, зашто се јавља и, што је најважније, како је поправити.

Дакле, без икаквог одлагања, хајде да почнемо!

Шта је наредба ифцонфиг?

ифцонфиг је услужни алат за администрацију система ОГ који се користи за конфигурисање мрежних интерфејса. ифцонфиг је прилично сличан ипцонфиг, команди која се користи на Виндовс машинама која вам омогућава да прикупите информације о конфигурацији мрежног интерфејса и да је конфигуришете.

ифцонфиг се сматра једним од најкориснијих Линук мрежних алата јер преузима и приказује детаљне информације о картици мрежног интерфејса, укључујући ИП адресу, МАЦ адресу, статус мреже и још много тога. Осим тога, такође вам омогућава да конфигуришете мрежне интерфејсе.

Међутим, услужни програм ифцонфиг је застарео због недостатка одржавања и активног развоја, и, што је најважније, у корист боље и моћније замене, ип команде из пакета ипроуте2. Ово може бити разлог зашто када покушате да покренете команду ифцонфиг, она приказује поруку о грешци која гласи: „ифцонфиг команда није пронађена“.

Зашто се јавља грешка „команда ифцонфиг није пронађена“?

Као што порука о грешци описује, видите ову грешку јер ваша машина нема инсталиран услужни програм ифцонфиг.

  Како спречити Циберлоафинг на радном месту [+5 Tools]

Ево неких од најчешћих узрока који могу изазвати ову грешку:

#1. Недостаје пакет Нет-тоолс

нет-тоолс је пакет алата који се може похвалити неколико алата командне линије, укључујући ифцонфиг, арп, нетстат и роуте. Овај комплет алата је развијен да омогући корисницима Линук-а да конфигуришу мрежне функционалности. Међутим, пакет се није развијао деценију, а већина Линук дистрибуција га је чак застарела.

Ако овај пакет није инсталиран на вашој Линук машини, то је разлог зашто имате посла са грешком ифцонфиг цомманд нот фоунд.

#2. ифцонфиг Замењен са ип командом

Као што је раније поменуто, услужни програм ифцонфиг је део пакета нет-тоолс. Овај пакет се годинама није развијао и стога су многе Линук дистрибуције застареле овај пакет и замениле га напреднијим и моћнијим ипроуте2 пакетом.

Ако је то случај, то такође значи да је команда ифцонфиг замењена командом ип.

#3. ифцонфиг подразумевано недостаје на ЦентОС/РХЕЛ 7, Федора 18 и Арцх Линук

Пошто пакет нет-тоолс није доживео никакав активан развој од стране Линук заједнице, а неке Линук дистрибуције су одлучиле да замене овај комплет услужних алата пакетом ипроуте2. Ове дистрибуције су ЦентОС/РХЕЛ 7, Федора 18 и Арцх Линук.

Ако користите ове дистрибуције, недостатак нет-тоолс пакета подразумевано инсталиран може бити разлог зашто команда ифцонфиг не ради за вас.

#4. Ограничене привилегије

Ако не користите своју Линук машину као администратор или немате привилегије суперкорисника, можда ћете видети ову грешку ифцонфиг цомманд нот фоунд. Ово се дешава зато што се комплет алата нет-тоолс инсталира у роот-у, а његове датотеке се чувају у /сбин и /уср/сбин.

Неке дистрибуције не укључују ове директоријуме за претрагу љуске у ПАТХ окружењу за извршне датотеке. Ово може бити случај ако имате инсталиран пакет нет-тоолс, а ипак се суочавате са овом грешком.

Ово су неки од разлога зашто имате посла са грешком ифцонфиг цомманд нот фоунд.

Начини да поправите грешку „ифцонфиг команда није пронађена“.

Ова грешка ифцонфиг команде није пронађена може бити прилично фрустрирајућа, јер вас ограничава да конфигуришете своје мрежне интерфејсе. Добра ствар је што је ову грешку прилично лако поправити.

У наставку сам поделио нека од најбољих решења која вам могу помоћи да поправите ову грешку –

Инсталирајте мрежне алате

Као што је раније поменуто, ова грешка се првенствено јавља када ваша Линук машина нема инсталиран нет-тоолс алат. Пошто је услужни програм ифцонфиг део комплета алата нет-тоолс, не можете сами да инсталирате ифцонфиг. Уместо тога, морате да инсталирате цео сет алата за мрежу.

  Како играти Покемон Го са искљученим екраном [Android]

Срећом, можете лако да инсталирате комплет алата нет-тоолс пратећи ове једноставне кораке –

Корак 1: Покрените терминал.

Корак 2: Унесите дељену команду испод и притисните Ентер. Од вас ће бити затражено да унесете своју роот лозинку да бисте извршили ову команду, пошто ова команда прави промене на нивоу система и ажурира доступне пакете.

судо апт-гет упдате

Корак 3: Након тога, потребно је да инсталирате пакет нет-тоолс. За то унесите команду која се дели испод и притисните Ентер.

судо апт-гет инсталл нет-тоолс

Ово ће инсталирати пакет нет-тоолс. Након успешне инсталације, проверите да ли грешка и даље постоји тако што ћете поново покренути команду ифцонфиг. Ако јесте, можете користити команду за управљање мрежним интерфејсима.

Имајте на уму да ове команде неће радити на Линук дистрибуцијама осим на Дебиан-у, Убунту-у, Кали-у и Распбиан-у.

Дакле, ако користите било коју другу Линук дистрибуцију на свом рачунару, можете користити следеће команде –

 • Алпине – апк додавање нет-алата
 • Арцх Линук – пацман -С нет-тоолс
 • ЦентОС – иум инсталл нет-тоолс
 • Федора – днф инсталл нет-тоолс
 • РедХат – днф инсталл нет-тоолс

Инсталирање комплета алата нет-тоолс на вашу Линук машину углавном ће поправити ову грешку. Међутим, ако грешка и даље постоји чак и након инсталирања комплета алата нет-тоолс, можда ћете имати проблема са ПАТХ варијаблама окружења.

Решите проблеме са променљивом окружења ПАТХ

Као што је раније поменуто, већина дистрибуција не укључује директоријуме у којима се ифцонфиг налази у променљивој ПАТХ.

Пошто ови директоријуми нису укључени у љуску која тражи извршне датотеке, кад год покренете ову команду, команда се не препознаје и приказује грешку ифцонфиг команда није пронађена.

Да бисте проверили да ли је директоријум који садржи бинарни фајл ифцонфиг укључен у ПАТХ, можете да пратите ове једноставне кораке:

Корак 1: Покрените терминал.

Корак 2: Откуцајте ецхо $ПАТХ и притисните Ентер. Ово ће вам показати директоријуме који су укључени у променљиву ПАТХ.

Проверите да ли је наведен директоријум који садржи бинарни фајл ифцонфиг. Ако не, имате три опције да решите проблем са променљивом окружења ПАТХ –

  Како да поправите грешку Нетфлик сајта (Нисмо могли да обрадимо ваш захтев)

Први начин на који можете да поправите грешку у команди ифцонфиг је додавањем директоријума који садржи бинарни фајл ифцонфиг у променљиву ПАТХ.

 • Покрените терминал.
 • Откуцајте наредбу која се дели испод и притисните Ентер.
export PATH=”/sbin:/usr/sbin:${PATH}”
 • Сада откуцајте команду ифцонфиг и притисните Ентер.

Други метод укључује директно покретање ифцонфиг команде са пуном путањом.

Ово су кораци које треба следити да бисте урадили исто –

 • Покрените терминал.
 • Откуцајте наредбу која се дели испод и притисните Ентер.
/usr/sbin/ifconfig

Последњи метод који можете да следите да бисте решили овај проблем са променљивом ПАТХ је покретање команде ифцонфиг са привилегијом суперкорисника. Ово је најједноставније и најлакше решење, али ћете морати да наведете роот лозинку.

За ово –

 • Покрените терминал.
 • Откуцајте наредбу која се дели испод и притисните Ентер.
sudo ifconfig command

То је то. Овако можете да решите проблем са варијаблом окружења ПАТХ да бисте поправили грешку ифцонфиг цомманд нот фоунд.

Користите команду ип уместо ифцонфиг

Услужни програм ифцонфиг је застарео, а боља замена за њега је несумњиво ип услужни програм из ипроуте2 алата. Чак су и неке од најпопуларнијих дистрибуција већ замениле комплет алата нет-тоолс са ипроуте2.

ипроуте2 тоолкит замењује мрежне алате на много начина. На пример, ипроуте2 сет алата је много моћнији, поузданији и лакши у поређењу са мрежним алатима. Осим тога, ипроуте2 се може похвалити бољим и интуитивнијим корисничким интерфејсом од мрежних алата.

Изнад свега, разлог због којег препоручујем да пређете на ипроуте2 комплет алата је тај што је Линук заједница активно развијала ипроуте2 комплет алата. Најновији развој који је овај комплет алата добио објављен је 20. фебруара 2023.

Због овог континуираног развоја, ипроуте2 комплет алата је компатибилан са неким алатима за конфигурацију мреже највишег нивоа. Такође се може користити за обављање задатака као што су рутирање засновано на извору, повезивање, мостови, КоС, ВЛАН, итд., који иначе нису могући са комплетом алата за мреже.

Стога ће бити одлична идеја да пређете на ипроуте2 комплет алата.

Завршне речи

Ево га – детаљан водич о томе како да поправите грешку ифцонфиг цомманд нот фоунд.

ифцонфиг је веома згодан услужни програм који можете користити за конфигурисање и проверу мрежних интерфејса у Линук-у. Међутим, пакет алата је застарео и није доживео чак ни мањи развој више од деценије.

Стога, иако можете да исправите грешку и користите команду ифцонфиг користећи горе поменуте методе, препоручујем да пређете на најновији и моћнији ип услужни програм.

Затим погледајте Линук дистрибуције да бисте знали као системски администратор и програмер.